Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Czyszczenie kuchenki gazowej
26.09.2021 02:00 Proste sposoby na czyszczenie kuchenki gazowej

Kuchnia gazowa wymaga regularnego czyszczenia. Zalegające na niej resztki jedzenia są bowiem nie tylko nieestetyczne, ale też sprzyjają rozwojowi bakterii. Istnieje szereg sposobów, dzięki którym ułatwisz sobie zadanie. Potrzebujesz octu i sody oczyszczonej.Domowe środki czystości są niedrogie i ekologiczne. W przeciwieństwie do dostępnej w sklepach chemii są także bardziej łaskawe dla naszej skóry i mają przyjemniejsze zapachy. Wbrew pozorom są też bardzo skuteczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mizeria i kwestia śmietany
24.09.2021 02:00 Jaką śmietanę dodawać do mizerii?

Bez wątpienia mizeria zalicza się do klasycznych dodatków obiadowych naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają ją o śmietanę 18%. Jednak część osób stawia na produkt o 30% zawartości tłuszczu. Okazuje się, że oba rodzaje dobrze się sprawdzają. Wymagają one odpowiedniego przygotowania.Mizeria ma status kultowego dodatku do obiadu. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjał na bazie ogórków i śmietany. Efekt naszych przygotowań w znacznej mierze zależy od tego, jaki rodzaj nabiału wybierzemy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Śmietana śmietanie nierównaNie da się ukryć, że mizeria króluje na polskich stołach. Pyszny dodatek można wzbogacić o śmietanę 18% lub 30%. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, w jaki sposób ubijać popularny produkt.Najczęściej podczas przygotowywania mizerii wykorzystujemy śmietanę 18%. Jej zaletą jest prostota. Użycie takiej śmietany nie wymaga niczego poza doprawieniem mizerii solą i pieprzem. Oczywiście można wzbogacić ją również o inne składniki.Mizeria ze śmietaną 18% będzie charakteryzowała się wyraźnym kwaśnym smakiem. Można go nieco zniwelować za sprawą dodatku w postaci odrobiny cukru. Do mizerii ze śmietaną 18% dobrze pasuje również czosnek.

Przypalony garnek
23.09.2021 02:00 Sprawdzone sposoby na przypalony garnek

Przypalony garnek może zdarzyć się nawet najlepszemu szefowi kuchni, dlatego nie ma się czym martwić. Co więcej, są skuteczne sposoby, które pozwalają uporać się ze spalenizną. Soda oczyszczona lub ocet spirytusowy doskonale zmiękczają przypaloną żywność i ułatwiają jej pozbycie się. Czasem trzeba odejść od kuchenki, na której gotuje się sos lub inne jedzenie. Nawet w trakcie kilkuminutowej nieobecności cała zawartość garnka może się przypalić, gdy zawiera mało wody. W takiej sytuacji pierwszym naszym odruchem jest wrzucenie naczynia do zlewu i zalanie go wodą, a następnie silne szorowanie. Zamiast tego łatwiej jest pozwolić pracować substancjom, które znaleźć można w każdym domu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane kurki
23.09.2021 02:00 Niezawodny przepis na marynowane kurki

Jesienna aura za oknem sprawia, że mnóstwo osób nie może się doczekać zbierania grzybów, takich jak kurek. Jeśli masz już ich spory zapas, warto je zamarynować. Dzięki temu wytrwają wiele długich miesięcy bez psucia się. Oczywiście kurki trzeba podgotować w osolonym wrzątku. Marynowane grzyby doskonale pasują do najróżniejszych sałatek, na kanapkach, jako przekąska czy do klasycznego tatara. Dlatego zawsze warto mieć, chociaż kilka słoików. Samo przygotowanie marynowanych kurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowane i potrzeba do tego podstawowych składników oraz sprzętów, które z pewnością większość z nas posiada. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dynia marynowana
23.09.2021 02:00 Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

Jesienią nasze podniebienia cieszy jedno z najbardziej chyba uniwersalnych warzyw w kuchni. Mowa oczywiście o dyni. Można ją piec, dodawać do potrawek i gulaszy, a także marynować. Koniecznie wypróbujcie wyjątkową recepturę na słodko-kwaśną przekąskę dyniową.Marynowana dynia to doskonały smakołyk na zimę. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i lekkimi sałatkami warzywnymi. Smakuje też zajadana prosto ze słoika — ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła i oprószonym solą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

śliwki w occie
21.09.2021 02:00 Prosty przepis na śliwki w occie

Domowej roboty śliwki w occie biją na głowę te kupne. Zwykle nie zawierają tak dużo octu i w ogóle smakują tak, jak lubisz. Podajemy wam prosty przepis na śliwki o occie. Będą doskonałe na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy do sałatek. Idealne śliwki o occie powinny być twarde, chrupiące i mało octowe. Aby takie wyszły, musisz kupić twarde śliwki. Te zbyt dobrze dojrzałe i miękkie niestety nie nadają się na ten przetwór. Istotne jest też, by owoce były mięsiste, a nie zbyt soczyste. Chyba najlepiej do octu nadają się śliwki węgierki, bo dodatkowo dobrze odchodzą od pestki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dynia marynowana w occie
16.09.2021 02:00 Prosty sposób na marynowaną dynię w occie - jesienny skarb

Dynia marynowana to doskonały dodatek do wielu dań i świetna wytrawna przekąska. Przygotowana według poniższego przepisu zasmakuje każdemu wielbicielowi warzyw z octu. Podkręć smak niedzielnego obiadu i odkryj dynię na nowo.Niewiele jest bardziej uniwersalnych warzyw niż dynia. To warzywo, które w Waszej kuchni zagościć może pod wieloma postaciami m.in. w ciastach, gulaszach czy zupach. Często jednak stanowi jedynie dodatek, ukryta pośród innych składników dania. Warto skusić się na niebagatelne połączenie słodkiego dyniowego smaku z cierpkością octu. Dzięki takiej oprawie dynia będzie cieszyć Cię swoim kolorem przez cały rok. Marynowana w occie dynia wyśmienicie sprawdzi się w sałatkach czy makaronach oraz do świeżego chleba z chrupiącą skórką.

Mizeria
13.09.2021 02:00 Inna niż wszystkie - mizeria z dodatkiem ogórków konserwowych

Mizeria to dodatek do obiadu, który jest doskonale znany każdemu Polakowi. Klasycznie ogórki skąpane w śmietanie wspaniale pasują do niemal każdego mięsnego dania. Dziś przedstawiamy zupełnie nową wersję tego klasyka - mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych. Mizeria z ogórkami konserwowymi świetnie łączy się z cięższymi mięsami, na przykład śląską roladą czy pieczonym schabem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ogórek konserwowy nadaje klasycznej mizerii słodko-kwaśnego charakteru i sprawia, że okrywamy ten doskonale znany smak na nowo.

rosół
12.09.2021 02:00 Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Rosół to zupa znana i lubiana. Każdy gotuje ją nieco inaczej, stosując ulubione składniki i domowe triki. Jednak mimo wszystko, w temacie rosołu jeszcze spróbujemy was zaskoczyć. Czy wiecie, dlaczego szefowie kuchni wlewają do niego ocet? Koniecznie przeczytajcie. Wiadomo, że nie byłoby rosołu, gdyby nie porządna porcja mięsa i warzyw. Jednak już na tym etapie jest kilka możliwości co i w którym momencie dodać. Jeśli chodzi o przyprawy, zdania również są podzielone. Jedni dorzucają lubczyk, inni listek laurowy, jeszcze inni kilka ziaren ziela angielskiego. Lecz czy przyszłoby wam do głowy, żeby do rosołu wlać ocet? Składnik tak kontrowersyjny i przez większość mało lubiany? Co prawda jabłkowy czy balsamiczny, w przeciwieństwie do spirytusowego, są nawet uważane za smaczne i zdrowe, ale po co wlewać je do rosołu?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

lodówka
12.09.2021 02:00 Dlaczego warto włożyć mokrą gazetę do lodówki?

Oprócz różnych środków czyszczących w kuchni można stosować sprawdzone triki. Nie są kosztowne, a i bezpieczniejsze dla naszych dłoni i zdrowia. A czy wiecie, dlaczego warto włożyć mokrą gazetę do lodówki? Nie? To koniecznie przeczytajcie ten materiał.Lodówka to jedno z tych miejsc w kuchni, gdzie z pewnością powinno być czysto i higienicznie. Lecz nie zawsze mamy czas na porządki, a i one czasami nie są skuteczne. Na przykład trudno nam się pozbyć z lodówki woni dojrzewającego sera czy czosnkowej kiełbasy. Oto prosty sposób, by temu zaradzić. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gruszki w occie
11.09.2021 02:00 Idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

Choć gruszki są popularne niemal tak samo, jak jabłka, rzadko robi się z nich przetwory. Może nie każdy lubi gruszkowy dżem, ale marynowane smakują wyśmienicie. Podajemy wam przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej. Koniecznie musicie go wypróbować. Gruszki w occie to już klasyka marnowanych przetworów. Te przygotowywane kiedyś, przez nasze babcie były jednak zwykle dość mocno octowe i nie każdemu smakowały. Teraz jako zalewę do nich robi się raczej delikatniejszą, słodszą marynatę.Do marynowania najlepiej przeznaczyć twardsze gruszki. To dlatego, że owoce wcześniej należy obgotować. W wyniku tej obróbki dobrze dojrzałe gruszki mogłyby się zacząć rozpadać i stracić apetyczny wygląd. Najlepiej sięgnij po dość twarde Konferencje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ocet jabłkowy
09.09.2021 02:00 Jak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy najczęściej decydujemy się kupić w sklepie ze względu na wygodę. Istnieje jednak banalnie prosta metoda, dzięki której wykonasz go w domowym zaciszu. Potrzebujesz jedynie jabłek, wody, cukru oraz trochę czasu. Ocet jabłkowy nie od dziś uznawany jest za wyjątkowo zdrowy i pożyteczny produkt spożywczy. Wiele osób twierdzi, że picie go rano pomaga im przyspieszyć metabolizm, a także poprawia pracę układu pokarmowego. Oczywiście w sklepach jest ogromny wybór octów z najróżniejszych jabłek - nie wiadomo jednak, co dokładnie się w nich znajduje. Robiąc go samodzielnie, dokładnie wiesz co do niego dodałeś. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane grzyby
03.09.2021 02:00 Smakowite marynowane grzyby leśne w pikantnej zalewie

Marynowane na ostro grzybki doskonale współgrają smakowo z najróżniejszymi daniami. Poniżej prezentujemy wam wspaniały przepis na marynowane grzybki z chili, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do tatara, sałatek czy na imprezę. Za smak odpowiada ostra papryczka, która wywołuje przyjemne ciepło podczas jedzenia. Marynowane grzyby lądują na naszych stołach przez cały rok, jednak jesień jest zdecydowanie okresem, gdy jemy ich najwięcej - wtedy też wystarczy wyjść do lasu i w kilka godzin można wrócić z ogromnymi siatkami prawdziwków, borowików czy maślaków. Marynowanie grzybów jest najlepszym sposobem na konserwacje, ponieważ zachowują w znacznym stopniu swój smak oraz właściwości. Aby wytrwały jeszcze więcej czasu nie zapomnij o pasteryzacji po przełożeniu ich do słoików. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sos tatarski
31.08.2021 02:00 Klasyczny przepis na sos tatarski

Sos tatarski jest obowiązkowym elementem kolacji, jeśli podawane są na niej różne wędliny czy jajka. Dodatek ten podkreśla ich smak, a także doskonale do nich pasuje. Niżej zdradzamy, jak go przygotować. Sos tatarski składa się głównie z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Nierzadko dodaje się do niego również kwaśne produkty jak sok z cytryny czy musztardę. Nie wiesz, do czego podać poniższy sos tatarski? Te placki świetnie komponują się z jego smakiem, a także wiele zyskują dzięki jego fakturze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki z curry
29.08.2021 02:00 Obłędne ogórki w zalewie curry

Ogórki można przygotować na rozmaite sposoby. Zazwyczaj korzystamy z klasycznych przypraw. Jednak czasem warto sięgnąć po mniej konwencjonalne rozwiązania. Ogórki konserwowe z dodatkiem curry zachwycają niepowtarzalnym smakiem.Nie da się ukryć, że ogórki w formie przetworów wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki w zalewie z curry.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana cukinia
29.08.2021 02:00 Obłędny sposób na marynowaną cukinię. Smakuje jak borowiki

Cukinia jest dostępna jedynie przez określoną część roku, dlatego warto zakonserwować ją, aby móc cieszyć się nią przez cały rok. Tym razem prezentujemy świeżą i soczystą cukinię, która smakuje jak marynowane borowiki. Każdy będzie zachwycony.Cukinia zawiera wiele niezbędnych do życia składników odżywczych jak potas, sód, fosfor oraz wapń, a także kwas foliowy. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, a regularne jej spożycia wspomaga działanie układu trawiennego.Marynowana cukinia doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu z ziemniakami i mięsem zamiast zwykłej surówki, czy jako część składowa wykwintnej sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka szwedzka
26.08.2021 02:00 Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

W ciągu lata wyrosła ci ogromna ilość ogórków i nie wiesz co z nimi zrobić? Skorzystaj z poniższego przepisu, dzięki któremu zrobisz najpyszniejszą sałatkę szwedzką. Co więcej receptura jest banalnie prosta i każdy może ją wykonać. Zwykłe kiszenie ogórków mogło się już wielu osobom znudzić - ten sam smak nie wprowadza zbyt wiele różnorodności. Dlatego sałatka szwedzka daje bardzo duży powiew świeżości. Choć jest to konserwa typowo zimowa, można jeść ją przez cały rok. Przepis jest zaskakująco łatwy w sporządzeniu, więc dosłownie każdy będzie miał możliwość samodzielnego zrobienia sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

marynowane pieczarki
26.08.2021 02:00 Marynowane pieczarki o wyrazistym smaku - przepis krok po kroku

Marynowane pieczarki to przekąska, którą możesz kupić, ale też łatwo zrobić. Ten drugi sposób da gwarancję na to, że marynata będzie nie za ostra, nie za łagodna czyli dokładnie taka jak lubisz. Możesz je podać do obiadu, dodać do sałatki czy przystawek.Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie i po przystępnej cenie. Choć nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne, to są dostępne przez cały rok. Dlatego potrawy z ich dodatkiem czy przetwory możesz zrobić kiedy chcesz. My zachęcamy do przygotowania przepysznych pieczarek marynowanych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w zalewie
21.08.2021 02:00 Fantastyczne ogórki po królewsku z miodową zalewą

Ogórki można przygotowywać na najróżniejsze sposoby - tym razem prezentujemy je po królewsku, w zalewie miodowej. Słodkie i chrupiące warzywo świetnie pasuje do mięs, czy jako dodatek do kanapek. Żaden smakosz nie będzie zawiedziony, próbując takiego rarytasu. Choć najczęściej spożywamy ogórki kiszone lub po prostu surowe, warto eksperymentować z metodami na ich marynowanie lub kiszenie. Dzięki temu można wyciągnąć z nich jeszcze więcej ciekawych aromatów i smaków. Ogórki po królewsku mają słodko-kwaśny smak - mieszanka miodu oraz octu sprawia, że mało kto jest w stanie się im oprzeć. Co więcej, sporządzenie ich trwa zaledwie kilka chwil, ponieważ najwięcej pracy wykonuje za nas samo marynowanie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana cukinia
19.08.2021 02:00 Słodka, marynowana cukinia z dodatkiem miodu i kurkumy

Cukinia ma wyjątkowo wiele zastosowań, choć najczęściej zajadamy się nią po ugotowaniu. Tym razem prezentujemy sposób na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie. Słodki i wyjątkowo zdrowy przetwór nie ma sobie równych. Cukinia w marynacie z miodem i kurkumą ma nie tylko pyszny smak i przepiękny, delikatnie żółty kolor. Dzięki właściwościom prozdrowotnym obu tych produktów cukinia poprawia pracę układu odpornościowego. Jeśli więc planujesz przygotowywać niedługo przetwory na zimę, poniższa receptura sprawdzi się wręcz idealnie. W końcu w czasie zimy system immunologiczny na znacznie więcej pracy więc przyda się jego wzmocnienie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki
16.08.2021 02:00 Smakowite ogórki po kaszubsku - mamy najlepszy przepis

Ogórki po kaszubsku są genialnym regionalnym przepisem, który pasuje praktycznie do wszystkiego. Dzięki dodaniu papryki mają odrobinę inny, bardziej wyrazisty smak. Niżej zdradzamy najprostszy przepis. Ogórki są smacznym i bardzo zdrowym produktem, jednak ogórki po kaszubsku wprowadzają duży powiew świeżości do kuchni. Co więcej, są znacznie prostsze w przygotowaniu niż kiszone. Tak sporządzone ogórki idealnie pasują do kanapek, dań głównych czy nawet jako składnik sałatek i surówek. Najwięksi smakosze docenią je jednak same w sobie - wprost ze słoika. Wtedy smakują zdecydowanie najlepiej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Domowy sposób na ślimaki
15.08.2021 02:00 Prosty w przygotowaniu domowy środek na ślimaki

Wielu smakoszy para się domowym ogrodnictwem. Warzywa z własnej uprawy smakują najlepiej. Niestety stanowią one również pokusę dla szkodników. Najwięcej problemów sprawiają ślimaki. Na szczęście bez problemu możemy przygotować preparat na bazie piołunu i wody. Ślimaki w ogrodzie potrafią być prawdziwą zmorą. W sklepach możemy dostać rozmaite specyfiki na tych niechcianych gości. Okazuje się, że mogą nam nie być potrzebne. Samodzielnie przygotowany specyfik jest równie skuteczny.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ocet pomidorowy w przygotowaniu
11.08.2021 02:00 Jak przygotować domowy ocet z pomidorów?

Ocet pomidorowy ma szereg prozdrowotnych właściwości, a możliwości użycia go w kuchni są ogromne. Co więcej, można z łatwością przygotować go w domowym zaciszu. Jego smak świetnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, dipami czy sosami sałatkowymi. Ocet pomidorowy zalecany jest osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ciśnienie krwi i spowalnia odkładanie się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo powinny spożywać go osoby chore na anemię, ponieważ ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza. Dużą zaletą tego octu jest niski indeks glikemiczny, dlatego diabetycy mogą konsumować go bez przeszkód. Można dodawać go do sałatek, zup, sosów, marynat, pesto i innych dań, w których sprawdzają się produkty o intensywnym smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Muszki owocówki na cytrynie
11.08.2021 02:00 Jak pozbyć się muszek owocówek?

Muszki owocówki potrafią nieźle uprzykrzyć życie - wystarczy latem zostawić przekrojony na pół owoc, a po kilku godzinach lata ich cała chmara. Wystarczy użyć jednak wina, aby sobie z nimi poradzić. Należy w tym celu zostawić odrobinę płynu w butelce, do której wpadną spragnione muszki. Muszki owocówki uwielbiają kuchnie, w których mogą znaleźć przejrzałe lub gnijące owoce. Słodki zapach wabi je, aby złożyły w miąższu swoje jaja. Dlatego tak ważne jest zachowanie czystości w swoich produktach spożywczych. Czasem jednak zdarza się, że zapomnimy przed wyjazdem wyrzucić kilku jabłek czy brzoskwiń, a po powrocie od samego wejścia oblatują nas dziesiątki tych małych, nieznośnych owadów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rzodkiewki w przepysznej odsłonie
10.08.2021 02:00 Zniewalające rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie

Rzodkiewki są przepysznymi warzywami, które często goszczą na naszych stołach. Przeważnie jadamy je na surowo, jednak nic nie stoi na przygotować z nich fantastyczne przetwory. Rzodkiewki w zalewie zrobią furorę wśród domowników.Bez wątpienia rzodkiewki są bliskie sercom wielu smakoszy. Nie bez powodu są z miłą chęcią zajadane zarówno w formie dodatku do dań, jak i niezależnej przekąski. Tym razem postawimy na rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie.

Ogórki w zalewie gyros
10.08.2021 02:00 Rewelacyjne ogórki w zalewie gyros

Zabierasz się niedługo za przygotowanie przetworów z ogórków na zimę? Jeśli tak, poniższa receptura jest wręcz idealna dla ciebie, ponieważ możesz dzięki niej zrobić ogórki w zalewie gyros. Jest aromatyczna, a ogórki wychodzą chrupiące i soczyste. Ogórki w zalewie gyros są słodko-kwaśne, a silny zapach greckiej mieszanki przypraw sprawiają, że każdy kęs dostarcza niezapomnianych doznań. W sklepie ciężko znaleźć produkt o takiej jakości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Co więcej, samo przygotowanie przetworu jest banalnie proste i polega głównie na połączeniu składników. Resztę pracy wykona za nas czas, podczas którego plasterki ogórka zamarynują się w octowej zalewie.

Cukinia w słoikach
09.08.2021 02:00 Przepyszna cukinia w zalewie musztardowej na zimę

Cukinia już wkrótce nie będzie tak łatwo dostępna, dlatego warto przygotować zapasy na zimę. W tym celu świetnie sprawdzi się zamarynowanie jej w zalewie musztardowej. Tak zakonserwowana świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapki czy do sałatek. Cukinia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które można ugotować i podać na wiele sposobów. Jednym z najczęstszych jest robienie z niej przetworów na zimę, z których będzie można korzystać poza sezonem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Nasza wersja zawiera w zalewie musztardę i cukier, dlatego pikantność sosu nie jest tak silna - słodycz łagodzi bowiem ostrość. Wraz z octem tworzą przepyszną mieszankę, której ciężko się oprzeć.

Ogórki po kozacku
08.08.2021 02:00 Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Z miłą chęcią zajadamy zarówno kiszone, jak i konserwowe frykasy. Dziś postawimy na ogórki w tej drugiej odsłonie, jednak przyrządzimy je zupełnie inaczej. Do zalewy dodamy musztardę. Kozacki specjał zachwyci wielbicieli przetworów z ogórków.Smakowite ogórki po kozacku znakomicie sprawdzają się zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i składnika na kanapki. Warto przygotować je już teraz, by móc się nimi cieszyć zimą. Ogórki w tej odsłonie zachwycą domowników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: