Dlaczego warto dodać do mizerii ocet? Powód Cię zaskoczy
Mizeria jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Niektórzy do sosu dodają odrobinę octu, uzyskując dzięki temu jeszcze bardziej wyrazisty smak rarytasu. Jeśli i wy chcecie wypróbować ten patent, skorzystajcie z naszego nowego przepisu. Nie zawiedziecie się.
Mizeria z dodatkiem octu, zwana tez mizerią po warszawsku przyjemnie zaskoczy każdego, kto jej spróbuje. Jeżeli szukacie odmiany od klasycznej wersji czy delikatnie kremowych ogórków przyrządzanych z dodatkiem cukru pudru, koniecznie po nią sięgnijcie. Będziecie zachwyceni tym jednocześnie nieco słodkim i cierpkim smakiem.
Przepis na wyrazistą mizerię z octem
Składniki:
4 zielone ogórki
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki octu
100 g kwaśnej śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli
pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy je w większej misce. Solimy. Starannie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Warzywa odciskamy z nadmiaru płynu.
Umieszczamy je w salaterce. Cukier mieszamy z octem i śmietaną. Całość łączymy z ogórkami. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podajemy.
Wskazówki:
Mizerie możecie wzbogacić o zieleninę. Zależnie od upodobań dodajcie posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Z każdym z tych dodatków będzie pyszna.
Jeżeli nie chcecie by mizeria była aż tak ciężka, zamieńcie śmietanę na jogurt naturalny. Też będzie smacznie.
Możecie także przygotować wegańską wersję tego ogórkowego klasyku. Wystarczy, że sięgniecie po śmietankę kokosową lub jogurt sojowy.
Dobrym zamiennikiem octu będzie sok z cytryny. Użyjcie tej samej lub nieco większej ilości płynu z owocu — zależnie od preferencji.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy