Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać do mizerii ocet? Powód Cię zaskoczy

Dlaczego warto dodać do mizerii ocet? Powód Cię zaskoczy

Dlaczego warto dodać do mizerii ocet?
canva/Ls9907

Mizeria jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Niektórzy do sosu dodają odrobinę octu, uzyskując dzięki temu jeszcze bardziej wyrazisty smak rarytasu. Jeśli i wy chcecie wypróbować ten patent, skorzystajcie z naszego nowego przepisu. Nie zawiedziecie się.

Mizeria z dodatkiem octu, zwana tez mizerią po warszawsku przyjemnie zaskoczy każdego, kto jej spróbuje. Jeżeli szukacie odmiany od klasycznej wersji czy delikatnie kremowych ogórków przyrządzanych z dodatkiem cukru pudru, koniecznie po nią sięgnijcie. Będziecie zachwyceni tym jednocześnie nieco słodkim i cierpkim smakiem.

Przepis na wyrazistą mizerię z octem

Składniki:

  • 4 zielone ogórki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki octu

  • 100 g kwaśnej śmietany 18%

  • 1/3 łyżeczki soli

  • pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy je w większej misce. Solimy. Starannie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Warzywa odciskamy z nadmiaru płynu.

Umieszczamy je w salaterce. Cukier mieszamy z octem i śmietaną. Całość łączymy z ogórkami. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podajemy.

Wskazówki:

  • Mizerie możecie wzbogacić o zieleninę. Zależnie od upodobań dodajcie posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Z każdym z tych dodatków będzie pyszna.

  • Jeżeli nie chcecie by mizeria była aż tak ciężka, zamieńcie śmietanę na jogurt naturalny. Też będzie smacznie.

  • Możecie także przygotować wegańską wersję tego ogórkowego klasyku. Wystarczy, że sięgniecie po śmietankę kokosową lub jogurt sojowy.

  • Dobrym zamiennikiem octu będzie sok z cytryny. Użyjcie tej samej lub nieco większej ilości płynu z owocu — zależnie od preferencji.

Ocet sprawi, że mizeria będzie bardziej wyrazista
Ocet sprawi, że mizeria będzie bardziej wyrazista

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy