Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Zachwycające ogórki po kaszubsku
27.05.2022 14:59 Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Ogórki konserwowe i kiszone są świetnymi dodatkami do obiadu. Marynując warzywo z papryką i cebulą, uzyskacie niezwykle aromatyczną wersję kaszubską, która spodoba się wielu amatorom tego typu specjałów. Przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki pasteryzacji smakiem rarytasu będziecie mogli cieszyć się bardzo długo. Spróbujecie? Ogórki po kaszubsku są kolejną — po krokodylkach i wersji po kozacku — odsłoną smacznego i zdrowego rarytasu. Dodatek papryki i delikatnej białej cebuli sprawia, że warzywo nabiera charakteru i aromatu. Warto spróbować — to miła odmiana od klasyki. Skusicie się?

siostra Anastazja, ogórki konserwowe
26.05.2022 10:46 Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Chrupiące i wyraziste w smaku. Takie są właśnie ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji. Wyśmienite korniszony można jeść na przekąskę, a także dodawać do sałatek i innych potraw. Dzięki dodatkowi curry nabierają złocistej barwy i niezwykłego aromatu. Po ogórki konserwowe sięgają wielbiciele ostrzejszych smaków. Do przetworów tych dodaje się bowiem ocet, który nadaje im wyrazistości i charakterystycznej woni. Oczywiście dodatek octu może być większy lub mniejszy, a smak ogórków łagodniejszy lub ostrzejszy. Ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji mają doskonale wyważone smaki. Kwaśność octu jest bowiem dobrze zbalansowana cukrem. A ciekawej nuty smakowej dodaje też przyprawa curry.

mycie patelni
22.05.2022 17:27 Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

Sprawdźcie, jak najlepiej dbać o patelnię. Podamy wam najważniejsze zasady, dzięki którym kuchenny sprzęt długo wam posłuży. Jedna z nich dotyczy odpowiedniego czyszczenia naczynia po przypaleniu. Tak naprawdę wystarczy posypać je solą, zalać wodą i odstawić do namoczenia. Poznaj też inne przydatne wskazówki.Patelnia jest jednym z najczęściej używanych przez nas kuchennych sprzętów. Lubimy bowiem smażyć kotlety, dusić mięso i przyrządzać sosy do makaronu. Oczywiście im częściej się tego naczynia używa, tym szybciej się ono zużywa. Jednak odpowiednie dbanie o patelnię może sprawić, że posłuży ona przez lata.

Ogórki w zalewie
22.05.2022 11:54 Charakterne, lekko pikantne ogórki krokodylki. Przebój wśród przetworów

Ogórki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i świetną przekąską. Pełne charakteru, pikantne krokodylki przypadną do gustu amatorom ostrzejszych smaków. Przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt jest wart starań. Marynata z octu, oleju, cukru i chilli sprawia, że ogórki przyjemnie rozgrzewają, a jednocześnie pozostają chrupiące. Ogórki najczęściej wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnej mizerii czy ukiszenia i zrobienia z nich dobrze znanej wielu smakoszom kwaśnej zupy. Tymczasem warzywo będzie doskonale smakowało również wtedy, gdy spędzi trochę czasu w pełnej charakteru marynacie z dodatkiem papryki chilli. Spróbujecie?

owoce w kuchni
20.05.2022 21:39 Jak najszybciej pozbyć się muszek owocówek z kuchni? Najprostsza metoda

Rusza sezon na owoce, a wraz z nim w naszych kuchniach pojawia się coraz więcej małych muszek. Dlatego podpowiemy wam, jak najszybciej pozbyć się muszek owocówek z kuchni. Wystarczy zastawić na nie prostą pułapkę obok miski z owocami. W ten sposób szybko pozbędziecie się uciążliwych owadów. Muszki owocówki są popularnym, kuchennym intruzem. Najczęściej nawiedzają nas latem, gdy na blacie stoją owoce, które łatwo psują się pod wpływem ciepła. Muszki wlatują do domu przez okno, zwabione zapachem drożdży i octu owocowego. Ocet stanowi dla nich naturalne pożywienie i miejsce do składania jaj.Owady te są nie tyle groźne, ile męczące i drażniące. Choć mogą też przenosić zanieczyszczenia i drobnoustroje. Mają 2-3 mm długości i żyją bardzo krótko. Niestety namnażają się w szybkim tempie, więc z kilku muszek po paru dniach możemy mieć pokaźną chmarę. Jak się ich pozbyć?

Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku
20.05.2022 13:59 Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku. Nie ma lepszej letniej surówki

Mizeria jest wyśmienitą surówką z ogórka, która pasuje do lekkiego obiadu. Wersja kaszubska, w której warzywo łączy się z wyrazistym słodko-kwaśnym sosem będzie przyjemnym urozmaiceniem klasyki. Doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni, gdy szukamy orzeźwienia. Spróbujcie koniecznie. Mizeria jest prostą i smacznym obiadowym dodatkiem, który zna każdy smakosz. Tradycyjnie przyrządza się ją ze śmietaną, którą niektórzy chętnie zastępują lżejszym nabiałem np. maślanką lub jogurtem naturalnym. Kaszubska wersja słodko-kwaśna będzie idealna do dań z grilla, ale nie tylko. Smak sosu będzie pasował niemalże do każdego mięsa, a nawet do lekko słodkich warzywnych kotletów czy placków. Jeśli znudziła wam się klasyczna odsłona ogórków — wypróbujcie ją. Przyjemnie was zaskoczy.

jajko w koszulce
19.05.2022 09:02 Jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty

A może jajka na śniadanie? A wiecie, jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty, dzięki którym tym razem ten przysmak wyjdzie wam perfekcyjnie. Naszym doskonałym rozwiązaniem jest użycie do tego celu kawałka folii spożywczej. Poznajcie też inne sprytne sposoby. Jajko w koszulce, zwane z języka francuskiego jajkiem poszetowym, to jajko ugotowane bez skorupki. Po rozbiciu delikatnie wlewa się je do gotującej się wody i całość podgrzewa do czasu, aż białko zetnie się, zamykając w środku płynne żółtko. Przysmak ten jest bardzo elegancki, można nawet powiedzieć, że wykwintny. Godny nawet najbardziej znamienitych stołów. Jednak ze względu na łatwość przygotowania, możesz go jeść, kiedy tylko ci się zamarzy.

Ogórki w zalewie gyros
18.05.2022 18:21 Obłędne ogórki w zalewie gyros. Nie ma bardziej aromatycznego przetworu

Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek na ciepło. Warzywa konserwowane w zalewie z octu, cukru i aromatycznej przyprawy rozpływają się w ustach. Poznaj obłędne ogórki w zalewie gyros.Przetwory z ogórków są idealną opcją na jesień i zimę. Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami je przygotujesz, zawsze będą soczyste i doskonałe. Ogórki w octowej zalewie z przyprawą gyros i innymi warzywami są genialne i naprawdę musisz ich spróbować.Ogórki do słoików wymagają odpowiedniego przygotowania. Koniecznie namocz je na 2 godziny w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowają chrupkość i soczystość. Ogórki z innymi warzywami i zalewą muszą stać w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez około 10 godzin.Po tym czasie puszczą dużo sok i będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych, hamburgerów i kanapek na ciepło. Ogórki koniecznie pasteryzuj po włożeniu do słoików, dzięki czemu zachowają smak i świeżość do następnego sezonu.Szukasz pomysłu na przetwory z ogórków? Przygotuj również ogórki w curry w słoiku. Ogórki z dodatkiem czerwonej papryki i aromatycznej przyprawy smakują wyśmienicie.

jajko w koszulce
13.05.2022 22:39 Prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Sukces za każdym razem

Prezentujemy prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Gwarantujemy, że osiągnięcie sukces za każdym razem. Wystarczy zamieszać w garnku wodę z octem i wlać do niej jajko. Możecie je podać na grzance. Smaczne i efektowne śniadanie zrobicie w 5 minut. Jajko w koszulce, czy inaczej jajko poszetowe, to odmiana jajka gotowanego. Nie gotuje się go jednak w skorupce, ale wybite. Sztuką jest, by ugotować je tak, by żółtko dokładnie było otoczone białkiem i by się nie rozlało. Jajko w koszulce bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Można je podać na zrumienionym toście, np. z dodatkiem awokado albo wędzonego łososia lub ze szparagami. Płynne żółtko jest bardzo smaczne i apetyczne. Sprawdźcie, jak zrobić jajko poszetowe.

mizeria
06.05.2022 18:34 Zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Gratka dla całej rodziny

Co podać do obiadu? Doskonałym pomysłem będzie zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Tym się różni od polskiej surówki, że często ma dodatek cebuli i cukru. Doskonale pasuje do wiosennych dań podanych z młodymi ziemniakami. Taka pyszna gratka dla całej rodziny.Mizeria jest prostym dodatkiem do obiadu. Wystarczy obrać ogórki, pokroić je w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną. Ta surówka zachwyca lekkością i orzeźwiającym smakiem. Warto ją podać do mięsnych dań serwowanych z młodymi ziemniakami. Świetnie bowiem podbija ich smak. Podobny dodatek znany jest też w Szwecji. Dodaje się jednak do niego również cebulę, a także koperek, cukier i trochę octu. Dzięki temu ma nieco wyraźniejszy smak, ale jest równie orzeźwiająca.

Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki?
04.05.2022 18:56 Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików

Mikrofalówka jest urządzeniem, które ułatwia odgrzewanie potraw. Aby jednak korzystanie z niej było bezpieczne, powinniśmy regularnie ja sprzątać. Do usunięcia zabrudzeń idealnie sprawdzi się roztwór octu. Wystarczy wstawić miskę z płynem do urządzenia, nastawić na pełną moc i podgrzewać zaledwie przez 5 minut. Efekty przyjemnie was zaskoczą. Wasza mikrofalówka pełna jest zaschniętych zabrudzeń? A może wydziela się z niej nieprzyjemny zapach? Znamy sposoby, dzięki którym, pozbędziecie się problemu. Z prostymi domowymi patentami urządzenie znowu będzie lśniło czystością.

zamrażarka
30.04.2022 14:55 Jak rozmrażać i czyścić zamrażarkę? Krótki poradnik

Jak rozmrażać i czyścić zamrażarkę? Przedstawimy wam krótki poradnik, jak najlepiej to zrobić, by nie zaszkodzić sprzętowi i produktom spożywczym. Wystarczy połączyć trzy składniki, które każdy z was ma w kuchni, a dzięki temu płynowi wasza zamrażarka będzie lśniła czystością. Zamrażarka jest ważnym miejscem każdej kuchni. W niej bowiem przechowujemy zapasy mięsa, ryb, warzyw i owoców. By jednak ten sprzęt sprawnie funkcjonował, trzeba o niego odpowiednio dbać. Ważne jest, by co jakiś czas, najlepiej co pół roku, rozmrozić zamrażarkę i ją wyczyścić. Rozmrożenie pozwoli pozbyć się nadmiaru lodu i szronu, który utrudnia działanie zamrażarki i zamykanie szuflad, ale też naraża nas na dodatkowe zużycie prądu.

Dlaczego warto dodać do mizerii ocet?
29.04.2022 19:26 Dlaczego warto dodać do mizerii ocet? Powód Cię zaskoczy

Mizeria jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Niektórzy do sosu dodają odrobinę octu, uzyskując dzięki temu jeszcze bardziej wyrazisty smak rarytasu. Jeśli i wy chcecie wypróbować ten patent, skorzystajcie z naszego nowego przepisu. Nie zawiedziecie się. Mizeria z dodatkiem octu, zwana tez mizerią po warszawsku przyjemnie zaskoczy każdego, kto jej spróbuje. Jeżeli szukacie odmiany od klasycznej wersji czy delikatnie kremowych ogórków przyrządzanych z dodatkiem cukru pudru, koniecznie po nią sięgnijcie. Będziecie zachwyceni tym jednocześnie nieco słodkim i cierpkim smakiem.

dzbanek filtrujący
27.04.2022 20:59 Jak usunąć kamień z dzbanka filtrującego wodę? Wystarczy 1 trik

Jak usunąć kamień z dzbanka filtrującego wodę? Wystarczy jeden prosty trik — wlej do niego miksturę z dwóch płynów i potrząśnij. Po chwili zauważysz różnicę, bo osad z dzbanka zniknie, a nalewana z niego woda znów będzie kryształowo czysta. Dzbanki filtrujące używane są w wielu domach. Umożliwiają doczyszczenie wody kranowej, dzięki czemu można ją bez obaw pić, a także wykorzystać do gotowania. Filtrowanie zapewnia wodzie wyższą jakość, zapobiega też powstawaniu kamienia w czajniku. Jednak, by filtrowana woda stawała się czystsza, sam dzbanek musi być dokładnie wyczyszczony. Trzeba więc dbać o niego regularnie. Sprawdź, w jaki sposób zrobić to najskuteczniej.

Najszybszy majonez bez jajek
16.04.2022 16:04 Najszybszy majonez bez jajek. Wystarczy 5 minut i gotowe

Majonez jest jednym z produktów, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Najlepszy będzie domowy, przygotowany niemal błyskawicznie. Z przepisu, który wam proponujemy, wyjdzie dosłownie 5 minut. Nie będziecie potrzebowali ani jednego jajka, więc sprawdzi się też wtedy, gdy okaże się, że tego produktu w waszej lodówce zabrakło. Sprawdźcie koniecznie.Majonez zazwyczaj przygotowuje się z jajek. Coraz częściej jednak popularne stają się specjały roślinne i na wielu stołach wielkanocnych z pewnością zagości bezjajeczny specjał przyrządzony z aquafaby.Dla tych z was, którzy po jaja sięgnąć nie chcą lub nie mogą, a jednocześnie wolą przyrządzić majonez ze znanych produktów, mamy recepturę opartą na mleku. Delikatny specjał wyjdzie niemalże tak kremowy, jak klasyczny, a smak zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?

piekarnik
13.04.2022 17:21 Jak skutecznie wyczyścić piekarnik, aby lśnił czystością? Najlepsze domowe sposoby

Zastanawiacie się, jak skutecznie wyczyścić piekarnik, aby lśnił czystością? Zdradzimy wam najlepsze domowe sposoby, dzięki którym nie będziecie musieli sięgać po silne, drogie środki. Tak naprawdę wystarczy wam trochę octu. Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty, których na co dzień używacie w kuchni, przydadzą się przy porządkach.Piekarnik warto czyścić na bieżąco, dzięki temu nie będzie w nim trwałych zabrudzeń. Gdy więc coś wam się rozleje, przypali, usuńcie to jak najszybciej. Jeśli jednak nieco zaniedbacie ten kuchenny sprzęt, czeka was nieco dłuższe czyszczenie. Sprawdźcie, przy pomocy jakich środków najlepiej je przeprowadzić.

Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy?
09.04.2022 14:46 Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs

Chrzan jest zdrowym warzywem, które dość często pojawia się w daniach kuchni polskiej. Ten wyrazisty korzeń będzie idealny do przygotowania szybkiego sosu na bazie śmietany z dodatkiem majonezu i octu winnego. Podajcie go do świątecznych potraw z jajkami i mięs, a wasi bliscy będą zachwyceni.Chrzan jest źródłem beta-karotenu oraz wielu witamin m.in. C i E, a także witamin z grupy B. W korzeniu tej rośliny znajdziemy też sporo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Wyraziste warzywo obfituje również w liczne przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki.Najczęściej chrzan wykorzystujemy jako przyprawę do pieczonych mięs czy pasztetów. Nierzadko trafia on też do buraków ćwikłowych czy ziemniaczanego purée, tworząc niezwykle smaczne dodatki obiadowe. Sprawdzi się również w przygotowaniu aromatycznego — idealnie pasującego do wielkanocnych jajek — sosu.

czajnik
08.04.2022 22:46 Jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się 1 popularnego błędu

Wiesz, jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się jednego popularnego błędu. Jakiego? Większość osób, po odkamienianiu czajnika nie wygotowuje go przed ponownym użyciem. Z tego powodu herbata i kawa mogą smakować okropnie. Kamień w czajniku jest dość popularnym zjawiskiem. To dlatego, że w naszych kranach płynie zwykle twarda woda, z której pod wpływem wysokiej temperatury łatwo wytrąca się osad wapnia i magnezu. Gdy osadu nagromadzi się grubsza warstwa, powstaje kamień. Może on przedostawać się do wody, którą zaparzamy na przykład herbatę, co wygląda mało apetycznie. Pod drugie osadzony wewnątrz czajnika kamień, utrudnia przewodzenie ciepła, co sprawia, że zużywamy więcej energii elektrycznej lub gazu. Nie jest to więc tez ekonomiczne. Dlatego warto oczyszczać czajnik regularnie, najlepiej raz w miesiącu.

szafka kuchenna
08.04.2022 20:12 Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni? Domowe sposoby na uporczywy problem

Dziś powiemy wam, jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni. Przedstawimy sprawdzone, domowe sposoby na ten uporczywy problem. Można na przykład wstawić do kuchennej szafki miseczkę z octem, a niechciani goście szybko się wyniosą. Poznajcie też inne skuteczne triki na pozbycie się tych szkodników. Charakterystyczna pajęczynka w produktach zbożowych, pełzające larwy czy beżowe motylki. Po tym można rozpoznać, że w waszej kuchni zagościły mole. Co prawda nie są one szkodliwe dla zdrowia, ale z pewnością obrzydliwe. Dlatego warto zrobić wszystko by ustrzec się przed ich inwazją, a jeśli już się pojawią, skutecznie je zwalczyć.

cebula
08.04.2022 16:47 Jak usunąć goryczkę z cebuli? Garść niezawodnych sposobów

Lubisz cebulę, ale jest dla Ciebie za ostra? Powiemy Ci, jak usunąć goryczkę z cebuli. Mamy na to garść niezawodnych sposobów. Jeden z nich polega na zalaniu posiekanego warzywa wodą z octem i odstawieniu na godzinę. Po tym czasie cebula zyska wspaniały smak. Poznaj też inne skuteczne metody.Cebula jest zdrowa i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Jednak dla niektórych jest zbyt gorzka i za ostra. Czują po jej zjedzeniu dyskomfort na żołądku, a na języku pieczenie. Na szczęście są sposoby na to, by złagodzić smak cebuli i usunąć z niej niepożądaną goryczkę.

Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku
08.04.2022 10:00 Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku. Sekretem jest jeden wyborny dodatek

Mizeria pasuje do wielu dań. Delikatne ogórki w śmietanie i jogurcie nabiorą charakteru, gdy dodamy do nich octu. Tak robiły nasze babcie, a smak tej pysznej kompozycji pozostał w pamięci wielu z nas. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, przygotujcie ją choćby dziś. Jest doskonała. Mizeria ze świeżych ogórków jest obiadowym klasykiem, który w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już co zrobić, by wyszła niezwykle kremowa i polecaliśmy recepturę na ten specjał z cukinii i rzodkiewki. W nowej odsłonie sięgamy po produkt, który sprawi, że rarytas zyska na wyrazistości. Spróbujecie?

chrzan
06.04.2022 22:18 Co zrobić, żeby tarty chrzan na Wielkanoc nie ściemniał? Wystarczy 1 prosta sztuczka

Sprawdźcie, co zrobić, żeby tarty na Wielkanoc chrzan nie ściemniał. Wystarczy zastosować jedną, prostą sztuczkę, a mianowicie dodać do niego kilka łyżek soku z cytryny. Można też sięgnąć po inny dodatek, a chrzan również pozostanie jasny i apetyczny.Wielkanoc i świąteczny stół kojarzy się z kilkoma charakterystycznymi produktami. Wśród nich jest chrzan, który podaje się np. do wędlin i mięs, a także do pieczonej kiełbasy. Podnosi on też smak żurku i sosów. Tarty chrzan można bez problemu kupić. Jednak ten przygotowany własnoręcznie ma silniejszy aromat i jest ostrzejszy. Z pewnością ma też prostszy skład, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Sprawdź, jak go przygotować, by wyglądał apetycznie.

zapchany zlew
28.03.2022 21:59 Jak odetkać zlew domowymi metodami? Prosto i skutecznie

Dziś powiemy wam, jak odetkać zlew domowymi metodami. Będzie prosto i skutecznie, bez silnej, kupnej chemii. Wystarczy wsypać do odpływu szklankę sody oczyszczonej i zalać ją kolejną szklanką octu. Po kilku minutach będzie po kłopocie.O zapchany zlew w kuchni nietrudno. Często bowiem lądują w nim resztki jedzenia, a gdy nagromadzi się ich w rurach zbyt dużo, może dojść do zatkania przepływu. Najłatwiej wtedy sięgnąć po przepychacz, ale nie zawsze jest on skuteczny. Gdy w zagięciach rur nagromadzi się tłuszcz plus inne resztki, trzeba spróbować je rozpuścić.

przypalone ciasto
26.03.2022 21:06 Co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki

Przypaliło wam się ciasto czy zapiekanka? A wiecie, co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki. Jednym z nich jest zagotowanie szklanki octu, co doskonale zneutralizuje nieprzyjemną woń. Poznajcie też inne sprawdzone sposoby na ten częsty problem.Przypalenie potrawy nie jest wcale czymś rzadkim w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi, a potrawa zwęgli się z wierzchu lub przywrze do dna naczynia. W wyniku tego w kuchni, a często też w całym domu czuć nieprzyjemny swąd. Powiemy wam jak najszybciej się go pozbyć.

czyszczenie lodówki
26.03.2022 18:20 Jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami? Garść skutecznych porad

Wiecie, jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami? Podamy wam garść skutecznych porad, dzięki którym ten kuchenny sprzęt nabierze blasku jak nigdy dotąd. Tak naprawdę wystarczy połączyć trzy produkty, które z pewnością każdy z was ma w domu. Jednym z nich jest niezawodny ocet. Poznajcie też inne skuteczne środki.Lodówka jest sprzętem kuchennym, bez którego nie wyobrażamy sobie funkcjonowania. To właśnie ona sprawia, że nie musimy chodzić po zakupy codziennie, bo skutecznie przedłuża świeżość produktów spożywczych. Jednak, by lodówka gwarantowała świeżość żywności, sama musi być czysta. A oto już musimy zadbać my. Jak to zrobić skutecznie i bez zbędnej chemii? Podpowiemy wam, po jakie składniki najlepiej sięgnąć.

czyszczenie patelni
16.03.2022 01:00 Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody

Sprawdź, jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię. Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody z wykorzystaniem popularnych, domowych produktów. Jeden z nich wystarczy rozpuścić w wodzie i powstałą mieszanką zalać naczynie. Zejdzie z niego nawet najbardziej uporczywy brud.Gdy smażymy na patelni mięso, czy warzywa nietrudno o przypalenie. Wystarczy chwila nieuwagi i za duży ogień, a na dnie zostanie przypalona warstwa potrawy. Jednak patelnia może się też przypalić od zewnątrz. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy kipi z niej sos lub przelewamy coś do innego naczynia. Ściekające płyny łatwo przywierają go gorącej powierzchni, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenie.

Jak pozbyć się kamienia z czajnika
16.03.2022 01:00 Jak pozbyć się kamienia z czajnika? Wystarczy sięgnąć po popularne produkty spożywcze

Czajnik, w którym gotujemy wodę, jestem jednym ze sprzętów, o które warto dbać. Kamień usuniecie z łatwością, korzystając ze sprawdzonych domowych patentów. Jednym z nich jest zastosowanie soku z cytryny. Dowiedzcie się, co jeszcze może pomóc. Czyszczenie czajnika nie musi być kosztowne. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że w naszych szafkach mamy produkty, które pozwolą nam wyczyścić urządzenie szybko i niemalże bez wysiłku. Koniecznie dowiedzcie się jak zaoszczędzić podczas sprzątania.

Jak wyczyścić mikrofalówkę domowymi sposobami?
13.03.2022 01:00 Jak wyczyścić mikrofalówkę domowymi sposobami? Zdradzamy najlepsze patenty

Mikrofalówka potrafi przyspieszyć przygotowanie potraw. Jednak, żeby korzystanie z niej było bezpieczne, konieczne jest regularne sprzątanie. Jednym ze sposobów na jej sprawne oczyszczenie jest użycie plastrów cytryny zanurzonych w wodzie. Sprawdźcie, jak jeszcze możecie zadbać o to urządzenie. Mikrofalówka jest jednym z kuchennych urządzeń, które ułatwia nam przygotowywanie posiłków. Podobnie jak piekarnik czy kuchenka musi być regularnie sprzątana, by nie stała się siedliskiem bakterii i brzydkich zapachów. Podpowiadamy jak to zrobić domowymi sposobami.