Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Jak wyczyścić drewniany chlebak?
03.02.2022 01:00 Jak wyczyścić drewniany chlebak?

Przechowywanie chleba w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku jest dobrym pomysłem. Brudny drewniany chlebak może jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podpowiadamy jak o niego zadbać, by długo wam służył. Z pomocą octu i sody oczyszczonej jego sprzątanie będzie bardzo proste.Pielęgnacja drewnianych naczyń i sprzętów wymaga szczególnej uwagi. Nie można ich wkładać do zmywarki, a wilgoć potrafi na nie bardzo źle wpłynąć. Chlebak zrobiony z tego materiału należy jednak regularnie myć. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie bezpieczne.

Jak za pomocą soli wyczyścić przypalony garnek?
01.02.2022 01:00 Jak za pomocą soli wyczyścić przypalony garnek?

Przypalenie garnka może zdarzyć się nawet najlepszym kucharzom. Wystarczy chwila nieuwagi, by konieczne było usunięcie dość uciążliwego zanieczyszczenia. Podpowiadamy jak domowymi sposobami uratować kuchenne naczynie. Będziecie zaskoczeni, jak skuteczne środki do tego celu macie już w kuchni. Czyszczenie przypalonych garnków wcale nie musi wymagać zaangażowania specjalistycznych środków. Istnieją sprawdzone metody, by wyczyścić bez zbędnej i drogiej chemii. Wystarczy sięgnąć po sól kuchenną.

Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych?
01.02.2022 01:00 Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych?

Kiszone czy kwaszone? Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, które z ogórków wybrać, spieszymy z pomocą. Wyjaśniamy podstawowe różnice w procesie ich przygotowania i zdradzamy, jak różni się produkt końcowy. Ogórki kiszone są bazą do popularnej kwaśnej zupy. Często też trafiają do uwielbianego przez wielu rarytasu — sałatki jarzynowej. Wyjaśniamy, co odróżnia je od ogórków kwaszonych i po które z nich powinniśmy sięgać.

Ja wyczyścić palniki w kuchence?
31.01.2022 01:00 Jak wyczyścić brudne, zalepione tłuszczem palniki w kuchence?

Szukasz taniego, szybkiego i przede wszystkim skutecznego sposobu na umycie palników kuchni gazowej? Zaopatrzcie się w biały ocet. Ten podstawowy produkt sprawdzi się doskonale, pozostawiając palniki czyste i pomagając utrzymać ich sprawność. Sprawdźcie, jak prosta jest domowa metoda mycie tego elementu kuchni. Ostatnio podpowiadaliśmy wam jak skutecznie oczyścić płytę indukcyjną. Część z was ma jednak w domach kuchenki gazowe, które również wymagają dokładnego posprzątania. Domowymi sposobami jesteśmy w stanie zadbać o palniki. Dowiedźcie się, czego potrzebujecie, by to zrobić.

Domowy ketchup
29.01.2022 01:00 Pyszny i aromatyczny sposób na domowy ketchup

Ketchup stanowi jeden z najważniejszych dodatków i sosów - wykorzystuje się go do wielu potraw z najróżniejszych kuchni świata. W sklepach dostępne jest mnóstwo wariantów ketchupu, jednak najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie przygotowany własnoręcznie. Dlatego poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na ketchup. Wystarczy raz go spróbować, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie. Ketchup wywodzi się pierwotnie z kuchni chińskiej, gdzie prawdopodobnie służył w dawnych czasach jako zaprawa do dań rybnych. Nazwa pochodzi od słowa "kôe-chiap" w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie "zaprawa do ryb". Zaletą własnoręcznie zrobionego ketchupu jest przede wszystkim znajomość wszystkich składników. W takim sosie nie ma konserwantów, ulepszaczy smaku i innej chemii, dlatego jest znacznie zdrowszy. Co więcej, dostosowanie dokładnego profilu smakowego jest wyjątkowo ważne - dzięki temu można mieć pewność, że ketchup posmakuje każdemu.

Wołowina po chińsku
28.01.2022 01:00 Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Wołowina po chińsku to prosty przepis na wyśmienite, chińskie danie stir- fry. Mięso smażone w woku z warzywami i specjalną marynatą ma doskonały smak, jest idealnie usmażone i chrupiące. Poznaj przepis na wołowinę po chińsku.Strir- fry to tradycyjna metoda smażenia w woku, czyli głębokiej, żeliwnej patelni. Wszystkie składniki dań stir- fry smażone są kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze, co nadaje im niepowtarzalnego smaku i niezwykłej chrupkości.Sekretem idealnej wołowiny po chińsku jest marynowanie jej w imbirze, sosie sojowym i innych składnikach przez minimum 6 godzin, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sama marynata podczas obróbki termicznej gęstnieje w woku, tworząc wyraźny sos.Wołowinę po chińsku z warzywami podaj z ugotowanym na sypko ryżem białym, sezamem i szczypiorkiem, dzięki czemu danie będzie wyglądać i smakować jak z chińskiej restauracji. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż na sypko do orientalnych potraw.Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie z potraw przygotowywanych w woku- tu poznasz przepis na makaron chow mein z wołowiną, idealna na pożywny i aromatyczny obiad. Jeśli masz ochotę na doskonały bulion w japońskim stylu- tu poznasz przepis na japoński ramen, lepszego nie jadłeś.

Jak wyczyścić płytę indukcyjną?
28.01.2022 01:00 Jak wyczyścić płytę indukcyjną za pomocą sody i octu?

Czyszczenie płyty indukcyjnej nie musi wiązać się z kosztownymi zakupami i stosowaniem specjalistycznych środków. Z pomocą sody oczyszczonej i octu z łatwością pozbędziecie się zabrudzeń i zachowacie sprzęt w dobrym stanie na długo. Dowiedzcie się, jak to zrobić. Soda oczyszczona i ocet są jednymi z podstawowych domowych środków czystości, które sprawdzają się m.in. w usuwaniu przykrych zapachów — np. z lodówki — oraz ratowaniu przypalonych garnków. Środki te wesprą was również w walce z brudem, który osadził się na kuchni. Możecie z nich skorzystać nawet wtedy, gdy wasz sprzęt korzysta z indukcji.

mizeria
26.01.2022 01:00 Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Najsmaczniejsza jest z ogórków gruntowych, ale dobrze też smakuje ze szklarniowych, dostępnych przez cały rok. Jej przygotowanie nie jest trudne, warto jednak wiedzieć, dlaczego do mizerii warto dodać ocet. W sumie wystarczy go dodać odrobinę, a sałatka zyska na wyrazistości.Mizeria, czyli ogórki w śmietanie albo coraz częściej w jogurcie naturalnym jest pomysłem na prosty dodatek do obiadu. Ogórki wystarczy pokroić w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną lub w wersji mniej kalorycznej — z jogurtem naturalnym.

Czyszczenie szafek kuchennych
25.01.2022 01:00 Jak usunąć tłuszcz z szafek kuchennych za pomocą octu?

Naturalnym jest, że powierzchnie w kuchni pokrywają się z czasem starym tłuszczem - skwierczący olej, chlapanie i osadzające się drobinki są nieuniknione podczas gotowania. Dobrym sposobem na wyczyszczenie kuchennych szafek jest potraktowanie ich roztworem sody oczyszczonej i wody. Poniżej zdradzamy dokładne tajniki receptury. Szafki kuchenne nie są zwykle najczystszym miejscem w domu. Korzystamy z nich na co dzień, otwierając je, wyjmując i wkładając produkty, czy przygotowując na nich posiłki. Nic więc dziwnego, że po kilku dniach pojawia się na nich osad z tłuszczu. Zaschnięty tłuszcz, gdy silnie przyczepi się do mebli, jest bardzo trudny do usunięcia. Zwykłe szorowanie zmoczoną gąbką nie zda się na wiele. Znamy genialną metodę, dzięki której każda szafka będzie lśnić w twojej kuchni.

rosół
24.01.2022 01:00 Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Większość osób lubi rosół, za jego aromat i klarowność. Jednak niektórzy nazywają go wodą z kluskami. Na takie określenie z pewnością nie zasługuje, choć rzeczywiście do zawiesistych zup nie należy. A wiecie, dlaczego do rosołu warto dodać ocet? Wystarczy wlać go łyżkę, a zupa nabierze lepszych właściwości.Rosół gotuje się na mięsie i warzywach, jednak zwyczajowo tych składników nie podaje się w zupie. Ta zupa jest bowiem wywarem, co oznacza, że chodzi w niej głównie o smak i aromat, które przechodzą z mięsa i warzyw do wody. Można jednak polepszyć jej walory, dodając ocet.

Sos z papryki do słoików
21.01.2022 01:00 Pyszny sos z papryki do słoików

Sos z papryki jest pysznym dodatkiem do makaronów i mięsa. Zrób sos z papryki do słoików, a zachowasz jego smak, aromat i świeżość przez wiele miesięcy. Gotowy sos wystarczy podgrzać i podać z przygotowaną potrawą, będzie pysznie i szybko. Poznaj przepis na sos z papryki do słoików.Papryka czerwona to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, leczo, ryżu, makaronu i zupy krem paprykowej. Sos z papryki czerwonej jest bardzo aromatyczny, lekki i smaczny. Sos przygotujesz z odrobiną octu, dzięki czemu potrawa nie będzie cierpka.Papryka dostępna jest w sklepach przez cały rok i w przeciwieństwie do pomidorów, zimą nie traci swojego smaku, jest również chrupiąca. Sos możesz więc przygotować o każdej porze roku, nie tylko pod koniec lata. Pasteryzacja słoików pozwoli zachować świeżość sosu przez wiele miesięcy.Jeśli lubisz lekko pikantne sosy, dodaj do czerwonej papryki papryczkę chili, która doda ostrości i wyraźnego smaku. Miłośnikom bardzo pikantnych sosów polecam sos z papryczek chili do słoików. Z papryki zrobisz również pyszny ketchup- tu poznasz przepis na domowy ketchup z papryki, doskonały do frytek i wielu dań.

Obierki ogórka
19.01.2022 01:00 Sprytne patenty na wykorzystanie obierek z ogórka

Sprzątanie w domu często wykonywane jest przy użyciu octu, który świetnie radzi sobie z zanieczyszczeniami i zapieczonym brudem, lecz jego zapach długo unosi się w powietrzu. Zamiast niego warto przygotować domowy ocet do sprzątania z obierek ogórka, który ma delikatniejszy zapach. Dlatego po obieraniu tego warzywa nigdy ich nie wyrzucaj. Obieranie ogórków samo w sobie jest już dość dużą stratą, ponieważ bezpośrednio pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych - których w ogórkach nie ma zbyt wielu. Nawet najmniejsza ich ilość jest więc wyjątkowo cenna. Sprzątanie blatów, lodówki, okien i innych powierzchni octem jest skuteczne, lecz ciężko przykryć jego drażniący zapach. Sporządzenie octu z ogórków domowymi sposobami pozwala otrzymać ocet o delikatniejszym aromacie, to także sposób na wprowadzenie do życia zasad zero waste - wszak nawet najmniejszy fragment warzywa nie idzie na marne.

Sos z papryczek chili do słoików
19.01.2022 01:00 Sos z papryczek chili do słoików - prosty przepis

Domowy sos z papryczek chili do słoików to prosty przepis na sos, który zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos dodasz do zup, sosów i wielu dań, aby wzmocnić ich aromat i nadać im pikantnego wyrazu. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić sos z papryczek chili na całą zimę. Sos z papryczek chili jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Doprawisz nim zupy, sosy, mięsa. Ostry sos sprawdzi się w pikantnej kuchni meksykańskiej, np. do przygotowania chili con carne lub buritto z kurczakiem. Sos jest świetny również na kanapki, podkreśla ich smak i nadaje ostrości. Sos z papryczek chili możesz zrobić z jednego lub wielu rodzajów ostrych papryk. Cebula czerwona i czosnek świetnie łączą się z pikantnym sosem i dodają mu aromatu. Pamiętaj, aby papryczki obierać i mielić w rękawiczkach. Kapsaicyna zawarta w warzywach może podrażnić delikatną skórę dłoni. Papryczki chili są bardzo zdrowe. Kapsaicyna jest enzymem, który przyspiesza metabolizm, pobudza, zmniejsza stany zapalne, łagodzi ból i wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Papryczki chili jednak należy jeść z umiarem, gdyż ich nadmiar może spowodować pękanie naczynek, zwiększenie ciśnienie tętnicze i problemy trawienne.Sos do słoików zrobisz również w słodszej i delikatniejszej wersji- tu poznasz przepis na sos paprykowy do słoików z papryki czerwonej.

Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
18.01.2022 01:00 Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?

Sushi to doskonałe, orientalne danie azjatyckie, które popularne jest na całym świecie. Delikatny ryż, aromatyczne dodatki i wodorosty sprawiły, że sushi pokochały miliony. Sushi zjesz nie tylko w restauracji, możesz je również przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu do sushi. Sushi to tradycyjna potrawa pochodząca z południowo- wschodniej Azji. W zależności od regionu dodaje się do niej różne dodatki, jednak zawsze sushi podawane jest z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrą pastą wasabi. Do sushi możesz dać ulubione dodatki, np. surowego lub wędzonego łosia, krewetki, ogórki, awokado, czarny sezam, paluszki rybne, glony, żółtą rzodkiew. Rolki sushi zawijaj z odpowiednio przygotowanym, zbitym ryżem i prasowanymi wodorostami Nori. Do przygotowania sushi niezbędna będzie również specjalna rolka, dzięki której zawiniesz wszystkie składniki. Foremki do sushi dostaniesz w każdym większym markecie. Całą rolkę pokrój na kawałki bardzo ostrym nożem i podaj. Jeśli masz ochotę na danie w japońskim stylu- tu poznasz przepis na łososia w sosie teriyaki z ryżem, idealny na orientalny obiad.

Świeże owoce potrafią przyciągać muszki owocówki
16.01.2022 01:00 Jak raz na zawsze pozbyć się muszek z kuchni bez wysiłku?

Muszki owocówki są insektami, które potrafią pojawić się w naszej kuchni niespodziewanie. Czasami wystarczą świeże owoce położone na blacie czy odstawiona na moment szklanka soku, by zajęły naszą kuchnię. Dowiedzcie się co zrobić, aby skutecznie się ich pozbyć. Sprzątanie kuchni nie będzie mozolne, jeśli będziemy je przeprowadzać regularnie. Aby wyczyścić kuchenkę czy lodówkę wystarczą domowe specyfiki, których przyrządzenie jest naprawdę proste. Porządek w kuchni to jedna z metod zapobiegania pojawianiu się niepożądanych gości.

Przypalony garnek
14.01.2022 01:00 Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy octu?

Nawet kilka chwil braku uwagi może skończyć się ogromną katastrofą i koniecznością wyrzucenia przypalonego jedzenia. Co jednak zrobić z garnkiem, z którego spalone resztki wcale nie chcą odejść? Świetnie sprawdza się w tym celu ocet, który wystarczy wlać do zabrudzonego naczynia i wygotować. Przypalone garnki i patelnie sprawiają nie lada kłopoty. Jedzenie gotowane przy ich użyciu jest niesmaczne i przede wszystkim niezdrowe, a doczyszczenie spalenizny jest ogromnie trudnym wyzwaniem. Jeśli więc borykasz się z takim kłopotem i chcesz sięgnąć po sklepową chemię, mamy znacznie lepsze rozwiązanie. Ocet, łatwo dostępny produkt w większości domów, poradzi sobie ze spalenizną w kilka chwil.

Sos śliwkowy do schabu
12.01.2022 01:00 Sos śliwkowy do schabu - rozkoszny dodatek do obiadu

Sos śliwkowy to jeden z lepszych sosów do pieczonego schabu. Jest słodki, aromatyczny z wyczuwalną nutą goździków, które nadają mu korzennego smaku. Sos śliwkowy jest gęsty, smaczny i doskonale łączy się z pieczonym mięsem. Poznaj przepis na sos śliwkowy do schabu.Pieczony schab jest bardzo delikatnym, soczystym mięsem, idealnym zarówno na ciepło do obiadu, jak i w postaci zimnej płyty, np. jako dodatek do kanapek. Pieczony schab polany aromatycznym sosem z suszonych śliwek smakuje doskonale, ponieważ słodko-korzenny smak śliwek idealnie łączy się z mięsem wieprzowym. Śliwki suszone koniecznie namocz dzień przed robieniem sosu, aby następnego dnia były miękkie i aromatyczne. Wodę z suszonych śliwek możesz wykorzystać do sosu, aby dodatkowo podbić jego smak. Kolejną, słodką propozycją do mięsa, jest sos żurawinowy, który doskonale łączy się z drobiem i schabem i jest pysznym dodatkiem do pasztety, wędlin i zimnej płyty.

lodówka
10.01.2022 01:00 Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

Lodówka jest niewątpliwie centrum kuchni. Trzymamy w niej bowiem większość składników potrzebnych do przygotowania potraw, a także gotowe dania. Ważne jest więc, by była czysta i pachnąca. Jednak jeśli chodzi o zapach, potrafi wydobywać się nawet z umytego sprzętu. Jak więc pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?Utrzymanie lodówki w higienie jest ważne, bo przecież przechowujemy w niej żywność. Dlatego istotne jest, by regularnie ją przeglądać i czyścić. Warto raz w tygodniu sprawdzić, czy wszystkie produkty wciąż są świeże, czy nie upłynął ich termin przydatności do spożycia. Jeśli coś jest już przeterminowane, od razu to wyrzuć. Nie będzie wydzielała się nieprzyjemna woń, a także nie będą się rozprzestrzeniały drobnoustroje. Produkty z kończącą się datą przydatności do spożycia ustaw zawsze z brzegu półki, by nie zapomnieć zużyć ich na czas.

ciasto czekoladowe
10.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet?

Lubicie czekoladę? A ciasto czekoladowe? My też. Ostatnio odkryliśmy doskonały przepis na ten przysmak, którym chętnie się z wami podzielimy. Receptura jest zaskakująca, bo przewiduje dodatek octu. A wiecie, dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet? Bez obaw, wyjdą z tego same korzyści.Ciasta czekoladowe potrafią smakować. Zwłaszcza jeśli są miękkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Prawdziwe ciasto czekoladowe zawiera dodatek czekolady. Jednak to z dodatkiem kakao w niczym nie ustępuje mu smakiem. Wszak czekolada zawiera kakao. Dziś zdradzimy wam przepis na szybkie i smaczne ciasto czekoladowe z octem.

Sałatka z ogórkami konserwowymi
09.01.2022 01:00 Hitowa karnawałowa sałatka z ogórków konserwowych

Ogórki konserwowe są smacznym i wyjątkowo zdrowym warzywem. Sięgnijcie po nie, by przyrządzić bogatą w smaki i tekstury sałatkę z dodatkiem jajek, pora i kukurydzy. Zajmie wam to chwilę, a efekt zachwyci każdego, kto dania spróbuje. Proponowaliśmy wam już pyszną kompozycję pora i kapusty oraz surówkę z ogórków na słodko. Tym razem zdradzamy wam pyszny przepis na szybką i smaczną sałatkę z delikatnym sosem na bazie jogurtu i majonezu. Połączenie wyrazistego smaku ogórków konserwowych i pora ze słodyczą kukurydzy i delikatnością ugotowanych jajek skradnie wasze serca.

lodówka, gazeta
06.01.2022 01:00 Prosty patent na nieprzyjemny zapach w lodówce

Czyścisz lodówkę, ale nie pachnie z niej świeżością? Pomożemy ci to zmienić. Zastosuj prosty patent na nieprzyjemny zapach w lodówce, a już zawsze będziesz do niego wracać. Nie musisz kupować specjalnych środków, wystarczy, że sięgniesz po znany produkt.Lodówka, jako miejsce, w którym przechowujemy żywność, powinna lśnić czystością i pachnieć świeżością. Dlatego trzeba ją regularnie myć i przeglądać. Czasami jednak mimo to, po jej otwarciu bucha w nas odpychający zapach.Brzydki zapach z lodówki wcale nie musi oznaczać, że coś się w niej psuje. Po prostu niektóre produkty spożywcze mają tak intensywną woń, że potrafi ona wypełnić całą lodówkę. Co gorsza, wyraziste zapachy mogą być pochłanianie przez inne produkty i popsuć ich smak.

chleb w chlebaku
02.01.2022 01:00 Jak czyścić chlebak?

Chlebak jest prostym pojemnikiem do przechowywania pieczywa, który przedłuża świeżość bułek i chleba. By jednak pieczywo zachowywało swoje najlepsze walory, trzeba dbać o higienę tego pojemnika. Najważniejsza jest regularność. Każdy powinien pamiętać, by czyścić chlebak przynajmniej raz w tygodniu. W przeciwnym wypadku możemy sobie zaszkodzić.Chlebak ogranicza wysychanie chleba, chroni też pieczywo przed pleśnieniem. Choć tylko przechowujemy w nim pieczywo, to trzeba dbać o czystość tego pojemnika. Zwykle na jego dnie zbierają się okruszki, które należy systematycznie usuwać. Jednak największym zagrożeniem dla naszego zdrowia są pleśnie i bakterie, które mogą pojawić się wewnątrz chlebaka. Ich powstawaniu sprzyja wilgoć i ciepło unoszące się z ciepłego pieczywa.

Szafka z produktami spożywczymi
30.12.2021 01:00 Szybki, naturalny sposób na pozbycie się moli z szafek w kuchni

Mole spożywcze potrafią nieźle uprzykrzyć życie - pozbycie się ich wyjątkowo trudne, ponieważ usunięcie dorosłych moli nie daje pewności, że nie zostały gdzieś złożone jajeczka. Na szczęście można prostymi domowymi sposobami uporać się z problemem. Wystarczy wlać do miseczki gorący ocet, a następnie postawić ją w szafce. Mole szybko znikną z twojej kuchni. Mole spożywcze są niewielkimi owadami, które najbardziej lubują się w sypkich produktach spożywczych. Z tego powodu najczęściej widoczne są w szafkach, gdzie trzyma się mąki, kasze czy ryże. Owady te są nieco większe od moli odzieżowych, a cechą charakterystyczną są specyficzne łuski na skrzydłach, układające się w różne wzory. Najczęściej przybierają barwy białą, srebrną, żółtą oraz szaro-brunatną. Mole spożywcze przypominają również motyle o bardzo smukłym ciele.

Sposób na oczyszczenie piekarnika
28.12.2021 01:00 Sprytny patent na błyskawicznie czysty piekarnik

Bez piekarnika nie powstałoby wiele pysznych potraw. Urządzenie każdorazowo trzeba dokładnie wyczyścić. Pomogą wam w tym tabletki do zmywarki. Ten niekonwencjonalny pomysł sprawi, że wasz piekarnik będzie czysty jak nigdy wcześniej. Czyszczenie piekarnika to jedna z tych czynności, które w kuchni powinniśmy wykonywać regularnie. Idealnie byłoby, gdybyśmy oczyszczali sprzęt po każdym użyciu. Nie zawsze jednak o tym pamiętamy, a w konsekwencji brud gromadzi się przez dłuższy czas i zapieka. Wiemy jak się go pozbyć.

Surówka z pora z ananasem i rodzynkami
28.12.2021 01:00 Rozgrzewająca, ostro-słodka surówka z pora i rodzynek

Surówki pozwalają wzbogacić posiłki w zdrowe i cenne składniki odżywcze. Są przy tym niezwykle pyszne. Tym razem proponujemy wam niezwykłe połączenie ostrości i słodyczy, w postaci prostej surówki z pora, ananasa i rodzynek. Dajcie się skusić, a z pewnością ją polubicie. W tej kompozycji pikantny por pysznie kontrastuje ze słodkimi owocami. Sprawdzi się ona doskonale zarówno jako dodatek do dań z ryżem, delikatnych kotletów z marchewki czy placków ziemniaczanych. Surówka będzie też dobrym pomysłem na smaczną przystawkę. Podajcie ją wtedy w wydrążonym owocu ananasa, a zachwyci również wizualnie.

zimne nóżki
27.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby sylwestrowe zimne nóżki wyszły klarowne?

Planujesz przygotować na Sylwestra zimne nóżki? Sprawdź, co zrobić, by wyszły klarowne. Mętna galareta też jest smaczna, jednak o wiele mniej apetyczna. Dlatego dołóż wszelkich starań, by danie zachęcało, a nie odpychało gości. A żeby osiągnąć ten cel, naprawdę nie trzeba dużego wysiłku. Zimne nóżki czy inaczej wieprzowa galareta to danie znane zwłaszcza starszym pokoleniom. Bez nóżek nie mogła odbyć się kiedyś żadna domowa impreza. I co by nie mówić ta zimna galareta jest naprawdę smaczna. Zwłaszcza jeśli podamy ją dobrze schłodzoną, z dodatkiem soku z cytryny lub octu, ewentualnie chrzanu. Choć przygotowanie zimnych nóżek nie jest trudne, to jednak mogą pojawić się małe problemy. Zwłszacza, jeśli wywar wyjdzie mętny. To niestety będzie oznaczało, że po zastygnięciu galareta nie będzie klarowna. Na szczęście można temu zaradzić.

czyszczenie lodówki
27.12.2021 01:00 Jak skutecznie wyczyścić lodówkę?

Lodówka jest niewątpliwym centrum każdej kuchni. Właśnie w niej przechowujemy zapasy najbardziej wrażliwej na psucie się żywności. A ponieważ sprzęt ten ma kontakt z jedzeniem, ważne jest, by był utrzymywany w czystości. Dziś powiemy jak skutecznie wyczyścić lodówkę, nie używając silnych, chemicznych środków. Potrzebna będzie woda, ocet, sól i sok z cytryny.Jak pokazują badania, spośród wszystkich sprzętów kuchennych, to właśnie lodówka jest najbardziej podatna na rozwój drobnoustrojów. Najwięcej niepożądanej mikroflory pojawia się w szufladach na owoce i warzywa i na półkach, na których przechowujemy mięso.A jak wykazały amerykańskie badania, tylko ok. 44 proc. lodówek czyszczonych jest raz w miesiącu, a aż 22 proc. tylko raz w roku. To zdecydowanie za rzadko, by nasza żywność mogła czuć się w lodówce bezpiecznie. Dziś powiemy wam, jak skutecznie wyczyścić lodówkę i to bez używania silnych, gotowych detergentów. Dzięki temu wasza lodówka będzie lśniła czystością, ładnie pachniała i sprawniej pracowała.

Projekt bez tytułu (3)
26.12.2021 01:00 Jak doczyścić naczynie żaroodporne?

Naczynia żaroodporne są bardzo pomocne w kuchni. Chętnie pieczemy w nich i zapiekamy, bo można w nich serwować dania na stół, a także przechowywać potrawy. Niestety, nietrudno o to, by na ich powierzchni przypalił się tłuszcz lub resztki jedzenia. A wiesz, jak doczyścić naczynie żaroodporne? Mamy na to swoje sposoby.Naczynia żaroodporne mogą być z hartowanego szkła lub ceramiki. Na jednych i na drugich łatwo o zapieczenie sosu czy tłuszczu do takiego stopnia, że trudno je potem usunąć. Szklane, przezroczyste naczynia łatwo jest też porysować, lepiej więc nie używać druciaków i innych szorstkich powierzchni. A już z całą pewnością przypalenizny nie należy skrobać nożem.