Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Ogórki po amerykańsku biją na głowę inne smakołyki
25.07.2022 16:58 Ogórki po amerykańsku biją na głowę inne smakołyki. Wszystko przez 1 dodatek

Ogórki po amerykańsku są znakomitą i prostą w przygotowaniu przekąską. Marynowane wraz z papryką zielone warzywo z pewnością spodoba się amatorom domowych przetworów z octu. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci. Sezon na ogórki trwa i warto wykorzystać ten czas na przyrządzenie frykasów, które umilą długie zimowe dni. Jedną z ciekawszych propozycji może być prosta przekąska z dodatkiem papryki. Połączenie marynowanych w soli warzyw z aromatyczną jest niezwykle satysfakcjonujące. Spróbujecie?

Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa
24.07.2022 10:51 Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa

Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Są chrupiące, jędrne i mają rewelacyjny smak, który zawdzięczają kminkowi, marchewce i papryce. Ogórki będą gotowe już po dwóch miesiącach, a ich przygotowanie zajmie Ci kilka chwil.Lato to idealna pora na domowe przetwory. Ogórki po kaszubsku zachwycają swoim niecodziennym smakiem. Są doskonale doprawione, chrupiące i soczyste, będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych i innych potraw.Przed przygotowywaniem ogórków po kaszubsku dokładnie umyj i sparz słoiki. W przeciwnym razie przetwory po kilku miesiącach mogą się zepsuć. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której ogórki będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu.Ogórki po kaszubsku będą gotowe po dwóch miesiącach marynowania w zalewie. Do ogórków koniecznie dodaj marchew, paprykę, czosnek, koper, gorczycę i kminek, dzięki któremu przetwory mają wspaniały smak.

ogórki w pomidorach
18.07.2022 16:54 Hitowe ogórki w keczupie do słoików na zimę. Przebój wśród przetworów

Poznajcie przepis na hitowe ogórki w keczupie do słoików na zimę. Będą one z pewnością przebojem wśród przetworów i zachwycą was niecodziennym smakiem. Zimą będą jak znalazł do obiadu czy na przekąskę. Przygotujcie sobie kilka małych słoiczków, a z pewnością nie pożałujecie.Wśród przetworów z ogórków królują ogórki kiszone i konserwowe. Jednak z tego warzywa można też zrobić przeróżne sałatki. Dziś jednak proponujemy ogórki w pikantnej zalewie z dodatkiem keczupu. Będą miały wyrazisty smak i pyszny, gęsty sos.

Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry. Przebój wśród przetworów
17.07.2022 09:52 Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry. Przebój wśród przetworów

Ogórki w plasterkach w zalewie curry to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Ogórki są lekko pikantne i wyraźne w smaku. Są doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa, dań obiadowych i zimnej płyty.Lato to idealny czas na przygotowywanie przetworów. Oprócz ogórków kiszonych i małosolnych przygotujmy również wyśmienite ogórki w zalewie curry. Ich orientalny smak z pikantną nutą zachwyci całą rodzinę.Do ogórków w zalewie curry wybierzmy średnie ogórki gruntowe, koniecznie świeże i jędrne. Ogórki nie mogą być również uszkodzone i nie mogą mieć żadnych przebarwień, w przeciwnym wypadku przetwory mogą się zepsuć. Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, zanim je pokroimy i przełożymy do słoików.Ogórki w zalewie curry musimy pasteryzować do góry dnem w dużym garnku przez około 5 minut. Dzięki pasteryzacji ogórki zachowają smak, chrupkość i świeżość aż do następnego sezonu. Gdy ogórki ostygną, przełóżmy je do spiżarni lub w zacienione, chłodniejsze miejsce.

Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata
16.07.2022 18:08 Obłędna mizeria z dodatkiem octu. Mamy najlepszy przepis

Co podać do obiadu? Dobrym uzupełnieniem może być obłędna mizeria z dodatkiem octu. Mamy na nią najlepszy, prosty przepis. Przygotuj ją raz, a jej wyraźny smak z pewnością zachwyci cię na tyle, że wrócisz do tej receptury. Oczywiście przeciwnicy octu mogą go zastąpić sokiem z cytryny, który jest nieco łagodniejszy w smaku.Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków do obiadów. Szczególnym powodzeniem cieszy się latem, gdy są dostępne ogórki gruntowe. Wtedy jest niezwykle chrupiąca i smaczna. Jednak z ogórków sałatkowych czy węży, też wychodzi smaczna. Mizerię lubimy za jej orzeźwiający smak, który dają ogórki. Jednak można go też podbić innymi dodatkami, np. świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, czy octem. Ten ostatni składnik przyjemnie zaostrza smak mizerii, ale lepiej nie przesadzać z jego ilością. Ocet traktujmy bardziej jako przyprawę.

Projekt bez tytułu (14)
14.07.2022 18:21 Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki do słoików na zimę. Nikt mu się nie oprze

Sprawdźcie, jak zrobić słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki do słoików na zimę. Jest prosty, tani i bardzo smaczny. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze. A zimą będzie jak znalazł do obiadu. Wystarczy go tylko odgrzać i podać np. z makaronem, kaszą lub ryżem.Wygląda na to, że w tym roku robienie przetworów nie będzie zbyt opłacalne. Jednak czasami uda się kupić warzywa i owoce taniej lub dostać je od znajomych. Niektórzy mają też małe plantacje w swoich ogródkach. Warto więc wykorzystać takie okazje i nie zmarnować surowca.Niewątpliwie jednym z tańszych warzyw dostępnych na naszym rynku jest cukinia. Zwłaszcza w sezonie można ją kupić po naprawdę dobrych cenach. Wystarczy dorzucić do niej trochę papryki, cebuli i przypraw, by przygotować doskonały sos na zimę. Będzie jak znalazł, gdy nie będzie czasu lub pomysłu na gotowanie obiadu.

ogórki konserwowe
14.07.2022 17:35 Najlepsze, kultowe ogórki po warszawsku do słoików na zimę. Największy hit wśród przetworów

Poznajcie przepis na najlepsze kultowe ogórki po warszawsku do słoików na zimę. Będą one z pewnością największym hitem wśród przygotowanych przez was przetworów. Zachwycą doskonałą chrupkością i słodko-kwaśnym smakiem. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, zakąska i dodatek do sałatek. Ogórki po warszawsku to wersja ogórków konserwowych. Wyróżniają się dodatkiem marchewki, czosnku i innych przypraw dodawanych tak naprawdę do ogórków kiszonych. Zalewa się je lekką marynatą z dodatkiem octu, soli i cukru. Dzięki temu mają dość łagodny smak i są niezwykle chrupiące.

Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszonych? Tylko nieliczni zdają sobie sprawę, bardzo łatwo o fatalną pomyłkę
07.07.2022 12:34 Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszonych? Tylko nieliczni zdają sobie sprawę, bardzo łatwo o fatalną pomyłkę

Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych? Mało osób zdaje sobie sprawę z zasadniczej różnicy między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi. Bardzo łatwo więc o pomyłkę, przez co zamiast jędrnych, soczystych ogórków kupimy ogórki miękkie i pozbawione smaku.Ogórki kiszone a kwaszone. Czy różni je tylko nazwa, czy coś więcej? Okazuje się, że ogórki kwaszone to ogórki kiszone produkowane niższym kosztem i w bardzo szybki sposób. Gorąco polecam przygotowywanie kiszonek samodzielnie, jednak jeśli nie masz na to czasu, musisz dokładnie sprawdzać słoik z produktem.Kupiłeś ogórki kiszone, a po otworzeniu słoika okazało się, że ogórki są octowe, blade i w smaku absolutnie nie przypominają kultowych kiszonek? Sprawdź etykietę, bardzo możliwe, że kupiłeś ogórki, które producent określił jako "ogórki kwaszone". Poznaj różnice między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi.Ogórki kiszone, które powstały w naturalnym procesie fermentacji są nie tylko pyszne i soczyste, ale i bardzo zdrowe. Również woda, która naturalnie mętnieje jest bogatym źródłem witaminy C i kwasy mlekowego, który dba o pracę naszych jelit. Zdrowe jelita to zdrowy organizm, dlatego też kiszonki powinny znaleźć się w naszej dziennej diecie.

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików
30.06.2022 20:11 Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czereśnie są już dostępne na targowiskach. Warto przygotować z nich smakowite przetwory. Tym razem polecamy niezawodny sposób na zamarynowanie z dodatkiem kilku aromatycznych przypraw. Będą idealne do mięsnych frykasów. Warto spróbować — efekty was zachwycą. Czereśnie są jednymi ze smaczniejszych owoców, pojawiających się w lecie. Warto zachować ich wspaniały smak na dłużej i połączyć go z kilkoma lubianymi przyprawami. Prosty marynowany rarytas skradnie niejedno serce. Skusicie się?

ogórki w pomidorach
27.06.2022 20:46 Wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Absolutny hit wśród przetworów

Poznajcie przepis na wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Z pewnością staną się hitem wśród robionych przez was przetworów. Ogórki dają tej sałatce orzeźwiający smak, a z kolei pomidory wyrazisty, kwaśny. Dopełnienie całości stanowi czosnek, który doskonale podkreśla smak i aromat.Przetwory z ogórków należą do jednych z najbardziej lubianych. Zwykle ogórki kisimy lub konserwujemy w marynacie z octem. Dziś jednak proponujemy bardzo ciekawy przepis na ogórki w przecierze pomidorowym. Tak przygotowana, zimowa sałatka ma wyraźny smak, z orzeźwiającą nutą. Musicie ją wypróbować.

Projekt bez tytułu (12)
19.06.2022 14:52 Charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów

Ogórki po kozacku to pomysł na niezwykle przetwory na zimę. Ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy, octu, cukru i gorczycy są bardzo wyraźne w smaku, soczyste i pyszne. Poznaj przepis na charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów.Wszyscy uwielbiamy wyraźne w smaku przetwory na zimę, które przygotowujemy z ogórków i wielu innych warzyw. Robienie domowych przetworów to już tradycja i zawsze w sierpniu przygotowujemy wiele pyszności, które zimą smakują najlepiej.Oprócz kiszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw, przygotuj również ogórki po kozacku w zalewie musztardowej- są niezwykle wyraźne, soczyste i smaczne. Ogórki te są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, zimnej płyty.Charakterne ogórki z musztardą smakują doskonale również jako uzupełnienie dań głównych. Podaj je między innymi z polędwiczkami wieprzowymi, wołowiną w sosie własnym, gulaszem, kotletami schabowymi, a wszyscy będą zachwyceni.Z przepisu zrobisz jeden, duży słoik lub kilka mniejszych. Jeśli wlejesz gorącą zalewę i postawisz słoiki do góry dnem, nie musisz ich pasteryzować. Ogórki zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Po otwarciu słoika, przechowuj go w lodówce.Na zimę przygotuj również pyszną pastę kanapkową z grzybów leśnych. Pasta zachowa świeżość aż do następnego sezonu, a Ty zachowasz smak lata i jesieni na wiele miesięcy.

Dlaczego warto dodać ocet do mizerii?
18.06.2022 15:35 Dlaczego warto dodać ocet do mizerii? Mnóstwo osób podaje 1 argument

Mizeria z octem jest znaną części smakoszy wersją klasyku. Choć najczęściej jemy ją z samą śmietaną, warto wlać do niej nieco tego dodatku i przekonać się jak dobrze wpływa ona na smak surówki z ogórków. Będziecie zaskoczeni efektami.Mizerię lubi wielu smakoszy. Niektórzy z nas z pewnością zastanawiają się, po co dodawać do niej ocet. Okazuje się, że nieoczywista, płynna przyprawa wspaniale podkreśla smak ogórków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście — gorąco polecamy.

sałatka szwedzka
17.06.2022 16:40 Sałatka szwedzka z ogórków na zimę robi się praktycznie sama. Mamy najlepszy przepis

Oto sałatka szwedzka z ogórków na zimę, która robi się praktycznie sama. Mamy na nią najlepszy, prosty przepis. Ogórki wystarczy pokroić w plasterki, zalać zalewą i zapasteryzować. Zimą będą doskonałym dodatkiem do obiadu — pełnym smaku i bez pracy. Choć czasy robienia mnóstwa przetworów na zimę odeszły już trochę w niepamięć, to jednak wiele osób nadal przygotowuje swoje ulubione przysmaki. Zwłaszcza takie, których nie da się nigdzie kupić i to za żadne skarby. Do takich przetworów należy z pewnością sałatka szwedzka. Sałatkę szwedzką robi się z ogórków. A jej tajemnicą jest pełna aromatu zalewa. Gdy pokrojone warzywa poleżą w niej odpowiednio długo, nabiorą doskonałego smaku. Sałatkę szwedzką można podać do obiadu, np. pieczonego lub duszonego mięsa.

Jak wyczyścić palnik w kuchence gazowej?
06.06.2022 14:55 Jak wyczyścić palnik w kuchence gazowej? Będzie lśnił jak nowy

Palniki kuchenki gazowej są tym elementem, o którego wyczyszczeniu najczęściej zapominamy. Dla własnego bezpieczeństwa warto dbać o ich stan. Zwłaszcza że istnieją proste domowe sposoby na utrzymanie ich w dobrym stanie. Sprawdźcie nasze wskazówki koniecznie. Palniki kuchenne — podobnie jak płytę czy piekarnik — należy regularnie czyścić. Do ich pielęgnacji nie są jednak potrzebne drogie, specjalistyczne środki. O prawidłowy stan i brak zabrudzeń z powodzeniem zadbamy przy pomocy środków, które mamy w kuchni. Podpowiadamy jak to zrobić skutecznie.

ogórki konserwowe
05.06.2022 14:32 Wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przepis krok po kroku

Planujesz w tym roku robić przetwory z ogórków? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przedstawimy przepis krok po kroku, dzięki któremu pikle wyjdą pyszne i chrupiące. Ich tajemnicą jest dość łagodna marynata, a także dodatek warzyw. Koniecznie przetestuj tę recepturę.Ogórki lubimy pod każdą postacią. Smaczne są świeże, chrupane na przekąskę lub przerobione na mizerię. Jednak bardzo dobre są też ogórkowe przetwory. Uwielbiamy zwłaszcza ogórki kiszone i konserwowe. Te drugie są ostrzejsze w smaku, doskonałe na zakąskę i jako dodatek do potraw.

ogórki na zimę
30.05.2022 18:00 Jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Nic lepszego nie zjecie

Planujecie już, jakie przetwory zrobicie w tym roku? Polecamy jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Zapewniamy, że nic lepszego nie zjecie, bo te ogórki są chrupiące, pełne aromatu, z przyjemną, ostrawą nutą. Będą doskonałe do obiadu, na przekąskę i kanapki. Nie robimy już tyle przetworów na zimę, co kiedyś. W sklepach bowiem przez cały rok dostępnych jest wiele produktów. Poza tym warzywa i owoce mają dość wysokie ceny, by je przetwarzać. Jednak zawsze warto przygotować kilka słoiczków ulubionych przysmaków. Będą pod ręką, gdy najdzie nas ochota na coś pysznego.Do jednych z najbardziej lubianych przetworów należą te ogórkowe. Ogórki kisimy, marynujemy i robimy z nich różne sałatki na zimę. Stanowią one doskonały dodatek do dań obiadowych, a także do sałatek i przekąsek. Dlatego dziś proponujemy właśnie ogórki, tylko w chińskiej wersji.

Pyszne ogórki po królewsku na zimę z dodatkiem miodu
29.05.2022 17:42 Pyszne ogórki po królewsku na zimę z dodatkiem miodu

Ogórki królewskie są pyszną słodko-kwaśną odsłoną lekkiego i orzeźwiającego warzywa. Zalewa z czterech składników — miodu, cukru, octu i wody — pozwoli wam stworzyć niezapomniany w smaku specjał, którym raczyć się będziecie mogli aż do zimy. Przygotowanie jest bardzo proste. Z naszymi wskazówkami na pewno sobie poradzicie. Ogórki gruntowane są smacznym warzywem, które można poddać kiszeniu lub zamarynować. Prosta kompozycja z wody, octu spirytusowego, cukru i miodu pozwoli wam przemienić delikatne w smaku warzywo w wyrazisty rarytas, któremu nikt się nie oprze. Spróbujecie?

przypalony garnek
28.05.2022 15:59 Domowe metody na oczyszczenie przypalonego garnka. Garść sposobów

Chwila nieuwagi i garnek przypalony. Jeśli właśnie spotkał cię ten pech, dobrze, abyś poznała domowe metody na oczyszczenie przypalonego garnka. Podajemy garść sposobów, dzięki którym uda ci się uratować nawet najbardziej przypalone naczynie. Sięgnij tylko po wybrany produkt spożywczy. Będzie tanio, naturalnie i skutecznie.Pewnie niejednemu z was udało się już kilka razy przypalić garnek. Nie jest o to wcale trudno, wystarczy chwila zagapienia i problem gotowy. A potrawy potrafią przypalić się naprawdę mocno. Jak zwykle usuwacie takie zanieczyszczenia? Pewnie sięgacie po silną chemię?Gotowe środki chemiczne z pewnością są skuteczne. Jednak nie zawsze macie je pod ręką, są drogie i silnie drażniące. Lepiej więc wykorzystać naturalne produkty spożywcze, które słyną ze swojej czyszczącej mocy.

Zachwycające ogórki po kaszubsku
27.05.2022 14:59 Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Ogórki konserwowe i kiszone są świetnymi dodatkami do obiadu. Marynując warzywo z papryką i cebulą, uzyskacie niezwykle aromatyczną wersję kaszubską, która spodoba się wielu amatorom tego typu specjałów. Przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki pasteryzacji smakiem rarytasu będziecie mogli cieszyć się bardzo długo. Spróbujecie? Ogórki po kaszubsku są kolejną — po krokodylkach i wersji po kozacku — odsłoną smacznego i zdrowego rarytasu. Dodatek papryki i delikatnej białej cebuli sprawia, że warzywo nabiera charakteru i aromatu. Warto spróbować — to miła odmiana od klasyki. Skusicie się?

siostra Anastazja, ogórki konserwowe
26.05.2022 10:46 Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Chrupiące i wyraziste w smaku. Takie są właśnie ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji. Wyśmienite korniszony można jeść na przekąskę, a także dodawać do sałatek i innych potraw. Dzięki dodatkowi curry nabierają złocistej barwy i niezwykłego aromatu. Po ogórki konserwowe sięgają wielbiciele ostrzejszych smaków. Do przetworów tych dodaje się bowiem ocet, który nadaje im wyrazistości i charakterystycznej woni. Oczywiście dodatek octu może być większy lub mniejszy, a smak ogórków łagodniejszy lub ostrzejszy. Ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji mają doskonale wyważone smaki. Kwaśność octu jest bowiem dobrze zbalansowana cukrem. A ciekawej nuty smakowej dodaje też przyprawa curry.

mycie patelni
22.05.2022 17:27 Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

Sprawdźcie, jak najlepiej dbać o patelnię. Podamy wam najważniejsze zasady, dzięki którym kuchenny sprzęt długo wam posłuży. Jedna z nich dotyczy odpowiedniego czyszczenia naczynia po przypaleniu. Tak naprawdę wystarczy posypać je solą, zalać wodą i odstawić do namoczenia. Poznaj też inne przydatne wskazówki.Patelnia jest jednym z najczęściej używanych przez nas kuchennych sprzętów. Lubimy bowiem smażyć kotlety, dusić mięso i przyrządzać sosy do makaronu. Oczywiście im częściej się tego naczynia używa, tym szybciej się ono zużywa. Jednak odpowiednie dbanie o patelnię może sprawić, że posłuży ona przez lata.

Ogórki w zalewie
22.05.2022 11:54 Charakterne, lekko pikantne ogórki krokodylki. Przebój wśród przetworów

Ogórki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i świetną przekąską. Pełne charakteru, pikantne krokodylki przypadną do gustu amatorom ostrzejszych smaków. Przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt jest wart starań. Marynata z octu, oleju, cukru i chilli sprawia, że ogórki przyjemnie rozgrzewają, a jednocześnie pozostają chrupiące. Ogórki najczęściej wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnej mizerii czy ukiszenia i zrobienia z nich dobrze znanej wielu smakoszom kwaśnej zupy. Tymczasem warzywo będzie doskonale smakowało również wtedy, gdy spędzi trochę czasu w pełnej charakteru marynacie z dodatkiem papryki chilli. Spróbujecie?

owoce w kuchni
20.05.2022 21:39 Jak najszybciej pozbyć się muszek owocówek z kuchni? Najprostsza metoda

Rusza sezon na owoce, a wraz z nim w naszych kuchniach pojawia się coraz więcej małych muszek. Dlatego podpowiemy wam, jak najszybciej pozbyć się muszek owocówek z kuchni. Wystarczy zastawić na nie prostą pułapkę obok miski z owocami. W ten sposób szybko pozbędziecie się uciążliwych owadów. Muszki owocówki są popularnym, kuchennym intruzem. Najczęściej nawiedzają nas latem, gdy na blacie stoją owoce, które łatwo psują się pod wpływem ciepła. Muszki wlatują do domu przez okno, zwabione zapachem drożdży i octu owocowego. Ocet stanowi dla nich naturalne pożywienie i miejsce do składania jaj.Owady te są nie tyle groźne, ile męczące i drażniące. Choć mogą też przenosić zanieczyszczenia i drobnoustroje. Mają 2-3 mm długości i żyją bardzo krótko. Niestety namnażają się w szybkim tempie, więc z kilku muszek po paru dniach możemy mieć pokaźną chmarę. Jak się ich pozbyć?

Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku
20.05.2022 13:59 Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku. Nie ma lepszej letniej surówki

Mizeria jest wyśmienitą surówką z ogórka, która pasuje do lekkiego obiadu. Wersja kaszubska, w której warzywo łączy się z wyrazistym słodko-kwaśnym sosem będzie przyjemnym urozmaiceniem klasyki. Doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni, gdy szukamy orzeźwienia. Spróbujcie koniecznie. Mizeria jest prostą i smacznym obiadowym dodatkiem, który zna każdy smakosz. Tradycyjnie przyrządza się ją ze śmietaną, którą niektórzy chętnie zastępują lżejszym nabiałem np. maślanką lub jogurtem naturalnym. Kaszubska wersja słodko-kwaśna będzie idealna do dań z grilla, ale nie tylko. Smak sosu będzie pasował niemalże do każdego mięsa, a nawet do lekko słodkich warzywnych kotletów czy placków. Jeśli znudziła wam się klasyczna odsłona ogórków — wypróbujcie ją. Przyjemnie was zaskoczy.

jajko w koszulce
19.05.2022 09:02 Jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty

A może jajka na śniadanie? A wiecie, jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty, dzięki którym tym razem ten przysmak wyjdzie wam perfekcyjnie. Naszym doskonałym rozwiązaniem jest użycie do tego celu kawałka folii spożywczej. Poznajcie też inne sprytne sposoby. Jajko w koszulce, zwane z języka francuskiego jajkiem poszetowym, to jajko ugotowane bez skorupki. Po rozbiciu delikatnie wlewa się je do gotującej się wody i całość podgrzewa do czasu, aż białko zetnie się, zamykając w środku płynne żółtko. Przysmak ten jest bardzo elegancki, można nawet powiedzieć, że wykwintny. Godny nawet najbardziej znamienitych stołów. Jednak ze względu na łatwość przygotowania, możesz go jeść, kiedy tylko ci się zamarzy.

Ogórki w zalewie gyros
18.05.2022 18:21 Obłędne ogórki w zalewie gyros. Nie ma bardziej aromatycznego przetworu

Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek na ciepło. Warzywa konserwowane w zalewie z octu, cukru i aromatycznej przyprawy rozpływają się w ustach. Poznaj obłędne ogórki w zalewie gyros.Przetwory z ogórków są idealną opcją na jesień i zimę. Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami je przygotujesz, zawsze będą soczyste i doskonałe. Ogórki w octowej zalewie z przyprawą gyros i innymi warzywami są genialne i naprawdę musisz ich spróbować.Ogórki do słoików wymagają odpowiedniego przygotowania. Koniecznie namocz je na 2 godziny w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowają chrupkość i soczystość. Ogórki z innymi warzywami i zalewą muszą stać w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez około 10 godzin.Po tym czasie puszczą dużo sok i będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych, hamburgerów i kanapek na ciepło. Ogórki koniecznie pasteryzuj po włożeniu do słoików, dzięki czemu zachowają smak i świeżość do następnego sezonu.Szukasz pomysłu na przetwory z ogórków? Przygotuj również ogórki w curry w słoiku. Ogórki z dodatkiem czerwonej papryki i aromatycznej przyprawy smakują wyśmienicie.

jajko w koszulce
13.05.2022 22:39 Prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Sukces za każdym razem

Prezentujemy prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Gwarantujemy, że osiągnięcie sukces za każdym razem. Wystarczy zamieszać w garnku wodę z octem i wlać do niej jajko. Możecie je podać na grzance. Smaczne i efektowne śniadanie zrobicie w 5 minut. Jajko w koszulce, czy inaczej jajko poszetowe, to odmiana jajka gotowanego. Nie gotuje się go jednak w skorupce, ale wybite. Sztuką jest, by ugotować je tak, by żółtko dokładnie było otoczone białkiem i by się nie rozlało. Jajko w koszulce bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Można je podać na zrumienionym toście, np. z dodatkiem awokado albo wędzonego łososia lub ze szparagami. Płynne żółtko jest bardzo smaczne i apetyczne. Sprawdźcie, jak zrobić jajko poszetowe.

mizeria
06.05.2022 18:34 Zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Gratka dla całej rodziny

Co podać do obiadu? Doskonałym pomysłem będzie zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Tym się różni od polskiej surówki, że często ma dodatek cebuli i cukru. Doskonale pasuje do wiosennych dań podanych z młodymi ziemniakami. Taka pyszna gratka dla całej rodziny.Mizeria jest prostym dodatkiem do obiadu. Wystarczy obrać ogórki, pokroić je w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną. Ta surówka zachwyca lekkością i orzeźwiającym smakiem. Warto ją podać do mięsnych dań serwowanych z młodymi ziemniakami. Świetnie bowiem podbija ich smak. Podobny dodatek znany jest też w Szwecji. Dodaje się jednak do niego również cebulę, a także koperek, cukier i trochę octu. Dzięki temu ma nieco wyraźniejszy smak, ale jest równie orzeźwiająca.