Paprykę znaleźć można w praktycznie każdej kuchni - uwielbiamy jej świeży i lekko słodki smak, a także żywe kolory. Która z nich jest jednak najzdrowsza? Okazuje się, że przoduje w tym bez wątpienia papryka o czerwonym kolorze. Z papryki można zrobić setki jak nie tysiące najróżniejszych dań. Dodajemy ją do gulaszy, zup, jajecznicy, zapiekamy z farszem w środku, czy blendujemy na zupę krem. Wiele przepisów wymaga wykorzystania papryki o danym kolorze. Nie każde danie będzie bowiem wyglądało i smakowało tak dobrze, jeśli użyjemy papryki innej, niż tej zapisanej w przepisie. Na jaki kolor najlepiej się zdecydować?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Po warzywa zamknięte w słoiku możesz sięgnąć w dowolnym czasie. Wystarczy, że zrobisz je latem, a w zimie nadal będą tak samo smaczne. Przepis jest banalnie prosty. Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową, jednak latem warto zrobić taką, którą bez problemu można delektować się przez cały rok.Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pierwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna i bardzo zdrowa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowana papryka często gości na naszych stołach. Wszystko przez jej kuszące walory smakowe. Dziś postawimy na paprykę marynowanej w miodzie i occie. Przygotowanie specjały jest banalnie proste i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem.Nie da się ukryć, że marynowana papryka jest przekąską uwielbianą przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Tym razem wypróbujemy niezawodną recepturę na paprykę w słodkiej zalewie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Papryka jest niezwykle smakowitym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z tej apetycznej rośliny. Jednym z najlepszych jest papryka po chorwacku. W specjale zagości między innymi musztarda. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały na jej bazie. Dziś sięgniemy po recepturę na paprykę po chorwacku.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Leczo jest jednym z tych smakołyków, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po niezwykle prostą recepturę. Na leczo w tej odsłonie wydamy niewielkie pieniądze. Jego smak zachwyci najbliższych za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki.Nie da się ukryć, że leczo cieszy się sporą popularnością. Istnieje wiele wariantów tej kultowej potrawy. Często najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej. Nie inaczej jest w przypadku niniejszego dania. Leczo w takiej odsłonie szybko znika z talerzy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Papryka to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Doskonale pasuje do wszelkich zup, sałatek oraz przetworów. Jeden prosty sposób zapewni nam wręcz spektakularne zbiory tego warzywa. Wystarczy, że odpowiednio przygotujemy jej glebę.Sposób na obfite zbiory paprykiPapryka zdecydowanie najlepiej się czuje na pożywnej glebie, która jest bogata w składniki odżywcze. Szczególnie cenne działanie ma molibden. Jego bogatym źródłem jest pierze, dlatego warto dodać je do dołka podczas sadzenia papryki. Można je wyjąć ze starej kurtki lub poduszki.Przed sadzeniem papryki zawsze powinniśmy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu gleby. Musi być ona odkwaszona i rozluźniona. Doskonale nadaje się do tego diatomit. Co to za składnik?Diatomit to naturalny produkt kopalny o odczynie zasadowym. Jest on niezwykle bogaty w krzem, ale posiada także właściwości filtrujące oraz wiążące w sobie wodę, co pozwala zatrzymywać tę ostatnią podczas suszy. Jak dokładnie przygotować ziemię do sadzenia papryki? Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.O czym powinniśmy pamiętać przed sadzeniem papryki?Przed sadzeniem papryki należy włożyć do każdego dołka garść pierzu (np. pochodzącego ze starej poduszki lub nieużywanej kurtki). Następnie, powinniśmy podlać je wodą z fitospirynem ( 2 łyżki na 10 litrów).Fitospiryn jest specjalnym preparatem do ochrony roślin przed chorobami grzybiczymi oraz bakteryjnymi, które niestety w konsekwencji mogą prowadzić do braku zbiorów.Ostatnim krokiem jest posadzenie sadzonek papryki. Pamiętaj, że nie należy ich wkładać głębiej niż ta, w której rosły. Zdaniem ekspertów łodyga może być maksymalnie przykryta 1 centymetr więcej niż w doniczce.Na koniec przysyp ogórki ziemią. Ugnieć ją w taki sposób, aby sadzonka dobrze trzymała się na podłożu. Cały proces sadzenia papryk obejrzysz w filmie poniżej, z którego pochodzi powyższy kadr.Polecamy również nasz artykuł, z którego dowiesz się jak cieszyć się obfitymi zbiorami ogórków. Znajdziesz go pod tym linkiem.źródło: Smak DniaZapraszamy na nasz Instagramundefined
Papryka jest jednym z tych warzyw, które często goszczą na naszych stołach. Niektórzy mogliby się nią zajadać praktycznie nieustannie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, którego koloru papryka ma najwięcej cennych składników odżywczych.
Smakowite warzywa odgrywają ważną rolę w życiu wielu smakoszy. Zgodnie z aktualną piramidą żywienia powinny one stanowić większość codziennego jadłospisu. Niestety, warzywa dostępne w sklepach bardzo podrożały.
Zdjęcie wykonane przez użytkownika portalu "Reddit" w mig stało się ogromnym hitem sieci. Co ciekawe fotografia wcale nie była zamierzonym złudzeniem optycznym. O jej sukcesie zadecydował bowiem przypadek.Internauci nie mogli wprost uwierzyć, że fotografia przedstawia potrawę. Niemal połowa z nich uważała, że zdjęcie prezentuje ludzkie zęby. Dopiero wetknięte w białą paprykę pomidory sprawiły, że zaczęto domyślać się, co tak naprawdę jest ukazane na fotografii.
Już chyba każdy z nas zauważył, że z miesiąca na miesiąc zwykłe zakupy spożywcze stają się coraz droższe. Jednak ciężko o bardziej jaskrawy przykład niż zwyczajna, czerwona papryka. Użytkownik serwisu wykop na codziennych zakupach przeżył nie lada zdziwienie, gdy zobaczył ile kosztuje zaledwie jedna papryka w markecie Auchan, który uchodzi przecież za jeden z najbardziej korzystnych pod względem cen.
Nie da się ukryć, że papryka sama w sobie jest bardzo smacznym warzywem. Jej faszerowana odsłona nie jest dużym zaskoczeniem dla wielbicieli kulinariów. Jednak dziś postawimy na bezmięsny farsz, który sam w sobie cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Nie od dziś wiadomo, że papryka jest wyjątkowo smakowitym warzywem. Jej walory niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mało kto spodziewałby się, że niepozorna papryka może zastąpić łososia.
Smakowity paprykarz uchodzi za wyjątkowy smakołyk. Niektórzy uważają go wręcz za kultowy specjał, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Okazuje się, że paprykarz w bezmięsnej odsłonie jest równie smakowity.
W naszym codziennym menu zupa odgrywa bardzo ważną rolę, jednak niekiedy może brakować nam pomysłów na kolejne kompozycje. Krem z pieczonej papryki będzie zatem wspaniałą odmianą, do której zechcesz wielokrotnie wracać. Niebanalna zupa krem z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków oraz zaskakujących połączeń składników. W jej składzie znajdziemy zbyt mało doceniany przez Polaków fenkuł, który nadaje świeżości i zupełnie nowego charakteru.