Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Papryka

Papryka

Zupa paprykowa z pulpetami
07.01.2022 01:00 Zupa paprykowa z pulpetami - pomysł na sycącą zupę

Zupa paprykowa z pulpetami to pomysł na pyszne i niecodzienne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak i aromat, a gotowana na włoszczyźnie z ziemniakami jest również bardzo rozgrzewająca i pożywna. Zupę podaj z pulpecikami wieprzowymi, tak smakuje najlepiej. Poznaj przepis na zupę paprykową z pulpetami.Zupa paprykowa z pulpetami to jedna z moich ulubionych zup. Danie jest proste w przygotowaniu, pożywne, aromatyczne, a dodatek pulpecików sprawia, że wszyscy są oczarowani wyglądem i smakiem całej potrawy. Zupę oprósz ulubioną zieleniną, ja wykorzystałam posiekany szczypiorek.Sekretem najsmaczniejszej zupy paprykowej, jak i każdej innej zupy, jest podsmażenie na maśle wszystkich warzyw, również ziemniaków, dzięki czemu wydobędziesz cały smak i aromat. Do zupy paprykowej koniecznie dodaj również paprykę mieloną i pastę paprykową, które wzmocnią cały wywar. Pulpety przygotuj z mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, dodaj do nich kajzerkę, zioła prowansalskie i cebulkę. Uformuj malutkie pulpeciki, które najpierw podsmaż na oleju, a następnie dodaj do zupy, aby delikatnie naszły smakiem zupy.Pulpeciki smakują wyśmienicie również jako dodatek do zupy pomidorowej i koperkowej. Tu poznasz przepis na zupę koperkową z klopsikami, idealną w upalne dni.

Surówka z papryki do obiadu
04.01.2022 01:00 Surówka z papryki do obiadu

Surówka z papryki do obiadu to pyszny dodatek do mięs i ryb. Surówka warzywna jest kolorowa, estetyczna, a zioła prowansalskie i oliwa nadają jej rewelacyjnego smaku. Poznaj przepis na wyśmienitą i prostą surówkę z papryki do obiadu. Pieczone mięso lub ryba? Grill z przyjaciółmi lub rodziną? Steki wołowe? Świeża surówka z papryki, pomidora i ogórka to doskonałe uzupełnienie każdego rodzaju mięsa i dzięki niej stworzysz zbilansowane, pyszne danie, które zachwyci swoim wyglądem i smakiem wszystkich domowników i gości. Surówkę przygotuj z dwóch rodzajów papryk, a całą potrawę oprósz ziołami prowansalskimi i solidnie skrop aromatyczną oliwą z oliwek najwyższej jakości. Surówka gotowa jest do podania w kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Szukasz pomysłu na świeżą, lekką i smaczną surówkę obiadową? Przygotuj surówkę z selera naciowego, idealną do mięs i ryb.

Gulasz w kociołku z mięsem
30.12.2021 01:00 Gulasz w kociołku z mięsem - przepis na rozgrzewający obiad

Gulasz w kociołku z mięsem to pomysł na wyjątkowe, niecodziennie danie, idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Duszona nad ogniem wołowina z warzywami nabiera doskonałego smaku, jest miękka i rewelacyjnie doprawiona. Sprawdź, jak zrobić gulasz w kociołku z mięsem.Węgierski gulasz w kociołku z mięsem jest esencjonalnym, pożywnym daniem, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości swoim wyjątkowym, głębokim smakiem. Wystarczy, że zagospodarujesz odrobinę miejsca na ognisko i już możesz stać się mistrzem polowej kuchni. Kociołki szybko się nagrzewają, dlatego też przed duszeniem mięsa i ustawieniem go wyżej nad słabszym ogniem, co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj poziom wywaru, aby potrawa się nie przypaliła. Gulasz mięsny będzie najsmaczniejszy, kiedy przygotujesz go na domowym smalcu. Tłuszcz zwierzęcy ma wysoką temperaturę dymienia i jest bardzo aromatyczny, dlatego doskonale sprawdza się do przygotowywania tego typu dań. Kuchnia węgierska słynie z mięsnych, pożywnych dań. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepsze placki po węgiersku z mięsnym gulaszem.

kapusta pekińska
28.12.2021 01:00 Niezwykły przepis Kuronia na smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la kimchi

Kapusta pekińska jest u nas łatwo dostępna, jednak w małym stopniu wykorzystywana. Zwykle robimy z niej surówkę, czasami gołąbki. Jeśli jednak masz ochotę na orientalny przysmak, przygotuj smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la Kimchi. W tym celu skorzystaj z niezwykłego przepisu Jakuba Kuronia.Kiszonki są bardzo zdrowe i warto po nie sięgać przez cały rok. Jednak szczególnie dużą popularnością cieszą się zimą. Wtedy nie tylko świetnie smakują, ale też skutecznie podnoszą naszą odporność i zwalczają przeziębienia. Jak się okazuje, kiszone warzywa są znane nie tylko w Polsce. Kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej i jest to zwykle kiszona kapusta pekińska, rzadziej rzepa. Dzięki dodatkowi papryczki chilli kimchi charakteryzuje się kwaśno-pikantnym smakiem. Jak ją przygotować zdradzi wam dziś Jakub Kuroń.

Jak zrobić ketchup z papryki?
28.12.2021 01:00 Jak zrobić ketchup z papryki?

Domowy ketchup z papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnego, gotowego ketchupu. Ketchup ma wyraźny, paprykowy smak, jest lekko pikantny, ziołowy, z wyczuwalną nutą czosnku. Jak zrobić ketchup z papryki?Domowy ketchup jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupionego w sklepie. Ma wyraźny smak i nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Ketchup paprykowy również przygotowywany jest na pomidorach, jest słodki, lekko pikantny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy.Ketchup swój wyjątkowy smak zawdzięcza pieczonym warzywom i łodydze selera naciowego. Do ketchupu dodaj zioła prowansalskie, aby potrawa była ziołowa i doskonale podkreślała smak wielu dań, np. do tostów ala pizza. Ketchup może również służyć jako dip do nachosów, i paluchów serowych. ketchup zrobisz również z innych warzyw, tu poznasz przepis na wyśmienity ketchup z cukinii, idealny do placków i gołąbków.

rosół orientalny
26.11.2021 01:00 Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

Jeśli znudził ci się już klasyczny rosół, łatwo możesz odmienić jego smak. Proponujemy dziś pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu. Jest pożywny, rozgrzewający i bardzo aromatyczny. A o jego azjatyckim charakterze przesądza dosłownie kilka dodatków.Niektórzy na hasło chińska zupa myślą o potrawie z torebki. Jednak nie o takim daniu tu mowa. Dziś pokażemy wam jak zamienić klasyczny rosół w oryginalną, pyszną zupę. Można ją też przygotować na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego. A smak tego orientalnego rosołu da się modyfikować na wiele sposobów, dodając lub ujmując składniki.

Sałatka z papryki
24.11.2021 01:00 Chrupiąca, obłędnie pyszna surówka z papryki i ogórka kiszonego

Delikatnie słodka, soczysta i chrupiąca papryka sprawdza się w wielu potrawach, które wymagają odrobiny koloru, szczególnie w surówkach i sałatkach. Dlatego pokazujemy recepturę na pyszną surówkę złożoną z papryki, kiszonego ogórka oraz cebuli. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, dlatego warto parować ją z daniami mięsnymi. W innym wypadku można zagłuszyć smak delikatnych składników. Surówka z kolorowej papryki i innych warzyw jest nie tylko ładnie prezentującym się dodatkiem do obiadu. Zawiera ogromną ilość wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy błonnik, z tego powodu korzystnie wpływa na zdrowie. Co więcej, poniższa propozycja ma bardzo mało kalorii, a więc jest dietetyczna. Przygotowanie surówki trwa jedynie kilka chwil, a efekt końcowy jest oszołamiający. Gdy podasz miskę ładnie pokrojonych i wymieszanych ze sobą warzyw do stołu, z pewnością niejeden domownik pochwali cię za twój kulinarny kunszt.

Sałatka z tortellini
16.11.2021 01:00 Ekspresowa sałatka z tortellini

Sałatki są obowiązkowym elementem każdej imprezy. Jeśli są przy tym szybkie w przygotowaniu, stanowią idealny punkt w menu każdego spotkania towarzyskiego. Sycąca kompozycja warzywna z dodatkiem tortellini — drobnego, podobnego do uszek włoskiego makaronu — zachwyci waszych gości. Spróbujcie jej koniecznie. Polecaliśmy wam już inne sałatki idealne jako przekąska. Wystarczy wspomnieć o buraczkowej kompozycji ze śledziem czy o lekkiej sałatce ziemniaczanej bez majonezu. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczną i zbalansowaną sałatkę z włoskim twistem w postaci dodatku tortellini. W zależności od tego, jakie nadzienie makaronu wybierzecie, uzyskacie inny efekt. Zachęcamy do eksperymentów.

Zupa paprykowa krem
16.11.2021 01:00 Zupa paprykowa krem - lekka i smaczna propozycja obiadowa

Krem z papryki jest lekką i wyjątkowo smaczną propozycją obiadową dla wszystkim miłośników gęstych zup. Podsmażona na oliwie papryka z cebulką i czosnkiem zyskuje wyraźny, intensywny smak i doskonały aromat. Sprawdź jak ugotować zupę paprykową krem.Krem z papryki jest świetnym pomysłem na zdrowy, lekki, ale bardzo pożywny obiad. Zupa paprykowa ma wyjątkowy, intensywny smak, który przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Krem z papryki jest bardzo zdrowy, ponieważ warzywo zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, K oraz beta-karoten. Pod koniec gotowania krem wymieszaj z odrobiną śmietany, ponieważ jej delikatny, kremowy smak doskonale łączy się z aromatyczną papryką. Krem możesz dodatkowo oprószyć bazylią, kolendrą lub natką pietruszki, a także przygotować do niej grzanki czosnkowo-ziołowe. Krem z papryki doskonale smakuje również z kawałkiem startego parmezanu. Przygotuj też krem z pieczonej papryki i odkryj nowy smak zupy z pieczonych warzyw.

Zupa krem z pomidorów i papryki
15.11.2021 01:00 Zupa krem z pomidorów i papryki

Aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca. Taka właśnie jest zupa krem z pomidorów i papryki. Warzywa pieczone w piekarniku zyskują niepowtarzalny aromat. Dodaj do nich zioła oraz paprykę wędzoną, a odkryjesz nowy, genialny smak kremu, który zachwyci wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów i papryki. Zupę krem z pomidorów i papryki przygotowuję na szybki obiad, a także na lunch lub kolację na ciepło. Sekretem doskonałego smaku zupy jest pieczenie, następnie smażenie i duszenie warzyw przed zblendowaniem na gęsty krem. Kluczowym elementem są również przyprawy, takie jak tymianek, bazylia oraz wędzona papryka. Zupa krem z pomidorów i papryki jest bardzo rozgrzewającą i zdrową zupą, szczególnie polecam ją więc w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić organizm i uniknąć przeziębienia. Zupę krem podaję z grzankami czosnkowymi, pokruszonym serem feta lub świeżymi liśćmi bazylii. Każda wersja smakuje doskonale. Baw się smakami i odkryj swoją ulubioną wersję kremu z pomidorów. Wypróbuj również zupę krem z mascarpone i bazylią oraz indyjską wersję zupy, czyli krem z pomidorów z mlekiem kokosowym i imbirem.

faszerowana papryka
10.11.2021 01:00 Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem

Jeśli przepadasz za gołąbkami, polubisz także naszą potrawę. Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem jest kompletnym daniem obiadowym. Warto przygotować ją w większych ilościach, bo doskonale nadaje się do odgrzewania i szybko znika z talerzy. I co ważne smakuje małym i dużym.Faszerowane warzywa nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. Oczywiście wyłączając gołąbki z kapusty, bo je także można zaliczyć do tej kategorii. Jednak do faszerowania nadaje się też cukinia, cebula, ziemniaki, pomidory czy papryka. We wnętrzu wydrążonych warzyw można umieścić farsz z mięsem lub bez. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Sałatka z buraków i papryki
08.11.2021 01:00 Sałatka z buraków i papryki

Szukasz pomysłu na pyszne przetwory na zimę? Przygotuj sałatkę z buraków i papryki w zalewie i ciesz się jej smakiem przez wiele miesięcy. Sałatka z buraków i papryki pasuje doskonale do mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych i jest bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na sałatkę z buraków i papryki w słoiku.Tarte buraczki są genialnym dodatkiem od obiadu. Podsmażone z papryką i cebulką, następnie gotowane w zalewie octowej zyskują głęboki, intensywny smak. Sałatkę przygotuj w słoiczkach, aby sięgać po nią zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na pyszne buraczki do obiadu dla całej rodziny. Buraczki są warzywem, z którego przygotujemy wiele smacznych dań, w tym zup i sałatek. Tarte buraki z papryką są świetnym dodatkiem do obiadów mięsnych, kluseczek, ziemniaków. Podane z roladą śląską smakują obłędnie. Pamiętaj, aby pasteryzować sałatkę zaraz po przygotowaniu, aby zachowała swoją świeżość i aromat do kolejnego sezonu.Szukasz pomysłu na ciekawe przetwory z buraczków na zimę? Przygotuj równie smaczną sałatkę z buraków i chrzanu, doskonałą do obiadu.

Robert Makłowicz, jajecznica po hiszpańsku
20.10.2021 02:00 Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza

Jajka zajmują ważne miejsce w wielu kuchniach świata. Nic dziwnego, są pożywne i raz, dwa można z nich przygotować smaczną potrawę. Dziś przepis na jajka sadzone w stylu hiszpańskim zdradzi wam Robert Makłowicz. Jajka bardzo często spożywamy na śniadanie. Zazwyczaj gotujemy je na miękko lub twardo, robimy z nich jajecznicę lub sadzone. Te ostatnie są bardzo łatwe do przygotowania, ale też nieskomplikowane smakowo. Dlatego warto skorzystać z podpowiedzi Roberta Makłowicza i zamiast klasycznych jajek sadzonych przygotować sadzone na warzywach i kiełbasie.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
07.10.2021 02:00 Kolacja bez wysiłku, cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to dokonały pomysł na szybki i pyszny obiad, który z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. Kasza smażona na patelni z oliwą, czosnkiem i papryką zyska wspaniały, warzywny smak i aromat. Cukinia faszerowana jaglanką jest prostym i efektownym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę.Kasza jaglana jest najstarszą odmianą kaszy o lekko gorzkawym smaku. Jeśli chcesz się go pozbyć i sprawić, aby kasza była neutralna w smaku-zamiast prażenia na patelni przepłucz ją zimną, bieżącą wodą i dopiero zagotuj. Kasza jaglana od lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz lecytyny, jaglanka wzmacnia cały układ nerwowy, poprawia koncentrację i pamięć. Wykazuje również silne właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto jest lekkostrawna, nie zawiera alergenów i glutenu.Cukinia jest wyjątkowo smacznym warzywem, z którego przygotujesz wiele ciekawych potraw. Moją ulubioną jest jednak cukinia zapieczona w piekarniku z farszem. Do przygotowania farszu możesz wykorzystać mięso mielone, kurczaka, ulubiony ser, kaszę, warzywa. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z papryką i czosnkiem jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną propozycją podania. Jest pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, który spokojnie mogą jeść osoby będące na diecie, alergicy pokarmowi lub osoby cierpiące na celiakię.Jeśli szukasz równie smacznego i zdrowego pomysłu na faszerowaną cukinię - tu znajdziesz szybki przepis na pyszną cukinię z pomidorami i serem feta.

Projekt bez tytułu (28)
27.09.2021 02:00 Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Sałatka gyros jest warstwową sałatką składającą się z kurczaka, kapusty pekińskiej, warzyw. Uzupełnieniem jest majonez i ketchup, które dodają smaku i łączą wszystkie składniki. Sałatka jest niezwykle prostym i smacznym pomysłem na kolację oraz spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdź, jak przygotować sałatkę gyros krok po kroku.Gyros to tradycyjna potrawa kuchni greckiej. Idealnie doprawiony, opieczony w rożnie kurczak jest podstawą wielu dań, również tych typu fast-food. Podaje się go między innymi z ziemniakami i surówką warzywną, a także w tradycyjnej picie. W Polsce sałatka z gyrosem od lat cieszy się ogromną popularnością. Jest szybka, prosta, tania i przede wszystkim smaczna. Przyprawa do gyrosa zawiera odpowiednio wyselekcjonowane zioła i składniki, takie jak: czosnek. kurkuma, kolendra, chilli, gorczyca i wiele innych. Dzięki nim kurczak marynowany w przyprawie jest niezwykle aromatyczny i doskonały w smaku.

Jak doprawić leczo?
26.09.2021 02:00 Jak dobrze doprawić leczo?

Tradycyjne węgierskie leczo ma w naszym kraju sporą rzeszę wielbicieli. Proste w przygotowaniu, jednogarnkowe danie jest smaczne i rozgrzewające. Wszystko za sprawą przypraw, którym zawdzięcza swój wyjątkowy charakter. Podpowiadamy, które z nich są najlepszym dodatkiem. Leczo często gości na naszych stołach, gdy robi się chłodniej. Zupełnie niesłusznie bowiem, jako danie bogate w warzywa, posiada szereg wartości odżywczych. Zwłaszcza wtedy, gdy zdecydujemy się przygotować je w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Polecamy sięgnąć do naszego prostego przepisu i spróbować wersji z cukinią. Zanim przystąpicie do gotowania, zerknijcie też koniecznie na kilka wskazówek od Roberta Makłowicza, zawartych w artykule dotyczącym tego dania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

placki ziemniaczane
24.09.2021 02:00 Niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem papryki

Jeśli znudziły ci się klasyczne placki ziemniaczane, spróbuj czegoś nowego. Przygotuj placki ziemniaczane z dodatkiem papryki. To kolorowe, zdrowe i chrupiące warzywo odmieni smak i wygląd lubianej potrawy. Z pewnością nie pożałujecie tej zmiany.Placki ziemniaczane to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Możesz je też zaserwować na kolację, ale raczej wczesną, bo potrawy smażone są dość ciężkostrawne. Placki możesz podać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem, np. czosnkowym, pieczarkowym. Smak ziemniaków warto odmienić dodatkiem innych warzyw. Niektórzy obowiązkowo dodają do nich cebulę, inni czosnek. Ale do ciasta na placki ziemniaczane można też dorzucić kukurydzę, kiszoną kapustę czy właśnie kolorową paprykę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-21T210656.820
21.09.2021 02:00 Prosty przepis na rozgrzewające curry

Jeśli macie ochotę na coś szczególnego, prostego w przygotowaniu i idealnego na chłodne dni dobrze trafiliście. Mamy dla was prosty przepis na rozgrzewające curry. Do jego przygotowania wystarczy filet z kurczaka, trochę warzyw i przypraw. Efekt jest przepyszny.Potrawy curry wywodzą się z kuchni indyjskiej. Tak naprawdę są to dania jednogarnkowe, tyle że z dodatkiem charakterystycznych przypraw. Curry zawiera warzywa, często też ma dodatek mięsa lub ryby. My dorzuciliśmy do niego szalotkę, która przyjemnie smakuje i chrupie. Zapraszamy na rozgrzewające i sycące curry.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

wątróbka z warzywami
13.09.2021 02:00 Pyszna, gotowana wątróbka z dodatkiem warzyw

Wątróbka ma swoich wielbicieli, ale są też tacy, którzy nie wzięliby jej do ust. Tych, co jej spróbowali z pewnością nie trzeba namawiać na drugi raz. Niektórzy mają jednak obawy, że jest dość ciężkostrawna. Smażona z pewnością, dlatego podajemy wam przepis na gotowaną wątróbkę z dodatkiem warzyw. Wątróbka to jeden z podrobów. Jako produkt zwierzęcy zawiera sporo cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jednocześnie jest też bogata w łatwo przyswajalne żelazo. Dlatego powinny po nią czasem sięgać osoby osłabione, z tendencją do anemii. Najwyżej ceniona jest wątróbka cielęca, jednak jej cena jest zatrważająca. Wątróbka wieprzowa też jest smaczna, ale przygotowanie miękkiej i soczystej nie jest proste. Za to wątróbka drobiowa udaje się zawsze. Jest kremowa, delikatna i pyszna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T133412.881
09.09.2021 02:00 Jesienna surówka z kapusty, jabłek i papryki

Biała kapusta specjalnie nie pociąga swym wyglądem, ale doskonale nadaje się na surówki. Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, a w zestawieniu z kolorowymi warzywami zamienia się w apetyczny dodatek do obiadu. Przyrządźcie więc wraz z nami pyszną, jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryki.Sałatkę Coleslaw znają już pewnie wszyscy. To połączenie białej kapusty, marchewki, cebuli i sosu jest bardzo smaczne, choć nieszczególnie piękne. O wiele bardziej zachęcająco wygląda nasza surówka z kapusty, jabłek i papryki. Kusi wyglądem, a kryje w sobie mnóstwo witamin. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T161716.198
07.09.2021 02:00 Pyszna papryka w occie do słoików na zimę

Papryka w zalewie octowej jest prosta w przygotowaniu, a może mieć naprawdę wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Wspaniale komponuje się zarówno z wieloma potrawami, jak i sama w sobie może być pyszną i niebanalną przekąską. Możemy ją łączyć np. z mięsem lub serami. Poniżej zdradzamy jak ją zrobić.Jesień sprzyja przygotowywaniu przetworów. Po ogórkach i cukinii przyszedł czas na paprykę. Doskonałym pomysłem jest przyrządzić ją w zalewie octowej. Taki przetwór z pewnością stanie się hitem niejednego zimowego obiadu.

Która papryka jest najzdrowsza?
23.08.2021 02:00 O czym świadczy kolor papryki?

Paprykę znaleźć można w praktycznie każdej kuchni - uwielbiamy jej świeży i lekko słodki smak, a także żywe kolory. Która z nich jest jednak najzdrowsza? Okazuje się, że przoduje w tym bez wątpienia papryka o czerwonym kolorze. Z papryki można zrobić setki jak nie tysiące najróżniejszych dań. Dodajemy ją do gulaszy, zup, jajecznicy, zapiekamy z farszem w środku, czy blendujemy na zupę krem. Wiele przepisów wymaga wykorzystania papryki o danym kolorze. Nie każde danie będzie bowiem wyglądało i smakowało tak dobrze, jeśli użyjemy papryki innej, niż tej zapisanej w przepisie. Na jaki kolor najlepiej się zdecydować?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z papryki i pieczarek
08.08.2021 02:00 Cudowna sałatka paprykowo-pieczarkowa w słoikach na zimę

Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka ze słoika
04.08.2021 02:00 Sałatka w słoiku na zimę z ogórkiem i papryką

Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Po warzywa zamknięte w słoiku możesz sięgnąć w dowolnym czasie. Wystarczy, że zrobisz je latem, a w zimie nadal będą tak samo smaczne. Przepis jest banalnie prosty. Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową, jednak latem warto zrobić taką, którą bez problemu można delektować się przez cały rok.Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pierwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna i bardzo zdrowa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana papryka zaskakuje wspaniałym smakiem
01.08.2021 02:00 Przepis na słodką i wyrazistą paprykę marynowaną w słoiku

Marynowana papryka często gości na naszych stołach. Wszystko przez jej kuszące walory smakowe. Dziś postawimy na paprykę marynowanej w miodzie i occie. Przygotowanie specjały jest banalnie proste i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem.Nie da się ukryć, że marynowana papryka jest przekąską uwielbianą przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Tym razem wypróbujemy niezawodną recepturę na paprykę w słodkiej zalewie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

papryka w wyjątkowej odsłonie
16.06.2021 02:00 Przepis na obłędną paprykę po chorwacku

Papryka jest niezwykle smakowitym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z tej apetycznej rośliny. Jednym z najlepszych jest papryka po chorwacku. W specjale zagości między innymi musztarda. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały na jej bazie. Dziś sięgniemy po recepturę na paprykę po chorwacku.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Leczo w kuszącym wydaniu
15.06.2021 02:00 Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo

Leczo jest jednym z tych smakołyków, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po niezwykle prostą recepturę. Na leczo w tej odsłonie wydamy niewielkie pieniądze. Jego smak zachwyci najbliższych za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki.Nie da się ukryć, że leczo cieszy się sporą popularnością. Istnieje wiele wariantów tej kultowej potrawy. Często najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej. Nie inaczej jest w przypadku niniejszego dania. Leczo w takiej odsłonie szybko znika z talerzy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

papryka
23.05.2021 02:00 Prosty sposób na obfite zbiory papryki

Papryka to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Doskonale pasuje do wszelkich zup, sałatek oraz przetworów. Jeden prosty sposób zapewni nam wręcz spektakularne zbiory tego warzywa. Wystarczy, że odpowiednio przygotujemy jej glebę.Sposób na obfite zbiory paprykiPapryka zdecydowanie najlepiej się czuje na pożywnej glebie, która jest bogata w składniki odżywcze. Szczególnie cenne działanie ma molibden. Jego bogatym źródłem jest pierze, dlatego warto dodać je do dołka podczas sadzenia papryki. Można je wyjąć ze starej kurtki lub poduszki.Przed sadzeniem papryki zawsze powinniśmy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu gleby. Musi być ona odkwaszona i rozluźniona. Doskonale nadaje się do tego diatomit. Co to za składnik?Diatomit to naturalny produkt kopalny o odczynie zasadowym. Jest on niezwykle bogaty w krzem, ale posiada także właściwości filtrujące oraz wiążące w sobie wodę, co pozwala zatrzymywać tę ostatnią podczas suszy. Jak dokładnie przygotować ziemię do sadzenia papryki? Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.O czym powinniśmy pamiętać przed sadzeniem papryki?Przed sadzeniem papryki należy włożyć do każdego dołka garść pierzu (np. pochodzącego ze starej poduszki lub nieużywanej kurtki). Następnie, powinniśmy podlać je wodą z fitospirynem ( 2 łyżki na 10 litrów).Fitospiryn jest specjalnym preparatem do ochrony roślin przed chorobami grzybiczymi oraz bakteryjnymi, które niestety w konsekwencji mogą prowadzić do braku zbiorów.Ostatnim krokiem jest posadzenie sadzonek papryki. Pamiętaj, że nie należy ich wkładać głębiej niż ta, w której rosły. Zdaniem ekspertów łodyga może być maksymalnie przykryta 1 centymetr więcej niż w doniczce.Na koniec przysyp ogórki ziemią. Ugnieć ją w taki sposób, aby sadzonka dobrze trzymała się na podłożu. Cały proces sadzenia papryk obejrzysz w filmie poniżej, z którego pochodzi powyższy kadr.Polecamy również nasz artykuł, z którego dowiesz się jak cieszyć się obfitymi zbiorami ogórków. Znajdziesz go pod tym linkiem.źródło: Smak DniaZapraszamy na nasz Instagramundefined