Sałatka w słoiku na zimę z ogórkiem i papryką
Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Po warzywa zamknięte w słoiku możesz sięgnąć w dowolnym czasie. Wystarczy, że zrobisz je latem, a w zimie nadal będą tak samo smaczne. Przepis jest banalnie prosty.
Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową, jednak latem warto zrobić taką, którą bez problemu można delektować się przez cały rok.
Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pierwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna i bardzo zdrowa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka z ogórka i papryki zamknięta w słoiku
Zimą ciężko o świeże warzywa, jednak wystarczy, że w wakacje przygotujemy z nich potrawkę zamkniętą w słoiku. Chrupiąca sałatka jak u babci przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Jakie produkty będą nam potrzebne do jej wykonania?
2 kg ogórków gruntowych
3 papryki czerwone
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek koperku
120 g cukru
120 ml oleju
120 ml octu 10 %
5 g mielonego pieprzu
15 g soli
ziarna gorczycy
Sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu
Smakowita sałatka nikomu nie powinna sprawić problemu. Na początku dokładnie myjemy ogórki i kroimy w cienkie plastry. Tak samo postępujemy z przekrojonymi na pół cebulami.
Warzywa mieszamy i wzbogacamy o sól. Odstawiamy je na godzinę. W tym czasie obieramy marchewki. Należy zetrzeć je na tarce o małych oczkach. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy je na połówki. Następnie kroimy je w paski.
Czosnek drobno siekamy razem z koperkiem. Z ogórków odlewamy wodę i dodajemy do nich resztę składników. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 5 godzin.
Sałatka jest już prawie gotowa, wystarczy umieścić ją w wyparzonych słoikach i pasteryzować na małym ogniu przez 15 minut. Idealnie sprawdzi się w zimie.
Canva (Strojanoski, Getty Images Pro)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl