Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowna sałatka paprykowo-pieczarkowa w słoikach na zimę
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 08.08.2021 02:00

Cudowna sałatka paprykowo-pieczarkowa w słoikach na zimę

Sałatka z papryki i pieczarek
Canva / Yana Gayvoronskaya

Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.

Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Papryka i pieczarki w formie wybornej sałatki

Papryka i pieczarki są wyjątkowym połączeniem smaków, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nie bez powodu często goszczą one w rozmaitych przetworach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę w chorwackiej odsłonie.

Sałatka z papryki i pieczarek z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Po zamknięciu smakołyku w słoikach będziemy mogli raczyć się nim nawet zimą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Sałatka:

  • 1 kg pieczarek

  • 1 kg papryki czerwonej

  • 1 kg cebuli

  • 3 g soli

Zalewa:

  • 1 l wody

  • 170 ml octu spirytusowego 10% 

  • 170 g cukru

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 3 g soli

Sałatka z papryki i pieczarek, która zachwyci najbliższych

Na początku paprykę oczyszczamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy ją w paski. Z kolei cebulę siekamy. Oba warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy solą. Odstawiamy je na 3 godziny w chłodne miejsce.

Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Zalewamy je wodą. Grzyby gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je. Składniki na zalewę ze sobą mieszamy i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, umieszczamy w niej paprykę z cebulą.

Po 5 minutach dodajemy pieczarki. Całość mieszamy. Kiedy kolejne 5 minut dobiegnie końca, wówczas nasza sałatka jest już gotowa. Wystarczy ja przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut. Godny uwagi jest także przepis na faszerowaną paprykę.

Papryka w zalewie
Papryka w zalewie

Canva / pixaroma

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gazeta Krakowska

Zapraszamy na nasz Instagram