Krzak uginający się pod pomidorami to marzenie każdego ogrodnika. Jak sprawić, by zbiory były wyjątkowo udane? W prosty sposób możesz przygotować domowy naturalny nawóz. Sąsiedzi będą na Twoje grządki zerkać z nieukrywaną zazdrością.
Kilka dni temu w województwie zachodniopomorskim doszło do zaskakującego wydarzenia. Ulice Czaplinka spłynęły czerwoną breją. Szybko okazało się, że taki widok jest wynikiem usterki tira, który wiózł bio odpady. Drastyczna barwa powstała w wyniku połączenia pomidorów i truskawek.
Uprawa pomidorów jest wymagająca. Wiele osób starających się o uzyskanie smakowitych owoców w przydomowych ogródkach zmaga się z koniecznością częstego podlewania rośliny. Prosta sztuczka zastosowana podczas sadzenia krzaczków pozwoli na uniknięcie problemu.
Obieranie pomidorów może być proste. Skórkę z łatwością usuniemy, jeżeli podobnie jak Piotr Ogiński zanurzymy warzywo we wrzątku. Ważne, by robić to z rozwagą — zbyt duża liczba sztuk w garnku utrudni cały proces. Kucharz wyjaśnił dlaczego.
Ceny pomidorów z początku wiosny przyprawiały o zawrót głowy. Sięgały nawet 30 złotych za kilogram tych warzyw. Jednak te pomidory pochodziły z Maroka i Hiszpanii. Teraz możemy już cieszyć się krajowymi warzywami. Ich ceny spadają, choć wciąż pomidory do najtańszych nie należą.
Kanapki warto od czasu do czasu urozmaicić. Chrupiący przysmak we włoskim stylu z czosnkiem i pomidorami skradnie niejedno serce. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.
Jajka w pomidorach są o wiele smaczniejsze niż zwykła jajecznica czy wytrawny omlet. Gdy dodamy do nich jeszcze ziemniaki, cebulkę oraz kilka aromatycznych przypraw uzyskamy niesamowicie smaczny i pożywny posiłek. Idealny na sycące śniadanie, a nawet obiad.
Krojenie pomidorków koktajlowych potrafi być męczące. Z prostym patentem pokazanym przez jedną z titktokerek znacznie przyspieszycie uzyskanie małych kawałków warzywa. Wystarczy, że skorzystacie z pokrywki od plastikowego pojemnika, a czynność zajmie zaledwie kilka sekund.
Robert Makłowicz jest znanym koneserem dobrej kuchni. Każdą, nawet najprostszą potrawę potrafi zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wiemy, jaki jest przepis na jego ulubioną zupę szczawiową. Pochodzący z Ukrainy „zielony barszcz" wynosi to popularne danie na zupełnie nowy poziom.
Zapomnij o czasochłonnym krojeniu pomidorków koktajlowych. Dużo lepszym sposobem jest prosty trik z pokrywką. Wystarczy jedno, szybkie cięcie ostrym nożem, a wszystkie warzywa będą przekrojone.
Szakszuka jest pyszną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Śniadanie z jajek, pomidorów i papryki jest jednak o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Doprawione kminem rzymskim, kolendrą i natką pietruszki zachwyca aromatem.
Przekroiłaś pomidora, a w środku były kiełkujące nasiona? Wiele osób od razu wyrzuca takie warzywo. Okazuje się jednak, że kiełki nie wpływają na wartości odżywcze pomidora, nie są również trujące. Jedyne, co może się lekko zmienić, to smak warzywa.
Zamierzasz zrobić spaghetti na obiad? Zamiast gotować makaron, upiecz go w piekarniku z pozostałymi składnikami. Makaron najdzie smakiem pomidorów, bazylii i czosnku. Nie ma lepszego sposobu na włoskie danie. Makaron przyrządzony w piekarniku jest totalnym hitem.
Borykasz się z porozgniatanym po całym blacie pomidorem? To warzywo potrafi dać się we znaki podczas krojenia. Na szczęście Kucharz Maciej zademonstrował, jak kroić pomidora łatwo i skutecznie. Cała tajemnica tkwi w wyborze odpowiedniego noża.
Szukasz nowych pomysłów na świąteczną sałatkę? Skorzystaj z doskonałego przepisu od Tomasza Strzelczyka. Kolorowa i pyszna potrawa cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Taką przekąskę możesz przygotowywać na rozmaite okazje i to całkiem szybko.
Najwyższy czas zapomnieć o ciężkiej sałatce jarzynowej. W obliczu nadchodzącej wiosny postaw na jej lekką i świeża alternatywę. Sałatka wiosenna łączy w sobie chrupiące rzodkiewki, aromatyczny szczypiorek i sycące gotowane jajka. Doskonały sos na bazie jogurtu dopełnia jej wyjątkowego smaku.
Fasolka, makrela, pomidory, ananasy, brzoskwinie. Jedzenie w puszkach stało się bardzo popularne. Konserwy mogą stać na sklepowych półkach i w spiżarni przez wiele miesięcy. Dietetyk wyjaśnia, czy jedzenie w puszkach jest zdrowe i jak należy przechowywać puszkowaną żywność.
Na ceny papryki zwracają uwagę nawet dziennikarze i celebryci. Ostatnio Ewa Drzyzga przyznała, że nie kupiła swojego ulubionego warzywa, ponieważ kilogram kosztował aż 29 złotych. Wyjaśniamy, dlaczego można spotkać się z tak wysokim kosztem tego produktu.
Pomysł na szybki obiad? Pomidorówka według babcinego przepisu. Babcia Ula nie dodaje do zupy śmietany i mąki. Zupa jest gęsta dzięki zblendowanym warzywom, na których ugotowała wywar. Ta aksamitna pomidorowa nie ma sobie równych.
Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne, ale nie za ciężkie śniadanie? Przygotuj jajecznicę po turecku na pomidorach. Jajka smażone z cebulką, czosnkiem, pomidorami i czerwoną papryką smakują obłędnie.
Piotr Ogiński robi pulpety inaczej niż wszyscy. Do mięsa mielonego dodaje ugotowany, zimny ryż, startą marchewkę oraz zeszkloną na maśle cebulę. Dzięki tym dodatkom kultowe danie smakuje jeszcze lepiej. Kucharz podaje pulpety z domowym sosem pomidorowym.
Obieranie pomidorów wydaje się niewykonalne? Piotr Ogiński zna najlepszy na to sposób. Popularny kucharz pokazuje, jak obrać pomidor ze skórki wzorem najlepszych specjalistów. Zdziwicie się, jak banalna jest to czynność.
Ceny warzyw w ostatnim czasie wołają o pomstę do nieba. Niektóre z nich są nawet kilkukrotnie wyższe, niż przed rokiem. Producenci żywności o takim zjawisku ostrzegali od dawna. Brak rządowej reakcji na czas, odbije się na nas wszystkich.
Fasolka po bretońsku jest bardzo pożywnym i aromatycznym daniem. Rzadko kiedy mamy jednak odpowiednią ilość czasu, aby je ugotować. Babcia Ania zdradziła, jak obejść problem wielogodzinnego namaczania głównego składnika. Wymyśliła sposób na fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli przyrządza z użyciem fasolki z puszki.
Piotr Żyła podzielił się przepisem na ,,wykwintną kolację", składającą się z bułki i parówek. Mistrz świata w skokach narciarskich uwielbia szybkie i proste dania, a paprykę mógłby jeść dziennie. Żyła twierdzi, że to właśnie dzięki niej zdobywa tak fenomenalne wyniki.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast ciastek i ciężkich ciast z kremami, sięgnij czekoladowy deser, który ma zaledwie 130 kcal i dużo białka. Ciasto czekoladowe z pomidorów jest absolutnym hitem. Jedz bez wyrzutów sumienia.
Katarzyna Cichopek podzieliła się swoim pomysłem na smaczny obiad. Padło na spaghetti, czyli danie z jej ukochanej włoskiej kuchni. Co ciekawe aktorka nie trzyma się kurczowo klasycznego przepisu. Jak zapewnia, mięso mielone w potrawie można bez problemu pominąć.
Zupa pomidorowa często podawana jest z ryżem lub makaronem. Pyszne lane kluski będą jednak o niebo smaczniejsze. Wiedziała o tym doskonale ciocia Bunia. Jej receptura na pomidorówkę z delikatnym dodatkiem z jajek i mąki wcale nie jest skomplikowana. Musicie spróbować. Jeśli do przyrządzanej na rosole zupy pomidorowej zawsze wrzucacie makaron lub ryż, zachęcamy do przetestowania innego dodatku, który wspaniale podkreśli jej smak. Kluski lane pasują doskonale, a robi się je w zaledwie kilka chwil. Ciocia Bunia po prostu gotuje je w daniu. Prościej się nie da.