Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka

Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka

Zupa harira
canva/PicturePartners

Rozgrzewająca zupa będzie idealnym pomysłem na jesienne, coraz chłodniejsze dni. W ostatnim czasie bardzo często wybieram marokańską pomidorową, która smakuje mi dużo bardziej niż klasyczna. Jej wykonanie jest niemalże ekspresowe.
 

Prosty przepis na marokańską zupę

Sycąca dzięki strączkom i niesamowicie aromatyczna za sprawą orientalnych przypraw pomidorowa zupa w stylu marokańskiej hariry skradła moje serce od pierwszego talerza. Receptura nie jest skomplikowana, a na nadchodzące chłody danie sprawdzi się idealnie.

Składniki:

  • 3,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 drobne marchewki
  • 4 średnie pomidory np. jajo
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista niezbędnych produktów nie jest krótka, ale warto się w nie zaopatrzyć i wykonać to danie. Instrukcja nie jest bardzo skomplikowana. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.

Warzywa na zupę harirę.jpg
YT/UMAMI
Zapomnij o specjalnej suszarce i piekarniku. Ten sposób suszenia grzybów bije je na głowę

Jak zrobić harirę? Marokańska pomidorowa jest znakomita

Zaczynam od pokrojenia marchewki, cebuli i selera naciowego w drobną kostkę. Podsmażam je przez kilka minut na rozgrzanej oliwie, po czym dodaję rozdrobniony czosnek oraz imbir. Po chwili wrzucam też przyprawy w proszku oraz liście laurowe i ziele angielskie.

Całość podgrzewam jeszcze około 15-20 sekund i wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia. Soczewicę płuczę pod bieżącą wodą. Wsypuję ją do garnka i gotuje zupę około 20 minut. Powinna w tym czasie zmięknąć.

Pomidory pozbawiam skórki i kroję w kostkę. Dodaję do gotującego się dania i podgrzewam jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym, jeśli bulion był mało wyrazisty.

Wskazówka: zieloną soczewicę można namoczyć przed gotowaniem. Cztery godziny w zimnej wodzie sprawią, że będzie lżej strawna.

Jak podać marokańską zupę?

Idealnym wykończeniem dla dania będzie odrobina soku z cytryny. Dodajemy go już na talerzu. Danie warto wzbogacić jeszcze o świeże pieczywo i kleks gęstej śmietany, klasycznej lub kokosowej.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne i rozgrzewające dania. Spróbujcie koniecznie indyjskiego curry — jest pełne smaku i pięknie pachnie. Być może skusi was też wyśmienita zupa gruzińska.

Zupa harira jest pyszna.jpg
canva/Dzevoniia