Smakosze.pl

canva/PicturePartners

Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka

17 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgrzewająca zupa będzie idealnym pomysłem na jesienne, coraz chłodniejsze dni. W ostatnim czasie bardzo często wybieram marokańską pomidorową, która smakuje mi dużo bardziej niż klasyczna. Jej wykonanie jest niemalże ekspresowe.
 

Prosty przepis na marokańską zupę

Sycąca dzięki strączkom i niesamowicie aromatyczna za sprawą orientalnych przypraw pomidorowa zupa w stylu marokańskiej hariry skradła moje serce od pierwszego talerza. Receptura nie jest skomplikowana, a na nadchodzące chłody danie sprawdzi się idealnie.

Składniki:

  • 3,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 drobne marchewki
  • 4 średnie pomidory np. jajo
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista niezbędnych produktów nie jest krótka, ale warto się w nie zaopatrzyć i wykonać to danie. Instrukcja nie jest bardzo skomplikowana. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.

Warzywa na zupę harirę.jpg
YT/UMAMI
grzyby suszone

Zapomnij o specjalnej suszarce i piekarniku. Ten sposób suszenia grzybów bije je na głowę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić harirę? Marokańska pomidorowa jest znakomita

Zaczynam od pokrojenia marchewki, cebuli i selera naciowego w drobną kostkę. Podsmażam je przez kilka minut na rozgrzanej oliwie, po czym dodaję rozdrobniony czosnek oraz imbir. Po chwili wrzucam też przyprawy w proszku oraz liście laurowe i ziele angielskie.

Całość podgrzewam jeszcze około 15-20 sekund i wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia. Soczewicę płuczę pod bieżącą wodą. Wsypuję ją do garnka i gotuje zupę około 20 minut. Powinna w tym czasie zmięknąć.

Pomidory pozbawiam skórki i kroję w kostkę. Dodaję do gotującego się dania i podgrzewam jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym, jeśli bulion był mało wyrazisty.

Wskazówka: zieloną soczewicę można namoczyć przed gotowaniem. Cztery godziny w zimnej wodzie sprawią, że będzie lżej strawna.

Jak podać marokańską zupę?

Idealnym wykończeniem dla dania będzie odrobina soku z cytryny. Dodajemy go już na talerzu. Danie warto wzbogacić jeszcze o świeże pieczywo i kleks gęstej śmietany, klasycznej lub kokosowej.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne i rozgrzewające dania. Spróbujcie koniecznie indyjskiego curry — jest pełne smaku i pięknie pachnie. Być może skusi was też wyśmienita zupa gruzińska .

Zupa harira jest pyszna.jpg
canva/Dzevoniia
Kluski leniwe

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

CZYTAJ DALEJ
przygotowania do robienia rosołu

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >