Natrzyj czosnkiem i obłóż pomidorami. Te kanapki smakują jak marzenie
Kanapki warto od czasu do czasu urozmaicić. Chrupiący przysmak we włoskim stylu z czosnkiem i pomidorami skradnie niejedno serce. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.
Przepis na kanapki we włoskim stylu
Bruschetta, czyli chrupiąca grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą z oliwek i czosnkiem, będzie świetnym pomysłem na śniadanie, przekąskę czy dodatek do lekkiej zupy czy sałatki. Wykonanie jest banalne, a smak niesamowity. Warto skosztować.
Składniki:
- bagietka lub bułka paryska
- 3 spore pomidory, np. bawole serce
- 2-3 ząbki czosnku
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić kanapki we włoskim stylu?
Zaczynamy od pokrojenia pieczywa na cienkie kromki. Polewamy je oliwą i zrumieniamy na suchej patelni. Możemy też skorzystać z piekarnika z funkcją grillowania.
Tak przygotowaną bazę dokładnie nacieramy obranym z łupiny, delikatnie zmiażdżonym czosnkiem. Pomidory myjemy, drobno kroimy. Polewamy je oliwą z oliwek, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Warzywną salsę układamy na pieczywie.
Jak podać kanapki we włoskim stylu?
Bruschetta najlepiej smakuje na ciepło. Cudownie wzbogaci waszego grilla i świetnie sparuje się z każdą lekką sałatką. Warto skropić ją dodatkową porcją oliwy dla lepszego smaku.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smakołyki idealne do podania z kanapką we włoskim stylu. Spróbujcie koniecznie grillowanych szparagów oraz sałatki greckiej. Spodobają się nawet nieprzekonanym.
Źródło: TikTok/daenskitchen