Zrobiłam szybką surówkę z tego, co znalazłam w lodówce. Okazało się, że smakuje lepiej, niż w restauracji
Znacie to uczucie, kiedy nie macie pomysłu na surówkę do obiadu? Taka nieprzyjemna sytuacja spotkała mnie w ostatnią sobotę. Niewiele myśląc zajrzałam do lodówki i na poczekaniu zrobiłam surówkę z dostępnych akurat składników. Bardzo zdziwiłam się, że wyszła aż tak pyszna.
Ta banalna surówka przeszła moje najśmielsze oczekiwania
Surówka jest nieodłącznym elementem tradycyjnego obiadu. Można przygotować ją z najrozmaitszych składników. Czasem jednak kompletnie brakuje nam weny, lub zapomnieliśmy o zrobieniu odpowiednich zakupów na surówkę. Wtedy właśnie powstaje możliwość popuszczania wodzy fantazji i zrobienia przysłowiowego czegoś z niczego.
Podczas przygotowywania sobotniego obiadu przez chwilę wpadłam w popłoch. Podczas sprawunków kompletnie nie uwzględniłam składników na upatrzną surówkę. Z pomocą przyszła mi zawartość lodówki. Z zaledwie 4 składników wyczarowałam taki dodatek, ze palce lizać.
Polacy zapomnieli o tym tricku na ciasto na pierogi, a Wachowicz dalej z niego korzysta. Nie ma sobie równychPrzepis na pyszną i prostą surówkę do obiadu
Składniki:
- 4 ogórki kiszone
- 4 duże pomidory
- 1 mała cebulka
- 4-5 łyżek śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Awaryjna surówka obiadowa krok po kroku
Przygotuj warzywa na surówkę. Pomidory umyj i usuń z nich szypułki. Warzywa pokrój w niewielką kostkę.
Ogórki do surówki pokrój w plasterki. Przełóż je do miski i dodaj pomidory. Cebulkę pokrój w półplasterki lub drobno posiekaj i dorzuć do miski.
Do warzyw dodaj śmietanę 12%. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Na koniec dopraw surówkę do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Nie uwierzysz, jak wyśmienicie smakują ogórki przyrządzone na ciepło. O przepis na tę surówkę prosi każdy, kto jej spróbuje.