Milionerzy są programem telewizyjnym cieszącym się sporą popularnością. W jednym z ostatnich odcinków uczestnik otrzymał niełatwe pytanie dotyczące kulinariów. Czy wiecie, czego nie je laktoowowegetarianin? Teleturniej prowadzony przez Huberta Urbańskiego gości na naszych ekranach już od 21 lat. W każdym odcinku uczestnicy muszą odpowiedzieć na serię pytań. Udzielenie 12 poprawnych odpowiedzi gwarantuje główną wygraną. Niestety pytania potrafią zabić ćwieka. Przekonał się o tym Maksymilian Pluto-Prądzyński z Kościerzyny, który zapytany został o laktoowowegetarianizm.
Dorsz jest smaczną i zdrową rybą, z której przygotujesz wiele wyjątkowych dań. Zupa rybna jest zupą o wyraźnym smaku, aromacie i rozgrzewających właściwościach. Zupa skradnie serca wszystkim miłośnikom rybnych dań. Poznaj prosty przepis na zupę rybną z dorsza.Zupa z dorsza króluje we wszystkich nadmorskich restauracjach w Polsce. Nic dziwnego, świeży dorsz jest jednym z podstawowych składników kuchni z rejonu Bałtyku. Zupę rybną zjesz nie tylko na wakacjach, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Jest równie esencjonalna i smaczna, jak ta podana w restauracji.Zupa z dorsza jest jedną z moich ulubionych zup. Jest lekka, mało kaloryczna, ale i sycącą i aromatyczna. Zupę zawsze przygotowuję na podsmażonych wcześniej warzywach, aby oddały cały swój smak. Danie podaję z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny, ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym dorszem.Jeśli szukasz pomysłu na rybny obiad- tu poznasz przepis na delikatne pulpeciki z dorsza, doskonałe dla całej rodziny.
Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez karpia. Jak jednak dobrze go przygotować? Jednym z ważnych etapów jest pozbawienie go śluzu. Znamy patent, dzięki któremu zrobicie to łatwo i bez wysiłku. Wystarczy, że zaopatrzycie się w siatkę po cebuli lub ziemniakach. Karp jest świątecznym przysmakiem, którego według wielu osób nie może zabraknąć na świątecznym stole. Choć ryba ta nastręcza trudności w obróbce, wielu z nas nie umie sobie odmówić tej tradycyjnej, niekoniecznie dietetycznej i zdrowej, potrawy. Przychodzimy więc z radą jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i śluzu.
Żadne święta nie mogą obejść się bez karpia przygotowywanego na wiele różnych sposobów, więc przed wigilią kupuje się duże ilości tej ryby. Aby sprawdzić, czy karp jest świeży, można zastosować kilka metod. Wśród nich najlepszymi jest delikatne naciśnięcie ryby palcem, zwrócenie uwagi na wygląd oczu czy kolor skrzeli. Karp co roku gości na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami - najczęściej podaje się go smażonego w panierce, galarecie czy pieczonego z aromatycznymi grzybami i ziołami. Taka popularność ryby powoduje, że łatwo kupić okazy nieświeże, których już nie powinno się jeść. Z tego powodu, aby zminimalizować ryzyko złego zakupu, zdradzamy sposoby na sprawdzenie świeżości karpia. Każdy z nich można użyć bezpośrednio podczas wybierania ryby w sklepie i nie wymagają one żadnych specjalistycznych przyrządów czy umiejętności.
Śledzie jemy dość często, nie tylko w święta. Jeśli jednak przyrządzamy je samodzielnie, jedna rzecz może nam w nich przeszkadzać — ości. Dlatego podpowiemy wam jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi. Dzięki temu każdy zje śledzika z wielką przyjemnością, bez grzebania w nim widelcem. Zazwyczaj kupujemy śledzie w postaci solonych filetów. Są to tzw. matiasy, które przed dodaniem do sałatki czy polaniem sosem wystarczy namoczyć. Moczenie ma na celu usunięcie ze śledzi nadmiaru soli. Dzięki temu zabiegowi ryba staje się mniej ostra w smaku i lepiej komponuje się z innymi składnikami. Filet jest co prawda pozbawiony kręgosłupa, zawiera jednak małe ości. Jedni zjadają je bez mrugnięcia okiem, dla niektórych są jednak problemem. Na szczęście i z małymi ośćmi można sobie poradzić bez wyciągania ich z ryby.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem jest prostą sałatką, którą błyskawicznie przygotujesz w domowym zaciszu. Sałatka składa się z kilku składników, ale jej smak zachwyci wszystkich. Sałatka ziemniaczana sprawdzi się zarówno na zdrowy lunch, kolację, a także jako zimna płyta na święta lub spotkania w rodzinnym gronie. Poznaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem.Śledzie to najczęściej jedzone przez Polaków ryby. Kupimy je w każdym sklepie, są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i zdrowe. Śledzie to bogate źródło kwasów omega-3, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Kwasy te odpowiedzialne są za wszystkie procesy zachodzące w naszym ciele, dlatego też dieta bogata w omega-3 jest tak istotna.Śledzie doskonale łączą się z cebulką i ziemniakami, czego najlepszym przykładem jest przepyszna sałatka ziemniaczana. Oprósz ją koperkiem i dodaj domowy majonez, a smak potrawy zachwyci wszystkich domowników. Przygotuj również śledzie w nowej odsłonie, na słodko. Tu poznasz przepis na doskonałe śledzie w śmietanie z gruszką.
Chcesz przygotować karpia, ale obawiasz się ości? Są sposoby, by je skutecznie usunąć. Wystarczy skropić filety ryby sokiem z cytryny i pozostawić je na noc w lodówce. Dzięki temu zabiegowi, drobne kawałki rybiej kości nie będą utrudniać konsumpcji. Wypróbujcie ten patent koniecznie.Karp jest tradycyjną rybą świąteczną, po którą co roku sięga wielu smakoszy. Radziliśmy wam już jak ją dobrze przyrządzić i pisaliśmy, ile w tym roku przyjdzie nam za nią zapłacić. Dla tych, których nie odstrasza cena i potencjalne niebezpieczeństwo spożywania tej ryby — jest ona bowiem wyjątkowo tłusta i potrafi smakować mułem — mamy przewodnik, który zawiera cenne rady na temat oczyszczania karpia z ości.
Śledzie potrafią doskonale smakować. Pod warunkiem, że nie są zbyt słone, bo sól potrafi zdominować smak całej potrawy. A wiesz jak najlepiej pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów i przygotuj delikatne i kruche śledzie z ulubionymi dodatkami. Solenie śledzi to jedna z najskuteczniejszych i najpopularniejszych metod ich utrwalania. Sól wchłonięta przez rybę chroni ją przed zepsuciem i pozwala przechowywać ją przez długi czas. Jednak ilość soli, którą wchłaniają śledzie, jest zazwyczaj na tyle duża, że nie są one ani smaczne, ani zdrowe. Przed przygotowaniem z solonych śledzi potrawy należy je więc wymoczyć.
Placki ziemniaczane z łososiem i aromatycznym sosem tzatziki to pomysł na placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Wytrawne placki w towarzystwie delikatnej, wędzonej ryby i greckiego sosu na bazie ogórka i koperku dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyborne placki ziemniaczane z łososiem.Placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Wytrawne danie z delikatną rybą z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Łosoś wędzony ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Ryba świetnie łączy się z plackami i sosem z jogurtu naturalnego, zielonego ogórka i koperku.Do przygotowania placków ziemniaczanych wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu B lub C, takie jak Orlik, Sante, irys, ponieważ są mączne i najlepiej sprawdzą się do przygotowania placków. Placki ziemniaczane z zeszłorocznych ziemniaków są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.Z łosiem wędzonym przygotujesz również wiele ciekawych i smacznych dań. Tu poznasz przepis na doskonałą zapiekankę makaronową z łososiem i szpinakiem.
Śledzie w oleju, szczególnie w okresie przedświątecznym, są bardzo popularnym zakupem wielu Polaków. O wiele smaczniejsze będą jednak gdy padnie decyzja o wykonaniu ich samodzielnie. Wtedy można mieć problem z wyborem odpowiedniego oleju, choć najczęściej korzysta się ze zwykłego oleju rzepakowego. Innym doskonałym rodzajem oleju do śledzi jest olej lniany, który nada rybie delikatniejszego smaku. Śledzie w oleju to doskonały sposób na zagospodarowanie dużych ilości filetów śledziowych, których w polskich domach obecnie nie brakuje. Tak oporządzona ryba zachwyca swoim smakiem, a także może wytrwać w lodówce czy spiżarni przez dłuższy czas - co ułatwia zaplanowanie organizacji świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że filety można zalać innym olejem niż rzepakowy. Fani lżejszych smaków mogą użyć oleju lnianego. Złym wyborem jest za to olej słonecznikowy, którego zbyt intensywny smak może zaburzyć harmonie ryby i zniszczyć całą pracę.
Ryba po grecku jest jedną z popularniejszych potraw pojawiających się na wigilijnej kolacji. Ten przysmak nie uda się jednak, jeśli wybierzemy nieodpowiednie składniki. Dobór gatunku ryby ma bowiem kluczowy wpływ na efekt. Dowiedzcie się, po które z popularnych ryb sięgnąć i jak najlepiej je przygotować. Wiele jest potraw, bez których święta zdaniem niektórych smakoszy nie będą udane. Niektórzy, by poczuć atmosferę Bożego Narodzenia, muszą upiec pierniczki czy zjeść karpia. Dla innych ważne będzie przyrządzenie ryby po grecku. Tym razem mamy kilka rad dla tych, którzy chcą podać właśnie to danie.
Pasta twarogowa z tuńczykiem ma wyjątkowy smak, który zachwyca fanów ryb. Jeśli zazwyczaj decydujesz się na pastę z makreli, poniższy wariant jeszcze bardziej przypadnie ci do gustu. Wykonanie dużej ilości pasty zajmuje jedynie kilka chwil. Świetnie pasuje jako dodatek do kanapek czy tostów na śniadanie bądź kolacje. Pasta twarogowa z tuńczykiem składa się jedynie z kilku produktów, których kupno nie powinno sprawić żadnych problemów. Dodatkowo można zrobić ją w kilka minut, więc jeśli co rano jesteś bardzo zabiegany i nie masz czasu na długie gotowanie, pasta może być idealnym rozwiązaniem. Pasta z tuńczykiem jest sycąca, a spora zawartość białka w mięsie ryby wydłuża uczucie najedzenia. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność, zamiast majonezu dodaj do pasty jogurtu greckiego lub islandzkiego skyru - oba z nich mają odpowiednią gęstość, aby imitować tłusty majonez.
Śledzie są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Już wkrótce, będziemy je jeść częściej podczas wigilijnych kolacji czy świątecznych śniadań. Dlatego też sprawdziliśmy, jak tę tradycyjną rybę podaje Robert Makłowicz. Kucharz stawia na nieoczywisty dodatek — gotowane ziemniaki. Połączenie śledzia z ziemniakami może wydawać się niesmaczne. O wiele lepiej przecież smakuje on z jabłkiem i porem czy z buraczkami. Polecamy jednak spróbować. Znany kucharz-podróżnik często zaskakiwał pomysłami, ale zawsze były to dania smaczne i sycące.
Świąteczny stół bez potraw z karpia jest dla większości Polaków bardzo przykrą wizją, lecz wiele wskazuje na to, że właśnie takie będą tegoroczne święta. Jak czytamy na portalu echodnia.eu, świętokrzyskie gospodarstwa rybackie odnotowały odłowy o około 30% mniej niż rok temu. Według prognoz cena za 1 kilogram karpia będzie oscylowała wokół 20 zł. Co roku Polacy w okresie świąt Bożego Narodzenia kupują ogromne ilości karpia. Ryba ta jest bardzo popularnym wyborem, więc nikogo nie dziwi, że w sklepach i na bazarach można znaleźć stoiska wręcz uginające się pod jej ciężarem. Do niedawna szacowanie cen karpia nie było możliwe, ponieważ bardzo trudno było przewidzieć, na jakim poziomie będą przyszłe odłowy. Obecnie te zbliżają się już ku końcowi, więc specjaliści w dziedzinie ryb mogą podawać konkretne liczby. Jeśli jesteś fanem karpia, nie mamy dla ciebie pozytywnych wieści.
Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia, z uwagi na podawanie bezmięsnych dań w tym czasie, jest ryba po grecku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" zaprezentowała swój własny przepis na top kultowe danie. Poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznej ryby w marchewce. Każde święta będą smakować lepiej, jeśli użyje się pomysłu Gessler. Ryba po grecku, choć nazwa może wskazywać na coś zupełnie innego, nie jest potrawą wywodzącą się z Grecji. W praktyce jest to danie całkowicie polskie, a Grecy, słysząc jej nazwę, nie będą w stanie zrozumieć, o czym mówimy. Jak gotuje ją gwiazda TVN-u Magda Gessler?Jej metoda wymaga użycia dużych ilości przypraw, które nadają całości niezwykle intensywnego aromatu. Dodatkowym składnikiem jest odrobina białego wina, świetnie komponującego się z mnóstwem białych ryb - nie trzeba się obawiać zawartości alkoholu, ponieważ ten zdąży wyparować, zanim zacznie się jeść.
Karp w czasie Świąt Bożego Narodzenia jest dla wielu Polaków koniecznością, bez której nie są w stanie odpowiednio świętować. Przez dłuższy czas klienci kupowali żywe ryby, które następnie zabijali bezpośrednio przed przygotowaniem. W tym roku dla konsumentów sieci Carrefour wszystko ulegnie zmianie. W jej sklepach nie będą bowiem sprzedawane żywe karpie. Karp to swojego rodzaju symbol świąt w Polsce. Z tej ryby przygotowuje się najróżniejsze dania, od galarety, przez panierowane i smażone dzwony, po pieczone w całości okazy. Z tego powodu tak ciężko jest nam z niej zrezygnować. Niestety, zarówno hodowle karpia, jak i sposoby jego sprzedaży w okresie świątecznym wywołują u wielu ludzi grymas niesmaku i współczucia - w końcu widok zbiorników ze zbyt dużą ilością kłębiących się i zestresowanych ryb, które następnie mają zostać zabite przez klientów, nie jest humanitarny. Dlatego sieć Carrefour podjęła w tym roku ważną decyzję o zaniechaniu takiej działalności.
Śledź na przekąskę? Czemu nie, pasuje idealnie. Dobrze też spisze się w roli zimnej przystawki. Dziś przedstawimy wam przepis na śledzie pod majonezową pierzynką. Są delikatne i rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Śledzie są doskonałym dodatkiem do sałatek, można je także marynować, mieszać z olejem, cebulą, jabłkiem, przyprawami. Jednym ze sposobów serwowania śledzia jest też tzw. śledź pod pierzynką. Idea tej potrawy jest taka, że pokrojonego śledzia przekłada się warstwami różnych dodatków. Tak przygotowany śledź szczególnie ładnie prezentuje się szklanej, przezroczystej salaterce lub wyjęty na talerzyk z pojemnika na jedną porcję. Ta druga wersja sprawdzi się nawet na eleganckim przyjęciu.
Przekąska może być smaczna i zdrowa. Dowodem na to są, chociażby śledzie. Zobaczcie jak zrobić śledziki z porem i jabłkiem i zachwyćcie się nimi tak, jak my. Są delikatnie pikantne, pożywne i pyszne. Zawierają też dużo wartościowego białka i dawkę zdrowego tłuszczu. W dobie mnóstwa niezdrowych przekąsek warto wiedzieć, która jest naprawdę wartościowa. Przekąska ma bowiem za zadanie, by między posiłkami zaspokoić pojawiający się głód. Dobrze by jednak było, aby przy okazji nasz organizm otrzymał też trochę przydatnych składników. Do takich wartościowych przekąsek z pewnością można zaliczyć, te przygotowane z ryb. Może to być pasta z wędzonej makreli zjedzona na chrupkim pieczywie czy sałatka z wędzonym łososiem. My sięgnęliśmy jednak po popularnego i łatwo dostępnego śledzika.
Ryby są pyszne i zdrowe, warto więc o nich pamiętać, planując obiad. Do jednych z najsmaczniejszych należą z pewnością ryby smażone w panierce. Zobacz jak przygotować obłędnie chrupiącą, grubą panierkę do ryby. Dodaje jej niepowtarzalnego smaku i nigdy nie odpada. Dla wielu osób najsmaczniejszą rybą obiadową jest ta smażona w panierce. Sztuką jest jednak takie przygotowanie ryby i panierki, by po usmażeniu tworzyły pyszną całość. Postaramy się pomóc ci w tym wyzwaniu.Niezależnie czy smażysz rybę w całości, w dzwonkach czy w postaci filetów przed smażeniem obficie skrop ją sokiem z cytryny. Dzięki temu nabierze wyraźniejszego smaku, ale też panierka będzie do niej lepiej przylegać. Wcale nie będziesz potrzebować już jajka.
Tatar jest przekąską, która cieszy się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Zazwyczaj przygotowuje się go z mięsa wołowego. Ewa Wachowicz proponuje wykorzystanie łososia. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Mięsny smakołyk dobrze sprawdza się w roli przekąski. Ewa Wachowicz w swojej książce „Ewa gotuje szybko” podzieliła się ekspresową wersją tatara, w której główną rolę gra łosoś.Ewa Wachowicz bez wątpienia jest jednym z tych osób, które można uznać za autorytet w kwestii kulinariów. Nie bez powodu z jej przepisów korzysta tak liczne grono smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis na tatar z łososia.
Śledzie są u nas najpopularniejszymi rybami. Pasują na przekąskę i zimną przystawkę. Smakują o każdej porze roku. Poznaj najlepszy, kultowy przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Zaskoczy cię ich prostota i niepowtarzalny smak. Słynna restauratorka dodaje bowiem do nich orzeźwiający seler naciowy. Chyba nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że popularne śledzie należą do najzdrowszych ryb. To dzięki temu, że zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc po nie sięgać częściej niż od święta. Najbardziej znane są śledzie w oleju, ale śledzie w oleju według pomysłu Magdy Gessler, to dopiero są śledzie. Przekonajcie się o tym sami. Oto przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.
Biedronka regularnie wprowadza oferty, obok których nie sposób przejść obojętnie. Sieć uwielbianych supermarketów zdradziła, co czeka na jej klientów od najbliższego poniedziałku. Niektóre produkty są tańsze nawet o 50%.Nie da się ukryć, że Biedronka należy do najpopularniejszych supermarketów w Polsce. Liczne grono smakoszy robi tam zakupy z uwagi na niskie ceny, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. W najbliższym tygodniu Biedronka ponownie przygotowała zaskakujące promocje.
Śledzie są smaczne i zdrowe. Na dodatek dobrze komponują się z różnymi dodatkami, więc łatwo zmieniać smak śledziowych przekąsek. Dziś polecamy wam kremowe śledzie w śmietanie. Nie mają dodatku jabłka i rodzynek, a mają nieco ostrzejszy, wytrawny smak.Na bazie solonych filetów śledziowych możesz przygotować wiele smacznych przekąsek. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi dodatkami. Mogą być to gotowane buraczki, jajko czy rodzynki. Nim zabierzesz się do pracy, najpierw trochę wymocz śledzie. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar soli. Czas namaczania śledzi zależy od tego, jak delikatne śledzie lubisz. Dla jednych wystarczy godzina, dla innych nawet pół dnia. W czasie namaczania możesz 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. To pomoże skrócić czas namaczania. Gdy śledzie będą już tak słone jak lubisz, wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem.
Rybę najczęściej podaje się usmażoną w panierce. Jest wtedy pyszna i chrupiąca, lecz potrawy smażone nie powinny zbyt często gościć na naszych talerzach. Dlatego też proponujemy wam, by z filetów przyrządzić kotlety i upiec je w piekarniku. Dodatek warzyw sprawi, że potrawa będzie nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Spróbujcie, a z pewnością powrócicie do tego przepisu. Polecaliśmy wam już sposób na przyrządzenie filetów rybnych w panierce. Na naszej stronie jest też receptura na rybę w cieście. Tym razem proponujemy inne podejście. W tym przepisie rybę rozdrobnimy i przyrządzimy z niej klopsiki z dodatkiem kaszy i warzyw. Upieczemy je w piekarniku, aby zachować wartości odżywcze i uczynić danie lżejszym. Będzie naprawdę smacznie.
Sałatka śledziowa dobra jest na przekąskę, śniadanie, a nawet kolację. Zwłaszcza jeśli w swym składzie ma wiele pożywnych dodatków. Nasza sałatka śledziowa zawiera między innymi buraki, ziemniaki i jajka. Dzięki temu jest naprawdę pyszna i można się nią nasycić.Śledzie, choć są tak pospolite, należą do najzdrowszych ryb. Do takich bowiem zalicza się tłuste ryby morskie. To, co w nich najcenniejsze, to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy i sole mineralne. Są to naprawdę istotne powody, dla których warto je jeść.
Śniadanie nie musi być nudne i nie musi oznaczać kanapek z wędliną czy serem. Dziś proponujemy wam pyszną pastę z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów. Możecie przygotować ją wieczorem, w lodówce poleży nawet dwa dni. Jest smaczna i zdrowa, doskonała do smarowania pieczywa.Ryby dość rzadko goszczą w naszym menu, choć są bardzo wartościowe. Zwykle myślimy o nich przy okazji obiadu, jednak mogą nam towarzyszyć już od śniadania. Wędzone ryby doskonale nadają się na kanapki. Na pieczywie można kłaść po prostu kawałki ryby lub zrobić z nich pyszną pastę. Ta druga opcja jest o tyle dobra, że wzbogacając pastę o różne dodatki, wzbogaca się jej wartość odżywczą i odmienia smak. Na rybne pasty idealna jest zwłaszcza wędzona makrela. Jest to morska, tłusta ryba, a więc ta najwartościowsza, bo bogata w zdrowe tłuszcze i jod. Na dodatek należy do najtańszych i jest łatwo dostępna.
Marynowane śledzie smakują wspaniale. Nie warto więc się ograniczać. Sięgajmy po nie częściej niż jedynie od święta. Prawdziwie polska ryba, jaką jest śledź, skradnie wasze serca, jeśli podacie ją w pysznym sosie pomidorowym, zaproponowanym przez Karola Okrasę. Koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej receptury na śledzie po kaszubsku. Każdy smakosz wie, że śledzie najlepiej smakują ze świeżą cebulką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodatki do ryby urozmaicić. Sos na bazie pomidorów, doprawiony octem i miodem z nutami ziela angielskiego i liści laurowych to pyszna kompozycja, która odmieni wasze spojrzenie na tę wigilijną rybę i sprawi, że skusicie się na nią więcej niż raz.
Sałatka śledziowa jest prostą sałatką, którą przygotujesz nie tylko w święta. Jest intensywna w smaku, ale i świeża i lekko słodka. Sałatka doskonale smakuje podana z sosem śmietanowym, cebulką, jabłkiem i rzodkiewkami, które doskonale przełamują mocny smak ryby. Poznaj przepis na obłędną sałatkę śledziową.Śledzie są bardzo lubianymi przez Polaków rybami. Są zdrowe, dostępne w każdym sklepie i niezwykle smaczne. Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zarówno świeże śledzie, jak i w oleju i sosach smakują wprost rewelacyjnie. Śledzie w oleju możesz przygotować samodzielnie, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Przygotowane w domu śledzie i przechowywane w lodówce, zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni.Sałatka śledziowa ma mocny, wyraźny smak. Oprószona szczypiorkiem, przełamana jabłkiem i rzodkiewką tworzy danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi morskich ryb. Do sałatki śledziowej przygotuj sos śmietanowy z odrobiną majonezu, który doskonale ją uzupełni. Sałatkę dopraw na samym końcu. Śledzie są dość słone, dlatego sól dodaj po wymieszaniu wszystkich składników z sosem.