Zupa rybna: jedna z zup wigilijnych
Barszcz, grzybowa czy zupa rybna? Na pewno jedna z tych zup króluje na Twoim stole wigilijnym. Przyjęło się, że tę ostatnią chętnie spożywamy właśnie podczas wigilii Bożego Narodzenia. Wigilijna zupa rybna jest gotowana przede wszystkim na bazie wywaru z najpopularniejszej ryby w tym okresie – dobrego, polskiego karpia. Jeśli Twoja przygoda z zupą rybną kończy się tylko na wigilijnym talerzu: pomożemy Ci to zmienić!
Francuska, rosyjska, węgierska, czyli zagraniczne przepisy na zupę rybną
Nietrudno się domyślić, że tradycja przygotowywania zupy rybnej narodziła się w rodzinach rybackich. Pierwotnie zupa rybna była przygotowywana na resztkach z połowu ryb. Dopiero z czasem przepis na zupę rybną na stałe zagościł w różnych kuchniach na świecie. Został udoskonalony i stał się bardziej wykwintny. Zupa z ryby ma swoich zwolenników zarówno we Francji, Rosji, jak i na Węgrzech. We Francji króluje bouillabaisse, czyli Marsylska zupa rybna z dodatkiem szafranu i skorupiaków, podawana z pieczywem marette. Z kolei rosyjską zupę rybną nazywa się uchą i jest gotowana zazwyczaj na rybach słodkowodnych. Węgrzy mają za to swoją halászlé, zupę rybną z karpia, uznawaną za najlepszą zupę rybną na świecie!
Dorsz w zupie? Bogactwo witamin na talerzu!
To, co powinno nas skłonić do skosztowania zupy rybnej nie tylko od święta, są niewątpliwie jej wartości odżywcze. Niezależnie od tego, jaki gatunek ryby wybierzemy: na pewno jedzenie ryby wyjdzie nam na zdrowie! Regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, wspiera prace mózgu, poprawia krążenie i pozytywnie wpływa na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. W tym artykule przedstawiamy przepis na zupę rybną z dorsza, czyli Króla Bałtyku. Już 100 g dorsza pokrywa niemal połowę naszego zapotrzebowania na selen. Oprócz tego dorsz cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B (B12 oraz B3 i B6), choliny i witaminy D3. Ta ostatnia jest niezwykle potrzebna naszym organizmom właśnie w okresie jesienno-zimowym.
Przepis na zupę rybną z pomidorami
Pamiętajmy, że aby przygotować naprawdę pożywną i zdrową zupę z dorsza, należy kupić rybie mięso u sprawdzonego dostawcy. W ryby warto zaopatrywać się nie w wielkich supermarketach, tylko w sklepach typowo rybnych. Jeśli jednak nie masz wyboru, i kupujesz filety z ryby w sieciówkach, zwracaj dużą uwagę na ich wygląd. Jeśli powierzchnia dorsza jest porowata i nie pachnie zbyt zachęcająco – daruj sobie zakupy.
Przepis na przepyszną zupę rybną z dorsza bałtyckiego i pomidorów
Składniki:
0,5 kg fileta z dorsza bałtyckiego
1,5 l bulionu warzywnego
puszka pomidorów krojonych (lub 400 g świeżych pomidorów)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
olej lub masło
liść laurowy
ziele angielskie
słodka papryka
pieprz ziołowy
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Jak przygotować zupę rybną z pomidorami?
Zagotowujemy bulion warzywny. Ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Wrzucamy warzywa do ugotowanego bulionu warzywnego. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kawałek pora. Gotujemy 15-20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki do gorącej zupy i gotujemy przez 10 minut.
W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę. Rozgrzewamy na patelni olej lub masło i wrzucamy ją, aby się zeszkliła. Dorsza opłukujemy, filetujemy i odcinamy skórę. Kroimy na dość duże, równe kawałki. Dodajemy rybę do zupy razem z zeszkloną cebulą i 3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.
Oprócz tego dodajemy przyprawy: słodką paprykę i pieprz ziołowy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na mniejszym ogniu. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Gotową potrawę serwujemy z posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Zupa rybna znakomicie smakuje z opiekaną bagietką lub pieczywem czosnkowym.