Zupa rybna z pomidorami
Pixabay / arinaja

Zupa rybna z pomidorami

Czy zupa rybna kojarzy Ci się jedynie ze Świętami Bożego Narodzenia? Jeśli jadasz zupę z ryby tylko na Wigilię, albo nie jadasz jej wcale, czas to zmienić! Ryby to bogactwo cennych witamin i minerałów. Poznaj nasz prosty przepis na odżywczą zupę z dorsza z dodatkiem pomidorów

Zupa rybna: jedna z zup wigilijnych

Barszcz, grzybowa czy zupa rybna? Na pewno jedna z tych zup króluje na Twoim stole wigilijnym. Przyjęło się, że tę ostatnią chętnie spożywamy właśnie podczas wigilii Bożego Narodzenia. Wigilijna zupa rybna jest gotowana przede wszystkim na bazie wywaru z najpopularniejszej ryby w tym okresie – dobrego, polskiego karpia. Jeśli Twoja przygoda z zupą rybną kończy się tylko na wigilijnym talerzu: pomożemy Ci to zmienić!

Francuska, rosyjska, węgierska, czyli zagraniczne przepisy na zupę rybną

Nietrudno się domyślić, że tradycja przygotowywania zupy rybnej narodziła się w rodzinach rybackich. Pierwotnie zupa rybna była przygotowywana na resztkach z połowu ryb. Dopiero z czasem przepis na zupę rybną na stałe zagościł w różnych kuchniach na świecie. Został udoskonalony i stał się bardziej wykwintny. Zupa z ryby ma swoich zwolenników zarówno we Francji, Rosji, jak i na Węgrzech. We Francji króluje bouillabaisse, czyli Marsylska zupa rybna z dodatkiem szafranu i skorupiaków, podawana z pieczywem marette. Z kolei rosyjską zupę rybną nazywa się uchą i jest gotowana zazwyczaj na rybach słodkowodnych. Węgrzy mają za to swoją halászlé, zupę rybną z karpia, uznawaną za najlepszą zupę rybną na świecie!

Dorsz w zupie? Bogactwo witamin na talerzu!

To, co powinno nas skłonić do skosztowania zupy rybnej nie tylko od święta, są niewątpliwie jej wartości odżywcze. Niezależnie od tego, jaki gatunek ryby wybierzemy: na pewno jedzenie ryby wyjdzie nam na zdrowie! Regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, wspiera prace mózgu, poprawia krążenie i pozytywnie wpływa na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. W tym artykule przedstawiamy przepis na zupę rybną z dorsza, czyli Króla Bałtyku. Już 100 g dorsza pokrywa niemal połowę naszego zapotrzebowania na selen. Oprócz tego dorsz cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B (B12 oraz B3 i B6), choliny i witaminy D3. Ta ostatnia jest niezwykle potrzebna naszym organizmom właśnie w okresie jesienno-zimowym.

Przepis na zupę rybną z pomidorami

Pamiętajmy, że aby przygotować naprawdę pożywną i zdrową zupę z dorsza, należy kupić rybie mięso u sprawdzonego dostawcy. W ryby warto zaopatrywać się nie w wielkich supermarketach, tylko w sklepach typowo rybnych. Jeśli jednak nie masz wyboru, i kupujesz filety z ryby w sieciówkach, zwracaj dużą uwagę na ich wygląd. Jeśli powierzchnia dorsza jest porowata i nie pachnie zbyt zachęcająco – daruj sobie zakupy.

Przepis na przepyszną zupę rybną z dorsza bałtyckiego i pomidorów

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza bałtyckiego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów krojonych (lub 400 g świeżych pomidorów)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • olej lub masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka papryka
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki


Jak przygotować zupę rybną z pomidorami?

Zagotowujemy bulion warzywny. Ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Wrzucamy warzywa do ugotowanego bulionu warzywnego. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kawałek pora. Gotujemy 15-20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki do gorącej zupy i gotujemy przez 10 minut.

W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę. Rozgrzewamy na patelni olej lub masło i wrzucamy ją, aby się zeszkliła. Dorsza opłukujemy, filetujemy i odcinamy skórę. Kroimy na dość duże, równe kawałki. Dodajemy rybę do zupy razem z zeszkloną cebulą i 3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.

Oprócz tego dodajemy przyprawy: słodką paprykę i pieprz ziołowy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na mniejszym ogniu. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Gotową potrawę serwujemy z posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Zupa rybna znakomicie smakuje z opiekaną bagietką lub pieczywem czosnkowym.

Następny artykuł