Ryba jest mięsem uniwersalnym. Doskonale komponuje się z ziemniakami, frytkami, ryżem i warzywami. Dobrze usmażona ryba ma delikatne, soczyste mięso. Chwila nieuwagi może jednak sprawdzić, że potrawa rozpadnie się na patelni, a mięso będzie suche i pozbawione smaku. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie ryby, wprost rozpływającej się w ustach.Ryby są świetną alternatywą dla mięsa. Są zdrowe, smaczne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia. Ryby to również źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te przyczyniają się między innymi do zoptymalizowania pracy serca, zmniejszając ryzyko zawału i udaru. Poprawiają również koncentrację, pamięć i wzmacniają wzrok.
Sałatkę jarzynową każdy z nas lubi, choć każdy przyrządza nieco inaczej. Jej podstawą są ugotowane warzywa, które miesza się z majonezem. Poznajcie jednak nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową, a będziecie zachwyceni jej smakiem. Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Jest smaczna, prosta do przygotowania i zdrowa. Poza tym bazuje na tanich warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń proponuje odmienić jej smak dodatkiem wędzonej makreli. Koniecznie musicie spróbować tej wersji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ryba włożona do piekarnika przykuwa uwagę swoim pysznym zapachem, jaki roznosi po całym domu. Tym razem jednak to nie aromat wywołał ogromne emocje. Po włożeniu do pieca ryba pewnego mężczyzny zaczęła się poruszać, co uwiecznione zostało na nagraniu. Ryba często stanowi główną część obiadu tysięcy Polaków każdego dnia. Jedną z najczęstszych form jej przygotowania jest pieczenia - metoda łatwa, wydajna i przede wszystkim bardzo smaczna. Takiego sposobu gotowania swojej ryby podjął się mężczyzna, który nie spodziewał się, że będzie świadkiem czegoś niebywałego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb kupowanych przez Polaków. Zawiera w sobie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także spore pokłady białka. Posiada również wiele witamin i minerałów, co czyni ją wyjątkowo zdrową rybą. Najczęściej makrelę znajdziemy w sklepie pod postacią wędzonej ryby. Po rozpakowaniu ze specyficznego lekko złotego opakowania próżniowego, natychmiast wydobywa się z niego dobrze znany zapach. Dodatkowym atutem jest z pewnością niska cena i bardzo łatwa dostępność - znalezienie jej na półkach sklepowych zazwyczaj nie stwarza żadnych większych kłopotów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wędzoną makrelę zwykle jemy z pieczywem. Jednak będzie miała jeszcze pełniejszy smak, jeśli przygotujesz z niej pastę na kanapki. Tym razem proponujemy do niej dodać zaskakujący składnik, dzięki któremu całość nabierze wyjątkowego wyrazu. Kanapkami z szynką czy serem z pewnością jesteś już znudzona. Jeśli chcesz urozmaicić ich smak sięgnij po pastę, np. rybną. Jest łatwa i szybka do przygotowania, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Zobacz jak przygotować to oryginalne smarowidło.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chrupiący schabowy czy chrupiąca smażona ryba z pewnością są smaczne. Niestety, nie są zdrowe. A to właśnie przez smażenie i przez panierkę, które czynią potrawę ciężkostrawną i tuczacą. Dlatego podpowiemy wam czym zastąpić niezdrową panierkę. Smażenie jest niewątpliwie szybką metodą przyrządzania potraw. Ma jednak wady, bo usmażone produkty stają się trudniej strawne, często też powodują bóle brzucha. A gdy jeszcze smażymy je w panierce problem narasta. Panierka chłonie bowiem dużo tłuszczu, rzadko wnosząc do potrawy coś zdrowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wędzone ryby stanowią pyszny dodatek do codziennego jadłospisu, jednak ich przechowywanie może być dość skomplikowane. W zależności od rodzaju wędzenia można trzymać je od tygodnia do 14 dni. Przed włożeniem do lodówki należy skropić ją sokiem z cytryny, przez co dłużej zachowa świeżość. Ryby są bardzo ważnym elementem zdrowej i zrównoważonej diety. Dostarczają wielu cennych substancji odżywczych, a ich obłędny smak jest ceniony na całym świecie. Niestety największym problemem jest przechowywanie ryb - szczególnie tych poddanych procesowi wędzenia. Ile czasu oraz w jaki sposób należy je trzymać, aby się nie zepsuły?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lubicie kiszonki? A jedliście już kiszone śledzie? Tak, tak - nie solone, nie marynowane lecz kiszone. U nas dość ciężko kupić ten skandynawski specjał, dlatego zdradzimy wam jak w prosty sposób można go przygotować samemu. Moda na kiszonki trwa. I trudno się dziwić, wszak należą do jednych z najzdrowszych przetworów. Zwykle sięgamy po kiszoną kapustę i ogórki, ale kisić można też jabłka, buraki, pomidory, grzyby czy śledzie. I właśnie o tych ostatnich będzie dziś mowa. Kiszone śledzie to szwedzki rarytas. Mają bardzo intensywny zapach i wyraźny smak. Doskonale nadają się na przystawkę. Szwedzi kawałki kiszonego śledzia serwują zwykle na kanapeczkach z cienkiego chleba tunnbröd, dekorują je czerwoną cebulą, żółtym serem, gotowanym ziemniakiem i kleksem śmietanki. Tradycyjna produkcja kiszonych śledzi wygląda następująco: złowione wiosną bałtyckie śledzie oczyszcza się, soli i układa w beczkach. Po 2 miesiącach leżakowania przekłada się je do puszek i odstawia jeszcze na miesiąc. Uroczysta premiera takich śledzi odbywa się w Szwecji zawsze w trzecim tygodniu sierpnia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie większość smakoszy stawia na schabowe lub mielone. Dziś wypróbujemy zupełnie inny przepis. Wystarczy wymieszać tuńczyka z jajkiem. Efekt powala na łopatki.Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Bez wątpienia specjał można uznać za obiadową klasykę. Kotlety na bazie tuńczyka z puszki i jajek są wyjątkowym frykasem, któremu nie sposób się oprzeć.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W piątki nadal wielu Polaków jada na obiad rybę zamiast tradycyjnego schabowego czy mielonego. Najczęściej jest to panierowany filet usmażony na tłuszczu. Na szczęście istnieje równie pyszna, a przy okazji zdrowsza wersja kultowego obiadu. Przedstawiamy przepis na rybę w panierce z piekarnika. Zrezygnowanie z przygotowywania ryby na tłuszczu pozwala znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii - przy okazji poniższa receptura pokazuje, że smaczne jedzenie wcale nie musi być smażone na oleju. Ryba nie nasiąka tłuszczem, zachowuje chrupkość oraz soczystość mięsa. Warto także pamiętać, że pieczenie umożliwia zachowanie większej ilości wartości odżywczych w porównaniu do smażenia. Jeśli więc jesteś na diecie lub istotne jest dla ciebie zdrowe żywienie, ten pomysł jest idealny dla ciebie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczone ziemniaki Karola Okrasy pokazują, że nie potrzeba wielu składników, aby przygotować pyszny obiad. Dużo smaku dodaje wędzony pstrąg, który dymnością świetnie kontrastuje z delikatnym sosem serowym. Podając takie danie, zachwycisz wszystkich domowników. Pieczone ziemniaki są klasyką - najczęściej kojarzą się one z ogniskiem i dawnymi czasami. Karol Okrasa zdradził przepis, który udoskonala tradycyjne kartofle z folii aluminiowej pieczone w popiele. Jego wersja jest banalnie prosta, mimo to wywołuje okrzyki zaskoczenia wśród ludzi, którzy mogą spróbować tego przepisu. Co więcej, takie pyrki mogą stanowić doskonały obiad same w sobie, bez konieczności podawania dodatków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ryby często goszczą na naszych stołach. Czasami przez niewłaściwie przechowywanie mogą one szybko stracić swoją świeżość. Warto wiedzieć, w jaki sposób przechowywać surowe ryby. Najlepiej umieścić ją w misce z kostkami lodu, którą wstawiamy do lodówki.Smakowite ryby stanowią istotny element jadłospisu wielu smakoszy. Oczywiście wszystkim najbardziej zależy na tym, by były one jak najbardziej świeże. Niestety, nieodpowiednie warunki przechowywania mogą odbić się na zakupionych przez nas rybach.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Łosoś jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Przeważnie przygotowujemy go na grillu, w piekarniku lub na patelni. Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić go w niekonwencjonalny sposób. Łosoś ze zmywarki może zaskoczyć niejednego smakosza. Rybę trzeba mocno owinąć folią aluminiową.Smakowity łosoś niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają go z miłą chęcią. Dziś wypróbujemy przepis na łososia ze zmywarki. Mało kto spodziewałby się, że ryba w tym wydaniu wychodzi tak pyszna.
GIS wydał pilne ostrzeżenie na temat często kupowanych przez Polaków produktów spożywczych. W wielu wyrobach rybnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest w Unii Europejskiej zakazana. Substancja ta jest bowiem szkodliwa dla zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo i zdrowie wielu konsumentów, którzy często są wręcz nieświadomi ryzyka. Z tego powodu urząd ten jest tak ważny dla Polaków. GIS został poinformowany przez producenta o wycofywaniu produktów rybnych ze sprzedaży z powodu wykrycia w nich tlenku etylu, który został wykorzystany do ich wyprodukowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Będąc nad morzem, nie sposób zrezygnować z choć jednej smażonej ryby ze smażalni. Jednym z najlepszych wyborów jest flądra - jej mięso jest delikatne i łatwe w obróbce. Niżej zdradzamy jeszcze kilka innych typów, które zawsze warto kupić nad Bałtykiem. Smażona ryba jest daniem typowo serwowanym nad morzem - budki oferujące ten przysmak z dodatkiem frytek i chłodnego napoju można znaleźć w praktycznie każdej miejscowości przy Bałtyku. Nie każdy gatunek ryby jest jednak wart wydawania pieniędzy. Dlatego warto zaznajomić się z listą najzdrowszych i najsmaczniejszych okazów, które nie tylko dostarczą wartości odżywczych, lecz również będą wybornie smakować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyszna ryba potrafi wywołać szybsze bicie serca nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Mało kto sięga jednak po pstrąga tęczowego. Okazuje się, że ta pomijana ryba ma wiele zalet. Oprócz fantastycznego smaku dostarcza nam cennych składników odżywczych.Bez wątpienia dobra ryba jest nie lada pokusą dla wielbicieli kulinariów. Na naszych stołach często goszczą różne gatunki. Niektóre z nich są nieco mniej popularne. Można do nich zaliczyć między innymi pstrąga tęczowego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ryba jest jednym z tych frykasów, po które z miłą chęcią sięgamy podczas wakacji nad polskim morzem. Na Mazurach również możemy raczyć się smażonymi specjałami. Okazuje się, że w jednym z lokali za samą rybę trzeba zapłacić plisko 50 zł. Cały obiad kosztował znacznie więcej.Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niestety, czasami za tego typu dania trzeba słono zapłacić. Przekonał się o tym pan Wojtek. Obiad dla dwóch osób kosztował go 102,60 zł.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Anna Mucha w swojej relacji na Instagramie skrytykowała warszawski lokal, w którym jadła "ostrygi, okonia morskiego i sanżaki". Niestety, choć aktorka wydała za obiad zawrotną sumę 700 zł, jedzenie jej nie smakowało. Jak sama wskazuje, jej wypowiedź jest jedynie przestrogą przed jedzeniem w tej restauracji dla tych, którzy zdecydują się na wykwintną kolację za duże pieniądze. Anna Mucha jest znaną aktorką, która zasłynęła głównie z zagrania roli małej dziewczynki w filmie Stevena Spielberga Lista Schindlera, a także popularnym serialu M jak Miłość emitowanym na antenie kanału TVP 2. Jej kariera aktorska prężnie się rozwija, lecz ostatnimi czasy zrobiło się o niej głośno nie z powodu jej zawodu, a relacji na Instastories. Podczas dłuższej wypowiedzi Mucha skrytykowała pewną warszawską restaurację. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Lokale gastronomiczne nad morzem stały się w ostatnim czasie celem licznych kontroli Inspekcji Handlowej. Zgodnie z informacjami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, służby odwiedziły bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy i stacje paliw. Zeszłoroczny raport Inspekcji wykazał wiele nieścisłości, takich jak wydawanie zupełnie innych produktów niż zamówionych, czy oszukiwanie na ich wadze - dlatego z niecierpliwością czekamy na wyniki obecnego protokołu. Nadmorskie bary i restauracje wręcz "pękają w szwach" od ilości klientów, chętnych na smażoną rybę z frytkami, schłodzone piwo czy szklankę zimnej coli. Duże upały i i zmęczenie wywołane zwiedzaniem skłaniają do odpoczynku przy talerzu czegoś smacznego. Okazuje się jednak, jak pokazał raport Inspekcji Handlowej z zeszłego roku, że nie każdy właściciel gastronomii jest uczciwy wobec swoich gości. Dlatego Urzędnicy zrobili nalot na miejscowości turystyczne, w których tego typu przybytków jest najwięcej. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Podczas wakacji nad polskim morzem wielu smakoszy nie może się doczekać, aż na ich talerzach zagości smakowita ryba. Przeważnie zakładamy, że pochodzi ona z Bałtyku. Okazuje się, że w przypadku dorsza zazwyczaj mamy do czynienia z mrożonymi filetami.Nadmorskie ryby niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W ostatnim czasie dzieje się tak nie tylko z powodu ich walorów smakowych. Tegoroczne wysokie ceny za ryby mocno zaskakują. Dorsz dostępny w restauracjach w znacznej mierze pochodzi z rynków zachodnich.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgają po takie specjały. Większość smakoszy uważa, że ryba najlepiej smakuje nad morzem. Domowy specjał może ją przyćmić. Wszystko za sprawą wyjątkowo puszystej panierki. Jej sekretem jest dodatek piwa.Bez wątpienia ryba często gości na naszych stołach. Niektórzy mogliby zajadać dania na jej bazie praktycznie bez ustanku. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na rybę, w obłędnej panierce. Specjał momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Ryby cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Raczymy się nimi głównie podczas wakacyjnych wypraw nad nasze morze. Niestety, bałtyckie ryby nie należą do najzdrowszych. Wszystko przez zanieczyszczenia. Eksperci zalecają jedzenie frykasów z Bałtyku maksymalnie raz w tygodniu.Nie da się ukryć, że ryby często goszczą w naszym jadłospisie. Najczęściej zajadamy się tego typu specjałami, kiedy udajemy się nas Bałtyk. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy nie potrafią oprzeć się tamtejszym rybom. Jednak lepiej zachować ostrożność.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Pod petycją o zaprzestanie sprzedaż żywych karpi w sieci sklepów E.Leclerc podpisało się już niemal 11 tysięcy osób. Organizatorzy akcji wyjaśniają, że muszą działać już teraz, aby zdążyć przed okresem świątecznym. W walce bierze udział wiele organizacji pro zwierzęcych, między innymi Stowarzyszenie Otwarte Klatki oraz Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva!Sprzedaż żywych ryb w czasie świąt w Polsce ciągle jest jeszcze popularna, pomimo możliwości wyboru gotowych filetów, czy świeżych ryb, których nie trzeba zabijać w domowym zaciszu. Największy problem jest ze sposobem trzymania żywych ryb. W zbiornikach panują tragiczne warunki, w których ryby mają za mało przestrzeni życiowej, a personel obsługujący stanowisko sprzedaży takich ryb jest często niewykwalifikowany. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jeśli w twoim domu często podawana jest panga, a twoje dzieci zajadają się nią, lepiej zmień nawyki. Ryba ta jest hodowana w strasznych warunkach, a hodowcy faszerują je dużą ilością chemii. Jedzenie jej przez najmłodszych jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ organizmy są najbardziej podatne na jedzenie słabej jakości. Panga wydaje się doskonałym obiadowym wyborem. Jej niska cena oraz łatwa dostępność sprawiają, że wiele osób je ją regularnie. Dodatkowo sam fakt spożywania ryby sprawia, że można mieć poczucie, iż zjada się coś zdrowego.Niestety praktyka pokazuje zupełnie coś innego. Panga hodowana jest w straszliwych warunkach, a hodowcy nie starają się, aby ich produkt był jak najlepszej jakości. Wartości odżywcze tego mięsa są praktycznie zerowe, dlatego zdrowiej jest przygotować inną rybę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kanapki z sieci Subway cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Po przebadaniu tamtejszych przysmaków z tuńczykiem okazało się, że nie można w nich znaleźć materiału genetycznego uwielbianej ryby. Subway uważa zarzuty za bezpodstawne. Nie da się ukryć, że kanapki z lokali Subway są nie lada pokusą dla wielbicieli przysmaków typu fast food. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Jednym z najpopularniejszych wariantów są kanapki z tuńczykiem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Niedawno mogliśmy znów wrócić do ulubionych lokali gastronomicznych, jednak sporym zaskoczeniem mogły okazać się ceny, które w nich zastaliśmy. Poza granicami Polski sytuacja wygląda podobnie, przekonała się o tym rodzina Lesa Jonesa, która za zwykły obiad w londyńskiej restauracji musiała zapłacić dwa razy więcej niż zazwyczaj. Gdy restauracje ponownie się otworzyły, nikt nie przypuszczał, że ceny serwowanych w nich dań mocno pójdą w górę. Powody wzrostu cen, wydają się być jednak racjonalne i spowodowane trudną sytuacją branży w trakcie pandemii. Nie mniej jednak do polskich redakcji spływają kolejne doniesienia rozgoryczonych klientów, którzy za swoje ulubione dania muszą często płaci nawet dwa razy więcej niż przed pandemią. Szczególnie drogo jest w tym roku nad polskim morzem, gdyż ceny ryb gwałtownie poszybowały w górę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Flądra bałtycka jest jedną z ryb o niepokojącym wyglądzie, przez który mnóstwo osób unika jej i odmawia zjedzenia. Popełniają tym samym ogromny błąd, gdyż jest wyjątkowo wartościowa pod względem substancji odżywczych, takich jak kwasy omega-3 czy dobrze przyswajalne białko. Flądra to także źródło doskonałego smaku. Flądra bałtycka ma niecodzienną budowę ciała, wszak jej oczy, w przeciwieństwie do wielu innych ryb, są po jednej stronie ciała. W taki sposób ryby te są w stanie obserwować okolicę, wypatrując małych skorupiaków,Mimo nie zachęcającej aparycji, ryba ta jest bardzo ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Nie warto więc wzdragać się przed jedzeniem jej, ponieważ jej właściwości prozdrowotne są ogromne.
Ceny nad morzem nie raz wprawiały w osłupienie, jednak tegoroczne wydatki w niemieckich kuratorach mogą być zaskakująco niskie. Redakcja money.pl zdecydowała się je dokładnie sprawdzić i okazało się, że może być smaczniej, schludniej i taniej niż w Polsce - wystarczy przejechać kilka km od granicy. Duża kanapka z rybą kosztowała jedynie 6,70 zł, a gałko lodów 5,40 zł. Lokale gastronomiczne nad morzem w Polsce często mają ceny tak wysokie, że klienci po zapoznaniu się z menu, zwyczajnie rezygnują z posiłku. Ciężko bowiem zapłacić za obiad dla niewielkiej rodziny kilkaset złotych. Jeśli chcesz wybrać się do knajpy na coś smacznego do jedzenia i akurat jesteś pod niemiecką granicą, warto przejechać kilka dodatkowych kilometrów i wybrać się do niemieckiego lokalu. Co ciekawe, ceny potrafią być tam niższe niż w Polsce.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej