Z cebulą, w śmietanie, oleju czy occie. Śledzie można przygotować na wiele sposobów. Jednak zanim zamienicie je w pyszną potrawę, musicie przeprowadzić czynności wstępne, a więc usunąć z nich część soli. A wiecie, w czym moczyć śledzie, aby pozbyć się nadmiaru soli? Już wyjaśniamy i podpowiadamy.Zazwyczaj kupujemy śledzie solone. Ta metoda utrwalania jest dla śledzi bardzo popularna i daje rybę, którą można przygotować na wiele sposobów. Oczywiście po uprzednim jej odsoleniu, bo ilość soli stosowana w celach konserwujących jest w tym przypadku naprawdę duża. Solone śledzie prosto z beczki czy wiaderka są w zasadzie nie zjadliwe, a z całą pewnością niezbyt smaczne i mało zdrowe.
Karp jest rybą o charakterystycznym smaku, który dla wielu smakoszy jest koszmarem. Istnieje jednak łatwy sposób, by się go pozbyć, a przy okazji nadać mięsu delikatności. Zamoczcie kawałki ryby w mleku, a zapomnicie o przykrym uczuciu związanym z jej konsumpcją. Wielu smakoszy uważa, że nie można zorganizować prawdziwej wigilii, nie podając karpia. Choć ryba ta do najzdrowszych nie należy — jest niestety dość tłusta — są patenty, które sprawiają, że jej smak staje się nieco mniej nieprzyjemny. Jeżeli macie w swoim otoczeniu amatorów tej ryby, koniecznie wypróbujcie tę metodę.
Wigilia nie obędzie się bez karpia. Najczęściej smażymy go w panierce, bo taki należy do naszych ulubionych. Jednak zawsze tym, co najbardziej w tej rybie przeszkadza, są małe ości. Dlatego przedstawimy wam sposób Magdy Gessler na karpia bez ani jednej ości. W te święta będziecie więc mogli jeść karpia dosłownie jak ciasto. Magda Gessler jest nie tylko prowadzącą Kuchenne Rewolucje, ale też restauratorką. Ma więc spore doświadczenie w gotowaniu. Wie też doskonale, co nam wszystkim w potrawach może przeszkadzać i ma swoje sposoby na to, by pozbyć się tych problemów.Jednym z nich są małe ości w karpiu, które bardzo trudno jest usunąć i które mogą odebrać przyjemność jedzenia tej ryby. Znana restauratorka znalazła na nie prosty sposób. Koniecznie musisz go poznać.
Śledź na Wigilię musi być. Z cebulą, burakiem czy w śmietanie. My dziś nie dodamy do nich jednak ani jabłka, ani żurawiny, ani rodzynek. Przygotujemy bowiem śledzie wigilijne z suszonymi grzybami. Są nieziemsko pyszne i bardzo aromatyczne. Połączenie śledzi z suszonymi grzybami, nie jest oczywistością. Ta solona ryba zwykle bowiem jest zestawiana ze słodkawymi dodatkami. Jednak leśne grzyby też dobrze komponują się ze śledziem. A to połączenie jest nadzwyczaj bożonarodzeniowe. Koniecznie je przetestujcie.
Ryba po grecku należy do typowo świątecznych dań, które najczęściej przygotowuje się w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Klasyczna wersja sporządzana jest na bazie smażonej ryby w panierce, co daje jednak kaloryczne rezultaty. Poniżej prezentujemy przepis na pieczoną rybę po grecku, która jest lżejsza i bardziej dietetyczna. Ryba po grecku wbrew pozorom nie ma żadnych konotacji z samą Grecją. Nazwana została tak z uwagi na postrzeganie przez Polaków kuchni śródziemnomorskiej, która według nas, wypełniona jest smażonymi na oliwie warzywami oraz rybami. W praktyce poniższa potrawa rzadko kiedy podawana jest do stołu poza świętami, jednak jest dobrym sposobem na przemycenie do diety trochę ryby i warzyw. Lekkostrawna pieczona wersja pomaga także dbać o codzienne odżywianie, dzięki zmniejszeniu ilości tłuszczu do minimum.
Marzy ci się coś smacznego na śniadanie? Możesz przygotować pastę z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Wystarczy, że wymieszasz rozdrobnione składniki, doprawisz je i gotowe. Spróbuj, a dzisiejszy przepis na proste śniadanie z pewnością wykorzystasz jeszcze nie raz. Pasty do pieczywa są o wiele smaczniejsze niż zwykły, żółty ser czy plasterek wędliny. Kuszą bogactwem smaku, wilgotnością i aromatem. Do ich przygotowania zwykle wystarczy kilka minut. Naszą pastę możesz zrobić z wędzonej makreli, jednak jej oczyszczenie zajmie trochę czasu. Gdy jednak sięgniesz po makrelę z puszki, zrobisz pastę ekspresowo. Co więcej, pastę śniadaniową możesz przygotować spokojnie wieczorem. Nie straci nic na smaku.
Karp jest tradycyjną świąteczną rybą, która niebawem zagości na wielu polskich kolacjach wigilijnych. Warto przyrządzić ją nieco inaczej niż zazwyczaj i skusić się na wyjątkową propozycję Roberta Makłowicza. Kucharz podlewa rybę piwem, dzięki czemu nabiera ona niezwykłego aromatu. Posmakuje każdemu amatorowi tego dania. Robert Makłowicz słynie z oryginalnych a czasem nawet kontrowersyjnych przepisów i wypowiedzi. Wystarczy przypomnieć jego nietypowe śledzie z ziemniakami czy wypowiedź na temat rosołu. Jedno jest jednak pewne — jego potrawy zawsze wychodzą pyszne. Dlatego też zdecydowanie polecamy tę niezwykłą recepturę na tradycyjnie wigilijną rybę, czyli karpia.
Kapary są jednym z bardziej charakterystycznych składników włoskich dań. Są wyraźne w smaku, lekko gorzkawe i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Kapary to również bogactwo witamin i antyoksydantów, dlatego też powinniśmy spożywać je regularnie. Do czego warto dodać kapary?Kapary, które znamy i dostaniemy w każdym większym sklepie, to marynowane pączki roślin. Kapary mają dość cierpki i gorzkawy smak, są również lekko pikantne, a za sprawą marynaty dość intensywne. Liście i korzenie również są jadalne i wykorzystywane jako przyprawa do zup i sosów. Z korzeni robi się popiół, który jest zamiennikiem soli.Kapary, podobnie jak oliwki zielone, są źródłem witaminy A, B, E oraz wielu antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kapary łagodzą również stany zapalne przewodu pokarmowego i wątroby i zapobiegają wzdęciom.
Surówka do ryby z pora to uniwersalna surówka, która pasuje idealnie do smażonej, pieczonej i gotowanej na parze ryby. Surówka doskonale łączy się również ze śledziami w oleju lub śmietanie. Poznaj przepis na pyszny dodatek do obiadu, czyli surówkę do ryby z pora.Surówka do ryby z pora to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do każdego gatunku ryb, niezależnie od sposobu ich przygotowania. Surówka jest delikatnie słodka, kwaśna, a por nadaje jej wyraźnego, ostrego smaku. Całość otulona jest sosem z majonezu i jogurtu, który rewelacyjnie uzupełnia potrawę.Surówkę z pora przygotujesz błyskawicznie z produktów, które zapewne masz w domu. Podaj ją np. z pieczonym dorszem, pstrągiem i ziemniakami, a całe danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Gotową surówkę wstaw do lodówki, aby odpowiednio schłodziła się przed podaniem.Jabłko i por wykorzystasz również do śledzi. Tu poznasz przepis na delikatnie pikantne śledziki w śmietanie z porem i jabłkiem.
Pożywne sałatki są doskonałe, bo choć należą do lekkich potraw, można się nimi najeść. Taką sałatkę możesz zaserwować na przystawkę czy przekąskę. Dziś podamy wam przepis na cudnie pyszną, zaskakującą sałatkę poznańską według Magdy Gessler. Potrawa ta kryje w sobie ziemniaki, śledzia i jeszcze kilka dobrze komponujących się ze sobą składników. Śledzie są dobre na co dzień, nie obędą się też bez nich Święta Bożego Narodzenia. Śledzie można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest sałatka ziemniaczana. Niewątpliwie śledź i ziemniak są w niej najpożywniejszymi składnikami. Jednak do sałatki dodajemy też jajko, ogórek konserwowy i majonez. W ten sposób powstaje prosta, ale bardzo smaczna kompozycja.
Święta nie będą kompletne, jeśli nie podamy pasztetu. Do jego przygotowania, zamiast tłustych mięs, warto wybrać lekką i wyjątkowo aromatyczną rybę — pstrąga tęczowego. Wyrób będzie smaczny, a przy tym postny, więc sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zdradzaliśmy wam jak zrobić pasztet z królika. Podpowiadaliśmy też, z czego przygotować smaczny wegański zamiennik tego klasycznie mięsnego dania. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo delikatną, grzybową wersję rybną z pstrąga. Zaopatrzcie się w dobrej jakości filety i sprawdźcie, jak pyszna jest ta niezwykła kompozycja smaków.
Śledzie najczęściej goszczą na naszych stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak sięgać po nie o wiele częściej. Jak jednak wybrać te najlepsze, które będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia? Podpowiadamy, jak podejść do ich zakupu. Śledzie są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin i minerałów. Ryby te nie kumulują w sobie metali ciężkich. Są zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy dostarczyć sobie zdrowej porcji białka. Zróbcie je czym prędzej np. z buraczkami lub w curry. Naszymi radami pomożemy w zakupach.
Karp jest jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia w Polsce i od lat pojawia się na wigilijnych stołach w różnych potrawach. Niestety w tym roku nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na kupno tej ryby. Już teraz kilogram kosztuje 25-30% więcej, a im bliżej Wigilii, tym ceny będą rosły razem z popytem. Co powoduje drożyznę?Karp w panierce, pieczony czy w galarecie to tylko kilka dań z tradycyjnej świątecznej ryby, którą Polacy uwielbiają jeść. Jeśli jesteś jej ogromnym fanem i jeszcze nie kupiłeś jej zapasów, możesz doznać niewielkiego szoku, będąc w sklepie. Eksperci nie mają wątpliwości, nie każdego będzie stać na kupno karpia. Mimo iż ceny wielu produktów cały czas skaczą do góry i praktycznie co tydzień można zauważyć zamienione plakietki z cenami na wyższe, mało kto jest gotowy na tak drogiego karpia. Co roku nie musieliśmy na niego zbyt dużo wydawać, więc jesteśmy przyzwyczajeni do mniejszych kosztów.
Na Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć karpia pod najróżniejszymi postaciami, a jedną z nich jest uwielbiana przez niektórych galareta. Część osób nie wie co zrobić, aby galareta nie była mętna. Okazuje się, że wystarczy wlać do niej odrobinę soku z cytryny, Kwas skutecznie klaruje galaretę. Karp w galarecie jest całkiem kontrowersyjnym daniem, za którym nie wszyscy przepadają. Jego charakterystyczna konsystencja, a także podawanie w niskiej temperaturze mogą się nie podobać. Rybna galareta ma jednak swoich fanów, którzy nie odpuszczą żadnej okazji do jej spróbowania. Jeśli próbowałeś kilkakrotnie zrobić galaretę, lecz za każdym razem wychodziła mętna i nieładna, wlej do niej odrobinę soku z cytryny. Kwaśny sok powoduje, że substancje odpowiadające za mętnienie opadają na dno galarety, dzięki czemu samo danie jest krystalicznie czyste.
Wiele Polaków nie ma czasu na wystawne śniadanie, dlatego wykorzystujemy takie pomysły, jak pasta twarogowa z tuńczyka, białego sera i majonezu. Jej niewielka cena, doskonały smak oraz łatwość w przygotowaniu sprawiają, że ciężko o lepszy błyskawiczny posiłek, gdy spieszymy się do pracy. Niżej tłumaczymy, jak ją wykonać. Pasta kanapkowa może smakować w najróżniejsze sposoby, wszystko bowiem zależy od produktów, jakich użyło się do jej przygotowania. Tuńczyk ser twarogowy oraz majonez dają kremowy i sycący efekt, który dostarcza mnóstwa energii z białka, jak i tłuszczu, a w dodatku obłędnie smakują. Dużą zaletą pasty jest jej niewielka cena, ponieważ wszystkie potrzebne składniki można zmieścić na dość niewielkim rachunku. Część z nich zapewne i tak znajdziesz w kuchennej szafce, więc istnieje szansa, że wycieczka do sklepu wcale nie będzie potrzebna.
Śledziami najczęściej raczymy się przy okazji wigilijnej kolacji. Są jednak przepisy, które sprawdzą się również na innych spotkaniach towarzyskich. Śledź w curry jest doskonałym przykładem takiej potrawy. Zaledwie łyżeczka aromatycznej mieszanki przypraw pozwoli stworzyć niebagatelną kompozycję, która zachwyci gości. Odkryjcie ją już dziś. Inspirowany duńską potrawą Karryslid śledź zabłyśnie na waszych wigilijnych i sylwestrowych stołach. Jeżeli sądzicie, że wypróbowaliście już wszystkie warianty tej potrawy — najprawdopodobniej się mylicie. Koniecznie sięgnijcie po tę ekspresową i jakże efektowną przystawkę. Jest bez porównania smaczniejsza niż śledź z porem czy burakami.
Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie wiążą się z jedzeniem, a jednymi z najczęściej jedzonych produktów są śledzie oraz karpie. Według tradycji ryby symbolizują Jezusa i odradzanie się do życia, dlatego pojawiają się na każdym wigilijnym stole. Z kolei geneza podawania 12 dań nie jest do końca wyjaśniona - niektórzy uważają, że oznaczają one 12 miesięcy w roku, a inni, że są symbolem bogactwa. Dzisiaj wyjaśnimy tajniki świątecznych ryb.Święta Bożego Narodzenia kulinarnie opierają się przede wszystkim na rybach. Kolacja wigilijna jest bowiem postna, a więc mięso ze zwierząt lądowych nie jest mile widziane. Okazuje się jednak, że karp jest stosunkowo świeżym pomysłem, ponieważ na stołach Polaków zaczął pojawiać się dopiero po II Wojnie światowej. Post nie obowiązuje oficjalnie, gdyż Kościół Katolicki zdjął ten obowiązek z Polaków w 2003 roku. Od tego czasu powstrzymywanie się od mięsa jest tylko zaleceniem. Mimo to w mało którym domu można zobaczyć pieczony schab czy kotlety na stole.
Święta Bożego Narodzenia są bez wątpienia jednym z najszczęśliwszych dni w roku, jednak ilość pracy może przytłoczyć niejedną osobę. W natłoku zadań łatwo popełnić banalne błędy, które mogą skutkować ogromną katastrofą i nieudanymi świętami. Podstawą jest zdecydowanie opracowanie planu działania. Dzisiaj zdradzamy czego unikać, aby święta były pełnym sukcesem. Boże Narodzenie dla wielu osób jest wbrew pozorom stresującym okresem, kiedy należy pogodzić ze sobą napięty zawodowy grafik z przygotowaniami w domu. Niektórzy są wtedy tak zajęci, że choć wspólna wigilijna kolacja jest wytchnieniem, tak większość grudnia to nieustanny wysiłek. Będąc zmęczonym łatwo o drobne wpadki, które zazwyczaj szybko się naprawia. Bywa jednak i tak, że przez nieuwagę czy chęć oszczędzenia paru godzin, całe świąteczne potrawy muszą wylądować w koszu na śmieci. Właśnie dlatego tak istotny jest plan, który ułatwia rozłożyć w czasie gotowanie dań.
Już niedługo Wigilia i na naszych stołach pojawią się śledzie. Warto więc zwrócić uwagę na jakość kupowanych ryb. Magda Gessler wręcz odradza kupowanie tanich śledzi. Może w nich bowiem czyhać zagrożenie dla naszego zdrowia. Zobacz, przed czym ostrzega znana restauratorka. Kto jak kto, ale Magda Gessler z pewnością wie, co mówi. Jak przyznaje, sama nie kupuje śledzi w Polsce, tylko u naszych zachodnich sąsiadów. Jakość ryby przekłada się bowiem nie tylko na smak przyrządzonej z niej potrawy, ale też na nasze zdrowie. A z tym nie ma co żartować, zwłaszcza że przy wigilijnym stole zasiądą nasi najbliżsi.
Już niedługo czeka nas najważniejsza kolacja w roku — wieczerza wigilijna. Jest to niezwykle uroczysty dzień, do którego przygotowujemy się od dłuższego czasu. Z dużą pieczołowitością przyrządzamy też tradycyjne dania. A wiesz, jakie potrawy podaje się na Wigilię? Niektórzy mają problem z wymienieniem 12 dań, a o jednym notorycznie zapominają.Jak mówi tradycja, jaka jest Wigilia, taki i cały nadchodzący rok. Dlatego w większości domów dbamy o to, by ten dzień był najpiękniejszym w roku. Ważnym jego punktem jest kolacja wigilijna. Na nakrytym białym obrusem stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego tyle? Ta liczba nawiązuje do 12 apostołów, a także do 12 miesięcy w roku.
Wieczerza wigilijna nie obędzie się bez karpia. Zwykle podajemy go smażonego w mące lub pełnej panierce. A wiesz, na czym najlepiej smażyć karpia? Jaki tłuszcz nie popsuje smaku tej ryby i jaki będzie dla nas najzdrowszy? Jeśli jesteś ciekaw, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.Zdania na temat smaku karpia są podzielone. Niektórzy zarzucają mu mulasty smak, ale są na to sposoby. Tak czy siak, nie zmienia to faktu, że rybę tę podaje się w Wigilię w większości domów. Nawet jeśli ty jej nie lubisz, często przepadają z nią twoi bliscy.
Przygotowanie świątecznych potraw potrafi pochłonąć mnóstwo czasu i energii. Aby nie siadać do wigilijnej kolacji zmęczonym, warto przyrządzanie tradycyjnych specjałów podzielić na etapy i zacząć wcześniej. Dzięki takiemu podejściu ze wszystkim zdążymy i będziemy mieli siłę do świętowania. Sprawdźcie jakie dania możecie przyrządzić z wyprzedzeniem i zacznijcie już teraz. Pierwszym elementem dobrze zaplanowanego wigilijnego gotowania są zakupy. Wybierzcie się na nie już w ten weekend i zaopatrzcie się w produkty potrzebne do zrobienia potraw, które wymagają więcej czasu, by zachwycić smakiem podczas świątecznej kolacji.
Rosyjską zupę rybną charakteryzuje mocny, rybny smak. Zupa gotowana jest na kilku rodzajach mięsa, dzięki czemu jest wyraźna, intensywna i bardzo pożywna. Zupę rybną przygotujesz na rodzinny obiad, a także na większe uroczystości, również na Wigilię. Poznaj przepis na tradycyjną, rosyjską zupę rybną.Rosyjska zupa rybna jest tradycyjną zupą uchodzącą u naszych wschodnich sąsiadów za prawdziwy przysmak. Dzięki kilku rodzajom ryb, zupa ma wyraźny smak i aromat, jest bardzo zdrowa i sycącą. Zupę rybną podaje się również na święta i większe, rodzinne uroczystości.Podstawą zupy rybnej jest wywar. Ugotujesz go z małych rybek, a także z głów i kręgosłupów większych ryb, np. pstrągów. Wywar musi być gotowany na małym ogniu przez godzinę, aby wydobyć wszystkie smaki. Ryby filetowe również dobierz według własnego uznania i ugotuj pyszną, pożywną zupę dla całej rodziny.Jeśli lubisz próbować kuchni całego świata, przygotuj również węgierską zupę rybną z karpia oraz tajską zupę rybną curry z owocami morza.
Ryba na śniadanie? Czemu nie, zwłaszcza jeśli jest w postaci pasty podanej na świeżym pieczywie. Prezentujemy wam przepis na pastę z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli. Jest bardzo zdrowa i przepyszna, a kiszony ogórek doskonale podkręca jej smak. Pasty do pieczywa możemy jeść w nieskończoność. Są tak różnorodne, zdrowe i pyszne, że trudno, żeby się znudziły. Co prawda jest przy nich trochę pracy, ale bez przesady. Zwłaszcza że pastę z myślą o śniadaniu, możesz spokojnie przygotować wieczorem. Do pasty z wędzonej ryby idealnie pasują dwa dodatki. Pierwszy to kiszone ogórki, których kwaśny smak doskonale przełamuje i podkreśla smak wędzonej ryby. Drugi to cebula, która dodaje całości ostrości i wyrazu.
Jak długo smażyć karpia? To pytanie często pojawia się na formach kulinarnych, zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Karp jest już jedną z podstawowych potraw wigilijnych, nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Sprawdź, jak przygotować i jak długo smażyć karpia, aby smakował wybornie.Karp jest tradycyjną rybą przygotowywaną na kolację wigilijną. Karp ma wyjątkowy, charakterystyczny smak, który stawia rybę na kulinarnym piedestale. Odpowiednio usmażone dzwonki są niezwykle delikatne, a mięso z łatwością odchodzi od kości. Smażony karp jest jednym z podstawowych potraw wigilijnych. Delikatne dzwonki obtoczone w mące i smażone na oleju smakują rewelacyjnie. Rybę po wypatroszeniu i pokrojeniu na kawałki zamarynuj w soli, przyprawie do ryb i pieprzu ziołowym, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny, aby wydobyć jego pełny, doskonały smak.Wigilia to również zupa grzybowa lub domowy barszczyk czerwony. Tu poznasz przepis na wyśmienite uszka grzybowe, idealne do barszczu, według przepisu samej Magdy Gessler.
Milionerzy są programem telewizyjnym cieszącym się sporą popularnością. W jednym z ostatnich odcinków uczestnik otrzymał niełatwe pytanie dotyczące kulinariów. Czy wiecie, czego nie je laktoowowegetarianin? Teleturniej prowadzony przez Huberta Urbańskiego gości na naszych ekranach już od 21 lat. W każdym odcinku uczestnicy muszą odpowiedzieć na serię pytań. Udzielenie 12 poprawnych odpowiedzi gwarantuje główną wygraną. Niestety pytania potrafią zabić ćwieka. Przekonał się o tym Maksymilian Pluto-Prądzyński z Kościerzyny, który zapytany został o laktoowowegetarianizm.
Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez karpia. Jak jednak dobrze go przygotować? Jednym z ważnych etapów jest pozbawienie go śluzu. Znamy patent, dzięki któremu zrobicie to łatwo i bez wysiłku. Wystarczy, że zaopatrzycie się w siatkę po cebuli lub ziemniakach. Karp jest świątecznym przysmakiem, którego według wielu osób nie może zabraknąć na świątecznym stole. Choć ryba ta nastręcza trudności w obróbce, wielu z nas nie umie sobie odmówić tej tradycyjnej, niekoniecznie dietetycznej i zdrowej, potrawy. Przychodzimy więc z radą jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i śluzu.
Dorsz jest smaczną i zdrową rybą, z której przygotujesz wiele wyjątkowych dań. Zupa rybna jest zupą o wyraźnym smaku, aromacie i rozgrzewających właściwościach. Zupa skradnie serca wszystkim miłośnikom rybnych dań. Poznaj prosty przepis na zupę rybną z dorsza.Zupa z dorsza króluje we wszystkich nadmorskich restauracjach w Polsce. Nic dziwnego, świeży dorsz jest jednym z podstawowych składników kuchni z rejonu Bałtyku. Zupę rybną zjesz nie tylko na wakacjach, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Jest równie esencjonalna i smaczna, jak ta podana w restauracji.Zupa z dorsza jest jedną z moich ulubionych zup. Jest lekka, mało kaloryczna, ale i sycącą i aromatyczna. Zupę zawsze przygotowuję na podsmażonych wcześniej warzywach, aby oddały cały swój smak. Danie podaję z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny, ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym dorszem.Jeśli szukasz pomysłu na rybny obiad- tu poznasz przepis na delikatne pulpeciki z dorsza, doskonałe dla całej rodziny.