W najbliższy czwartek wypada tłusty czwartek. Jeśli więc planujesz tego dnia prawdziwą ucztę, postaw na słodkości własnej produkcji. Z pewnością wyjdą smaczne i o wiele tańsze niż kupne. Dziś zdradzimy ci najlepszy, kultowy przepis na faworki Magdy Gessler. Wychodzą kruche i delikatne i wprost rozpływają się w ustach.Magda Gessler nie tylko prowadzi program Kuchenne Rewolucje, ale też sama jest smakoszem i restauratorką. Potrawy serwowane w jej lokalach są zwykle drogie, ale zachwycają smakiem. Restauratorka nie szczędzi bowiem na nie najlepszych składników.I właśnie dobrej jakości składniki, odpowiednio skomponowane i we właściwych proporcjach wpływają na smak faworków. Od tych słodkości oczekujemy, że będą delikatne i rozpływające się w ustach. Zróbcie je według przepisu Magdy Gessler, a nie będziecie rozczarowani.
Gotowy smalec dostępny jest w wielu sklepach spożywczych, jednak w smaku nie jest tak dobry, jak domowy produkt. Dzisiaj zdradzamy przepis na smalczyk z gruszką i prażonymi orzechami włoskimi. Kanapki posmarowane takim smalcem będą miały pełnie smaku, a także przyjemną chrupkość dzięki orzechom. Smalec do dzisiaj króluje na festynach i innych ludowych imprezach - pajda chleba ze smalcem, skwarkami i kiszonym ogórkiem to nieodzowny element świętowania. Mamy jednak znacznie lepszą propozycję przygotowania tego pysznego smarowidła. Dzięki wymieszaniu ze sobą smalcu, gruszki i prażonych orzechów włoskich uzyskuje się chrupiącą i słodko-słoną przekąskę, obok której ciężko przejść obojętnie. Warto smalec nakładać na razowe pieczywo, wtedy smak jest najlepszy.
Słonina jest specjałem, który nie każdemu pasuje. Ten tłusty smakołyk nabierze charakteru i smaku, gdy zamarynujemy go w przyprawach. Ostra papryka i czosnek doskonale się z nim skomponują. Spróbujcie tego prostego sposobu na marynowaną słoninę, a nie pożałujecie ani kęsa. Ze słoniny często przyrządza się smalczyk, który wielu smakoszy ceni. Doczekał się on nawet swojej, skądinąd pysznej, warzywnej wersji przygotowywanej z białej fasoli. To jednak niejedyny sposób zaserwowania wieprzowego tłuszczyku. Proponujemy wam zamarynowanie słoniny w wyrazistych przyprawach — czosnku i papryce. Wraz z cebulką stworzą one wspaniała nieco pikantną kompozycję, która skradnie serca amatorów tego przysmaku.
Smakuje ci smalec, ale nie jesz go z troski o zdrowie? Mamy dla ciebie super prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny. Przygotujesz go w 15 minut i będzie pyszny jak tradycyjny, choć zawiera tylko roślinne składniki. A zamiast podnosić poziom cholesterolu, będzie go obniżał. Rewelacja, prawda?Smalec w ostatnich latach stał się modnym smarowidłem. Nie jest co prawda zdrowy, bo to niemal czysty, zwierzęcy tłuszcz, jednak czasami po prostu mamy na niego ochotę. Dlatego proponujemy przygotować smalec z fasoli. Nasze rozwiązanie łączy w sobie doskonały smak i zdrowie i doskonale smakuje na pajdzie chleba.
Faworki podczas Tłustego Czwartku są równie ważne co pączki, dlatego warto usmażyć je na dobrym rodzaju tłuszczu. Najlepszy kruchy chruścik zawsze wychodzi podczas smażenia na smalcu, który nadaje im świetnej faktury oraz charakterystycznego aromatu. Faworki smażone na oleju roślinnym nie są w stanie ich pokonać, ponieważ nie mogą uzyskać oczekiwanej chrupkości. W dzisiejszych czasach mało kto decyduje się zrobić faworki samodzielnie - sklepy są ich pełne przed Tłustym Czwartkiem. Domowe faworki smakują jednak znacznie lepiej, a przepis na nie wcale nie jest skomplikowany. Poza dobrą recepturą bardzo ważny jest rodzaj tłuszczu. Smalec zalecany jest przez ekspertów, ponieważ sprawia, że faworki stają się chrupiące, a także nabierają specyficznego posmaku, tak bardzo cenionego przez wszystkich fanów tego deseru. Oczywiście, jeśli nie masz pod ręką smalcu, a do sklepu daleka droga, olej musi wystarczyć.
Smalec jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Najczęściej jest serwowany wraz ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Dziś proponujemy wam dodanie do niego śliwki. Jej smak doskonale uzupełni aksamitne smarowidło. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już sekret wegetariańskiego smalczyku i podpowiadaliśmy jak mięsny specjał przyrządzić z jabłkiem. Słodki owoc, który dorzucimy tym razem to śliwka. Nada ona smalczykowi wyjątkowo przyjemnego aromatu i sprawi, że smak stanie się bardziej delikatny.
Pajda ze smalcem jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Zazwyczaj dla urozmaicenia smaku wyrobu, dodaje się jabłka, które nadaje mu przyjemnej słodyczy. W chłodne dni warto sięgnąć po kombinację gruszki i orzechów włoskich. Smalczyk będzie delikatny i chrupiący. Zdradzaliśmy już wcześniej przepis na ten specjał z dodatkiem słodkiego jabłka i majeranku. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by i wegetarianie mogli cieszyć się niezwykłą konsystencją smalczyku. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie wrzucenie do tego klasycznego rarytasu gruszki i prażonych orzechów włoskich. Urozmaicą zarówna jego smak, jak i teksturę.
Gdy najdzie cię ochota na kanapkę ze smalcem, zamiast kupować produkt o nieznanym smaku i pochodzeniu, przygotuj własnoręcznie smalczyk. Dziś polecamy przepis na mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem. Wystarczy dodać go 3 łyżki, a smarowidło wyjdzie bardzo apetyczne.Podstawą smacznego smalcu jest słonina. Kupując ją, zwróć więc uwagę, by była świeża. Smalec możesz też zrobić z podgardla, wtedy pozostaną w nim mięsne skwarki. Istotne są też dodatki takie jak cebula, jabłko, czosnek, które nadają smalczykowi smaku. My wzbogacimy go dodatkowo mlekiem, dzięki czemu smalec będzie śnieżno biały i apetyczny.Dla smaku i jakości smalcu istotna jest też temperatura smażenia. Płomień pod garnkiem, w którym topimy tłuszcz, powinien być niezbyt wysoki, tak by smalec nie przyrumienił się.
Zlew jest ważnym elementem każdej kuchni. Konieczne jest więc, by zawsze był drożny. Oto 4 produkty, których przenigdy nie powinno się wkładać do zlewu. Mogą go bowiem zapchać na tyle skutecznie, że będzie potrzebna pomoc specjalisty. Lepiej więc zapobiegać problemom, niż z nimi walczyć.Nie raz zdarza się, że zamiast do kosza na śmieci, włożymy czy też wyrzucimy coś do zlewu. Często może to być powodem niedrożności rur i mamy niemały problem. Czasami pomoże zwykła przepychaczka, nieraz niestety trzeba rozkręcić odpływ pod zlewem.
Jesienią na targu bez problemu znajdziemy różne odmiany jabłek. Wśród nich będą też te, z których możemy upiec wyśmienitą szarlotkę. Polecamy wam sprawdzoną, babciną recepturę na ten deser. Sekretem delikatności tego wypieku jest smalec, którego dodajemy do ciasta. Dzięki niemu kruchy spód wychodzi o niebo lepszy niż w klasycznej wersji z masłem i jajami. Przekonajcie się sami. Szarlotki często goszczą na naszych stołach. To tradycyjne ciasto ma wielu zwolenników. Równie dużo jest sposobów jego przyrządzania. Możemy użyć budyniu, dodać konfitury, a nawet przygotować je bez pieczenia. Tym razem zdradzamy wam sekret delikatnych i rozpływających się w ustach babcinych szarlotek. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci. Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie ze smalcem Składniki na ciasto: 90 g smalcu kostka masła 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilę zagniatamy ręką, formując coraz większą kulę. Rozpłaszczamy ją na placek i wkładamy do lodówki na godzinę.W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zagotowujemy na małym ogniu. Prażymy przez około 15 minut, aż nieco odparują.Pod koniec gotowania wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i studzimy. Do letniej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną — wchłonie ewentualny nadmiar wilgoci i sprawi, że ciasto nie nasiąknie od jabłek.Blachę smarujemy odrobiną masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich rozkładamy na blasze, palcami formując równomierną warstwę.Wygładzamy jej powierzchnię przy pomocy szklanki. Na cieście układamy jabłka i posypujemy je kawałkami drugiej części ciasta. Możemy też ją rozwałkować i ułożyć na owocach. Szarlotkę pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy posypaną cukrem pudrem.Prażone jabłka są do szarlotki idealneŹródło zdjęcia: canva/daffodilred Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbiremPuszyste zapiekane krokiety z kapustą i grzybami. Przygotujesz je bez jajek i mleka Co zrobić, żeby makowiec nie pękał?źródło: doradcasmaku, kwestiasmakuZapraszamy na nasz Instagram
Któż nie lubi sięgnąć czasem po pysznie aksamitny i rozpływający się w ustach smalczyk podany na świeżej chrupiącej pajdzie chleba? Klasyczną listę składników warto uzupełnić o kwaśne jabłko. Jego nuty smakowe podkreślą wyjątkowy charakter tego smarowidła. Pajda ze smalcem najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Zdradzaliśmy wam już pyszny przepis na ten rarytas. Koniecznie się w nie zaopatrzcie. Będą też dobrym towarzystwem dla smalcu wegetariańskiego.
Smalec domowej roboty nie ma sobie równych, a jego smak oraz treściwość sycą na długie godziny. Jego przygotowanie jest banalnie proste, lecz nie można zapomnieć o dodatku cebuli i jabłka. To dzięki nim smak smalcu jest tak pyszny. Na zdjęciu brakuje oczywiście kiszonego ogórka, z którym smalec na kanapkach smakuje najlepiej. Smalec jest jednym z produktów, który wielu z nas kojarzy głównie z czasów dzieciństwa, kiedy chodziło się na festyny. To właśnie tam często oferowane były pajdy chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Dodając jabłka oraz cebulę sprawiasz, że przełamuje się słony smak słodkim, co daje znacznie większą przyjemność podczas jedzenia. Przekonaj się o tym sam, robiąc smalec wedle poniższej receptury.
Schabowe na stałe wpisały się do naszego menu. W większości domów serwowane są średnio raz w tygodniu. A czy wiesz, na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe? Odpowiednio dobrany tłuszcz, to bowiem gwarancja doskonałego smaku kotletów. Idealne kotlety schabowe powinny mieć rumianą i chrupiącą panierkę. Wszelkie przypalenia nie tylko są niekorzystne dla smaku, ale zazwyczaj łączą się z nieodpowiednim dosmażeniem mięsa. Na te właściwości w dużym stopniu wpływa odpowiednio dobrany tłuszcz.
Smalec to smarowidło, które nie jeden by zjadł, ale większość go unika. Wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Chyba że jest to smalec z fasoli. Smakuje prawie jak tradycyjny smalec, a z pewnością ci nie zaszkodzi. Oto niezawodny przepis na smalec z fasoli.Tradycyjny smalec otrzymuje się w wyniku topienia wieprzowej słoniny. Potrafi być bardzo smaczny, ale nie da się ukryć — do zdrowych nie należy. Niestety jest to w 100 proc. tłuszcz zwierzęcy, a więc składa się z tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Czyli tego wszystkiego, czego powinniśmy unikać z myślą o zdrowiu. Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Produkt o podobnym smaku i konsystencji, ale w 100 proc. zdrowy możecie przygotować z białej fasoli. I jeszcze druga dobra wiadomość — możecie użyć fasolki z puszki. Gdy dodacie do niej cebulkę, nabierze niepowtarzalnego smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smalec to niewątpliwie smaczna omasta do chleba. Ze skwarkami, cebulką lub jabłkiem jest po prostu pyszny. Jeszcze bardziej zachwyci was zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek. Słodkawa nuta naprawdę dobrze mu robi. Smalec otrzymuje się z wieprzowej słoniny. Jako tłuszcz zwierzęcy z pewnością nie jest zdrowy, bo zawiera dużo tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Jednak, gdy jesz go od czasu do czasu, w niedużych ilościach nie powinien zaszkodzić.Kromka chleba posmarowana smalcem i oprószona przyprawami albo podana z kiszonym ogórkiem smakuje doskonale. Jest dobra na przekąskę czy przystawkę, a także na zakąskę do piwa. Zobacz jak przygotować oryginalne smarowidło do pieczywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przysmaki takie jak kiełbasa, kiszone ogórki i swojski chleb są klasykami naszej rodzimej kuchni. Z pewnością można do nich zaliczyć również wyborny smalec. Przygotowanie kultowego smarowidła jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po niezawodny przepis.Nie da się ukryć, że smalec jest jednym z kulinarnych szlagierów, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów przygotujemy go w domowym zaciszu. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowity smalec niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Przeważnie zajadamy go z dodatkami takimi jak pajda chleba i ogórek kiszony. Liczne grono smakoszy z pewnością dodałoby do tej listy kieliszek zimnej wódki. Smalec z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu.Smalec uchodzi za wyborny dodatek kulinarny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują go z miłą chęcią. Wyśmienity smalec bez najmniejszych problemów można zrobić samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nie da się ukryć, że smalec należy do grona produktów, które potrafią wywołać nostalgię. Dawniej jadano go z pajdą swojskiego chleba i ogórkiem kiszonym. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w Twojej kuchni.
Wiele osób z nostalgią wspomina proste dania, które dawniej cieszyły się ogromną popularnością. Właśnie do takich smakołyków można zaliczyć chleb ze smalcem. Warto postawić na specjał w niecodziennej odsłonie.
Nie da się ukryć, że smażenie odgrywa istotną rolę w kulinariach. Wiele osób właśnie w ten sposób przyrządza swoje specjały. Niektórzy nie przywiązują większej wagi do rodzaju użytego tłuszczu. Warto to zmienić. Wszakże między innymi od tego zależy nasze zdrowie.
Smakowity smalec należy do grona smarowideł, które znacznej części osób kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Dawniej ten dodatek smakował zupełnie inaczej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie skosztować wybornego smalcu, jak u babci.
Pączki w tłusty czwartek to już tradycja. Wiele osób smaży je w domu. Zazwyczaj używamy do tego smalec, chociaż z roku na rok coraz popularniejsze są wegańskie pączki, do których przygotowania niezbędny jest olej roślinny (o czym pisaliśmy tutaj).Często po przygotowaniu pączków stajemy przed dylematem: co zrobić z olejem, który został nam po ich usmażeniu. Niestety, najczęściej ląduje on w kanalizacji. Nie jest to dobry pomysł! Jego konsekwencje mogą być naprawdę nieprzyjemne!Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu do zlewu. Jest ważny powód.Ciepły olej jest płynny, a gdy wlejemy go do zimnej wody, zbija się w tłuste grudki, które łatwo osadzają się na ściankach rur kanalizacyjnych.W dodatku przyklejają się do niego także inne resztki i zanieczyszczenia. Efekt? Z odpływów może unosić się nieapetyczny zapach, a po pewnym czasie może niestety dojść do zapchania rur.Co w takim razie zrobić z tłuszczem, który pozostał nam po smażeniu pączków?Co zrobić z tłuszczem, który został po smażeniu pączków?Gdy po smażeniu pączków została nam spora ilość oleju lub innego tłuszczu, warto go przelać do butelki i przekazać do najbliższego Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Na początku należy się jednak upewnić, czy dana placówka przyjmuje tego typu "odpady" od osób indywidualnych.Inne rozwiązanie to przelanie tłuszczu do słoika lub butelki i wyrzucenie go do śmietnika na odpady zmieszane. Jak podaje Ministerstwo Zdrowia, oleje jadalne nie powinny trafić do kosza na odpady biodegradowalne.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ile kosztują faworki w restauracji Gessler?Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?Przepis na zdrowe pączki według Ani Lewandowskiejźródło: hapsZapraszamy na nasz Instagramundefined
Kotlety schabowe niemal zawsze panierujemy w bułce tartej, ale najwięksi miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że także inne składniki panierki mogą sprawić, że potrawa rozpływa się w ustach. Najsłynniejsi kucharze i najznakomitsze gospodynie domowe z okolic Lublina od lat znają inny przepis na znane danie. Sekretem nieco innej wersji kotleta schabowego jest odmienny sposób panierowania mięsa.