Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Smalec

Smalec

Szarlotka na kruchym cieście ze smalcem
14.11.2021 01:00 Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych

Jesienią na targu bez problemu znajdziemy różne odmiany jabłek. Wśród nich będą też te, z których możemy upiec wyśmienitą szarlotkę. Polecamy wam sprawdzoną, babciną recepturę na ten deser. Sekretem delikatności tego wypieku jest smalec, którego dodajemy do ciasta. Dzięki niemu kruchy spód wychodzi o niebo lepszy niż w klasycznej wersji z masłem i jajami. Przekonajcie się sami. Szarlotki często goszczą na naszych stołach. To tradycyjne ciasto ma wielu zwolenników. Równie dużo jest sposobów jego przyrządzania. Możemy użyć budyniu, dodać konfitury, a nawet przygotować je bez pieczenia. Tym razem zdradzamy wam sekret delikatnych i rozpływających się w ustach babcinych szarlotek. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci. Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie ze smalcem Składniki na ciasto: 90 g smalcu kostka masła 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilę zagniatamy ręką, formując coraz większą kulę. Rozpłaszczamy ją na placek i wkładamy do lodówki na godzinę.W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zagotowujemy na małym ogniu. Prażymy przez około 15 minut, aż nieco odparują.Pod koniec gotowania wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i studzimy. Do letniej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną — wchłonie ewentualny nadmiar wilgoci i sprawi, że ciasto nie nasiąknie od jabłek.Blachę smarujemy odrobiną masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich rozkładamy na blasze, palcami formując równomierną warstwę.Wygładzamy jej powierzchnię przy pomocy szklanki. Na cieście układamy jabłka i posypujemy je kawałkami drugiej części ciasta. Możemy też ją rozwałkować i ułożyć na owocach. Szarlotkę pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy posypaną cukrem pudrem.Prażone jabłka są do szarlotki idealneŹródło zdjęcia: canva/daffodilred Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbiremPuszyste zapiekane krokiety z kapustą i grzybami. Przygotujesz je bez jajek i mleka Co zrobić, żeby makowiec nie pękał?źródło: doradcasmaku, kwestiasmakuZapraszamy na nasz Instagram

Smalec w beczce
25.10.2021 02:00 Tradycyjny przepis na domowy smalec

Któż nie lubi sięgnąć czasem po pysznie aksamitny i rozpływający się w ustach smalczyk podany na świeżej chrupiącej pajdzie chleba? Klasyczną listę składników warto uzupełnić o kwaśne jabłko. Jego nuty smakowe podkreślą wyjątkowy charakter tego smarowidła. Pajda ze smalcem najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Zdradzaliśmy wam już pyszny przepis na ten rarytas. Koniecznie się w nie zaopatrzcie. Będą też dobrym towarzystwem dla smalcu wegetariańskiego.

Domowy smalec
14.10.2021 02:00 Przepis na domowy smalec - w sam raz na kanapki

Smalec domowej roboty nie ma sobie równych, a jego smak oraz treściwość sycą na długie godziny. Jego przygotowanie jest banalnie proste, lecz nie można zapomnieć o dodatku cebuli i jabłka. To dzięki nim smak smalcu jest tak pyszny. Na zdjęciu brakuje oczywiście kiszonego ogórka, z którym smalec na kanapkach smakuje najlepiej. Smalec jest jednym z produktów, który wielu z nas kojarzy głównie z czasów dzieciństwa, kiedy chodziło się na festyny. To właśnie tam często oferowane były pajdy chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Dodając jabłka oraz cebulę sprawiasz, że przełamuje się słony smak słodkim, co daje znacznie większą przyjemność podczas jedzenia. Przekonaj się o tym sam, robiąc smalec wedle poniższej receptury.

Kotlety schabowe i kwestia tłuszczu
13.10.2021 02:00 Na czym smażyć kotlety schabowe?

Schabowe na stałe wpisały się do naszego menu. W większości domów serwowane są średnio raz w tygodniu. A czy wiesz, na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe? Odpowiednio dobrany tłuszcz, to bowiem gwarancja doskonałego smaku kotletów. Idealne kotlety schabowe powinny mieć rumianą i chrupiącą panierkę. Wszelkie przypalenia nie tylko są niekorzystne dla smaku, ale zazwyczaj łączą się z nieodpowiednim dosmażeniem mięsa. Na te właściwości w dużym stopniu wpływa odpowiednio dobrany tłuszcz.

Chleb ze smalcem
25.09.2021 02:00 Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Smalec to smarowidło, które nie jeden by zjadł, ale większość go unika. Wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Chyba że jest to smalec z fasoli. Smakuje prawie jak tradycyjny smalec, a z pewnością ci nie zaszkodzi. Oto niezawodny przepis na smalec z fasoli.Tradycyjny smalec otrzymuje się w wyniku topienia wieprzowej słoniny. Potrafi być bardzo smaczny, ale nie da się ukryć — do zdrowych nie należy. Niestety jest to w 100 proc. tłuszcz zwierzęcy, a więc składa się z tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Czyli tego wszystkiego, czego powinniśmy unikać z myślą o zdrowiu. Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Produkt o podobnym smaku i konsystencji, ale w 100 proc. zdrowy możecie przygotować z białej fasoli. I jeszcze druga dobra wiadomość — możecie użyć fasolki z puszki. Gdy dodacie do niej cebulkę, nabierze niepowtarzalnego smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

smalec
13.09.2021 02:00 Zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek

Smalec to niewątpliwie smaczna omasta do chleba. Ze skwarkami, cebulką lub jabłkiem jest po prostu pyszny. Jeszcze bardziej zachwyci was zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek. Słodkawa nuta naprawdę dobrze mu robi. Smalec otrzymuje się z wieprzowej słoniny. Jako tłuszcz zwierzęcy z pewnością nie jest zdrowy, bo zawiera dużo tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Jednak, gdy jesz go od czasu do czasu, w niedużych ilościach nie powinien zaszkodzić.Kromka chleba posmarowana smalcem i oprószona przyprawami albo podana z kiszonym ogórkiem smakuje doskonale. Jest dobra na przekąskę czy przystawkę, a także na zakąskę do piwa. Zobacz jak przygotować oryginalne smarowidło do pieczywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domowy smalec
17.08.2021 02:00 Cudowny, domowy smalczyk - idealny na przekąskę

Przysmaki takie jak kiełbasa, kiszone ogórki i swojski chleb są klasykami naszej rodzimej kuchni. Z pewnością można do nich zaliczyć również wyborny smalec. Przygotowanie kultowego smarowidła jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po niezawodny przepis.Nie da się ukryć, że smalec jest jednym z kulinarnych szlagierów, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów przygotujemy go w domowym zaciszu. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smalec z dodatkami
03.07.2021 02:00 Domowy smalec - jak zrobić i z czym podawać?

Smakowity smalec niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Przeważnie zajadamy go z dodatkami takimi jak pajda chleba i ogórek kiszony. Liczne grono smakoszy z pewnością dodałoby do tej listy kieliszek zimnej wódki. Smalec z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu.Smalec uchodzi za wyborny dodatek kulinarny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują go z miłą chęcią. Wyśmienity smalec bez najmniejszych problemów można zrobić samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Smalec według niezawodnej receptury
17.04.2021 02:00 Jak zrobić domowy smalec?

Nie da się ukryć, że smalec należy do grona produktów, które potrafią wywołać nostalgię. Dawniej jadano go z pajdą swojskiego chleba i ogórkiem kiszonym. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w Twojej kuchni.

Przepyszny smalec z fasoli
31.03.2021 02:00 Przepis na wegetariański smalczyk z fasoli

Wiele osób z nostalgią wspomina proste dania, które dawniej cieszyły się ogromną popularnością. Właśnie do takich smakołyków można zaliczyć chleb ze smalcem. Warto postawić na specjał w niecodziennej odsłonie.

Smażenie wyjdzie lepiej z odpowiednim tłuszczem
03.03.2021 01:00 Na czym najlepiej smażyć potrawy?

Nie da się ukryć, że smażenie odgrywa istotną rolę w kulinariach. Wiele osób właśnie w ten sposób przyrządza swoje specjały. Niektórzy nie przywiązują większej wagi do rodzaju użytego tłuszczu. Warto to zmienić. Wszakże między innymi od tego zależy nasze zdrowie.

Smalec w przepysznej odsłonie
23.02.2021 01:00 Przepis na domowy smalec z chrupiącymi skwarkami

Smakowity smalec należy do grona smarowideł, które znacznej części osób kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Dawniej ten dodatek smakował zupełnie inaczej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie skosztować wybornego smalcu, jak u babci.

smażenie
11.02.2021 01:00 Błąd podczas smażenia pączków

Pączki w tłusty czwartek to już tradycja. Wiele osób smaży je w domu. Zazwyczaj używamy do tego smalec, chociaż z roku na rok coraz popularniejsze są wegańskie pączki, do których przygotowania niezbędny jest olej roślinny (o czym pisaliśmy tutaj).Często po przygotowaniu pączków stajemy przed dylematem: co zrobić z olejem, który został nam po ich usmażeniu. Niestety, najczęściej ląduje on w kanalizacji. Nie jest to dobry pomysł! Jego konsekwencje mogą być naprawdę nieprzyjemne!Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu do zlewu. Jest ważny powód.Ciepły olej jest płynny, a gdy wlejemy go do zimnej wody, zbija się w tłuste grudki, które łatwo osadzają się na ściankach rur kanalizacyjnych.W dodatku przyklejają się do niego także inne resztki i zanieczyszczenia. Efekt? Z odpływów może unosić się nieapetyczny zapach, a po pewnym czasie może niestety dojść do zapchania rur.Co w takim razie zrobić z tłuszczem, który pozostał nam po smażeniu pączków?Co zrobić z tłuszczem, który został po smażeniu pączków?Gdy po smażeniu pączków została nam spora ilość oleju lub innego tłuszczu, warto go przelać do butelki i przekazać do najbliższego Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Na początku należy się jednak upewnić, czy dana placówka przyjmuje tego typu "odpady" od osób indywidualnych.Inne rozwiązanie to przelanie tłuszczu do słoika lub butelki i wyrzucenie go do śmietnika na odpady zmieszane. Jak podaje Ministerstwo Zdrowia, oleje jadalne nie powinny trafić do kosza na odpady biodegradowalne.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ile kosztują faworki w restauracji Gessler?Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?Przepis na zdrowe pączki według Ani Lewandowskiejźródło: hapsZapraszamy na nasz Instagramundefined

Kotlet schabowy po lubelsku zachwyca smakiem.
10.01.2021 01:00 Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka

Kotlety schabowe niemal zawsze panierujemy w bułce tartej, ale najwięksi miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że także inne składniki panierki mogą sprawić, że potrawa rozpływa się w ustach. Najsłynniejsi kucharze i najznakomitsze gospodynie domowe z okolic Lublina od lat znają inny przepis na znane danie. Sekretem nieco innej wersji kotleta schabowego jest odmienny sposób panierowania mięsa.