Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.02.2022 01:00

Przepis Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu

Tomasz Strzelczyk, karkówka
kadr z kanału Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha na YouTube, canva/boiling

Karkówka jest mięsem pełnym smaku. Zawdzięcza go sporej ilości tłuszczyku, który zawiera. Dziś zaskoczymy was przepisem Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu. Takie mięso można podać na ciepło na obiad lub zamknąć je w słoiku i podawać na zimno na przykład z pieczywem.

Karkówka jest mięsem, które doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Na ciepło zwykle serwujemy pieczoną w całości lub grillowaną. Na zimno doskonała jest wystudzona pieczeń. Można ją kroić w cienkie plasterki i serwować jak wędlinę.

Jeśli jednak chcecie spróbować nieco innej metody przyrządzenia tego mięsa, uduście je w smalcu. Przekonacie się, jak bardzo wyjdzie soczyste i smaczne.

Przepis Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki

  • 50 dag smalcu

  • 2 cebula

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka roztartych ziaren gorczycy

  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie duszonej karkówki

Karkówkę opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Dodaj sól, pieprz i gorczycę, wymieszaj. Odstaw na noc w chłodne miejsce.

W rondlu z grubym dnem rozpuść i rozgrzej łyżkę smalcu. Obsmaż na nim mięso. Dodaj pozostały smalec i duś mięso ok. 3 godziny na małym ogniu.

15 minut przed końcem duszenia, dodaj do mięsa pokrojoną w piórka cebulę oraz majeranek. Wymieszaj.

Mięso podaj na ciepło np. z ziemniakami i surówką. Możesz je też rozdrobnić widelcem, napełnić nim wyparzone słoiki, zalać smalcem, szczelnie zakręcić i trzymać w lodówce. Będzie dobre na kanapki.

W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na karkówkę. Szczególnie polecamy przepis na karkówkę w marynacie z keczupu, a także patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika.

karkówka
karkówka

Źródło zdjęcia: canva/eskymaks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis z książki Tomasza Strzelczyka „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram