Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny
Smakuje ci smalec, ale nie jesz go z troski o zdrowie? Mamy dla ciebie super prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny. Przygotujesz go w 15 minut i będzie pyszny jak tradycyjny, choć zawiera tylko roślinne składniki. A zamiast podnosić poziom cholesterolu, będzie go obniżał. Rewelacja, prawda?
Smalec w ostatnich latach stał się modnym smarowidłem. Nie jest co prawda zdrowy, bo to niemal czysty, zwierzęcy tłuszcz, jednak czasami po prostu mamy na niego ochotę. Dlatego proponujemy przygotować smalec z fasoli. Nasze rozwiązanie łączy w sobie doskonały smak i zdrowie i doskonale smakuje na pajdzie chleba.
Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny
Składniki:
1 puszka białej fasoli
1 duża cebula
2 łyżki oleju
kminek
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie smalcu
Białą fasolę dokładnie odsącz z zalewy. Zmiksuj ją na jednolitą masę przy użyciu blendera.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Smaż ją na niedużym ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista. Pod koniec smażenia dodaj do niej trochę przypraw.
Fasolę wymieszaj z cebulą i przyprawami. Naczynie ze smalcem przykryj, schłodź. Podawaj do chleba.
Wskazówki:
Jeśli chcesz zaostrzyć nieco smak smalczyku, możesz do niego dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.
Jeśli zaś wolisz słodkawe smaki, do smażącej się cebulki, dodaj też trochę pokrojonego jabłka.
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny smalec, zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na aksamitny, domowy smalec.
Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker