Smakosze.pl
chleb ze smalcem

canva/Изображения пользователя troyka

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

9 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Smakuje ci smalec, ale nie jesz go z troski o zdrowie? Mamy dla ciebie super prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny. Przygotujesz go w 15 minut i będzie pyszny jak tradycyjny, choć zawiera tylko roślinne składniki. A zamiast podnosić poziom cholesterolu, będzie go obniżał. Rewelacja, prawda?

Smalec w ostatnich latach stał się modnym smarowidłem. Nie jest co prawda zdrowy, bo to niemal czysty, zwierzęcy tłuszcz, jednak czasami po prostu mamy na niego ochotę. Dlatego proponujemy przygotować smalec z fasoli. Nasze rozwiązanie łączy w sobie doskonały smak i zdrowie i doskonale smakuje na pajdzie chleba.

Szaszłyki z ziemniakami

Grillowanie bez mięsa - Szaszłyki z ziemniakami. Aromatyczny i sycący przysmak

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju

  • kminek

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie smalcu

Białą fasolę dokładnie odsącz z zalewy. Zmiksuj ją na jednolitą masę przy użyciu blendera.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Smaż ją na niedużym ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista. Pod koniec smażenia dodaj do niej trochę przypraw.

Fasolę wymieszaj z cebulą i przyprawami. Naczynie ze smalcem przykryj, schłodź. Podawaj do chleba.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz zaostrzyć nieco smak smalczyku, możesz do niego dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

  • Jeśli zaś wolisz słodkawe smaki, do smażącej się cebulki, dodaj też trochę pokrojonego jabłka.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny smalec, zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na aksamitny, domowy smalec.

fasolka

fasolka

Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >