Smakosze.pl
smalec

canva/ewg3D

Zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek

13 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Smalec to niewątpliwie smaczna omasta do chleba. Ze skwarkami, cebulką lub jabłkiem jest po prostu pyszny. Jeszcze bardziej zachwyci was zupełnie nowa wersja tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek. Słodkawa nuta naprawdę dobrze mu robi.

Smalec otrzymuje się z wieprzowej słoniny. Jako tłuszcz zwierzęcy z pewnością nie jest zdrowy, bo zawiera dużo tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Jednak, gdy jesz go od czasu do czasu, w niedużych ilościach nie powinien zaszkodzić.

Kromka chleba posmarowana smalcem i oprószona przyprawami albo podana z kiszonym ogórkiem smakuje doskonale. Jest dobra na przekąskę czy przystawkę, a także na zakąskę do piwa. Zobacz jak przygotować oryginalne smarowidło do pieczywa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupełnie nową wersję tradycyjnego smalczyku z dodatkiem rodzynek

Składniki:

  • 1 kg słoniny bez skóry

  • 2 cebule

  • 2 jabłka

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g rodzynek

  • majeranek

  • sól, pieprz

zupa ogórkowa

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie smalczyku z rodzynkami

Słoninę pokrój w niedużą kostkę, umieść w garnku. Podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Podgrzewaj, aż pozostaną tylko małe skwarki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i jabłka dodaj do gorącego tłuszczu. Podgrzewaj całość na małym ogniu, aż dodatki zrobią się miękkie.

Do smalcu dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczone i osuszone rodzynki. Wymieszaj z majerankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

rodzynki

rodzynki

Źródło zdjęcia: canva/k_samurkas

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wcinajpolske

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >