Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szarlotka z owsianą kruszonką. Chrupiąca i pełna smaku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.05.2022 15:49

Szarlotka z owsianą kruszonką. Chrupiąca i pełna smaku

szarlotka
canva/Firn

Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, przygotujcie szarlotkę z owsianą kruszonką. Wyjdzie chrupiąca i pełna smaku, a przepis na nią jest niemal klasyczny. Kruszonkę jednak zrobiliśmy z płatków owsianych, dzięki czemu wypiek zyskuje na smaku i wartości odżywczej.

Ciasta z jabłkami należą do jednych z najsmaczniejszych, jeśli chodzi o ciasta z owocami. Smak i konsystencja mało których owoców tak doskonale nadaje się bowiem do wypieków.

Klasyczną szarlotkę upieczecie na kruchym cieście. Jej wierzch może zwieńczyć beza, rozwałkowane ciasto lub kruszonka. Dziś przygotujemy szarlotkę w tej ostatniej wersji. Do przygotowania kruszonki użyjemy jednak płatków owsianych. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca niż zwykle. I o wiele zdrowsza.

Przepis na szarlotkę z owsianą kruszonką

Składniki

na kruszonkę:

  • 6 dag płatków owsianych

  • 3 dag mąki pszennej

  • 4 dag cukru trzcinowego

  • 6 dag masła

  • mielony cynamon

  • gałka muszkatołowa

na spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 12 dag masła

  • 4 dag cukru trzcinowego

na masę jabłkową:

  • 1 łyżka masła

  • 50 dag winnych jabłek

  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • mielony cynamon

Przygotowanie szarlotki

Płatki owsiane zmiel lub niezbyt mocno zblenduj. Dodaj do nich mąkę, cukier, kawałki masła oraz trochę cynamonu i gałki. Składniki wymieszaj, zagnieć, zawiń w folię, włóż do lodówki.

Na kruchy spód mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej proszek do pieczenia i sól, a także kawałki masła. Całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier, zagnieć ciasto.

Średniej wielkości formę (20 × 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wylep nim dno. Piecz ok. 15 min w 180 st. C.

Na masę jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp jabłka, rozgotuj je.

Jabłka dopraw cukrem i cynamonem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, gotuj jeszcze chwilę. Przestudź.

Masę jabłkową wyłóż na podpieczony spód. Wierzch ciasta posyp kruszonką. Szarlotkę piecz ok. 35 minut w 180 st. C.

Po więcej inspiracji na ciasta z jabłkami zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na szarlotkę bez pieczenia, a także na szarlotkę z trzech składników.

jabłko
jabłko

Źródło zdjęcia: canva/sanapadh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamineskarby