Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie.
Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?
Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Ciasto jest idealnie puszyste oraz delikatne. Spód robiony z dodatkiem smalcu zachwyca swoją kruchością. Aż trudno uwierzyć, że pyszne deser jest tak prosty w wykonaniu.
Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów. Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.
Tłusty Czwartek już lada dzień. Z tej okazji możesz z łatwością przygotować własne, ekspresowe pączki. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą jogurt, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz już tylko pozostanie Ci usmażyć porcje ciasta i cieszyć się smakiem pączków. Łatwiej i pyszniej już się nie da. Smak lekkich pączków na bazie jogurtu możesz wzbogacić aromatem waniliowym lub dołożyć do nich smakowite nadzienie. Wybierz klasyczny dżem lub nieco mniej oczywisty krem czekoladowy. Słodkie kuleczki usmaż w głębokim tłuszczu i oprósz cukrem pudrem. Każdy będzie sięgał po kolejny kęs.
Kotlety schabowe będą smaczne i soczyste, gdy będą otoczone chrupiącą panierką. Co jednak, gdy panierka odpada w czasie smażenia? Kucharz Piotr Ogiński zdradził, jak temu zaradzić i co zrobić, by uzyskać zadowalające efekty. Kluczowe jest obtaczanie w mące pszennej i dwukrotne smażeniu. Soczysty i z chrupiącą panierką — taki jest idealny kotlet schabowy. Przygotowanie dania nie będzie skomplikowane. Musimy jedynie zadbać o dwa szczegóły wskazane przez szefa kuchni, Piotra Ogińskiego.
Podczas smażenia wątróbki zmagasz się z pryskającym na około tłuszczem? Prawdopodobnie przyrządzasz produkt w niewłaściwy sposób. Przypadkowe nakłucie mięsa podczas obróbki skutkuje strzelającym po kuchni, gorącym olejem. Jak skutecznie uniknąć takiego zjawiska?Woda w połączeniu z rozgrzanym tłuszczem daje reakcję wręcz wybuchową. Za wszelką cenę należy unikać niezamierzonego przebicia wątróbki za pomocą widelca. Znajdujący się w mięsie płyn spada na rozgrzany olej, w efekcie czego pryska i może poparzyć kucharza. Nie należy także zapomnieć o bałaganie, jaki generuje to zjawisko.Jak zapobiec pryskaniu wątróbki podczas smażenia? W pierwszej kolejności zapomnij o przewracaniu mięsa widelcem. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych, kuchenny szczypiec odpornych na działanie wysokiej temperatury lub drewnianej łopatki. Z takimi przyrządami kuchennymi smażenie wątróbki stanie się proste i bezproblemowe.
W tłusty czwartek w każdym domu musi znaleźć się talerz faworków. Najlepsze oczywiście są te wykonane samodzielnie. Pyszna porcję tego specjału możesz przygotować dzięki sprawdzonemu przepisowi Ewy Wachowicz. Dzięki smażeniu na smalcu słodki chrust wychodzi kruchy i delikatny.Zdania odnośnie najlepszego tłuszcze do smażenia faworków są podzielone. Niektórzy używają w tym celu oleju rzepakowego. Znana dziennikarka stawia jednak na klasyczny składnik do smażenia, czyli wieprzowy smalec. Nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to najlepszy wybór.Równie ważna, jak wybór właściwego tłuszczu, jest odpowiednia temperatura smażenia. Przed przystąpieniem do smażenia właściwego, wrzuć na rozgrzany smalec kawałek faworkowego ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i będzie mieć słomkowy kolor, znaczy to, że temperatura jest w sam raz. Faworki najlepiej przyrządzać na średniej mocy palnika.
Zapomnij o kupnym smalcu. O wiele smaczniejsze smarowidło ze słoniny i boczku zrobisz w swojej kuchni. Do smalcu dodaj cebulę, czosnek i jabłko. Pamiętaj również o solidnej porcji majeranku. Domowy smalec będzie aksamitny i pyszny, kiedy dodasz do niego kilka łyżek mleka.Domowy smalec przyrządzony według babcinej receptury jest o wiele smaczniejszy niż kupny produkt. Oczywiście możemy trafić na dobry jakościowy smalec z marketu, jednak wtedy będzie on o wiele droższy i będziemy mieć go niewiele. W tej samej cenie zrobimy kilka słoiczków domowego smalcu. Do domowego smalcu zawsze dodajemy jabłko, cebulę, czosnek i majeranek. To dzięki tym składnikom, smarowidło jest przepyszne i nie smakuje jak sam tłuszcz. Babcie do smalcu dodają również mleko. Mleko wzmacnia kolor smarowidła, poprawia smak i konsystencję.Nie ma nic lepszego niż domowy smalec z mięsnymi skwarkami, świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Smalec zrobimy błyskawicznie. Domowe smarowidło będzie gotowe tego samego dnia. Możemy wykorzystać je również do przygotowania jajecznicy.
Wybór odpowiedniego tłuszczu nie jest oczywistą sprawą i wielu amatorów gotowania ma z tym niemały problem. Wszystko zależy od rodzaju przygotowywanego dania. Jak ma się sprawa w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych? Okazuje się, że najlepszym wyborem będzie wieprzowy smalec.Najczęściej wybieranym tłuszczem do kotletów mielonych jest olej rzepakowy. Jest to wybór jak najbardziej trafny, gdyż olej jest neutralny w smaku i dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli jednak chcesz, by Twoje kotlety mielone były wyjątkowo soczyste, postaw na zwykły smalec bez dodatków. Takie sposób smażenia kotletów przez lata praktykowały najlepsze kucharki.Jeśli preferujesz delikatny smak kotletów mielonych, możesz zamienić smalec na klarowane masło. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ten produkt jest dosyć kosztowny. Pamiętaj także, że zwykłe masło nie nadaje się do smażenia, gdyż w wysokich temperaturach zaczyna się palić. Wybierz najlepszą dla siebie opcję i ciesz się wybornym smakiem kotletów mielonych.
Zasmażka jest popularnym dodatkiem do wielu zup czy sosów. Ma za zadanie dodać potrawie smaku, koloru, a także ją nieco zagęścić. Najczęściej zasmażkę przyrządza się z mąki i tłuszczu, dlatego jest dość kaloryczna. Proponujemy więc postawić na jej lżejszą wersję i zamiast tłuszczu dodać wodę lub bulion. Będzie równie smaczna.Wiele dań kuchni polskiej wzbogaca się o zasmażkę. Smażona na tłuszczu mąka pozwala szybko je zagęścić, lecz sprawia, że potrawy tracą na lekkości. Prosty wariant beztłuszczowy pozwoli odpowiednio wprowadzić mąkę do sosu czy zupy. Podpowiadamy, jak go przygotować i wyjaśniamy, czym różni się od innych wersji.
Domowy smalec skusi niejednego amatora mięsnych rarytasów. Zaproponowany przez babcie Stasię dodatek gruszki sprawia, że ma on jeszcze więcej smaku. Konsystencja jest również o wiele przyjemniejsza. Musicie spróbować. Zrobienie pysznego smalcu wydaje się proste, ale nierzadko szczegóły zaważają o jego smaku. Tak jest w przypadku przepisu babci Stasi. Do rarytasu dodaje ona startą gruszkę wraz z sokiem i smaży owoc wraz z wytopioną słoniną, boczkiem i cebulką, uzyskując aromatyczną i kremową konsystencję wyrobu. Mało kto mu się oprze.
Nie cebula, nie jabłko. Najlepszy smalec przyrządzisz z dodatkiem orzechów włoskich. Chrupiący, aromatyczny składnik wzmacnia smak kultowego smarowidła. Smalec z orzechami będzie totalnym hitem na spotkaniach w gronie znajomych. Zwłaszcza w chłodne dni. Smalec to nic innego jak wytopiona słonina z różnymi dodatkami. Niektórzy do smarowidła dodają jabłko, inni cebulę. Mało kto wie jednak, że do smalcu można dorzucić również typowo jesienny i świąteczny składnik - orzechy włoskie. Smalec z orzechami zachwyca smakiem i aromatem.Do przygotowania smalcu z orzechami potrzebujesz wyłącznie słoniny i orzechów. Inne składniki są zbędne. Orzechy wzmocnią smak tłuszczu i dodadzą mu wyjątkowej nuty. Smalec koniecznie przełóż do umytego i wyparzonego słoika i odstaw do góry dnem, żeby wieczka złapały.Gotowy smalec z orzechami przechowuj w lodówce. Smarowidło będzie świeże przez wiele tygodni. Po otwarciu również przechowuj go w chłodnym miejscu. Smalec podany z kromką świeżego chleba lub z bułką posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych potraw.
Jajka sadzone na smalcu według przepisu babci Ani mają jeszcze lepszy smak niż smażone na innym rodzaju tłuszczu. Babcia smalec posypuje dodatkowo solą. Prosty trik zapobiega pryskaniu tłuszczu podczas smażenia. Jajka sadzone przygotujesz w kilka minut.Niektórzy jajka sadzone smażą na oleju rzepakowym lub oliwie, inni na maśle. Mało kto wie, że to nie jedyne rodzaje tłuszczu, na których można przyrządzić doskonały dodatek do obiadu. Jajka sadzone na smalcu mają jeszcze lepszy smak. Koniecznie oprósz je dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.Do jajek sadzonych na smalcu wykorzystaj sztuczkę babci Ani. Przed wbiciem jajek na patelnię, dobrze rozgrzej tłuszcz i oprósz go solą. To prosty i skuteczny trik, dzięki któremu smalec nie będzie pryskał podczas smażenia. Unikniesz więc oparzeń i sprzątania z tłuszczu całej kuchni.Jajka sadzone na smalcu to pomysł na szybki i pożywny obiad. Podasz je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Do jajek przygotujesz również sos grzybowy, sos pieczarkowy, koperkowy, chrzanowy. Podasz je również z ulubionym mięsem i surówkami, np. smażonym kurczakiem i mizerią.
Smalec jest bardzo popularnym tłuszczem, wykorzystywanym między innymi w cukiernictwie i do smażenia różnego rodzaju mięs. Ze smalcu z dodatkiem cebuli i boczku możemy przygotować również smarowidło do chleba. Wiele osób unika jednak tego tłuszczu, w trosce o swoje zdrowie. Sięgać więc po smalec, czy lepiej nie? Smalec to nic innego jak wytopiona słonina wieprzowa, czyli tłuszcz. Smalec bez żadnych dodatków doskonale nadaje się do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i nie przypala się nawet podczas długotrwałej obróbki termicznej. Wiele osób na smalcu smaży np. kotlety schabowe lub pączki.Smalec możemy również wykorzystać jako smarowidło do chleba. Wystarczy połączyć go z cebulą i skwarkami z boczku wędzonego. Świetnym dodatkiem do smalcu jest również jabłko, które podbija smak smarowidła. Kromka chleba posmarowana smalcem i podana z ogórkiem kiszonym jest dość popularną przekąską.Nie wszyscy jednak wiedzą, z czego tak naprawdę składa się smalec i dlaczego nie powinniśmy go nadużywać. Jedzenie smalcu w nadmiernych ilościach lub częste smażenie na nim potraw grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Tomasz Strzelczyk lubi nas zaskakiwać swoim innowacyjnym podejście do klasycznych, prostych przepisów. Zapewne każdy zetknął się z przepisem na szarlotkę. Ale czy widzieliście kiedyś, aby do szarlotki używać całych jabłek? Zapraszamy do kulinarnej podróży.Szarlotka według Tomasza Strzelczyka wyróżnia się nie tylko ze względu sposób dodania do niej owoców. Ta szarlotka pieczona jest bowiem w garnku (garnek musi mieć metalowe rączki). Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia karmelu. Tego po prostu trzeba spróbować. Po więcej pysznych inspiracji zapraszamy na kanał YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Trzy największe błędy przy smażeniu wątróbki polegają na jej pryskaniu, zbyt dużej twardości i małej soczystości. Zobaczcie, jak łatwo uniknąć tych problemów, a wątróbka zawsze wyjdzie wam miękka i pełna smaku. Nie będzie też brudzić całej kuchni, co też potrafi odebrać chęci do jej przyrządzania.Wątróbka u niektórych budzi wiele emocji. Są tacy, którzy nie wezmą jej do ust ze względu na jej pochodzenie, smak i zapach. Jednak ten podrób ma też wielu zwolenników. Odpowiednio przyrządzona wątróbka potrafi bowiem doskonale smakować. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo przygotować wątróbkę. Tak, by nie brudziła kuchni w czasie smażenia, a także, by po przyrządzeniu była miękka, krucha i rozpływała się w ustach. Oto kilka tajemnic wątróbki.
Poznaj sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Dzięki niemu już nigdy nie pobrudzi ci kuchni. W sumie wystarczy tylko zmienić nawyki i nie zaczynać smażenia od wlania tłuszczu na patelnię. Gwarantujemy, że wątróbka będzie miękka i smaczna, a kuchnia czysta, jak przed smażeniem.Wątróbkę jedni uwielbiają, inni omijają wielkim łukiem. Nie wszyscy bowiem przepadają za podrobami. Jednak ci, którzy lubią wątróbkę, zazwyczaj przyrządzają ją na patelni. I tu pojawia się prawdziwa zmora wielbicieli tego podrobu, bo pryskająca wątróbka potrafi nam pobrudzić całą kuchnię. Na szczęście my doskonale wiemy, co zrobić, by wątróbka nie pryskała w czasie smażenia.
Kto ma ochotę na przysmak jak ze zdjęcia? Wiecie, jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis, według którego przygotujecie pyszny, domowy smalec. Będzie biały, kremowy i bardzo smaczny. Doskonały do smarowania chleba, najlepiej żytniego lub razowego. Oj, będziecie się nim zajadać. Smalec sprzedawany w kostkach służy głównie do smażenia. Ten do smarowania chleba zwykle pakowany jest w słoiczki lub plastikowe pojemniki. Bywa smaczny, ale jest dość drogi. Jeśli więc macie ochotę na chleb ze smalcem i z kiszonym ogórkiem, jak za dawnych lat, najlepiej przygotujcie go domowym sposobem. Babcia i jej sprawdzony przepis podpowiedzą wam, jak zrobić dobry smalec.
Poznajcie przepis na idealnie doprawiony domowy smalec. Będzie miał dodatek mleka, dzięki czemu wyjdzie śnieżnobiały i aksamitny w smaku. Zobaczcie krok po kroku, jak go zrobić. W sumie nie ma w tym wielkiej trudności. Trzeba jednak wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę. Domowy smalec może być przepyszny. Gdy wzbogacicie go o kilka dodatków, zachwyci smakiem i aromatem. Podany na kromce świeżego, wiejskiego chleba z plasterkami kiszonego ogórka to prawdziwy rarytas. Oczywiście jest dość kaloryczny, ale gdy posmarujecie nim 1-2 kromki chleba i zjecie raz na jakiś czas, na pewno wam nie zaszkodzi. Popularnymi dodatkami do smalcu jest boczek, cebula i jabłko. Jednak można go wzbogacić również o inne składniki, np. zioła, które ułatwią trawienie smalcu. My dolejemy do smalcu trochę mleka, które zagwarantuje gotowemu smalcowi biały kolor i aksamitny smak.
Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, przygotujcie szarlotkę z owsianą kruszonką. Wyjdzie chrupiąca i pełna smaku, a przepis na nią jest niemal klasyczny. Kruszonkę jednak zrobiliśmy z płatków owsianych, dzięki czemu wypiek zyskuje na smaku i wartości odżywczej. Ciasta z jabłkami należą do jednych z najsmaczniejszych, jeśli chodzi o ciasta z owocami. Smak i konsystencja mało których owoców tak doskonale nadaje się bowiem do wypieków. Klasyczną szarlotkę upieczecie na kruchym cieście. Jej wierzch może zwieńczyć beza, rozwałkowane ciasto lub kruszonka. Dziś przygotujemy szarlotkę w tej ostatniej wersji. Do przygotowania kruszonki użyjemy jednak płatków owsianych. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca niż zwykle. I o wiele zdrowsza.
Smalec jest rarytasem, który uwielbia wielu smakoszy. Najlepszy wychodzi wtedy, gdy w słoninę i boczek zmielimy przed wytopieniem. Dzięki temu konsystencja wyrobu będzie bardziej jednolita i aksamitna. Koniecznie spróbujcie go zrobić naszą metodą — z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym smakuje wyśmienicie. Smalec tradycyjnie przygotowuje się z boczku i słoniny. Pokazywaliśmy wam już alternatywę roślinną, a dziś zdradzimy doskonały patent na uzyskanie przyjemnie gładkiej konsystencji klasycznej wersji specjału. Spodoba się każdemu amatorowi tego smakołyku. Spróbujecie?
Masz ochotę na coś wiosennego? Przygotuj zasmażaną młodą kapustę. W smaku nie ma sobie równych, bo jest delikatna i kremowa. Jeśli chcesz, by miała przyjemny zapach i nie była gorzkawa, najpierw ją obgotuj, a potem przelej zimną wodą. Zawsze przeprowadź ten zabieg przed gotowaniem młodej kapusty.Jeśli wiosna, to młode warzywa. Nie zawsze wprost z ogródka czy pola, ale jednak świeże i delikatne. Wyróżnia je chrupkość, doskonały smak i duża zawartość cennych składników odżywczych. Jednym z pierwszych młodych warzyw, które można kupić o tej porze roku, jest kapusta. Doskonale nadaje się ona na surówkę, a także do krótkiego duszenia i gotowania. Dziś proponujemy zrobić młodą kapustę zasmażaną. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można ją też zjeść jako samodzielne danie.
Poznajcie przepis Magdy Gessler na domowy smalec. To wprost niebywałe, z czym podaje go słynna restauratorka. Jej smarowidło zachwyca oryginalnym smakiem i chrupkością, bo zawiera sezamki. Gwarantujemy, że takiego specjału nie kupicie nigdzie. Dlatego zapraszamy was do kuchni.Smalec kilka lat temu wrócił do naszych łask. Wiadomo bowiem, że nie jest najzdrowszy, jednak trudno zaprzeczyć temu, że posmarowany nim chleb smakuje naprawdę dobrze. Zwłaszcza jeśli na wierzchu położymy plasterki kiszonego ogórka lub krążki cebuli. Jednak smalec potrafi też zaskoczyć. Szczególnie gdy recepturę na niego opracowała słynna restauratorka, Magda Gessler. Jej smarowidło jest pełne aromatu i przełamane słodką nutą. Na dodatek przyjemnie chrupie.
Domowy smalec grubo rozsmarowany na świeżym i jeszcze delikatnie ciepłym pieczywie jest spełnieniem marzeń niejednego smakosza. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj wersji bez mięsnej, przygotowanej na bazie fasoli. W smaku ciężko wyczuć różnicę, a brak produktów odzwierzęcych docenią wegetarianie. Smalec z fasoli jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla klasycznego smalcu ze słoniny. Do jego sporządzenia nie potrzeba ani grama zwierzęcego tłuszczu, a mimo to smakuje równie dobrze, co zwykły. Aby uzyskać idealny aromat, nie zapomnij dodać do niego podsmażonej cebulki i jabłka. Polecamy podawać go z mocno ukiszonym ogórkiem, który podkreśli smak tego genialnego wyrobu.
Smalec z fasoli jest sycącą, do złudzenia przypominającą swój pierwowzór, pastą roślinną. Przygotowanie rarytasu zajmie wam dosłownie chwilę. Podajcie go z ogórkiem kiszonym, a smak zachwyci każdego, kto takiej kanapki spróbuje.Domowy smalec z pewnością urzekł już niejednego smakosza. Jeżeli nie po drodze wam z tym mięsnym rarytasem — nawet, gdy jego smak podbija gruszka — możecie spróbować przygotować go w wersji roślinnej. Będzie równie smaczny. Spróbujecie?
Domowy smalec potrafi urzec swym smakiem. Jednak jego tradycyjny sposób przygotowania wymaga od nas sporo uwagi, a mieszkanie wypełnia wtedy charakterystyczna woń. Mamy na to rozwiązanie — przygotujcie błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. Oto sprawdzona receptura. Wyobraźcie sobie kromkę świeżego chleba posmarowaną domowym smalcem i obłożoną plasterkami kiszonego ogórka. Macie na nią ochotę? Jeśli tak, za chwilę możemy wspólnie przystąpić do przygotowania smalczyku. Zgromadźcie tylko potrzebne produkty, według poniższego wykazu, a reszta zrobi się niemal sama. W jaki sposób?Zamiast zesmażać słoninę w garnku na kuchence, wytopimy ją w piekarniku. Dzięki temu tłuszczu nie trzeba będzie mieszać, a nieprzyjemne zapachy nie będą się rozprzestrzeniać po całej kuchni.
Karkówka jest mięsem pełnym smaku. Zawdzięcza go sporej ilości tłuszczyku, który zawiera. Dziś zaskoczymy was przepisem Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu. Takie mięso można podać na ciepło na obiad lub zamknąć je w słoiku i podawać na zimno na przykład z pieczywem. Karkówka jest mięsem, które doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Na ciepło zwykle serwujemy pieczoną w całości lub grillowaną. Na zimno doskonała jest wystudzona pieczeń. Można ją kroić w cienkie plasterki i serwować jak wędlinę. Jeśli jednak chcecie spróbować nieco innej metody przyrządzenia tego mięsa, uduście je w smalcu. Przekonacie się, jak bardzo wyjdzie soczyste i smaczne.