Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > smalec

Smalec

Kotlety nie mogą  zostać na patelni
25.06.2023 21:05 Przenigdy nie zostawiaj kotletów na patelni. Ten błąd szkodzi zdrowiu

Kotlety powinny mieć chrupiąca panierkę. Wiele osób popełnia jednak błąd, pozostawiając mięso na patelni po zakończeniu smażenia. Otoczka nasiąka wtedy tłuszczem i staje się niesmaczna. Nie pozostaje też bez wpływu na nasze zdrowie — bo danie staje się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. 

mycie gorącej patelni
18.06.2023 20:20 Nigdy nie traktuj tak gorącej patelni. Zniszczysz ją raz na zawsze

Patelnia jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Jedyną wadą jej posiadania jest konieczność mycia po każdym smażeniu. Czy wiecie jednak, że zalanie gorącej patelni zimną wodą może mieć opłakane skutki? Przez takie działanie łatwo nieodwracalnie ją zniszczyć.

kotlety schabowe
04.06.2023 12:21 Niektórzy patrzą na niego z pogardą, a mistrzowie kuchni smażą na nim schabowe. Dlaczego?

Na czym smażycie kotlety schabowe? Niektórzy sięgają po olej i masło klarowane. Wiele osób, w tym mistrzowie kuchni, wybierają jednak smalec. Okazuje się, że jest on idealny do smażenia tej tradycyjnej potrawy. Wyjaśniamy, dlaczego schabowe warto smażyć na smalcu. 

niezwykły sposób na domowy smalec
13.04.2023 21:13 Ten smalec robi się sam. Strzelczyk pokazał najlepszy patent

Któż z nas nie uwielbia smaku domowego smalcu? Jego samodzielne przyrządzenie wiąże się jednak z nie lada zachodem. Skuteczną radę na to znalazł Tomasz STtzelczyk. Smalec w jego wykonaniu robi się dosłownie sam w piekarniku.

prażuchy według przepisu Roberta Makłowicza
17.03.2023 20:28 Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask

Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.

kotlety mielone na patelni
13.03.2023 14:16 Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny

Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec. 

ryba na patelni
07.03.2023 16:43 Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędem

Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.

buraczki zasmażane
06.03.2023 22:17 Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik

Buraczki zasmażone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Magda Gessler zaskoczyła swoim sposobem na ich przygotowanie. Gwiazda sztuki kulinarnej poleca, aby warzywa te przesmażyć na smalcu wieprzowym ze skwarkami. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne.

pajda chleba ze smalcem
04.03.2023 22:10 Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie. 

Smalec Tomasza Strzelczyka
21.02.2023 15:44 Bez smrodu i bałaganu w domu. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie? 

kokosowy sernik siostry Anastazji
17.02.2023 21:56 Sernik kokosowy siostry Anastazji. 1 dodatek sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach

Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Ciasto jest idealnie puszyste oraz delikatne. Spód robiony z dodatkiem smalcu zachwyca swoją kruchością. Aż trudno uwierzyć, że pyszne deser jest tak prosty w wykonaniu.

bosacka tanie pączki
15.02.2023 14:06 Bosacka zgromiła tanie pączki. Daleko im do prawdziwych

Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów. Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.

pączki
06.02.2023 19:03 Włożyła do miski jogurt i wymieszała z 3 składnikami. Trudno o lżejsze i szybsze pączki

Tłusty Czwartek już lada dzień. Z tej okazji możesz z łatwością przygotować własne, ekspresowe pączki. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą jogurt, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz już tylko pozostanie Ci usmażyć porcje ciasta i cieszyć się smakiem pączków. Łatwiej i pyszniej już się nie da. Smak lekkich pączków na bazie jogurtu możesz wzbogacić aromatem waniliowym lub dołożyć do nich smakowite nadzienie. Wybierz klasyczny dżem lub nieco mniej oczywisty krem czekoladowy. Słodkie kuleczki usmaż w głębokim tłuszczu i oprósz cukrem pudrem. Każdy będzie sięgał po kolejny kęs.

Jak usmażyć idealne kotlety schabowe?
05.02.2023 13:03 Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia

Kotlety schabowe będą smaczne i soczyste, gdy będą otoczone chrupiącą panierką. Co jednak, gdy panierka odpada w czasie smażenia? Kucharz Piotr Ogiński zdradził, jak temu zaradzić i co zrobić, by uzyskać zadowalające efekty. Kluczowe jest obtaczanie w mące pszennej i dwukrotne smażeniu. Soczysty i z chrupiącą panierką — taki jest idealny kotlet schabowy. Przygotowanie dania nie będzie skomplikowane. Musimy jedynie zadbać o dwa szczegóły wskazane przez szefa kuchni, Piotra Ogińskiego.

wątróbka
25.01.2023 13:57 Dlaczego wątróbka pryska podczas smażenia? Winny jest 1 błąd

Podczas smażenia wątróbki zmagasz się z pryskającym na około tłuszczem? Prawdopodobnie przyrządzasz produkt w niewłaściwy sposób. Przypadkowe nakłucie mięsa podczas obróbki skutkuje strzelającym po kuchni, gorącym olejem. Jak skutecznie uniknąć takiego zjawiska?Woda w połączeniu z rozgrzanym tłuszczem daje reakcję wręcz wybuchową. Za wszelką cenę należy unikać niezamierzonego przebicia wątróbki za pomocą widelca. Znajdujący się w mięsie płyn spada na rozgrzany olej, w efekcie czego pryska i może poparzyć kucharza. Nie należy także zapomnieć o bałaganie, jaki generuje to zjawisko.Jak zapobiec pryskaniu wątróbki podczas smażenia? W pierwszej kolejności zapomnij o przewracaniu mięsa widelcem. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych, kuchenny szczypiec odpornych na działanie wysokiej temperatury lub drewnianej łopatki. Z takimi przyrządami kuchennymi smażenie wątróbki stanie się proste i bezproblemowe.

faworki
24.01.2023 11:46 Wachowicz pokazała swój kunszt. Jej faworki zachwycają smakiem, wszystko przez odpowiedni tłuszcz

W tłusty czwartek w każdym domu musi znaleźć się talerz faworków. Najlepsze oczywiście są te wykonane samodzielnie. Pyszna porcję tego specjału możesz przygotować dzięki sprawdzonemu przepisowi Ewy Wachowicz. Dzięki smażeniu na smalcu słodki chrust wychodzi kruchy i delikatny.Zdania odnośnie najlepszego tłuszcze do smażenia faworków są podzielone. Niektórzy używają w tym celu oleju rzepakowego. Znana dziennikarka stawia jednak na klasyczny składnik do smażenia, czyli wieprzowy smalec. Nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to najlepszy wybór.Równie ważna, jak wybór właściwego tłuszczu, jest odpowiednia temperatura smażenia. Przed przystąpieniem do smażenia właściwego, wrzuć na rozgrzany smalec kawałek faworkowego ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i będzie mieć słomkowy kolor, znaczy to, że temperatura jest w sam raz. Faworki najlepiej przyrządzać na średniej mocy palnika.

Jak zrobić bielutki, aksamitny smalec? Kluczowa jest 1 zasada i 1 dodatek
22.01.2023 14:58 Jak zrobić śnieżnobiały, aksamitny smalec? Kluczowa jest 1 zasada i 1 dodatek

Zapomnij o kupnym smalcu. O wiele smaczniejsze smarowidło ze słoniny i boczku zrobisz w swojej kuchni. Do smalcu dodaj cebulę, czosnek i jabłko. Pamiętaj również o solidnej porcji majeranku. Domowy smalec będzie aksamitny i pyszny, kiedy dodasz do niego kilka łyżek mleka.Domowy smalec przyrządzony według babcinej receptury jest o wiele smaczniejszy niż kupny produkt. Oczywiście możemy trafić na dobry jakościowy smalec z marketu, jednak wtedy będzie on o wiele droższy i będziemy mieć go niewiele. W tej samej cenie zrobimy kilka słoiczków domowego smalcu. Do domowego smalcu zawsze dodajemy jabłko, cebulę, czosnek i majeranek. To dzięki tym składnikom, smarowidło jest przepyszne i nie smakuje jak sam tłuszcz. Babcie do smalcu dodają również mleko. Mleko wzmacnia kolor smarowidła, poprawia smak i konsystencję.Nie ma nic lepszego niż domowy smalec z mięsnymi skwarkami, świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Smalec zrobimy błyskawicznie. Domowe smarowidło będzie gotowe tego samego dnia. Możemy wykorzystać je również do przygotowania jajecznicy.

kotlety mielone
16.01.2023 17:31 Najlepszy tłuszcz do smażenia kotletów mielonych. Kosztuje grosze i nieziemsko podbija ich smak

Wybór odpowiedniego tłuszczu nie jest oczywistą sprawą i wielu amatorów gotowania ma z tym niemały problem. Wszystko zależy od rodzaju przygotowywanego dania. Jak ma się sprawa w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych? Okazuje się, że najlepszym wyborem będzie wieprzowy smalec.Najczęściej wybieranym tłuszczem do kotletów mielonych jest olej rzepakowy. Jest to wybór jak najbardziej trafny, gdyż olej jest neutralny w smaku i dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli jednak chcesz, by Twoje kotlety mielone były wyjątkowo soczyste, postaw na zwykły smalec bez dodatków. Takie sposób smażenia kotletów przez lata praktykowały najlepsze kucharki.Jeśli preferujesz delikatny smak kotletów mielonych, możesz zamienić smalec na klarowane masło. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ten produkt jest dosyć kosztowny. Pamiętaj także, że zwykłe masło nie nadaje się do smażenia, gdyż w wysokich temperaturach zaczyna się palić. Wybierz najlepszą dla siebie opcję i ciesz się wybornym smakiem kotletów mielonych.

Zasmażka bez tłuszczu jest zdrowsza
08.01.2023 13:57 Na jakim tłuszczu robisz zasmażkę? Nasza wersja jest o niebo lepsza od innych

Zasmażka jest popularnym dodatkiem do wielu zup czy sosów. Ma za zadanie dodać potrawie smaku, koloru, a także ją nieco zagęścić. Najczęściej zasmażkę przyrządza się z mąki i tłuszczu, dlatego jest dość kaloryczna. Proponujemy więc postawić na jej lżejszą wersję i zamiast tłuszczu dodać wodę lub bulion. Będzie równie smaczna.Wiele dań kuchni polskiej wzbogaca się o zasmażkę. Smażona na tłuszczu mąka pozwala szybko je zagęścić, lecz sprawia, że potrawy tracą na lekkości. Prosty wariant beztłuszczowy pozwoli odpowiednio wprowadzić mąkę do sosu czy zupy. Podpowiadamy, jak go przygotować i wyjaśniamy, czym różni się od innych wersji.

Smalec
07.01.2023 21:14 Babcia Stasia nie wyobraża sobie smalczyku bez dodatku tego owocu. Wybór jest strzałem w 10

Domowy smalec skusi niejednego amatora mięsnych rarytasów. Zaproponowany przez babcie Stasię dodatek gruszki sprawia, że ma on jeszcze więcej smaku. Konsystencja jest również o wiele przyjemniejsza. Musicie spróbować. Zrobienie pysznego smalcu wydaje się proste, ale nierzadko szczegóły zaważają o jego smaku. Tak jest w przypadku przepisu babci Stasi. Do rarytasu dodaje ona startą gruszkę wraz z sokiem i smaży owoc wraz z wytopioną słoniną, boczkiem i cebulką, uzyskując aromatyczną i kremową konsystencję wyrobu. Mało kto mu się oprze.

Smalec z niezwykłym dodatkiem. O wiele lepszy od klasycznej wersji. Przyjemnie chrupie
09.12.2022 19:29 Smalec z niezwykłym dodatkiem. O wiele lepszy od klasycznej wersji. Przyjemnie chrupie

Nie cebula, nie jabłko. Najlepszy smalec przyrządzisz z dodatkiem orzechów włoskich. Chrupiący, aromatyczny składnik wzmacnia smak kultowego smarowidła. Smalec z orzechami będzie totalnym hitem na spotkaniach w gronie znajomych. Zwłaszcza w chłodne dni. Smalec to nic innego jak wytopiona słonina z różnymi dodatkami. Niektórzy do smarowidła dodają jabłko, inni cebulę. Mało kto wie jednak, że do smalcu można dorzucić również typowo jesienny i świąteczny składnik - orzechy włoskie. Smalec z orzechami zachwyca smakiem i aromatem.Do przygotowania smalcu z orzechami potrzebujesz wyłącznie słoniny i orzechów. Inne składniki są zbędne. Orzechy wzmocnią smak tłuszczu i dodadzą mu wyjątkowej nuty. Smalec koniecznie przełóż do umytego i wyparzonego słoika i odstaw do góry dnem, żeby wieczka złapały.Gotowy smalec z orzechami przechowuj w lodówce. Smarowidło będzie świeże przez wiele tygodni. Po otwarciu również przechowuj go w chłodnym miejscu. Smalec podany z kromką świeżego chleba lub z bułką posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych potraw.

Jajka sadzone na smalcu. Babcia Ania zawsze pamięta o 1 sztuczce
09.11.2022 08:27 Jajka sadzone na smalcu. Babcia Ania zawsze pamięta o 1 sztuczce

Jajka sadzone na smalcu według przepisu babci Ani mają jeszcze lepszy smak niż smażone na innym rodzaju tłuszczu. Babcia smalec posypuje dodatkowo solą. Prosty trik zapobiega pryskaniu tłuszczu podczas smażenia. Jajka sadzone przygotujesz w kilka minut.Niektórzy jajka sadzone smażą na oleju rzepakowym lub oliwie, inni na maśle. Mało kto wie, że to nie jedyne rodzaje tłuszczu, na których można przyrządzić doskonały dodatek do obiadu. Jajka sadzone na smalcu mają jeszcze lepszy smak. Koniecznie oprósz je dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.Do jajek sadzonych na smalcu wykorzystaj sztuczkę babci Ani. Przed wbiciem jajek na patelnię, dobrze rozgrzej tłuszcz i oprósz go solą. To prosty i skuteczny trik, dzięki któremu smalec nie będzie pryskał podczas smażenia. Unikniesz więc oparzeń i sprzątania z tłuszczu całej kuchni.Jajka sadzone na smalcu to pomysł na szybki i pożywny obiad. Podasz je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Do jajek przygotujesz również sos grzybowy, sos pieczarkowy, koperkowy, chrzanowy. Podasz je również z ulubionym mięsem i surówkami, np. smażonym kurczakiem i mizerią.

smalec
05.10.2022 07:50 Kontrowersyjny smalec - używać czy nie? Poznaj wady i zalety popularnego tłuszczu

Smalec jest bardzo popularnym tłuszczem, wykorzystywanym między innymi w cukiernictwie i do smażenia różnego rodzaju mięs. Ze smalcu z dodatkiem cebuli i boczku możemy przygotować również smarowidło do chleba. Wiele osób unika jednak tego tłuszczu, w trosce o swoje zdrowie. Sięgać więc po smalec, czy lepiej nie? Smalec to nic innego jak wytopiona słonina wieprzowa, czyli tłuszcz. Smalec bez żadnych dodatków doskonale nadaje się do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i nie przypala się nawet podczas długotrwałej obróbki termicznej. Wiele osób na smalcu smaży np. kotlety schabowe lub pączki.Smalec możemy również wykorzystać jako smarowidło do chleba. Wystarczy połączyć go z cebulą i skwarkami z boczku wędzonego. Świetnym dodatkiem do smalcu jest również jabłko, które podbija smak smarowidła. Kromka chleba posmarowana smalcem i podana z ogórkiem kiszonym jest dość popularną przekąską.Nie wszyscy jednak wiedzą, z czego tak naprawdę składa się smalec i dlaczego nie powinniśmy go nadużywać. Jedzenie smalcu w nadmiernych ilościach lub częste smażenie na nim potraw grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Szarlotka Tomasza Strzelczyka
23.09.2022 15:09 Strzelczyk pokazał wszystkim jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami

Tomasz Strzelczyk lubi nas zaskakiwać swoim innowacyjnym podejście do klasycznych, prostych przepisów. Zapewne każdy zetknął się z przepisem na szarlotkę. Ale czy widzieliście kiedyś, aby do szarlotki używać całych jabłek? Zapraszamy do kulinarnej podróży.Szarlotka według Tomasza Strzelczyka wyróżnia się nie tylko ze względu sposób dodania do niej owoców. Ta szarlotka pieczona jest bowiem w garnku (garnek musi mieć metalowe rączki). Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia karmelu. Tego po prostu trzeba spróbować. Po więcej pysznych inspiracji zapraszamy na kanał YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

smażenie wątróbki
31.08.2022 21:02 3 największe błędy przy smażeniu wątróbki. Teraz wątróbka zawsze wyjdzie ci miękka i soczysta

Trzy największe błędy przy smażeniu wątróbki polegają na jej pryskaniu, zbyt dużej twardości i małej soczystości. Zobaczcie, jak łatwo uniknąć tych problemów, a wątróbka zawsze wyjdzie wam miękka i pełna smaku. Nie będzie też brudzić całej kuchni, co też potrafi odebrać chęci do jej przyrządzania.Wątróbka u niektórych budzi wiele emocji. Są tacy, którzy nie wezmą jej do ust ze względu na jej pochodzenie, smak i zapach. Jednak ten podrób ma też wielu zwolenników. Odpowiednio przyrządzona wątróbka potrafi bowiem doskonale smakować. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo przygotować wątróbkę. Tak, by nie brudziła kuchni w czasie smażenia, a także, by po przyrządzeniu była miękka, krucha i rozpływała się w ustach. Oto kilka tajemnic wątróbki.

smażenie wątróbki
14.08.2022 21:32 Sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Już nigdy nie pobrudzi ci kuchni

Poznaj sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Dzięki niemu już nigdy nie pobrudzi ci kuchni. W sumie wystarczy tylko zmienić nawyki i nie zaczynać smażenia od wlania tłuszczu na patelnię. Gwarantujemy, że wątróbka będzie miękka i smaczna, a kuchnia czysta, jak przed smażeniem.Wątróbkę jedni uwielbiają, inni omijają wielkim łukiem. Nie wszyscy bowiem przepadają za podrobami. Jednak ci, którzy lubią wątróbkę, zazwyczaj przyrządzają ją na patelni. I tu pojawia się prawdziwa zmora wielbicieli tego podrobu, bo pryskająca wątróbka potrafi nam pobrudzić całą kuchnię. Na szczęście my doskonale wiemy, co zrobić, by wątróbka nie pryskała w czasie smażenia.

Jak zrobić dobry smalec
29.07.2022 19:22 Jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis

Kto ma ochotę na przysmak jak ze zdjęcia? Wiecie, jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis, według którego przygotujecie pyszny, domowy smalec. Będzie biały, kremowy i bardzo smaczny. Doskonały do smarowania chleba, najlepiej żytniego lub razowego. Oj, będziecie się nim zajadać. Smalec sprzedawany w kostkach służy głównie do smażenia. Ten do smarowania chleba zwykle pakowany jest w słoiczki lub plastikowe pojemniki. Bywa smaczny, ale jest dość drogi. Jeśli więc macie ochotę na chleb ze smalcem i z kiszonym ogórkiem, jak za dawnych lat, najlepiej przygotujcie go domowym sposobem. Babcia i jej sprawdzony przepis podpowiedzą wam, jak zrobić dobry smalec.

smalec
12.06.2022 13:33 Idealnie doprawiony domowy smalec z dodatkiem mleka. Przepis krok po kroku

Poznajcie przepis na idealnie doprawiony domowy smalec. Będzie miał dodatek mleka, dzięki czemu wyjdzie śnieżnobiały i aksamitny w smaku. Zobaczcie krok po kroku, jak go zrobić. W sumie nie ma w tym wielkiej trudności. Trzeba jednak wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę. Domowy smalec może być przepyszny. Gdy wzbogacicie go o kilka dodatków, zachwyci smakiem i aromatem. Podany na kromce świeżego, wiejskiego chleba z plasterkami kiszonego ogórka to prawdziwy rarytas. Oczywiście jest dość kaloryczny, ale gdy posmarujecie nim 1-2 kromki chleba i zjecie raz na jakiś czas, na pewno wam nie zaszkodzi. Popularnymi dodatkami do smalcu jest boczek, cebula i jabłko. Jednak można go wzbogacić również o inne składniki, np. zioła, które ułatwią trawienie smalcu. My dolejemy do smalcu trochę mleka, które zagwarantuje gotowemu smalcowi biały kolor i aksamitny smak.