Smalec według niezawodnej receptury
Canva.com / arfo

Jak zrobić domowy smalec?

Fantastyczny smalec dla wielu smakoszy jest jednym z frykasów, który kojarzy się bezpośrednio z czasami beztroskiego dzieciństwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować smarowidło samodzielnie we własnej kuchni. Efekt przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Nie da się ukryć, że smalec należy do grona produktów, które potrafią wywołać nostalgię. Dawniej jadano go z pajdą swojskiego chleba i ogórkiem kiszonym. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w Twojej kuchni.

Domowy smalec jak z dzieciństwa

Smalec jest uznawany za jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby zajadać go niemal codziennie. Nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ smalec jest bardzo tłusty. W takiej sytuacji możemy skorzystać z zamiennika na bazie fasoli.

Oczywiście od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na bardziej tłustą przekąskę. Wówczas idealnie sprawdzi się domowy smalec, który z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Domowy smalec jest bardzo prosty w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić bez większych problemów z poniższym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Produkty, które nie nadają się na śniadanieProdukty, które nie nadają się na śniadanieCzytaj dalej
  • 1 kg słoniny
  • dwie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Smalec

(Canva.com / MagMos)

Niezawodny przepis na wyborny smalec

Najpierw słoninę pozbawiamy skóry i kroimy w niewielką kostkę. Możemy ją również zmielić w maszynce o sporych oczkach. Tak przygotowaną słoninę umieszczamy w garnku i podgrzewamy. W ten sposób wytopimy z niej tłuszcz.

Słoninę najlepiej podgrzewać na niewielkim ogniu. Nie zapominajmy o jej mieszaniu. Cały proces może trwać nawet trzy godziny. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do tłuszczu. Całość wzbogacamy o majeranek, sól i pieprz.

Po kilku minutach wyłączamy ogień. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy cebula zacznie się rumienić. Roztopiony smalec przelewamy do słoiczków. Kiedy już ostygnie, wstawiamy go do lodówki. Tak przygotowany specjał możemy przechowywać przez kilkanaście dni.

Smalec idealnie nada się jako dodatek do chleba. Oczywiście nie możemy zapomnieć o dodatku w postaci ogórka kiszonego. Je również można przygotować bez większych problemów we własnej kuchni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł