Swojska jajecznica z kiełbasą
Swojska jajecznica z kiełbasą jest prostym i szybkim pomysłem na bardzo pożywne śniadanie. Podsmażone na maśle z cebulką mięso genialnie komponuje się z delikatnymi jajkami i szczypiorkiem. Jajecznica jest bardzo sycąca, doda Ci więc energii na wiele godzin. Poznaj przepis na swojską jajecznicę z kiełbasą.
Jajecznica z kiełbasą to świetna opcja śniadaniowa dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Jajecznicę zawsze podaję z grzankami lub świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem, na którym masło delikatnie się rozpuszcza. Jajecznicę doprawiam delikatnie solą i pieprzem pod sam koniec smażenia.
Do przygotowania dania wykorzystaj tradycyjną, śląską kiełbasę lub podsuszaną, np. żywiecką. Jajka przed dodaniem na patelnię wymieszaj z mlekiem i posiekanym szczypiorkiem, dzięki czemu jajecznica nie będzie sucha i się nie przypali. Mleko dodane do jajek dobrze je rozpulchnia i sprawia, że danie jest wilgotne i doskonałe w smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne śniadanie-tu poznasz przepis na doskonałą jajecznicę na boczku, idealnie ściętą i niezwykle aromatyczną.
Przepis na swojską jajecznicę z kiełbasą
Składniki na 2 porcje:
6 jajek
kiełbasa śląska lub żywiecka
szczypiorek
cebula biała
2 łyżki masła
sól, pieprz
3 łyżki mleka
Jak przygotować jajecznicę z kiełbasą?
Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez 3-4 minuty. Jajka wymieszaj z mlekiem i posiekanym szczypiorkiem, wlej na patelnię, jak kiełbaska się podsmaży.
Jajecznicę smaż na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.