Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.11.2021 01:00

Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią

Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią
canva/FotografiaBasica

Jajecznica z cukinią jest wyjątkowo smaczną i lekką opcją śniadaniową. Jajecznica jest aromatyczna, zdrowa i bardzo pożywna. Śniadanie przygotujesz w kilka minut, doskonale sprawdzi się więc w nawet najbardziej zabiegany poranek. Poznaj prosty przepis na jajecznicę z cukinią, idealną na lekkie i sycące śniadanie.

Cukinia jest warzywem dyniowatym, z którego przygotowujemy głównie leczo, cukinię faszerowaną, zupy kremy. Cukinia doskonale sprawdzi się również jako składnik śniadania, sprawiając, że danie jest pożywne i bardzo smaczne. Z cukinii możesz przygotować jajecznicę, omlet, a nawet słodką owsiankę, która doda Ci energii na cały poranek.

Czosnek i cebulka świetnie komponują się z cukinią. Podsmażone na maśle warzywa pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej. Przed wbiciem jajek na patelnię wymieszaj je z odrobiną mleka, dzięki czemu jajecznica będzie doskonale ścięta, ale się nie wysuszy. Jajecznicę podawaj z kromką świeżego chleba lub jeszcze ciepłą bułką.

Przepis na jajecznicę z cukinią, idealną na lekkie śniadanie

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • mała cukinia

  • mała czerwona cebula

  • ząbek czosnku

  • pieprz, sól

  • 3 łyżki mleka

  • 2 łyżki masła

Jak przygotować jajecznicę z cukinią?

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, oprósz delikatnie solą, pieprzem i smaż przez 4-5 minut.

Jajka wymieszaj z mlekiem, następnie wlej na patelnię, dopraw solą, pieprzem i smaż do ścięcia i powstania jajecznicy.

Smacznego.