Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią
Jajecznica z cukinią jest wyjątkowo smaczną i lekką opcją śniadaniową. Jajecznica jest aromatyczna, zdrowa i bardzo pożywna. Śniadanie przygotujesz w kilka minut, doskonale sprawdzi się więc w nawet najbardziej zabiegany poranek. Poznaj prosty przepis na jajecznicę z cukinią, idealną na lekkie i sycące śniadanie.
Cukinia jest warzywem dyniowatym, z którego przygotowujemy głównie leczo, cukinię faszerowaną, zupy kremy. Cukinia doskonale sprawdzi się również jako składnik śniadania, sprawiając, że danie jest pożywne i bardzo smaczne. Z cukinii możesz przygotować jajecznicę, omlet, a nawet słodką owsiankę, która doda Ci energii na cały poranek.
Czosnek i cebulka świetnie komponują się z cukinią. Podsmażone na maśle warzywa pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej. Przed wbiciem jajek na patelnię wymieszaj je z odrobiną mleka, dzięki czemu jajecznica będzie doskonale ścięta, ale się nie wysuszy. Jajecznicę podawaj z kromką świeżego chleba lub jeszcze ciepłą bułką.
Przepis na jajecznicę z cukinią, idealną na lekkie śniadanie
Składniki na 2 porcje:
6 jajek
mała cukinia
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
pieprz, sól
3 łyżki mleka
2 łyżki masła
Jak przygotować jajecznicę z cukinią?
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, oprósz delikatnie solą, pieprzem i smaż przez 4-5 minut.
Jajka wymieszaj z mlekiem, następnie wlej na patelnię, dopraw solą, pieprzem i smaż do ścięcia i powstania jajecznicy.
Smacznego.