Smakosze.pl
Pasta z tuńczyka

canva/arfo, Getty Images

Cudna pasta na kanapki z tuńczykiem - lepsza niż z makrelą

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasta twarogowa z tuńczykiem ma wyjątkowy smak, który zachwyca fanów ryb. Jeśli zazwyczaj decydujesz się na pastę z makreli, poniższy wariant jeszcze bardziej przypadnie ci do gustu. Wykonanie dużej ilości pasty zajmuje jedynie kilka chwil. Świetnie pasuje jako dodatek do kanapek czy tostów na śniadanie bądź kolacje.

Pasta twarogowa z tuńczykiem składa się jedynie z kilku produktów, których kupno nie powinno sprawić żadnych problemów. Dodatkowo można zrobić ją w kilka minut, więc jeśli co rano jesteś bardzo zabiegany i nie masz czasu na długie gotowanie, pasta może być idealnym rozwiązaniem.

Pasta z tuńczykiem jest sycąca, a spora zawartość białka w mięsie ryby wydłuża uczucie najedzenia. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność, zamiast majonezu dodaj do pasty jogurtu greckiego lub islandzkiego skyru - oba z nich mają odpowiednią gęstość, aby imitować tłusty majonez.

Przepis na pastę twarogową z tuńczykiem

Składniki:

  • szklanka sera twarogowego

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu

  • sól

  • pieprz

  • 1 czerwona cebula

  • garść świeżego koperku

  • pół łyżeczki czosnku suszonego

Zacznij od przełożenia sera twarogowego do miski i rozgnieć go widelcem. Możesz zmielić go także w maszynce do mięsa. Tuńczyk po otworzeniu odcedź z zalewy i delikatnie rozdrobnij nożem. Jeśli chcesz kremową konsystencję, również zmiel go w maszynce.

Projekt bez tytułu - 2021-11-25T164730.217

Jaki jest najlepszy olej do śledzi?

CZYTAJ DALEJ

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć ją do sera oraz tuńczyka. Koperek przemyj pod bieżącą wodą i bardzo drobno posiekaj. W miseczce umieść majonez, sól, pieprz, czosnek suszony oraz świeży koperek. Jeśli chcesz wzmocnić intensywność smaku pasty, wlej kilka kropli sosu worcestershire.

Wymieszaj sos i przelej go do sera z rybą. Dokładnie wymieszaj całość i zakryj miskę folią spożywczą (uchronisz dzięki temu inne produkty w lodówce przed zapachem tuńczyka). Wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia prosty przepis na pastę z twarogiem i kiszonymi ogórkami.

Pasta na kanapce

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam


Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >