Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudna pasta na kanapki z tuńczykiem - lepsza niż z makrelą
Adam Moskal
Adam Moskal 24.11.2021 01:00

Cudna pasta na kanapki z tuńczykiem - lepsza niż z makrelą

Pasta z tuńczyka
canva/arfo, Getty Images

Pasta twarogowa z tuńczykiem ma wyjątkowy smak, który zachwyca fanów ryb. Jeśli zazwyczaj decydujesz się na pastę z makreli, poniższy wariant jeszcze bardziej przypadnie ci do gustu. Wykonanie dużej ilości pasty zajmuje jedynie kilka chwil. Świetnie pasuje jako dodatek do kanapek czy tostów na śniadanie bądź kolacje.

Pasta twarogowa z tuńczykiem składa się jedynie z kilku produktów, których kupno nie powinno sprawić żadnych problemów. Dodatkowo można zrobić ją w kilka minut, więc jeśli co rano jesteś bardzo zabiegany i nie masz czasu na długie gotowanie, pasta może być idealnym rozwiązaniem.

Pasta z tuńczykiem jest sycąca, a spora zawartość białka w mięsie ryby wydłuża uczucie najedzenia. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność, zamiast majonezu dodaj do pasty jogurtu greckiego lub islandzkiego skyru - oba z nich mają odpowiednią gęstość, aby imitować tłusty majonez.

Przepis na pastę twarogową z tuńczykiem

Składniki:

  • szklanka sera twarogowego

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu

  • sól

  • pieprz

  • 1 czerwona cebula

  • garść świeżego koperku

  • pół łyżeczki czosnku suszonego

Zacznij od przełożenia sera twarogowego do miski i rozgnieć go widelcem. Możesz zmielić go także w maszynce do mięsa. Tuńczyk po otworzeniu odcedź z zalewy i delikatnie rozdrobnij nożem. Jeśli chcesz kremową konsystencję, również zmiel go w maszynce.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć ją do sera oraz tuńczyka. Koperek przemyj pod bieżącą wodą i bardzo drobno posiekaj. W miseczce umieść majonez, sól, pieprz, czosnek suszony oraz świeży koperek. Jeśli chcesz wzmocnić intensywność smaku pasty, wlej kilka kropli sosu worcestershire.

Wymieszaj sos i przelej go do sera z rybą. Dokładnie wymieszaj całość i zakryj miskę folią spożywczą (uchronisz dzięki temu inne produkty w lodówce przed zapachem tuńczyka). Wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia prosty przepis na pastę z twarogiem i kiszonymi ogórkami.

Pasta na kanapce

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam Zapraszamy na nasz Instagram