Chociaż powszechnie uważa się, że pasztet to danie typowo mięsne, jego wegetariańskie odpowiedniki cieszą się coraz większą popularnością. Można przygotować je tak naprawdę na niezliczenie wiele sposobów – z soczewicy, cukinii albo grzybów. Odpowiednio doprawione są doskonałym sposobem na przemycenie porcji warzyw nawet wybrednym.
Wegetarianie nie jedzą mięsa głównie ze względu na przekonania religijne bądź etyczne, które związane są z hodowlą i ubojem zwierząt hodowlanych, czy jedzą jednak produkty odzwierzęce? Czy wegetarianie jedzą jajka?Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jajka to również witaminy z grupy B, witamina A,E,K, wapń, żelazo, magnez i beta-karoten, ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest więc nieoceniony. Jajka to również spora dawka energii, a śniadanie z nich złożone doda nam siły na wiele godzin.Dieta wegetariańska składa się głównie z kaszy, ryżu, warzyw, owoców, strączków i produktów białkowych. Dieta wegetariańska jest lekka i pozbawiona ciężkiego, czerwonego mięsa. Niektórzy wegetarianie nie jedzą nawet ryb, inni dopuszczają spożywanie drobiu, dieta wegetariańska jest więc bardzo różnorodna.Jeśli chcesz wypróbować pysznych potraw wegetariańskich, koniecznie ugotuj curry z batatów i orzechów i usmaż kotlety z kalafiora, a przekonasz się, że dania bezmięsne również są pyszne i bardzo sycące.
Knedle kojarzą się większości osób z ciastem ziemniaczanym i ukrytą w środku śliwką. Jednak Karol Okrasa lubi łamać tradycyjne przepisy i proponuje wyjątkowe knedle z twarogowym farszem. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz już ziemniaków. Ciasto na knedle robi się zwykle z gotowanych ziemniaków, można też z twarogu. Jednak Karol Okrasa proponuje je przygotować z fasoli. Dzięki temu ciasto, jak i całe knedle zyskają niepowtarzalny smak i będą pełne wartościowego białka. Zwłaszcza że wytrawne nadzienie przygotowuje z twarogu. Takie knedle zadowolą szczególnie jaroszy, ale posmakują na pewno wszystkim. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kuchnia wegańska ma w swoim zanadrzu wiele zaskakujących receptur, które smakiem zachwycą niejednego mięsożercę. Tak jest też w przypadku delikatnych flaczków z boczniaków, gdzie kompozycja przypraw doskonale odwzorowuje smak tradycyjnej wersji tego dania. Boczniaki, które często stosuje się jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej, są nie tylko cennym źródłem białka, ale też doskonale imitują wizualnie podroby. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają znikomą ilość tłuszczu. Dania z ich udziałem są zatem delikatne i lekkostrawne. Tę niezwykłą lekkość odczujecie też i w tym daniu. Bazą naszych flaczków jest bowiem aromatyczny bulion warzywny i podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu boczniaki. Potrawa jest jednocześnie sycąca i smaczna, idealna na chłodne jesienne popołudnia i wieczory. Rezygnując z zasmażki i dodając ulubiony makaron, przygotujecie dobrze zbilansowany, dietetyczny posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie schabowe, nie mielone, dziś na obiad będą kotlety z selera. Tak, tak, seler korzeniowy nie będzie tylko małym dodatkiem do zupy, ale podstawą drugiego dania. Przetestujcie koniecznie te lekkie i pyszne kotleciki. Są doskonałą alternatywą dla dań mięsnych. Seler korzeniowy pozostaje w naszej kuchni prawie niezauważony. No, może dorzucimy go do zupy czy sałatki jarzynowej. Jednak nie za dużo, by nie był w daniu zbyt wyczuwalny. Lecz seler korzeniowy jest naprawdę smaczny. Ma słodkawo-orzeźwiający smak i wiele cennych składników. Spróbujcie go raz, a na pewno będziecie do niego wracać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyszne krokiety potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wymagających smakoszy. Dziś wypróbujemy przepis na zawiniątka, w których wnętrzu zagoszczą wyborne warzywa. Danie z pewnością przypadnie do gustu domownikom.Krokiety uchodzą za jeden z klasycznych specjałów swojskiej kuchni. Przeważnie przygotowujemy je z mięsnym farszem lub takim, który bazuje na kapuście i grzybach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by krokiety wypełnić rozmaitymi warzywami. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka papierówki to owoce, do których wielu z nas ma do tej pory wielki sentyment. Charakteryzuje je nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także moc wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Naprawdę warto je poznać!