Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wegetarianizm

Wegetarianizm

pasztet wegański
25.03.2022 22:52 Pasztet wegetariański - wyśmienity przepis na bezglutenowy przysmak

Chociaż powszechnie uważa się, że pasztet to danie typowo mięsne, jego wegetariańskie odpowiedniki cieszą się coraz większą popularnością. Można przygotować je tak naprawdę na niezliczenie wiele sposobów – z soczewicy, cukinii albo grzybów. Odpowiednio doprawione są doskonałym sposobem na przemycenie porcji warzyw nawet wybrednym.

Czy wegetarianie jedzą jajka?
14.12.2021 01:00 Czy wegetarianie jedzą jajka?

Wegetarianie nie jedzą mięsa głównie ze względu na przekonania religijne bądź etyczne, które związane są z hodowlą i ubojem zwierząt hodowlanych, czy jedzą jednak produkty odzwierzęce? Czy wegetarianie jedzą jajka?Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jajka to również witaminy z grupy B, witamina A,E,K, wapń, żelazo, magnez i beta-karoten, ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest więc nieoceniony. Jajka to również spora dawka energii, a śniadanie z nich złożone doda nam siły na wiele godzin.Dieta wegetariańska składa się głównie z kaszy, ryżu, warzyw, owoców, strączków i produktów białkowych. Dieta wegetariańska jest lekka i pozbawiona ciężkiego, czerwonego mięsa. Niektórzy wegetarianie nie jedzą nawet ryb, inni dopuszczają spożywanie drobiu, dieta wegetariańska jest więc bardzo różnorodna.Jeśli chcesz wypróbować pysznych potraw wegetariańskich, koniecznie ugotuj curry z batatów i orzechów i usmaż kotlety z kalafiora, a przekonasz się, że dania bezmięsne również są pyszne i bardzo sycące.

knedle
30.09.2021 02:00 Knedle od Okrasy z twarogowym farszem - jarskie marzenie

Knedle kojarzą się większości osób z ciastem ziemniaczanym i ukrytą w środku śliwką. Jednak Karol Okrasa lubi łamać tradycyjne przepisy i proponuje wyjątkowe knedle z twarogowym farszem. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz już ziemniaków. Ciasto na knedle robi się zwykle z gotowanych ziemniaków, można też z twarogu. Jednak Karol Okrasa proponuje je przygotować z fasoli. Dzięki temu ciasto, jak i całe knedle zyskają niepowtarzalny smak i będą pełne wartościowego białka. Zwłaszcza że wytrawne nadzienie przygotowuje z twarogu. Takie knedle zadowolą szczególnie jaroszy, ale posmakują na pewno wszystkim. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

flaczki z boczniaka
17.09.2021 02:00 Delikatne, bezmięsne flaczki z boczniakow

Kuchnia wegańska ma w swoim zanadrzu wiele zaskakujących receptur, które smakiem zachwycą niejednego mięsożercę. Tak jest też w przypadku delikatnych flaczków z boczniaków, gdzie kompozycja przypraw doskonale odwzorowuje smak tradycyjnej wersji tego dania. Boczniaki, które często stosuje się jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej, są nie tylko cennym źródłem białka, ale też doskonale imitują wizualnie podroby. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają znikomą ilość tłuszczu. Dania z ich udziałem są zatem delikatne i lekkostrawne. Tę niezwykłą lekkość odczujecie też i w tym daniu. Bazą naszych flaczków jest bowiem aromatyczny bulion warzywny i podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu boczniaki. Potrawa jest jednocześnie sycąca i smaczna, idealna na chłodne jesienne popołudnia i wieczory. Rezygnując z zasmażki i dodając ulubiony makaron, przygotujecie dobrze zbilansowany, dietetyczny posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety
06.09.2021 02:00 Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina

Nie schabowe, nie mielone, dziś na obiad będą kotlety z selera. Tak, tak, seler korzeniowy nie będzie tylko małym dodatkiem do zupy, ale podstawą drugiego dania. Przetestujcie koniecznie te lekkie i pyszne kotleciki. Są doskonałą alternatywą dla dań mięsnych. Seler korzeniowy pozostaje w naszej kuchni prawie niezauważony. No, może dorzucimy go do zupy czy sałatki jarzynowej. Jednak nie za dużo, by nie był w daniu zbyt wyczuwalny. Lecz seler korzeniowy jest naprawdę smaczny. Ma słodkawo-orzeźwiający smak i wiele cennych składników. Spróbujcie go raz, a na pewno będziecie do niego wracać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Warzywne krokiety zachwycą najbliższych
31.07.2021 02:00 Lekkie krokiety z nietypowym, warzywnym farszem

Pyszne krokiety potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wymagających smakoszy. Dziś wypróbujemy przepis na zawiniątka, w których wnętrzu zagoszczą wyborne warzywa. Danie z pewnością przypadnie do gustu domownikom.Krokiety uchodzą za jeden z klasycznych specjałów swojskiej kuchni. Przeważnie przygotowujemy je z mięsnym farszem lub takim, który bazuje na kapuście i grzybach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by krokiety wypełnić rozmaitymi warzywami. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Papierówki
19.03.2021 01:00 Wyjątkowe zalety papierówek

Jabłka papierówki to owoce, do których wielu z nas ma do tej pory wielki sentyment. Charakteryzuje je nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także moc wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Naprawdę warto je poznać!