Zastąpiliśmy 1 składnik w kultowej zapiekance gyros. Efekt „wow” gwarantowany
Zapiekanka gyros jest świetnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Tym razem przygotowaliśmy dla was znakomita roślinną wersję tego specjału. Zamiast kurczaka wykorzystamy tofu, które zamarynujemy w mieszance przypraw. Warto sprobować - rodzinie z pewnością się spodoba.
Zapiekanki bez mięsa skuszą niejednego smakosza. Sycący i pełen cennych składników odżywczych specjał inspirowany gyrosem przygotujemy z dodatkiem tofu, które dostarczy solidnej porcji białka. Tak pysznego obiadu dawno nie jedliście.
Przepis na wyborną roślinną zapiekankę gyros
Składniki:
2 opakowania tofu wędzonego lub naturalnego, po 180 g każda
3 łyżki przyprawy gyros
6 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
1 szklanka białego ryżu
1,5 szklanki wody
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ogórki kiszone
1 mała puszka kukurydzy
150 g sera mozzarella lub wegańskiego odpowiednika
pół szklanki majonezu z aquafaby
pół szklanki gęstego ketchupu
posiekana natka pietruszki wedle uznania
szczypta soli
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Przygotowanie zapiekanki gyros krok po kroku
Marynowanie tofu:
Tofu wyjmujemy z opakowania i odlewamy płyn. Zawijamy je w ręcznik papierowy i przyciskamy deską z obciążeniem. Pozostawiamy na 10 minut.
Tak odsączony produkt kroimy w kostkę i przenosimy do większej miski. Dodajemy olej oraz przyprawę gyros, dokładnie mieszamy i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie warzyw, tofu i ryżu:
Ryż płuczemy i przenosimy go do garnka. Zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po zakończeniu gotowania pozostawiamy przykryty przez kolejny kwadrans.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, rozdrabniamy na cienkie paseczki. Ogórki kiszone kroimy na plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i rumienimy na niej zamarynowane tofu.
Smażenie prowadzimy na średnim ogniu, nie mieszając tofu zbyt często. Pod koniec wrzucamy cebulkę, by delikatnie zmiękła. Chwilę razem podgrzewamy. Odkładamy na bok.
Przygotowanie zapiekanki gyros
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Majonez łączymy z ketchupem. W niewielkim naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną tłuszczu umieszczamy sypki ryż. Smarujemy go 1/3 porcji sosu i posypujemy 1/3 podanej ilości sera.
Wykładamy tofu z cebulką, po czym dodajemy kolejną porcję sosu oraz sera. Układamy paprykę i ogórki. Wysypujemy także kukurydzę. Wierzch przykrywamy resztą sosu i sera. Pieczemy przez pół godziny. Podajemy na ciepło.
Po inne znakomite receptury na zapiekanki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić ziemniaczany specjał z dodatkiem pieczarek. Ten natomiast zdradza sekret szybkiego obiadu z pieca na bazie makaronu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę
Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia