Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie.
Zapomnij o pomidorowej, którą robi się na bazie rosołu. Teraz najsmaczniejszą zupą na rosole jest cebulowa. Zrobisz ją raz- dwa i zjesz z prawdziwym apetytem. Na jednej dokładce się nie skończy.
Wigilijny barszcz to danie, które dość łatwo zepsuć. Czasem jeden fałszywy ruch lub niepotrzebny dodatek mogą sprawić, że nie wyjdzie tak jak powinien. Na szczęście wiele problemów ma swoje środki zaradcze. Przyjrzyjmy się im.
To przepis na zupę ogórkową o bardzo odświeżonym – dosłownie i w przenośni – wizerunku. Dosłownie, bo taka wersja jest nie dość, że zadziorna w smaku, to jeszcze sycąca jak porządny lunch. W przenośni – bo dzięki temu staje się świetną dietetyczną potrawą.
Od lat gotuję zupę ryżankę, która jest pełna mięsa i warzyw. Dzięki przepisowi babci i smacznemu dodatkowi wychodzi, że palce lizać. Każdemu polecam tę recepturę z dawnych lat.
Jest kilka prostych sposobów, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu pływającego na wierzchu rosołu. Pomocna będzie tu sztuczka z chochlą i kilkoma kostkami lodu. Oto jak to działa.
Po niedzielnym obiedzie zostało ci sporo rosołu? Nie wylewaj go, tylko poznaj przepis, dzięki któremu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz zapomniane danie, którym kiedyś zajadali się wszyscy. Ta zupa po rosole szybko zyska zwolenników w twoim domu i będziesz gotować ją bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie danie chodzi.
Temperatury za oknami zbliżyły się do zera, a w wielu miejscach pojawił się już śnieg, więc najwyższy czas poznać sposoby na rozgrzewające dania. Szczególnie na takie, jak zupa, którą w łatwy sposób przygotujesz z poniższym przepisem. Jej smak oraz prostota zachwyci rodzinę na tyle, że będziesz gotować ją przez całą zimę. Ugotuj i przekonaj się sama.
Zupa pieczarkowa może być jeszcze lepsza. Przygotuj ją według tego przepisu i na nowo odkryj smak pieczarkowej. Dodane do zupy nietypowe produkty, sprawią, że od razu się w niej zakochasz i już zawsze będziesz gotowała ją tylko w ten sposób.
Oto przepis na niezwykle rozgrzewającą, ekspresową i superprostą warzywną zupę. Sprawdza się świetnie w okresie przejściowym przed zimą, kiedy chłody najbardziej dają się we znaki. Warto nagotować od razu garnek na dwa dni.
Z nastaniem okresu przygotowań do świąt sięgamy po przepisy na klasyczne dania. Sprawdźmy więc u klasyków – jak Robert Makłowicz – jak przygotowuje się nasze świąteczne potrawy. Dziś na tapet bierzemy barszcz czerwony.
Zupa ogórkowa jest bardzo lubiana na obiad. Charakterystyczny smak zawdzięcza nie tylko ogórkom kiszonym, ale też mięsu. Jakie mięso dodać do zupy ogórkowej? Wybór jest trudny, dlatego warto postać na ten sprawdzony przepis z dawnych lat.
Jedzenie dla dzieci można kupić niemal w każdym sklepie. Słoiczki z zupkami i gotowymi daniami są bardzo popularne. Teraz ich smak postanowił sprawdzić Książulo. Znany youtuber ocenił jedzenie dla dzieci. Nie owijał przy tym w bawełnę.
Zapomnij o klasycznych polskich zupach. Zamiast gotować kolejny garnek pomidorówki, wypróbuj pożywną zupę z poniższego przepisu. Choć przypomina nieco grochówkę, przyrządzona jest na bazie innego, wartościowego składnika. Syci, jak mało która i jest niezastąpiona na jesień.
Barszcz czerwony to jedna z wigilijnych potraw. Już teraz warto dowiedzieć się, co zrobić, by ta smaczna zupa zyskała piękny rubinowy kolor. Sposób na intensywną barwę jest prosty i wart uwagi każdego smakosza.
Tradycyjny polski rosół ma sporą konkurencję. Zagraża mu najlepsza zupa na świecie, którą możesz przygotować w łatwy sposób z tym przepisem. Jej smak zachwyca już od pierwszej łyżki, więc koniecznie ugotuj ją na najbliższy obiad. O tym, co to za zupa i jak ją przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Nie masz pomysłu, co ugotować na jesienny obiad? Zainspiruj się poniższym przepisem i przyrządź zupę brukselkową. Danie nie ma sobie równych, bo rozgrzewa i syci na długie godziny. Zupa ma także lepszy smak, dzięki użytemu do jej przygotowania mięsu. Aromat i smak jest bajeczny.
Rosół to tradycyjny polski specjał, jednak jego formy znane są na całym świecie. Czasem warto się nimi zainspirować. W ten sposób do naszej zupy trafić może łatwo dostępna azjatycka przyprawa.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Z tej okazji znowu na stołach zagoszczą tradycyjne potrawy. Dla mnie smakiem, który najbardziej kojarzy mi się z Wigilią, jest barszcz czerwony. Moja babcia miała na barszcz swój sposób i była prawdziwą mistrzynią w jego przyrządzaniu.
Nie jesteśmy pewni, czy zupa ze świeżej kapusty zasługuje na nazwę kapuśniak. Wiemy natomiast, że zasługuje na naszą uwagę. Zwłaszcza jesienią, kiedy jest odpowiedzią na chłody i potrzebę bardziej konkretnego jedzenia.
Nieoczekiwany składnik naszej zupy z podrobów zmienia jej charakter i znacznie ją wzbogaca. Flaczki stają się dzięki niemu pełniejsze w smaku. Tak przygotowane, mogą poszerzyć grono swoich zwolenników.
Lubicie krupnik? Ta zupa jest pożywna i pełna smaku. Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Ewa Wachowicz wybiera szczególny rodzaj mięsa. Dzięki temu zupa wychodzi, że palce lizać.
Nie samą kiełbasą żurek stoi. By przyrządzić idealny, musimy pamiętać o odpowiednim doprawieniu. Kilka składników wygotuje się i wypełni zupę smakiem, którego tak bardzo poszukujemy.
To nie zwykła zupa, to gęste i aromatyczne, pełne danie, które starczy za cały obiad. Główną rolę grają w niej ogórki kiszone, ale daleka jest od naszej ogórkowej. Próżno w niej też szukać ziemniaków, które zastąpiono innym wartościowym składnikiem. Wszystko razem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
To proste danie z pulpetami to świetna dietetyczna zupa na redukcję nadmiaru kilogramów. Włączona do diety, pomoże utrzymać figurę, nie rezygnując z kondycji na co dzień. Dzięki podobnym przepisom łatwiej odchudzać się z głową.
Zupa z chleba to przepis genialny w swojej prostocie. Jest aksamitna, kremowa, dzięki użyciu bulionu mięsna w smaku. Ale na pierwszym planie jest tu chleb – najważniejszy na świecie produkt spożywczy i symbol obfitości i dobra.
Prognoza pogody na Wszystkich Świętych nie zapowiada się zbyt dobrze. Podczas wizyt na grobach najbliższych warto zadbać o coś, co rozgrzeje organizm. Zamiast kawy czy herbaty zawsze wlewam do termosu jedną rzecz. Nie wyobrażam sobie niczego lepszego na taką okazję.
Za oknami drastycznie spadły temperatury, więc to dobry powód, aby poznać przepisy na rozgrzewające dania. Jednym z nich jest zupa buraczkowa, która swoim smakiem zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką ją ugotować oraz dowiesz się, czym różni się od tej z tradycyjnego przepisu. Obiecuję, że będzie pozytywnie zaskoczona.