Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

suszone grzyby
14.12.2024 18:51 Żadna woda, żadne mleko. Grzyby na święta moczę tylko w tym składniku, wychodzą przepyszne

Suszenie to najlepszy sposób przygotowania grzybów do przechowywania. Ale jaki jest najlepszy sposób namaczania ich z powrotem? Jest kilka zasad, które pozwolą go wskazać.

zupa krupnik
13.12.2024 18:30 Krupnik zawsze gotuję na tym mięsie, z nim wychodzi najlepiej. Przepis mam z zeszytu babci

Na obiad koniecznie ugotuj krupnik. Ta zapomniana zupa doskonale rozgrzewa i syci na długie godziny. Dlatego poznaj przepis babci i przygotuj według niego danie, które zachwyci każdego. Smak zupy bierze się z jednego zaskakującego składnika. Już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej. 

zupa cebulowa
13.12.2024 16:45 Najlepsza zupa na jesienne chłody. Gotuję ją od razu na dwa dni

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani, ale i pożywny obiad, to zupa cebulowa jest strzałem w 10. Jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Spróbuj, a to danie na stałe zagości w twoim sezonowym menu. 

zakwas na barszcz czerwony
13.12.2024 08:54 Wyparzenie słoika to za mało. Wystarczy prosty trik, a zakwas z buraków nie pleśnieje

Każdy wie, że domowy zakwas z buraków gwarantuje doskonały smak czerwonego barszczu. Niestety, czasami pojawia się w nim pleśń, a to całkowicie dyskwalifikuje zakwas do przygotowania z niego świątecznej zupy. Dlatego koniecznie dowiedz się, co zrobić, żeby zakwas z buraków nie spleśniał. 

zupa z pulpetami
12.12.2024 16:58 Ugotowałem na obiad czerwoną zupę z pulpetami. Pomidorowa nie może się z nią równać

Tradycyjne pulpety na obiad to przeszłość. Poznaj nieskomplikowany przepis i podaj je razem z zupą. Z całą pewnością nigdy nie robiłaś ich w ten sposób, a naprawdę warto. Rodzina pokocha to danie od razu. 

krojenie kostki rosołowej
12.12.2024 06:00 Kostki rosołowe robię samodzielnie. Smaczniejsze i zdrowe, bo bez grama chemii

Zapomnij o gotowych, szkodliwych mieszankach przypraw ze sklepu. Postaw na naturalność i zrób domową kostkę rosołową. Przygotowane z niej dania wyjdą smaczne, aromatyczne i bez zbędnych substancji chemicznych. 

barszcz czerwony
11.12.2024 22:00 Trzymaj się tej zasady, a barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor. Jest kluczowa

Barszcz czerwony jest jedną z wigilijnych potraw. Już niedługo będziemy cieszyć się jego wybornym smakiem. Ta wyjątkowa zupa słynie też z rubinowego koloru. Podpowiadamy, w jaki sposób go uzyskać. 

krupnik
11.12.2024 20:01 To najlepsza kasza do krupniku. Jęczmienna nie może się z nią równać

Kaszę stosujemy w zupach zupełnie machinalnie, nie myśląc ani o tym, jak świetny to pomysł, ani o wyborze tego, jaką dodamy. Tymczasem rodzaj użytej kaszy radykalnie zmienia oblicze zupy. Warto więc przemyśleć nasze wybory.

paszteciki na talerzu
10.12.2024 19:14 To najlepsze paszteciki do barszczu, jakie w życiu jadłem. W tym roku podam je na święta

Przepisów na paszteciki jest wiele, ale dobrych przepisów – nieco mniej. Z tego wychodzą drożdżowe pyszności z kapustą i z grzybami. Są idealne nie tylko do barszczu na wigilię.

zupa wigilijna
09.12.2024 16:45 Staropolska zupa wigilijna, o której mało kto słyszał. To połączenie smaków może zaskoczyć

Na Wigilię zwykle podajemy barszcz czerwony lub zupę grzybową. Jednak warto sięgnąć po przepis naszych przodków i ugotować staropolską zupę wigilijną o nazwie Garus. Połączenie suszonych owoców, piernika i ziemniaków zaskakuje, ale też smakuje wybornie. 

zupa nic
09.12.2024 15:40 Wzięłam mleko, jajka i zrobiłam deser z dzieciństwa. W PRL-u był hitem

Tę potrawę wielu z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Mowa o zupie nic, która jest lekka, jak chmurka i słodka, jak cukier puder. Teraz z przepisem blogerki kulinarnej Ani Zyśk, zrobienie tej zupy mlecznej pójdzie nam jak z płatka. 

zupa krupnik
09.12.2024 09:49 Moja babcia robiła krupnik tylko na takim mięsie. Jak dla mnie żaden inny nie smakuje lepiej

Zapomnij o swoim tradycyjnym przepisie na krupnik. Ta rozgrzewająca zupa może być jeszcze lepsza. Wystarczy przygotować ją na zupełnie innym mięsie niż zazwyczaj, a zyska na smaku. Poznaj przepis babci i ugotuj krupnik, którego nic nie jest w stanie przebić. 

rosół
08.12.2024 06:00 Dodał do rosołu nietypowy składnik. Internauci nie wytrzymali, "koszmar"

Rosół to danie, z którym coraz częściej eksperymentujemy. Wiele osób wciąż stawia na klasyczny przepis na tą potrawę, jednak coraz częściej słyszymy o różnych nietypowych dodatkach do tej zupy. Pomysł jednego z tik-tokerów przebił wszystko, o czym słyszeliśmy i już pisaliśmy!

grochówka
07.12.2024 11:37 Nie ma lepszego mięsa na grochówkę. Boczek to za mało

Grochówka będzie smakowała jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją na odpowiednim mięsie, a  nabierze nie tylko smaku, ale też doskonałego aromatu. Koniecznie dowiedz się, jakie mięso na grochówkę kupić, a już zawsze będziesz używać tylko tego składnika. Jest tani, a zupa wychodzi doskonała.

zupa grzybowa
06.12.2024 21:00 Nikt nie dodaje go do grzybowej. Ta zupa wigilijna przebija nawet barszcz z uszkami

Zupa na Wigilię jest nieodłącznym świątecznym daniem, które musi trafić na stół. Oprócz tradycyjnego barszczu ugotuj zupę grzybową z naszego przepisu. W takiej wersji jest mało znana, więc to ciekawa alternatywa, którą docenią zaproszeni goście. 

grochówka
05.12.2024 14:18 Sycąca, gęsta, pyszna. Gdy gotuję tę zupę, nie podaję już drugiego dania

Jak zrobić grochówkę jak z wojskowej kuchni polowej? Dzięki temu przepisowi to wcale nie jest takie trudne. Pożywna i smaczna zupa wystarczy za cały obiad. 

barszcz czerwony
05.12.2024 09:20 Polacy wciąż dodają go do barszczu czerwonego, a powoduje otyłość i niszczy smak. Lepiej go omijać

Barszcz czerwony przykuwa wzrok kolorem i cieszy podniebienie smakiem. Ugotowany w odpowiedni sposób jest wartościową zupę. Jednak wciąż wiele osób dodaje do barszczu czerwonego składnik, który szkodzi i wcale nie powoduje, że zupa jest smaczniejsza. 

barszcz czerwony
04.12.2024 20:00 Żaden ocet czy sok z cytryny. Mój barszcz ma rubinowy kolor dzięki temu produktowi

Czy twój barszcz czerwony przybiera kolor pomarańczowy? Możesz temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Zupa na wigilię wyjdzie idealna, jeśli zamiast soku z cytryny dodasz do niej jeden nietypowy składnik. Poznaj go, a już za każdym razem przygotujesz wyborny barszcz na Boże Narodzenie.

zakwas
03.12.2024 14:55 Wiele osób nie wie, kiedy nastawić zakwas na barszcz. Lepiej sprawdź, zegar tyka

Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie. 

rosół
02.12.2024 08:50 Żadna pomidorowa w poniedziałek. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

Zapomnij o pomidorowej, którą robi się na bazie rosołu. Teraz najsmaczniejszą zupą na rosole jest cebulowa. Zrobisz ją raz- dwa i zjesz z prawdziwym apetytem. Na jednej dokładce się nie skończy. 

Stół wigilijny
01.12.2024 16:23 Zepsułem najważniejszą wigilijną zupę. Tak ją uratowałem, trik na medal

Wigilijny barszcz to danie, które dość łatwo zepsuć. Czasem jeden fałszywy ruch lub niepotrzebny dodatek mogą sprawić, że nie wyjdzie tak jak powinien. Na szczęście wiele problemów ma swoje środki zaradcze. Przyjrzyjmy się im.

zupa ogórkowa
30.11.2024 18:02 Nie ryż, nie ziemniaki. Wrzuć do ogórkowej, będzie 100 razy smaczniejsza

To przepis na zupę ogórkową o bardzo odświeżonym – dosłownie i w przenośni – wizerunku. Dosłownie, bo taka wersja jest nie dość, że zadziorna w smaku, to jeszcze sycąca jak porządny lunch. W przenośni – bo dzięki temu staje się świetną dietetyczną potrawą.

zupa ryżanka
30.11.2024 09:32 Przepis na zupę ryżankę mam z zeszytu babci. Z tym prostym dodatkiem smakuje najlepiej

Od lat gotuję zupę ryżankę, która jest pełna mięsa i warzyw. Dzięki przepisowi babci i smacznemu dodatkowi wychodzi, że palce lizać. Każdemu polecam tę recepturę z dawnych lat. 

Tłusty rosół
26.11.2024 10:49 Tonący w tłuszczu rosół uratujesz w kilka chwil. Wystarczy, że włożysz to do zupy

Jest kilka prostych sposobów, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu pływającego na wierzchu rosołu. Pomocna będzie tu sztuczka z chochlą i kilkoma kostkami lodu. Oto jak to działa.

gotujący się rosół
24.11.2024 15:45 Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna

Po niedzielnym obiedzie zostało ci sporo rosołu? Nie wylewaj go, tylko poznaj przepis, dzięki któremu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz zapomniane danie, którym kiedyś zajadali się wszyscy. Ta zupa po rosole szybko zyska zwolenników w twoim domu i będziesz gotować ją bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie danie chodzi. 

zupa
22.11.2024 19:50 Gdy tylko zaczynają się chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa

Temperatury za oknami zbliżyły się do zera, a w wielu miejscach pojawił się już śnieg, więc najwyższy czas poznać sposoby na rozgrzewające dania. Szczególnie na takie, jak zupa, którą w łatwy sposób przygotujesz z poniższym przepisem. Jej smak oraz prostota zachwyci rodzinę na tyle, że będziesz gotować ją przez całą zimę. Ugotuj i przekonaj się sama.

zupa pieczarkowa
21.11.2024 13:59 Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem

Zupa pieczarkowa może być jeszcze lepsza. Przygotuj ją według tego przepisu i na nowo odkryj smak pieczarkowej. Dodane do zupy nietypowe produkty, sprawią, że od razu się w niej zakochasz i już zawsze będziesz gotowała ją tylko w ten sposób. 

rozgrzewająca zupa
19.11.2024 13:09 Ta zupa rozgrzewa bardziej niż rosół. Wszyscy są zaskoczeni, z czego ją robię

Oto przepis na niezwykle rozgrzewającą, ekspresową i superprostą warzywną zupę. Sprawdza się świetnie w okresie przejściowym przed zimą, kiedy chłody najbardziej dają się we znaki. Warto nagotować od razu garnek na dwa dni.