Suszenie to najlepszy sposób przygotowania grzybów do przechowywania. Ale jaki jest najlepszy sposób namaczania ich z powrotem? Jest kilka zasad, które pozwolą go wskazać.
Na obiad koniecznie ugotuj krupnik. Ta zapomniana zupa doskonale rozgrzewa i syci na długie godziny. Dlatego poznaj przepis babci i przygotuj według niego danie, które zachwyci każdego. Smak zupy bierze się z jednego zaskakującego składnika. Już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani, ale i pożywny obiad, to zupa cebulowa jest strzałem w 10. Jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Spróbuj, a to danie na stałe zagości w twoim sezonowym menu.
Każdy wie, że domowy zakwas z buraków gwarantuje doskonały smak czerwonego barszczu. Niestety, czasami pojawia się w nim pleśń, a to całkowicie dyskwalifikuje zakwas do przygotowania z niego świątecznej zupy. Dlatego koniecznie dowiedz się, co zrobić, żeby zakwas z buraków nie spleśniał.
Tradycyjne pulpety na obiad to przeszłość. Poznaj nieskomplikowany przepis i podaj je razem z zupą. Z całą pewnością nigdy nie robiłaś ich w ten sposób, a naprawdę warto. Rodzina pokocha to danie od razu.
Zapomnij o gotowych, szkodliwych mieszankach przypraw ze sklepu. Postaw na naturalność i zrób domową kostkę rosołową. Przygotowane z niej dania wyjdą smaczne, aromatyczne i bez zbędnych substancji chemicznych.
Barszcz czerwony jest jedną z wigilijnych potraw. Już niedługo będziemy cieszyć się jego wybornym smakiem. Ta wyjątkowa zupa słynie też z rubinowego koloru. Podpowiadamy, w jaki sposób go uzyskać.
Kaszę stosujemy w zupach zupełnie machinalnie, nie myśląc ani o tym, jak świetny to pomysł, ani o wyborze tego, jaką dodamy. Tymczasem rodzaj użytej kaszy radykalnie zmienia oblicze zupy. Warto więc przemyśleć nasze wybory.
Przepisów na paszteciki jest wiele, ale dobrych przepisów – nieco mniej. Z tego wychodzą drożdżowe pyszności z kapustą i z grzybami. Są idealne nie tylko do barszczu na wigilię.
Na Wigilię zwykle podajemy barszcz czerwony lub zupę grzybową. Jednak warto sięgnąć po przepis naszych przodków i ugotować staropolską zupę wigilijną o nazwie Garus. Połączenie suszonych owoców, piernika i ziemniaków zaskakuje, ale też smakuje wybornie.
Tę potrawę wielu z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Mowa o zupie nic, która jest lekka, jak chmurka i słodka, jak cukier puder. Teraz z przepisem blogerki kulinarnej Ani Zyśk, zrobienie tej zupy mlecznej pójdzie nam jak z płatka.
Zapomnij o swoim tradycyjnym przepisie na krupnik. Ta rozgrzewająca zupa może być jeszcze lepsza. Wystarczy przygotować ją na zupełnie innym mięsie niż zazwyczaj, a zyska na smaku. Poznaj przepis babci i ugotuj krupnik, którego nic nie jest w stanie przebić.
Rosół to danie, z którym coraz częściej eksperymentujemy. Wiele osób wciąż stawia na klasyczny przepis na tą potrawę, jednak coraz częściej słyszymy o różnych nietypowych dodatkach do tej zupy. Pomysł jednego z tik-tokerów przebił wszystko, o czym słyszeliśmy i już pisaliśmy!
Grochówka będzie smakowała jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją na odpowiednim mięsie, a nabierze nie tylko smaku, ale też doskonałego aromatu. Koniecznie dowiedz się, jakie mięso na grochówkę kupić, a już zawsze będziesz używać tylko tego składnika. Jest tani, a zupa wychodzi doskonała.
Zupa na Wigilię jest nieodłącznym świątecznym daniem, które musi trafić na stół. Oprócz tradycyjnego barszczu ugotuj zupę grzybową z naszego przepisu. W takiej wersji jest mało znana, więc to ciekawa alternatywa, którą docenią zaproszeni goście.
Jak zrobić grochówkę jak z wojskowej kuchni polowej? Dzięki temu przepisowi to wcale nie jest takie trudne. Pożywna i smaczna zupa wystarczy za cały obiad.
Barszcz czerwony przykuwa wzrok kolorem i cieszy podniebienie smakiem. Ugotowany w odpowiedni sposób jest wartościową zupę. Jednak wciąż wiele osób dodaje do barszczu czerwonego składnik, który szkodzi i wcale nie powoduje, że zupa jest smaczniejsza.
Czy twój barszcz czerwony przybiera kolor pomarańczowy? Możesz temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Zupa na wigilię wyjdzie idealna, jeśli zamiast soku z cytryny dodasz do niej jeden nietypowy składnik. Poznaj go, a już za każdym razem przygotujesz wyborny barszcz na Boże Narodzenie.
Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie.
Zapomnij o pomidorowej, którą robi się na bazie rosołu. Teraz najsmaczniejszą zupą na rosole jest cebulowa. Zrobisz ją raz- dwa i zjesz z prawdziwym apetytem. Na jednej dokładce się nie skończy.
Wigilijny barszcz to danie, które dość łatwo zepsuć. Czasem jeden fałszywy ruch lub niepotrzebny dodatek mogą sprawić, że nie wyjdzie tak jak powinien. Na szczęście wiele problemów ma swoje środki zaradcze. Przyjrzyjmy się im.
To przepis na zupę ogórkową o bardzo odświeżonym – dosłownie i w przenośni – wizerunku. Dosłownie, bo taka wersja jest nie dość, że zadziorna w smaku, to jeszcze sycąca jak porządny lunch. W przenośni – bo dzięki temu staje się świetną dietetyczną potrawą.
Od lat gotuję zupę ryżankę, która jest pełna mięsa i warzyw. Dzięki przepisowi babci i smacznemu dodatkowi wychodzi, że palce lizać. Każdemu polecam tę recepturę z dawnych lat.
Jest kilka prostych sposobów, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu pływającego na wierzchu rosołu. Pomocna będzie tu sztuczka z chochlą i kilkoma kostkami lodu. Oto jak to działa.
Po niedzielnym obiedzie zostało ci sporo rosołu? Nie wylewaj go, tylko poznaj przepis, dzięki któremu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz zapomniane danie, którym kiedyś zajadali się wszyscy. Ta zupa po rosole szybko zyska zwolenników w twoim domu i będziesz gotować ją bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie danie chodzi.
Temperatury za oknami zbliżyły się do zera, a w wielu miejscach pojawił się już śnieg, więc najwyższy czas poznać sposoby na rozgrzewające dania. Szczególnie na takie, jak zupa, którą w łatwy sposób przygotujesz z poniższym przepisem. Jej smak oraz prostota zachwyci rodzinę na tyle, że będziesz gotować ją przez całą zimę. Ugotuj i przekonaj się sama.
Zupa pieczarkowa może być jeszcze lepsza. Przygotuj ją według tego przepisu i na nowo odkryj smak pieczarkowej. Dodane do zupy nietypowe produkty, sprawią, że od razu się w niej zakochasz i już zawsze będziesz gotowała ją tylko w ten sposób.
Oto przepis na niezwykle rozgrzewającą, ekspresową i superprostą warzywną zupę. Sprawdza się świetnie w okresie przejściowym przed zimą, kiedy chłody najbardziej dają się we znaki. Warto nagotować od razu garnek na dwa dni.