Za oknami drastycznie spadły temperatury, więc to dobry powód, aby poznać przepisy na rozgrzewające dania. Jednym z nich jest zupa buraczkowa, która swoim smakiem zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką ją ugotować oraz dowiesz się, czym różni się od tej z tradycyjnego przepisu. Obiecuję, że będzie pozytywnie zaskoczona.
Rosół to jedna z najczęstszych potraw na naszych stołach. A z pewnością najczęstsza, jeśli trzeba wspomagać zdrowie i odporność. Jego funkcje rozgrzewające i zdrowotne podbiją niecodzienne dodatki.
Przepis na kapuśniak od influencerki kulinarnej – Natalii Maszkowskiej – rozpętał dyskusję w Internecie. Chodzi o jeden dodatek, który zdaniem komentujących nie powinien znaleźć się w daniu. Kto ma rację i czy zupa z tym składnikiem powinna w ogóle trafić na talerze? Szczegóły znajdziesz poniżej.
Oto niezwykle prosty przepis na rozgrzewającą zupę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ale dzięki kiełbasie i przede wszystkim fasoli, jest tak sycąca, że starczy za cały posiłek, nawet w jesiennym czasie chłodów, grzybobrań i wyjść na cmentarz.
Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy na Youtubie, pokazał swój sposób na staropolski rosół. Nazywa go nocnym, ale ciekawe w sposobie przygotowania jest coś więcej niż tylko to, że gotuje się go całą noc.
Znane powiedzenie mówi, że łyżka dziegciu może zepsuć beczkę miodu. Podobnie jest z zupą ogórkową. Jeden błąd w jej przyrządzeniu może sprawić, że potrawa taka będzie zupełnie niejadalna.
Zupa fasolowa będzie w sam raz na jesienny obiad. Smaczna i pożywna nasyci niejednego głodomora. Jej aromat kusi, a smak sprawia, że dokładka jest konieczna.
Jesienią stawiamy głównie na rozgrzewające dania, w tym rosół, krupnik, czy kapuśniak. Warto jednak próbować nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem kulinarnym jest aromatyczna zupa w sam raz na chłody. Rozgrzewa lepiej niż tradycyjne potrawy.
Kluski kładzione, zwane też lanymi, to najłatwiejszy dodatek do zup i wielu innych potraw, jaki można sobie wymyślić. Proste ciasto przygotowujemy w kilku ruchach, a ugotowane są doskonałą bazą obiadu i nie tylko.
Zupa z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Chociaż nie brakuje przepisów na to danie, ten najbardziej przypadł mi do gustu. Mieszanka rozgrzewających i aromatycznych przypraw doskonale podkreśla smak jesiennego kremu.
Krupnik to zupa, która sprawdzi się jesienią. Tradycyjny przepis na tę pożywną zupę mam od babci. Pyszny krupnik gotuję tylko na tym rodzaju mięsa. Wychodzi najlepiej i smakuje, że palce lizać.
Zupa dyniowa niejedno ma imię. Choć opisanie tego przepisu jako azjatycki może odstraszać niektórych kuchennych tradycjonalistów, zapewniamy, że warto sięgnąć po tę recepturę. Zupa jest aksamitna i niezwykle zbalansowana w smaku.
Jeśli lubisz krupnik, to również ta zupa będzie Ci smakować. Danie należy do tych nieco zapomnianych potraw, ale jest warte przypomnienia. Zupa grysikowa syci, smakuje i gotuje się ją raz-dwa. Na jesień ta zupa jest po prostu idealna.
Zupa na jesień z tego przepisu nie ma sobie równych. Smakiem przebija tradycyjne polskie zupy, a w dodatku syci i rozgrzewa na długie godziny. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za fantastyczne danie i poznasz szczegóły dotyczące przygotowania.
Wielu z nas zupa grzybowa kojarzy się tylko ze świętami, kiedy zajadamy się tym przysmakiem. Jednak z tym prostym przepisem możemy cieszyć się nią nawet codziennie. W kilka minut wyczarujemy codzienną zupę o mocnym grzybowym aromacie. Wszystko dzięki niezawodnej recepturze, którą znajdziesz poniżej.
Zupa ogórkowa jest flagowym daniem kuchni polskiej. Potrawa o wyjątkowym smaku czasem niestety nie wychodzi, jak trzeba. Pewien błąd sprawia, że ogórkowa nie nadaje się do niczego.
Flaczki z kani to niezwykła zupa, która do złudzenia przypomina swój mięsny odpowiednik. Nie jest typową zupą grzybową, ma jednak bardzo ciekawą strukturę dzięki ugotowanym paskom kapeluszy tego niezwykłego, „mięsnego” grzyba. Warto spróbować przyrządzić taką zupę tej jesieni.
Jest sycąca, pożywna, stawia na nogi i rozgrzewa. Taka zupa z soczewicy to prawdziwe antidotum na jesień. Słoik takiej zupy trzymany w odwodzie może być zbawieniem w chłodne dni, kiedy borykamy się z obniżoną odpornością organizmu i gorszym samopoczuciem. Jaka zupa na obiad jest najlepsza? Przepis na nią znajdziesz poniżej.
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka po prostu mnie zachwyciła. Danie jest smaczne, pożywne i pełne mięsa oraz warzyw. Taka zupa najlepiej smakuje jesienią, bo wspaniale rozgrzewa, a do tego jest prosta w przygotowaniu.
Dynia pysznie smakuje jesienią. Dlatego każdemu polecam przepis na krem z dyni. Do jego przygotowania nie potrzebujesz blendera. Krem z dyni rozgrzeje, nasyci i zachwyci smakiem.
Kluski kładzione, zwane inaczej lanymi, to bodaj najprostsze kluski na świecie. W funkcji makaronu do zupy przygotowuje się praktycznie na bieżąco. Wiele z nas zapewne kojarzy je ze smakiem dzieciństwa.
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Smakuje, że palce lizać i syci jak żadna inna. Każdy głodomór od stołu odejdzie najedzony. Kwaśnica na żeberkach od Strzelczyka to hit tej jesieni.
Nie masz pomysłu, co zrobić z rosołem, który został po obiedzie? Poznaj przepis i przygotuj smaczną zupę na rosole. Jej smak zachwyci całą rodzinę i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką zupę możesz przygotować i sprawdzisz, jak ugotować ją w łatwy sposób.
Znany youtuber Książulo odwiedził restaurację prowadzoną przez telewizyjną osobowość Michela Morana. Dania wzbudziły jego mieszane, choć z pewnością bardzo wyraziste uczucia. Spróbował między innymi zupy cebulowej, steka i wybitnego deseru.
Gulasz to tradycyjna węgierska potrawa, na straży której stoją miłośnicy madziarskiej kultury. Jednak tą czystą postacią narodowego dania Węgrów można inspirować się na wiele sposobów. Tak więc inspirujemy się – przygotowując esencjonalną zupę gulaszową.
Na nadchodzące chłodne dni doskonale sprawdzi się zupa rozgrzewająca. Nie tylko dodaje kilka stopni ciepła, ale też obłędne smakuje i o dziwo wpływa na poprawę odporności. Koniecznie poznaj łatwy przepis i ugotuj tę zupę na obiad, a będziesz wracać do niej przez całą jesień i zimę.
W sklepach pojawiły się dynie. Dlatego warto poznać przepis i przygotować z niego danie, które zachyli każdego. Zupa dyniowa nie ma sobie równych, ale tylko pod warunkiem, że podasz ją z jednym dodatkiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi oraz poznasz łatwy sposób na przygotowanie zupy.
Kapuśniak jest idealny na jesienne dni. Zupa nasyci i rozgrzeje. Teraz możesz sprawić, by była jeszcze smaczniejsza. Przyda się składnik, który zazwyczaj pomijamy w gotowaniu. Dzięki niemu kapuśniak wyjdzie obłędnie pyszny.