W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni.
Jak zwykle kupiłam za dużo chleba na Wielkanoc. Na szczęście jednak, w tym roku, czerstwe pieczywo się nie zmarnuje, bo właśnie poznałam rewelacyjny przepis. Zrobię z niego pyszną zupę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na to danie polecam każdemu smakoszowi.
Jeżeli zostało ci za dużo żurku po świętach, nie wylewaj go. Znajoma powiedziała mi, że tę zupę można z powodzeniem mrozić. Pamiętaj o jednej czynności, a możesz przechowywać tę zupę nawet przez 2 miesiące. Dowiedz się, jak poprawnie zamrozić i ciesz się smakiem zupy dłużej.
Szukasz najlepszego sposobu na odchudzanie? Ta zupa jest właśnie dla ciebie. Z nią na pewno schudniesz, a w dodatku będziesz się zdrowo odżywiać. Wypróbuj przepis poniżej, a pierwsze efekty dostrzeżesz już po miesiącu.
„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.
Zostało ci za dużo żurku po świętach? Nie wylewaj, a dowiedz się, jak go odpowiednio przechować, aby się nie zepsuł. Wielu ludzi popełnia jeden błąd i ich żurek nie nadaje się do spożycia. Z tą wiedzą nigdy go nie popełnisz.
2024 rok przyniósł jakąś nowość w kwestii tradycji wielkanocnych. Nie była to jednak nowość, jakiej się spodziewaliśmy. Okazało się, że jedna z największych osobistości polskich kulinariów Robert Makłowicz nie lubi żurku. To jednak dopiero początek historii.
Dobry zakwas to podstawa każdego żurku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet ten kupny jest podatny na zepsucie. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i poznaj sposób na rozpoznanie produktu, który nie nadaje się do spożycia. Poniżej znajdziesz wszelkie informacje na ten temat.
Zawsze uwielbiałam jeść rosół. Jednak odkąd poznałam przepis na tę zupę, często ją gotuję. Pełna pysznych warzyw jest idealna na wiosnę. Dlatego każdemu polecam przepis na zupę lepszą nawet od rosołu.
Na Wielkanoc zamiast żurku podaj zupę z tego przepisu. Jest doskonale kremowa, a jej smak zachwyci całą rodzinę. Podobnie jak w białym barszczu znajdzie się w nim biała kiełbasa i jajko. Przekonaj się sama jaka jest pyszna.
Jego restauracja Nuta jest jedyną w Warszawie, która ma gwiazdkę Michelin. Andrea Camastra, Włoch z pochodzenia, deklaruje, że jest wielkim fanem polskiej kuchni, a żurek to jedna z najlepszych zup na świecie.
Gęsta, aromatyczna, warzywna, na mięsnej wkładce i zabielona – ta zupa nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zaspokajanie pierwszego głodu. Jest tak bogata, że będzie nie tylko świetnym uzupełnieniem obiadu, ale wręcz może go zastąpić.
Na jakim mięsie gotujesz biały barszcz? Wiele osób robi to na żeberkach wieprzowych lub boczku. Jednak ja korzystam z przepisu, który stawia na zupełnie inne mięso. Biały barszcz wychodzi pysznie, a goście chwalą i proszą o dokładkę.
Opinia Roberta Makłowicza o różnicy między porządnym żurkem a „nędznym żureczkiem” obiegła internet. Składnik, który odróżnia jeden od drugiego, jest dość nieoczekiwany. Nie chodzi o jajko, kiełbasę ani zakwas.
Ten błyskawiczny przepis zmienia bulion w zupę pełną dodatków i smaku. Jest tak treściwa, że starczy za cały obiad. Można przygotować ją na każdym wywarze, a najlepiej użyć pozostałego po niedzieli rosołu. Ja już nastawiłem swój garnek, a ty?
Jadacie zupy? Naprawdę warto je gotować! Wyśmienicie sycą i pysznie smakują. Dziś polecam przepis na zupę, która będzie jak znalazł na wiosnę. Jest nawet lepsza od rosołu i jarzynowej. Ugotujesz ją w niedługim czasie.
Czy zrobienie żurku bez zakwasu jest możliwe? Polecamy przepis, który to umożliwi. Zakwas został zastąpiony tu przez inny lubiany produkt. Apetyczny żurek bez zakwasu pełen jest smaku i pysznych składników. Wypróbuj ten doskonały patent w swojej kuchni.
Zupa gulaszowa nasyci nawet największego głodomora. Jest niezwykle treściwa i pełna smaku. Przepis, który polecamy, zawiera też mięso, które sprawi, że zachwycisz się tą pożywną zupą gulaszową.
Magda Gessler niezmiennie stoi na straży tradycyjnych metod przy gotowaniu równie tradycyjnych potraw. Jej zalecenia na temat tradycyjnego wielkanocnego żurku są jednoznaczne i stanowcze. Nie wszystkie wersje tej zupy pasują jej zdaniem na świąteczny stół.
Lubisz klasyczne zupy? Pokochasz tę, którą za chwilę ci pokażę. Robi się ją błyskawicznie, a smak rozkłada na łopatki. Gotowa na kulinarną przygodę? Zaczynamy.
Tomasz Strzelczyk - znany kucharz i youtuber, zaprezentował swój przepis na żurek. Zachwyca smakiem oraz prostotą wykonania. A to wszystko bez zakwasu. Jak to możliwe? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz.
Jeżeli szukasz najlepszego sposobu na odchudzanie, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Jedząc tę zupę, schudniesz przynajmniej dwa kilogramy. Zrób ją z tego przepisu i przekonaj się sama.
Kiedy przychodzi wiosna, często myślimy o szybkim zrzuceniu kilku kilogramów. Wiemy, że diety-cud nie istnieją, ale wiemy też, że są takie, które pomogą osiągnąć cel dostatecznie bliski cudu. Tydzień na tej zupie to jeden z takich sposobów. Jest zadziwiająco skuteczna.
Nie znajdziesz lepszego przepisu na zupę. Nie dość, że w smaku i sytości przebija grochówkę, to w dodatku nie musisz gotować drugiego dania. Ta zupa je zastąpi i na pewno będzie smakowała twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, a koszt znikomy.
Gdy chcesz się rozgrzać i nasycić, to ugotuj tę zupę. Smaczna potrawa zaspokoi nawet największy głód. Wszystko dzięki pożywnemu warzywu i sycącym dodatkom, które smakują, że palce lizać.
Jeden poważny błąd podczas gotowania żurku sprawi, że zupa straci smak i nie będzie nadawała się do spożycia. Na szczęście można tego uniknąć. Dowiedz się, czego nie robić oraz zobacz, jak poprawnie ugotować żurek na Wielkanoc.
Oto niezwykle prosty przepis na zupę jarzynową. Zdrowy przysmak jest witaminową bombą, nie będąc przy okazji bombą kaloryczną. Nagotuj duży gar takiej zupy, a będziesz mieć lunch do pracy albo szybkie pierwsze danie obiadu na kilka dni.
Gotowe dania na wielkanocny stół kupowane z restauracji cieszą się w Polsce coraz większym powodzeniem. Znamy cenę wielkanocnego żuru serwowanego w jednej z nich, której współwłaścicielem jest znany aktor. Nie należy ona do niskich.