W wielu domach nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku lub barszczu z białą kiełbasą. Gospodynie, które przygotowują ją co roku z pewnością mają swoje sposoby, by taka kiełbasa nie pękała podczas gotowania. Wszyscy inni zachodzą jednak w głowę: jak one to robią? Okazuje się, że sposób jest całkiem prosty.
W asortymencie produktów nabiałowych do zabielania zupy znajduje się kilka nieoczywistych produktów. Choć większość z nas używa ciągle śmietany, warto wypróbować inne rozwiązania. Jedno z nich jest szczególnie ciekawe.
Piotr Kucharski, znany piekarz i autor książek o pieczeniu chleba, podzielił się swoim przepisem na zakwas. Ta baza do żurku wychodzi aromatyczna i pełna smaku dzięki profesjonalnym sztuczkom, które jednak możemy zastosować w domu. Jeden niecodzienny składnik decyduje tu o niezwykłym smaku.
Sprawdź przepis na zupę, która może zastąpić żurek. Nie musisz przygotowywać żadnych zakwasów, bo robi się ją od ręki. Co istotniejsze smakuje znakomicie. Z tą zupą twoje święta będą udane.
W rankingu 100 najgorszych potraw na świecie stworzonym przez Taste Atlas, znalazły się trzy polskie potrawy. Jedną z nich jest zupa, którą uwielbiają niemal wszyscy. Pod lupę krytyków trafiły także produkty mięsne. Polski produkt również zajął wysokie miejsce.
Jeśli skończyłaś 50 lat, to koniecznie poznaj przepis dietetyka Marka Skoczylasa na smaczną i zdrową zupę. Jej jedzenie szczególnie wskazane jest paniom właśnie w tej grupie wiekowej. W tekście poniżej wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść i jak ugotować zupę, która dobroczynnie działa na zdrowie.
W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Zwykle na Wielkanoc podawałam żurek. Jednak teraz gotuję inną zupę, która należy do nieco zapomnianych potraw. Jest pełna smaku i pożywnych składników. Taka zupa w sam raz pasuje na Wielkanoc.
Zupa ogórkowa to jeden z naszych smaków dzieciństwa i przy okazji nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Czasem jednak nie do końca udaje się odtworzyć smaki, które znamy sprzed lat. Okazuje się, że nasze babcie miały sekret, o którym zapomnieliśmy. Wiele osób będzie nim zaskoczonych.
Przywykliśmy traktować zupy jako wstęp do obiadu. Ale tradycyjnie były przecież całym, do tego często bardzo sycącym, posiłkiem. Taka właśnie jest ta wschodnia zupa, pełna rozmaitych dodatków i kusząca smakiem.
Anna Dymna gotuje żurek, który dla wielu smakoszy może być pewnym zaskoczeniem. Lubiana aktorka nie dodaje do zupy składnika, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku. Przepis aktorki jest jednak wart wypróbowania. Ugotuj taki żurek na Wielkanoc.
Znany youtuber odwiedził restaurację, która przeszła prawdziwą kulinarną metamorfozę. Przeprowadziła ją przed laty Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach. Jak smakował rosół w tym zakopiańskim lokalu? Youtuber ocenił go tylko jednym słowem.
Tradycyjny żurek jest zupą, za którą przepadają Polacy. Też nie potrafię sobie jej odmówić, a tę znakomitą potrawę gotuję z przepisu babci. Seniorka dawała mięso, które sprawiało, że żurek smakował i pięknie pachniał.
Zupy od dawna królują na polskich stołach. Niektórzy mogliby je jeść codziennie. Ostatnio spróbowałem zrobić zupę, która do złudzenia przypomina kapuśniak z kiszonej kapusty. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Do Wielkanocy jeszcze kilka tygodni, dlatego wykorzystaj ten czas i już teraz przygotuj zakwas do żurku. Przygotowana z niego zupa nie ma sobie równych. Z tym przepisem na pewno ci wyjdzie.
Zupa to nie tylko rozgrzewka przed drugim daniem. Bogata w białko, gęsta i aromatyczna, może być pełnoprawnym posiłkiem. Taka właśnie jest ta zupa gulaszowa, oparta o podroby.
Inspirująca kucharka i restauratorka po raz kolejny wzięła kulinarne błędy Polaków na celownik swojej krytyki. Tym razem oberwało się tym z nas, którzy odbiegają od tradycji gotując świąteczny żurek.
Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Odpowiedź nie jest taka oczywista. O jednym zapomnieli niemal wszyscy, a jest bardzo tanie. Zupa dzięki niemu smakuje jeszcze lepiej. Nie zwlekaj, tylko ugotuj krupnik z tego przepisu dla całej rodziny.
Jeden dodatek zmienia zwykłą zupę warzywną w niezwykły, sycący i pyszny posiłek. Sekret tkwi w odpowiednim jej zabieleniu. Nie jest to jednak powszechnie znana technika.
Znudziła ci się pomidorowa na rosole? W takim razie gotuj na nim inną zupę. Pokaże ci, jak ją zrobić, domownicy cię ozłocą. Nie tylko dzieci będą zadowolone i najedzone.
W moim rodzinnym domu nie podawano rosołu z kurczaka. Specjalnością babci był wyśmienity wywar z kaczki. Dzięki dodatkowi 2 przypraw jego smak zachwycał za każdym razem. Poniżej dzielę się przepisem na ten specjał.
Ta zupa przyspiesza odchudzanie. Dzięki niej zrzucenie kilku zbędnych kilogramów jest możliwe. Na pewno przyda ci się po czwartkowym obżarstwie. Zrób ją według tego przepisu i czekaj na efekty.
Ten przepis na ekspresowy w przygotowaniu obiad wykorzystuje dobrodziejstwa gotowych posiłków. Choć gotowanie e tym przypadku jest naprawdę symboliczne, efekt jest niezwykle elegancki a nawet finezyjny.
Magicznych składników, które można dodawać do rosołu, by wzmocnić jego zdrowotne właściwości, są zapewne dziesiątki. Ten jest zakorzeniony w tradycji, bo choć dziś przechodzimy obok niego obojętnie, to jeszcze niedawno był dobrze znanym domowym lekiem.
Ta niezwykła zupa z marchwi i soczewicy jest tak sycąca, że stanowi osobny posiłek. Obojętnie, czy za oknem siarczysty mróz, czy raczej chlapa, talerz tego cuda jest idealną rozgrzewką po spacerze czy powrocie z pracy.
Wciąż obowiązkowe na weselach i innych nocnych imprezach, poza tym niestety flaczki znikają z naszych jadłospisów. A szkoda, bo to ciekawa i nietypowa polska zupa. Ten przepis, mamy nadzieję, pozwoli nieco ożywić tę tradycję kulinarną.
Czy zupa może odchudzać? Jak najbardziej! Polecam przepis dzięki, któremu schudłam już 4 kg. Zupa jest nie tylko smaczna, ale też syci na wiele godzin. Z przyjemnością jem ją i dbam o dietę.
Od teraz nigdy nie wylejesz rosołu. Ten przepis pokaże ci, że możesz zrobić z niego inną zupą. Będzie smacznie i bardzo sycąco.