Ten chleb będzie świeży nawet rok. Nie uwierzysz, jak się go robi
Znamy różne produkty, które można zamknąć w słoikach. Jednak czy chleb może być ze słoika? Jak najbardziej. Taki chleb to całkowite zaskoczenie kulinarne. Chleb ze słoika zachowuje długo swoją świeżość i trwałość. W słoiku wytrzymuje nawet rok. Jak go zrobić? Nie jest to wcale takie trudne.
Skosztuj chleba ze słoika
Ten chleb wytrzyma naprawdę długo. Tajemnicą jego niezwykłej świeżości i trwałości jest sposób pieczenia. Chleb piecze się w słoiku. Jest to oryginalny i jednocześnie zaskakujący pomysł kulinarny. Jednak jest też przy tym bardzo praktyczny. Taki sposób pieczenia chleba wpływa na jego trwałość.
Sposób przyrządzenia tego niezwykłego pieczywa jest bardzo prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i zaraz można przystępować do pracy, czyli do pieczenia. Potrzebna będzie też szczypta naszej cierpliwości, bo będziemy musieli poczekać, aż drożdże wyrosną i chleb upiecze się. Jednak warto czekać na ten wyjątkowy chleb ze słoika.
Szybki blok czekoladowy zrobisz z 2 składników. Zachwyty gwarantowaneJak przygotować chleb ze słoika?
Składniki:
- łyżeczka suchych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 600 g mąki
- łyżeczka soli
Te składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, możemy potem użyć też miksera. Po dokładnym wymieszaniu składników- ciasto powinno być sprężyste. Przykrywamy miskę z ciastem foli spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
W tym czasie ciasto wyrośnie. Z miski zdejmujemy folię i przygotowujemy słoiki, do których trafi nasz chleb. Musimy pozbyć się ze słoików gumek uszczelniających. Warto użyć słoików z szeroką szyjką. Należy je posmarować w środku olejem roślinnym. Ciasto wkładamy ręczni do słoików. Słoiki napełniamy ciastem do połowy. Musimy zostawić miejsce na wyrośnięcie chleba w słoiku.
Smak chleba zamknięty w słoiku
Gdy napełnimy słoiki ciastem, musimy odstawić je na gorący ruszt piekarnika. Słoiki powinny piec się 40 minut w 200 stopniach. Gdy chleb już upiecze się, wstawiamy słoiki do gorącej wody na 10 minut. Następnie zakładamy gumki uszczelniające na słoiki i je zamykamy. Teraz należy je wstawić do spiżarni.
Jednak chleb ze słoika długo nie postoi w spiżarni. Jest on tak pyszny, że trudno mu się oprzeć. Łatwo go wyjąć ze słoika. Ten oryginalny wypiek pięknie pachnie i jest miękki. Jakiś czas temu pisaliśmy już o chlebie ze słoika. Podawaliśmy też przepis na inny wyjątkowy chleb.
Źródło: YouTube/@kuhinjatanja