Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj ziemniaki i ułóż na nich plastry schabu. Mąż prosi mnie o ten obiad co tydzień
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.03.2024 08:49

Zetrzyj ziemniaki i ułóż na nich plastry schabu. Mąż prosi mnie o ten obiad co tydzień

obiad
YouTube/@leckeresMittagessen-rg5ot

Ostatnio przyrządzam obiad ze schabu i ziemniaków. Produkty trafiają do piekarnika i już wkrótce moja rodzina cieszy się smakiem pysznej zapiekanki. Polecam przepis, który jest kulinarnym strzałem w 10!

Schab i ziemniaki zawsze smakują

Zwykle ze schabu robiłam kotlety, ale to się zmieniło. Wszystko przez przepis, który dostałam. Jest prosty i daje pyszny efekt. Dzięki tej recepturze przyrządzam schab na startych ziemniakach. Do tego apetyczny sos i danie trafia do piekarnika.

Szybko powstaje zapiekanka, którą zajada się mój mąż. Soczyste mięso i mięciutkie ziemniaki z wyrazistym sosem każdemu będą smakować. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube leckeres Mittagessen. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

obiad
YouTube/@leckeresMittagessen-rg5ot
To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku Nie wyrzucaj skorupek jajek. Te rośliny je uwielbiają

Jak zrobić zapiekankę ze schabu i ziemniaków?

Składniki:

  • ½ kg schabu
  • 5 ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól 
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 g sera żółtego

Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Oprósz solą i pieprzem, a ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, ułóż na nich pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Na te produkty wyłóż plastry schabu.

Następnie na tarce zetrzyj ser żółty, włóż go do miski, dodaj śmietanę, jogurt naturalny, musztardę. Składniki dokładnie wymieszaj. Takim sos rozsmaruj na plastrach schabu. Danie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. 

Zapiekanka, która smakuje i syci

Po upływie tego czasu, danie jest gotowe do podania. Zapiekankę możesz posypać koperkiem i od razu podawać. Mięso zachwyca soczystością, a mięciutkie składniki w doskonałym sosie po prostu rozpływają się w ustach. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też porządnie syci.

Po jego zjedzeniu nikt nie będzie głodny. Danie jest rewelacyjne, dlatego polecam przepis dzięki, któremu przygotujecie taki pożywny obiad. Zrobicie go w prosty sposób, jednak danie musi spędzić godzinę w piekarniku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chlebek z jajkiem do święconki. Podawaliśmy też przepis na pyszny deser z biszkoptów. 

obiad
YouTube/@leckeresMittagessen-rg5ot