Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten obiad robię z tego co mam pod ręką. Każdy się nim naje do syta, starczy nawet na kilka dni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.12.2023 17:30

Ten obiad robię z tego co mam pod ręką. Każdy się nim naje do syta, starczy nawet na kilka dni

obiad
YouTube/@TheSimpleWaywithDelila

Co robisz dziś na obiad? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to polecam danie z tego, co masz pod ręką. Taki obiad zrobisz raz-dwa, a zachwytów nam nim nie będzie końca.

Obiad z produktów, które każdy ma w lodówce

Święta, święta i po świętach. Czy masz już trochę dość świątecznego jedzenia? Proponuję przepis na obiad z kilku składników, które masz w swojej lodówce i kuchni. Dzięki nim zrobisz błyskawiczny i bardzo smaczny posiłek. 

Robię go, gdy dokucza mi świąteczne przejedzenie. Taki posiłek przyrządzam na kilka dni i gotowanie mam z głowy aż do Sylwestra. Polecam mój patent na szybki i smaczny obiad. Ta zapiekanka będzie smakować też tobie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube The Simple Way with Delilah. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

obiad
YouTube/@TheSimpleWaywithDelila
Źle odpowiesz na to pytanie i kasjer anuluje zakupy. Mało kto ma o tym pojęcie, lepiej uważać

Jak zrobić szybką zapiekankę na obiad?

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz 
  • oregano
  • szczypiorek

Przygotowanie zapiekanki zacznij od podsmażenia posiekanego czosnku na maśle. Wlej mleko, dodaj mozzarellę i starty żółty ser. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Gdy masa będzie już gładka, dopraw ją przyprawami i wymieszaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a ziemniaki pokrój na cienkie plastry. Dodaj je do masy, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Połóż warstwę startego sera żółtego, znów ziemniaki, a potem ser. Połóż też pokrojony wędzony boczek i posiekany szczypiorek. 

Pyszna zapiekanka zachwyca smakiem

Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po upływie tego czasu zapiekanka jest gotowa do podania. Jest pyszna, kremowa w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli lubisz proste i smaczne dania, to ten obiad będzie strzałem w 10!

Zapiekanka doskonale syci i wystarczy nawet na kilka dni. Gdy robię ją po świętach, to jem ją nawet do Sylwestra. To smaczne i łatwe w przygotowaniu danie będzie smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o tym, jak Polacy wyznaczają kulinarne trendy. Radziliśmy, jak przyrządzić pyszną surówkę coleslaw z przepisu znanego kucharza. 

obiad
YouTube/@TheSimpleWaywithDelila