Ten przepis na sernik dostałam od cioci. Byłam zaskoczona, co do niego wlewa
Sernik z rodzynkami, czy bez? Nic nie dzieli Polaków tak bardzo jak ta kwestia. Niezależnie od preferencji warto mieć swój sprawdzony przepis na to pyszne ciasto. W końcu nic tak nie cieszy domowników jak smakowity deser. Ten przepis na ciasto czytelniczka otrzymała od swojej cioci. Sekretem jego smaku są dwa wyjątkowe składniki.
Jak zrobić pyszny sernik?
Ile osób tyle, sposobów przygotowania sernika. Jedni kochają wiedeński, inni baskijski, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie rodzinny uroczystości bez krakowskiego. Ciocia jednej z czytelniczek robi to ciasto w nieco inny sposób. Wlewa do niego dwa aromaty do ciast: cytrusowy i pomarańczowy. Dzięki temu sernik jest niezwykle aromatyczne i smakuje lepiej niż z niejednej cukierni. Poniżej zdradzamy przepis.
Lista składników na aromatyczny sernik
Jak zrobić sernik z przepisu cioci naszej czytelniczki?
- forma 38 x 24
Ciasto:
- pół kostki margaryny
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- kilogram sera białego półtłustego
- 100 g masła
- 1 i ½ szklanki cukru
- 2 budynie o smaku śmietankowym
- 6 jajek
- aromat pomarańczowy do ciast (ilość wedle uznania)
- aromat cytrynowy do ciast (ilość wedle uznania)
- garść rodzynek
Jak zrobić sernik?
Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka, dodaj margarynę i zagnieć ciasto. Wylep nim blachę wyłożoną pergaminem. Oddziel żółtka od białek, te drugie ubij na sztywno. Zmiel ser. Zmiksuj ze sobą masło, cukier oraz żółtka, następnie dodaj do niego ser, budynie i aromaty do ciasta. Włóż do ciasta rodzynki i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz powstałą masę z ubitą pianą z białek i jeszcze raz wymieszaj.
Wylej masę serową na surowe ciasto i włóż je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Sernik pieczemy przez godzinę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne ciasta m.in. klasyczną szarlotką oraz piernik staropolski.