To ciasto wygląda i smakuje lepiej niż z cukierni. Na szczęście z tym przepisem każdy sobie poradzi
Chyba każdy lubi kawałek pysznego ciasta. Większość z nas z pewnością założyłaby, że najlepsze można dostać w cukierniach. Nic z tych rzeczy. Wyśmienite ciasto przygotujesz bez problemu w domowym zaciszu. Musisz wypróbować ten przepis.
Ciasto lepsze niż z cukierni
Ciasta i inne łakocie są bliskie sercu niejednego smakosza. Nie bez powodu wielu z nas pozwala sobie codziennie na różnego rodzaju desery. Okazuje się, że nawet w domu można zrobić coś co zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych łasuchach.
Każdy z nas jest lubi zjeść od czasu do czasu coś słodkiego. Jednym z najczęstszych wyborów jest ciasto. Nie musimy od razu lecieć po nie do sklepu lub cukierni. Pyszne ciasto lepiej zrobić samemu. Z tym przepisem zawsze się udaje. Podobną recepturę znajdziesz na YouTube na kanale Becia Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane na początku i końcu artykułu.
Jak zrobić to obłędne ciasto?
Składniki:
- 380 g mąki tortowej
- 8 g proszku do pieczenia
- 4 g sody
- 40 g kakao
- 75 g cukru
- 3 jaja
- 120 ml oleju
- 150 ml maślanki
- 150 g kefiru
Do miski wsyp przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Wymieszaj, aby osiągnąć jednolity proszek. Do drugiej, większej miski wbij jajka. Wlej olej, maślankę oraz kefir. Ręczną rózgą do mieszania wymieszaj składniki, aby się połączyły.
Do miski z płynnymi składnikami powoli dodawaj sypkie składniki, cały czas mieszając. Pilnuj, aby nie pojawiły się grudki. Po wymieszaniu przełóż do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką lub szpatułką do ciasta rozprowadź masę.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Po ostudzeniu wyciągnij ciasto. Przekrój je tak, aby otrzymać dwa cienkie placki.
Krem budyniowy robi robotę
Twoje ciasto już się piecze, a w tym czasie możesz przygotować prosty krem budyniowy.
Składniki:
- 2 żółtka
- 50 g budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- 50 g mąki tortowej
- 40 g cukru
- 100 g masła
Zacznie od podgrzania w garnku 500 ml mleka. Do miski wbij dwa jajka, dosyp mąkę i dolej 250 ml mleka. Wsyp budyń oraz cukier. Całość wymieszaj, aby rozpuściły się wszystkie składniki. Po zagotowaniu mleka dolej mieszaninę. Cały czas mieszając gotuj do zgęstnienia. Budyń przełóż do miski i ostudź.
Następnie do miski włóż masło w temperaturze pokojowej i rozdrobnij je mikserem. Następnie partiami dodawaj budyń i ucieraj na krem. Przekrojone ciasto przełóż do czystej blachy i posmaruj dżemem, który lubisz.
Na dżem nałóż część kremu budyniowego i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Na wierzch wyłóż pozostały krem i posyp wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą. Przeczytaj, także o tym, co strzelczyk robi z mięsem oraz jak zrobić syrop na przeziębienie.