Rolada z jabłkami siostry Anastazji. Obłędny deser
Rolada z jabłkami siostry Anastazji to pomysł na pyszny, lekki deser dla całej rodziny. Delikatny, puszysty biszkopt z jabłkami prażonymi z cynamonem to idealne połączenie, które skradnie serce każdego łasucha. Poznaj przepis na roladę z jabłkami siostry Anastazji.
Rolada z jabłkami to pyszne ciasto, które przygotujesz w prosty sposób. Rolada smakuje wyśmienicie do kawy i herbaty. Przygotuj ją również na wizytę gości, a każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Żeby rolada nie popękała, jeszcze ciepły biszkopt zawiń w rulon przy pomocy czystej ściereczki. Po wyłożeniu jabłek, roladę zawiń dobrze folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby biszkopt i jabłka dobrze się połączyły, a rolada nie rozleciała podczas krojenia.
Jabłka do rolady zetrzyj na tarce i podsmaż z cynamonem, galaretką i cukrem pudrem. Sucha galaretka cytrynowa nie zmieni smaku jabłek, a dzięki żelatynie masa będzie bardziej zwarta i gęsta. Do jabłek dodaj również cukier puder, żeby osłodzić owoce.
Szukasz pomysłu na roladę biszkoptową? Tu poznasz przepis na roladę z makiem, idealną na jesień i zimę. Letnią wersję podaj z kremem kokosowym, rolada jest świetnia w upalne dni.
Przepis na roladę z jabłkami siostry Anastazji
Składniki na biszkopt:
120 g mąki pszennej
120 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
5 jajek M
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
płaska łyżeczka cynamonu
galaretka cytrynowa
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Jak zrobić roladę z jabłkami siostry Anastazji?
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, następnie po 1 żółtku i miksuj na średnich obrotach do połączenia składników. Do masy dodaj przesianą mąkę, wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto wlej na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 15-20 minut, wyjmij z pieca, wyłóż na czystą ściereczkę i zawiń delikatnie w rulon, odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj masę jabłkową: jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie upraż na patelni z dodatkiem cynamonu, dodaj suchą galaretkę i smaż, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i zagęści owoce. Do gotowych jabłek dodaj cukier puder, żeby osłodzić masę, ostudź.
Źródło zdjęcia: canva/Kristopher_K Biszkopt delikatnie rozwiń, wyłóż równomiernie masę jabłkową, zawiń ponownie w rulon, owiń folią spożywczą, żeby ciasto się skleiło i wstaw do lodówki na 2 godziny, po tym czasie oprósz roladę cukrem pudrem i podaj.