Smakosze.pl
Tatar i kwestia dodatków

Canva.com / BreakingTheWalls

Tradycyjny befsztyk tatarski - z czym podawać?

31 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Tatar zalicza się do jednych z tych klasyków naszej rodzimej kuchni, który często gości na stołach podczas różnego rodzaju imprez. Nie może zabraknąć przy nim żółtka, ogórków kiszonych i cebulki. Oczywiście większość smakoszy wskazałaby jeszcze jeden istotny dodatek.

Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Zazwyczaj smakosze sięgają po niego przy spożywaniu popularnego napoju alkoholowego. Rzecz jasna mowa o wódce. Jak przyrządzić perfekcyjny tatar?

Tatar w doborowym towarzystwie

Nie da się ukryć, że tatar zalicza się do kulinarnych szlagierów, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy chętnie po niego sięgają. Tatar przez sporą liczbę osób kojarzony jest, jako dodatek do wódki.

Tatar wiele razy gościł na naszym portalu. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na bezmięsną odsłonę uwielbianego smakołyku. Dziś przedstawimy recepturę na tatar w klasycznej odsłonie. Z pewnością dobrze sprawdzi się jako imprezowa przekąska.

Pyszny tatar nieodzownie kojarzy się z piciem wódki. Dzięki niemu mocny alkohol nie razi tak bardzo wyrazistym smakiem. Nie bez powodu takie połączenie cieszy się sporą popularnością. Oczywiście należy pamiętać, że alkohol jest szkodliwy dla zdrowia i przyczynia się do silnego uzależnienia.

Tatar w klasycznej odsłonie jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy powinien bez najmniejszych problemów przyrządzić kultową przystawkę. Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 400 g polędwicy wołowej

  • 5 żółtek

  • 3 g soli

  • 2 g pieprzu

  • 15 ml oliwy

  • 30 ml ziemnej wody

  • cebula

  • ogórki kiszone

  • marynowane grzybki

  • oliwki

  • kapary

  • szczypiorek

(Canva / BreakingTheWalls)

Klasyczny tatar zachwyci najbliższych

Najpierw polędwicę kroimy na plastry, później na paseczki. Następnie mięso dobrze siekamy ostrym nożem. Możemy również wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa. Jednak posiekany tatar będzie robił lepsze wrażenie.

Posiekane mięso wzbogacamy o oliwę, jedno żółtko, sól i pieprz. Całość mieszamy z dodatkiem zimnej wody. Dzięki niej mięso zachowa kuszący kolor. Pozostałe składniki drobno kroimy. Mięso formujemy tak, aby pośrodku znalazło się wgłębienie na żółtko.

Na każdego tatara wykładamy żółtko. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak w prosty sposób oddzielić je od reszty jajka. Naokoło przystawki rozkładamy posiekane dodatki. Tatar w tej odsłonie z pewnością spotka się z aprobatą. Zwłaszcza jeśli u jego boku pojawi się kieliszek wódki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Muzeum Polskiej Wódki; Ania Gotuje

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >
Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >