Smakosze.pl
ziemniaki na kopytka

Canva / saruservice

Ugotowałeś za dużo ziemniaków? Genialny patent Kuronia sprawi, że je doskonale wykorzystasz

22 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Raz na jakiś czas zdarza nam się ugotować zbyt dużo ziemniaków na obiad. Takie warzywa po wystygnięciu nie smakują zbyt dobrze, z drugiej strony szkoda wyrzucać jedzenia. Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki, których nie zjedliśmy? Można przyrządzić z nich pyszne kopytka.

Kopytka są prostą potrawą, która potrzebuje niewielu składników. Od tej pory nie tylko będziesz wiedzieć jak wykorzystać ugotowanie ziemniaki. Zaczniesz gotować je w nadmiarze z premedytacją, aby tylko mieć pretekst do zrobienia pysznych kopytek.

Jak odświeżyć sałatę, która zwiędła?

Jak odświeżyć zwiędniętą sałatę? Prosty trik przywróci liściom chrupkość

CZYTAJ DALEJ

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków

  • ok. 330 g mąki pszennej (mąka ma stanowić orientacyjnie 1/3 masy ziemniaków)

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki do zrobienia kopytek

Aby sposób jak wykorzystać ugotowane ziemniaki był skuteczny, użyj ziemniaków wystudzonych. Dlatego też najlepiej użyć tych z dnia poprzedniego. Dzięki temu nie tracimy czasu na studzenie kartofli gotowanych specjalnie pod kopytka.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Najlepiej nie używać do tego celu robota kuchennego, gdyż podczas mielenia z warzyw wytrąci się dużo skrobi. Kopytka bez dużego udziału skrobi wyjdą gumowate.

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj mąkę. Do dokładnego odmierzenia możesz użyć wagi kuchennej, lub zrobić w ziemniakach kieszonkę wielkości 1/3 ich objętości. Na samym końcu wbij jajko i dopraw masę szczyptą soli.

Wyrób ciasto na kopytka. W sposobie, jak wykorzystać ugotowane ziemniaki kluczową kwestią jest to, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo. Masa na kopytka powinna być puszysta i elastyczna.

Wyrobione ciasto na kopytka podziel na mniejsze porcje. Następnie formuj z nich długie walce, z którym możesz odkrawać kopytka. Gotowe kopytka wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pyszne kopytka możesz podać w towarzystwie bitek z kurczaka. Będą też wyśmienitym dodatkiem do tego sosu kurkowego.

Canva / artlensfoto

Canva / artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok Kuronia

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >