Ugotowałeś za dużo ziemniaków? Genialny patent Kuronia sprawi, że je doskonale wykorzystasz
Raz na jakiś czas zdarza nam się ugotować zbyt dużo ziemniaków na obiad. Takie warzywa po wystygnięciu nie smakują zbyt dobrze, z drugiej strony szkoda wyrzucać jedzenia. Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki, których nie zjedliśmy? Można przyrządzić z nich pyszne kopytka.
Kopytka są prostą potrawą, która potrzebuje niewielu składników. Od tej pory nie tylko będziesz wiedzieć jak wykorzystać ugotowanie ziemniaki. Zaczniesz gotować je w nadmiarze z premedytacją, aby tylko mieć pretekst do zrobienia pysznych kopytek.
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki
Składniki:
1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
ok. 330 g mąki pszennej (mąka ma stanowić orientacyjnie 1/3 masy ziemniaków)
1 jajko
szczypta soli
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki do zrobienia kopytek
Aby sposób jak wykorzystać ugotowane ziemniaki był skuteczny, użyj ziemniaków wystudzonych. Dlatego też najlepiej użyć tych z dnia poprzedniego. Dzięki temu nie tracimy czasu na studzenie kartofli gotowanych specjalnie pod kopytka.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Najlepiej nie używać do tego celu robota kuchennego, gdyż podczas mielenia z warzyw wytrąci się dużo skrobi. Kopytka bez dużego udziału skrobi wyjdą gumowate.
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj mąkę. Do dokładnego odmierzenia możesz użyć wagi kuchennej, lub zrobić w ziemniakach kieszonkę wielkości 1/3 ich objętości. Na samym końcu wbij jajko i dopraw masę szczyptą soli.
Wyrób ciasto na kopytka. W sposobie, jak wykorzystać ugotowane ziemniaki kluczową kwestią jest to, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo. Masa na kopytka powinna być puszysta i elastyczna.
Wyrobione ciasto na kopytka podziel na mniejsze porcje. Następnie formuj z nich długie walce, z którym możesz odkrawać kopytka. Gotowe kopytka wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pyszne kopytka możesz podać w towarzystwie bitek z kurczaka. Będą też wyśmienitym dodatkiem do tego sosu kurkowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania
Źródło: TikTok Kuronia