Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam nadzienie na mięsie i ugniatam jak pieroga. Po ugryzieniu smak jak ze snu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.01.2024 13:57

Układam nadzienie na mięsie i ugniatam jak pieroga. Po ugryzieniu smak jak ze snu

obiad
YouTube/@leckerschnell

Danie mięsne, które wygląda jak pierogi? To jest możliwe! Potrawa prezentuje się znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Zrób ją na obiad dla całej rodziny i zaskocz bliskich pysznym smakiem.  

Obiad, który zaskakuje wyglądem i smakiem

Czy chcesz poznać przepis na oryginalny obiad? Polecam danie, które potrafi zrobić wrażenie na rodzinie i gościach. Soczyste mięso z farszem, które formą przypomina pierogi. Smakuje, że palce lizać i efektownie prezentuje się na stole.

Takie danie pełne jest też farszu z mozzarelli i sosu pomidorowego. Podaj nadziewane mięso w kształcie pierogów podczas przyjęcia okolicznościowego lub rodzinnego obiadu. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.  

obiad
 YouTube/@leckerschnell
Smażę ziemniaki z pomidorami i dodaję jajka. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie

Jak zrobić nadziewane mięso w kształcie pierogów?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 100 g mozzarelli
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od przełożenia mięsa mielonego do miski. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą, przyprawy i starty parmezan. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Pokrój mozzarellę w plastry. 

Masę mięsną rozwałkuj na cienki placek na papierze do pieczenia. Filiżanką wycinaj z niej koła. Układaj na desce i smaruj sosem pomidorowym. Połóż na nim plastry mozzarelli i mięso lep tak, jak pierogi. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Obiad, który zrobi wrażenie na smakoszach

Na patelnię wlej szklankę sosu pomidorowego, dodaj jeszcze 2 ząbki czosnku i podduś. Włóż mięso i duś w sosie 7 minut. Dolej odrobinę wody i przykryj. Po chwili potrawa jest już gotowa do podania. Mięso wygląda znakomicie i jest bardzo soczyste. 

Farsz rozpływa się w ustach i doskonale smakuje z mięsem. Taki obiad będzie smakował całej rodzinie. Mięso możesz podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Każdy będzie chciał dostać przepis na mięso w formie pierogów. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekankę z przepisu Anny Lewandowskiej. Przeprowadziliśmy Wieki Test Smakoszy i wybraliśmy najlepszą kapustę kiszoną. 

obiad
 YouTube/@leckerschnell

Źródło: YouTube/@leckerschnell

Zdjęcia: screen YouTube/@leckerschnell