Ukryte zastosowanie młynka do kawy z czasów PRL
Nie da się ukryć, że dawne sprzęty na stałe wpisały się w naszą kulinarną kulturę. Do grona takich przyrządów zalicza się, chociażby młynek, jak z powyższego zdjęcia. Część osób wspomina go z nostalgią. Nawet po tylu latach jest on niezwykle użyteczny.
Młynek do kawy prosto z PRL-u
Czasy PRL-u znacząco wpłynęły na kulinarne aktywności Polaków. Dotyczy to zarówno potraw, jak i sprzętu, który pozwalał na przygotowanie rozmaitych specjałów. Niedawno wspominaliśmy o przepisie na kultowe zapiekanki. Tym razem po lupę weźmiemy niepozorny młynek do kawy.
Młynek do kawy jest dosyć powszechnym urządzeniem. Niektórzy smakosze korzystają z bardziej wiekowych przyrządów, które pamiętają jeszcze PRL. Mimo tego, że są one dosyć wiekowe, to przeważnie działają bez zarzutu.
Młynki do kawy pojawiły się w naszych kuchniach lata temu. Na początku były to urządzenia, które wymagały ręcznego kręcenia. Dopiero po czasie siła rąk została zastąpiona napędem elektrycznym. Noże umieszczone w komorze, do której nasypuje się kawę, momentalnie rozprawiają się z ziarnami. Jednak nie tylko z nimi.
W jaki sposób możemy wykorzystać młynek do kawy?
Urządzenie zazwyczaj używamy wyłącznie do mielenia kawy. Jest to oczywiście jego główne zadanie. Nie oznacza to jednak, że nie możemy rozdrobnić w nim innych produktów. Z pewnością doceni to wielu smakoszy.
Zazwyczaj cukier puder kupujemy w sklepie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go samodzielnie. Wystarczy, że zwykły cukier rozdrobnimy w młynku do kawy. Urządzenie w mgnieniu oka pozwoli nam na osiągnięcie zadowalającego efektu.
(Canva.com / IGOR SVETLICHNYI)
Urządzenia zaskakuje swoją funkcjonalnością
Młynek do kawy może nam ułatwić przygotowywanie mieszanek przypraw, które są niezbędne podczas przygotowywania wielu rozmaitych potraw. Wystarczy umieścić nasze ulubione zioła w środku urządzenia i włączyć je na kilka sekund. Po tym czasie powinny być dobrze ze sobą wymieszane.
Skoro już jesteśmy przy przyprawach, to warto wspomnieć o tym, że wzbogacenie ich o czosnek doda im smakowitości. W młynku możemy przygotować również bazę pod marynatę, którą później zmieszamy z tłuszczem lub po prostu wsmarujemy w danie.
Młynek do kawy jest bardziej przydatny, niż mogłoby się wydawać
W naszych potrawach często wykorzystujemy bułkę tartą. Pieczywo w takiej formie gości, chociażby w kotletach mielonych. Niedawno przedstawialiśmy przepis na ich bezmięsną odsłonę. Okazuje się, że suche pieczywo możemy rozdrobnić w młynku do kawy.
Jeśli mamy suchy chleb lub bułki. Najlepiej je trochę pokruszyć i umieścić w młynku. Po chwili od włączenia ostrza rozdrobnią je na bułkę tartą. Taka funkcja z pewnością zostanie doceniona przez licznych smakoszy. Młynek w swoim działaniu przypomina blender.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Interia Porady