Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż boczek na cieście francuskim i zawiń. To moja ulubiona przekąska, każdy się nią zachwyca
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.12.2023 15:35

Ułóż boczek na cieście francuskim i zawiń. To moja ulubiona przekąska, każdy się nią zachwyca

przekąska
YouTube/@Dasschmecktgut

Ta przekąska podbiła nie tylko moje podniebienie. Do jej przygotowania potrzebuję boczku i ciasta francuskiego. Oprócz tego jeszcze kilka składników i raz-dwa pyszna przekąska jest gotowa. Zróbcie ją, bo ten smak po prostu każdego zachwyca.

Najlepsza przekąska pod słońcem

Gdy mam ochotę na coś smacznego, to zwykle sięgam po ten przepis. Sprawdza się też, gdy odwiedzają mnie goście. Przekąska z ciasta francuskiego i boczku na każdym robi wrażenie. Wszystko dlatego, że jej smak jest doskonały. 

To danie ma więcej zalet. Przekąskę zrobimy szybko z dosłownie kilku składników. Polecam ten przepis na moją ulubioną przekąskę. Wypróbujcie tę recepturę w swojej kuchni i cieszcie się znakomitym smakiem. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube To dobrze smakuje! Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

przekąska
YouTube/@Dasschmecktgut
Czy można zamrozić barszcz, piernik, makowca lub bigos wigilijny? Nie każdy o tym wie

Jak zrobić przekąskę z boczku i ciasta francuskiego?

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 150 g boczku
  • 1 jajko
  • 200 g sera żółtego
  • majonez 
  • keczup
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie przekąski zaczynamy od zrobienia sosu z majonezu, keczupu, ziół prowansalskich i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i przygotowujemy blachę do pieczenia. Kładziemy na niej papier do pieczenia, rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy sosem. Następnie układamy plastry boczku i doprawiamy pieprzem. 

Teraz dokładnie zwijamy rulon i zlepiamy końce. Rulon skręcamy i zwijamy w ślimaka. Smarujemy żółtkiem i na wierzch sypiemy starty ser żółty. Doprawiamy ziołami. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Po upływie tego czasu nasze danie możemy podawać. 

Przekąska, która kusi smakiem

Przekąska z ciasta francuskiego i boczku jest bardzo pulchna i ma doskonały smak. Wzbogacają go aromatyczne przyprawy. Całości dopełnia ser żółty na wierzchu, który znakomicie tu pasuje. Taką przekąskę możemy podawać z ulubionymi sałatami. 

Sprawdzi się jako szybkie danie, które podamy niespodziewanym gościom. Smak tej przekąski zachwyci dosłownie każdego. Przepis będzie cieszył się dużym powodzeniem. Każdy będzie chciał go wypróbować potem w domu. Pisaliśmy, gdzie w święta można było zrobić zakupy. Przypominaliśmy, że 15 lat temu zmarł Maciej Kuroń. 

przekąska
YouTube/@Dasschmecktgut