Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.09.2023 13:26

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu

prosty obiad
YouTube/@leckerschnell

Ostatnio sięgam po przepis na prosty obiad. Do jego przygotowania potrzebuję mięso mielone i jeszcze kilku dodatków. Wszystko zawijam w rulon, a efekt robi wrażenie. Obiad smakuje domownikom i zawsze proszą o dokładkę. 

Mięso mielone, czyli co na obiad?

Mięso mielone często wykorzystujemy do przyrządzania obiadów. Robimy z niego tradycyjne kotlety mielone, dodajemy do zapiekanek i makaronów. Jednak w mojej kuchni mięso mielone wykorzystuję w zupełnie inny sposób. Odkąd trafiłam na ten przepis, to rodzina domaga się często takiego obiadu. 

Polecam przepis na prosty obiad. Mięso mielone i pieczarki zawijam w rulon. W efekcie powstaje smakowita rolada. Zróbcie ją na obiad, bo naprawdę warto. Ten smak zachwyci waszych bliskich.

surowe mięso mielone.jpg
Canva / xalanx
To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny

Jak zrobić roladę z mięsa mielonego?

Składniki:

  • cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 6 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 200 g sera żółtego

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Po usmażeniu przekładamy do miseczki. Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Mięso wyrabiamy.

Na blasze rozkładamy folię aluminiową i pergamin i kładziemy mięso mielone. Wyrównujemy je i wykładamy pieczarki z cebulą pośrodku mięsa, na jego długości. Na tarce ścieramy ser żółty. Posypujemy nim pieczarki. 

Zawiń mięso mielone, czyli zrób roladę

Teraz zawijamy mięso mielone w rulon i owijamy go pergaminem, a następnie folią aluminiową. Rulon kładziemy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu roladę kroimy na porcję i podajemy. 

Ten prosty obiad będzie smakował dorosłym i dzieciom. Jest pyszny i bardzo pożywny. Roladę możemy podawać z ziemniakami i sezonowymi surówkami. Będą tu pasowały też buraczki. Pisaliśmy, jak zrobić kapustę nadzianą mięsem mielonym. Podawaliśmy, jak zrobić prostą przekąskę z mięsem mielonym. 

rolada
YouTube/@leckerschnell

Źródło: YouTube/@leckerschnell