Ułóż mięso z warzywami w brytfance, przykryj kapustą i zapiecz. Ostatnio robię to zamiast gołąbków
Lubisz jeść gołąbki? Jeśli tak, to ten przepis też podbije twoje podniebienie. Wystarczy, że ułożysz mięso z warzywami, przykryjesz kapustą i zapieczesz. Efekt jest wyjątkowo smaczny. Pyszna zapiekanka szybka trafi na twój stół.
Pyszna zapiekanka zamiast gołąbków
Gołąbki są daniem, które uwielbia moja rodzina. Robiłam je dość często i trochę się już nam przejadły. Dlatego postanowiłam poszukać zbliżonego przepisu do naszej lubianej potrawy. Trafiłam na znakomitą zapiekankę, która godnie zastępuje gołąbki.
Robi się ją w prosty sposób, a danie szybka znika z talerzy. Do jej zrobienia potrzebujesz kiełbasy, boczku, trochę warzyw i oczywiście przyda się też kapusta. Zapiekanka jest bardzo pożywna i będzie smakować całej rodzinie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Obżarciuch. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Spróbowałam nowego obiadu z Żabki. Ta zupa to najlepsze rozwiązanie dla zabieganychJak zrobić zapiekankę zamiast gołąbków?
Składniki:
- ½ kg kiełbasy zwyczajnej
- 300 g boczku wędzonego
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 buraki
- 3 liście kapusty
- sól
- pieprz
- majeranek
- 4 plasterki smalcu
Przygotowanie zapiekanki zacznij od pokrojenia cebuli, marchewki, boczku i kiełbasy. Pokrój też buraki i połóż na dnie naczynia żaroodpornego plastry smalcu. Ułóż na nich plastry boczku i pokrojone w plastry ziemniaki. Dopraw je solą, pieprzem i majerankiem.
Teraz ułóż marchewkę, buraki i kiełbasę. Potem pokrojoną cebulę i znów dopraw do smaku. Następnie na cebuli poukładaj plastry boczku, smalcu, a na wierzch daj liście kapusty. Naczynie przykryj i piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka nasyci i rozgrzeje w mroźne dni
Po upływie tego czasu zapiekanka jest gotowa do podania. Jest bardzo aromatyczna, a kiełbasa i boczek zachwycają miękkością. Warzywa rozpływają się w ustach, a całość dopełnia smak sosu, który powstał w trakcie pieczenia. Zapiekanka doskonale rozgrzewa w zimowy dzień.
Polecam ten przepis na smaczny obiad, bo dzięki niemu przygotujesz znakomity i sycący posiłek. Naje się nim cała rodzina. U mnie ta zapiekanka zastąpiła ostatnio gołąbki. Domownicy polubili smak tej pożywnej zapiekanki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić doskonałe ciasto z Francji na Trzech Króli. Polecaliśmy też przepis na puszyste dwukolorowe ciasto.