Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż mięso z warzywami w brytfance, przykryj kapustą i zapiecz. Ostatnio robię to zamiast gołąbków
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.01.2024 14:35

Ułóż mięso z warzywami w brytfance, przykryj kapustą i zapiecz. Ostatnio robię to zamiast gołąbków

zapiekanka
YouTube/@obzarciuch

Lubisz jeść gołąbki? Jeśli tak, to ten przepis też podbije twoje podniebienie. Wystarczy, że ułożysz mięso z warzywami, przykryjesz kapustą i zapieczesz. Efekt jest wyjątkowo smaczny. Pyszna zapiekanka szybka trafi na twój stół.

Pyszna zapiekanka zamiast gołąbków

Gołąbki są daniem, które uwielbia moja rodzina. Robiłam je dość często i trochę się już nam przejadły. Dlatego postanowiłam poszukać zbliżonego przepisu do naszej lubianej potrawy. Trafiłam na znakomitą zapiekankę, która godnie zastępuje gołąbki. 

Robi się ją w prosty sposób, a danie szybka znika z talerzy. Do jej zrobienia potrzebujesz kiełbasy, boczku, trochę warzyw i oczywiście przyda się też kapusta. Zapiekanka jest bardzo pożywna i będzie smakować całej rodzinie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Obżarciuch. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

zapiekanka
YouTube/@obzarciuch
Spróbowałam nowego obiadu z Żabki. Ta zupa to najlepsze rozwiązanie dla zabieganych

Jak zrobić zapiekankę zamiast gołąbków?

Składniki:

  • ½ kg kiełbasy zwyczajnej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 buraki
  • 3 liście kapusty
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 plasterki smalcu

Przygotowanie zapiekanki zacznij od pokrojenia cebuli, marchewki, boczku i kiełbasy. Pokrój też buraki i połóż na dnie naczynia żaroodpornego plastry smalcu. Ułóż na nich plastry boczku i pokrojone w plastry ziemniaki. Dopraw je solą, pieprzem i majerankiem. 

Teraz ułóż marchewkę, buraki i kiełbasę. Potem pokrojoną cebulę i znów dopraw do smaku. Następnie na cebuli poukładaj plastry boczku, smalcu, a na wierzch daj liście kapusty. Naczynie przykryj i piecz przez 60 minut w 180 stopniach. 

Zapiekanka nasyci i rozgrzeje w mroźne dni

Po upływie tego czasu zapiekanka jest gotowa do podania. Jest bardzo aromatyczna, a kiełbasa i boczek zachwycają miękkością. Warzywa rozpływają się w ustach, a  całość dopełnia smak sosu, który powstał w trakcie pieczenia. Zapiekanka doskonale rozgrzewa w zimowy dzień.

Polecam ten przepis na smaczny obiad, bo dzięki niemu przygotujesz znakomity i sycący posiłek. Naje się nim cała rodzina. U mnie ta zapiekanka zastąpiła ostatnio gołąbki. Domownicy polubili smak tej pożywnej zapiekanki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić doskonałe ciasto z Francji na Trzech Króli. Polecaliśmy też przepis na puszyste dwukolorowe ciasto. 

zapiekanka
YouTube/@obzarciuch