Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Upiekłam dzisiaj karkówkę po zbójnicku na 2 dni. Ciągle brali dokładki i nie zostało nic na jutro

Upiekłam dzisiaj karkówkę po zbójnicku na 2 dni. Ciągle brali dokładki i nie zostało nic na jutro

karkówka
Canva/arfo

Zrobiłam pyszną karkówkę po zbójnicku. To wyśmienite danie cieszyło się takim powodzeniem, że zniknęło z talerzy w mgnieniu oka. Polecam przepis na soczyste mięso z piekarnika z warzywami i wyśmienitym sosem. 

Karkówka po zbójnicku znika z talerzy

Postanowiłam upiec na obiad karkówkę. Zakładałam, że to danie wystarczy na 2 dni. Jednak byłam zaskoczona, bo moja rodzina spałaszowała tę pyszną potrawę raz- dwa. Nic nie zostało na drugi dzień. Jednak wcale się nie dziwię, bo karkówka pieczona z dodatkiem warzyw i smacznego sosu jest nie lada rarytasem.

Gwarantuję wam, że potrawa będzie cieszyć się dużym powodzeniem. Każdy będzie chciał dokładki, a wszystko dlatego, że mięciutka i aromatyczna karkówka rozpływa się w  ustach. Taki obiad jest przysmakiem dla małych i dużych smakoszy. Polecam przepis na tę znakomitą potrawę. 

karkówka
IG/@annascooking_
Z kilku składników zrobisz obiad na 2 dni. Piekę taką zapiekankę, gdy nie mam czasu na gotowanie

Jak zrobić karkówkę po zbójnicku?

Składniki:

  • 700 g karkówki
  • 3 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółtka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 200 g pieczarek
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 200 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 ½ łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu


Przygotowanie karkówki po zbójnicku zaczynamy od pokrojenie mięsa oraz posypania go solą i pieprzem z dwóch stron. Plastry obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony 2 minuty. Teraz układamy w naczyniu żaroodpornym i przygotowujemy warzywa. 

Kroimy je i układamy warstwami na plastry karkówki. Robimy sos z wody, posiekanego czosnku, musztardy, keczupu, koncentratu i przypraw. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy mięso z warzywami. Przykrywamy i wstawiamy do 180 stopni na 2 godziny. Ważne, by po upływie 1 godziny zamieszać i piec dalej bez przykrycia.

Karkówka po zbójnicku, czyli pyszna i soczysta

Tak przyrządzoną karkówkę możemy podawać z ziemniakami i buraczkami. Będzie smakować z ulubioną surówką lub bez nich, bo sos jest pełen warzyw. Mięso jest niesamowicie soczyste i mięciutkie. Smakuje znakomicie z sosem, który podkreśla smak mięsa. 

Polecam ten przepis, bo efekt smakuje każdemu. Danie jest tak smaczne, że szybko znika z talerzy. Każdy chce dostać kolejną porcję karkówki po zbójnicku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić karkówkę w sosie własnym. Podawaliśmy też przepis na to mięso od Tomasza Strzelczyka. 

Źródło: IG/@annascooking_