Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > W Biedronce rzucili bób. Ludzie z niedowierzaniem patrzą na cenę

W Biedronce rzucili bób. Ludzie z niedowierzaniem patrzą na cenę

Bób w Biedronce jest drogi
canva/Marcotrapani; Marek BAZAK/East News; WikimediaCommons/Biedronka.pl

Bób jest jednym ze smaczniejszych, sezonowych warzyw. Właśnie pojawił się w Biedronce, lecz jego cena niemiło zaskakuje. Kilogram kosztuje bowiem kilkadziesiąt złotych. Z czego wynika taka sytuacja i kiedy bób stanieje? 

Bób jest teraz bardzo drogi

Miłośnicy bobu rozglądali się za nim od dawna. Warzywo okazyjnie pojawiało się w zamrażarkach dyskontu z owadem, lecz taka odsłona — choć równie zdrowa co świeża — wymaga jednak wprawnej obróbki, by zachwyciła konsystencją i smakiem.

Świeże nasiona, zwłaszcza te młode, wystarczy bowiem tylko chwilę podgotować lub zapiec, by zachwycały smakiem. Na przyjemność jednak przyjdzie nam jeszcze poczekać. Na zapłacenie kwoty 29,99 zł za opakowanie o masie 500 g nie każdy bowiem może sobie pozwolić.

Wachowicz robi szybkie ciasto z rabarbarem. Zdradziła, co zrobić, by nie miało zakalca

Z czego wynika wysoka cena bobu?

Wbrew pozorom winna wcale nie jest wysoka inflacja czy sytuacja na świecie. Bób po prostu jest warzywem sezonowym i ten pochodzący z polskich pól pojawi się dopiero w wakacje.

Jeśli nie mamy zasobów na kupienie produktu importowanego z Włoch, to niestety musimy uzbroić się w cierpliwość. Koszty transportu zza granicy i być może konieczności uprawy bobu w szklarniach są bowiem czynnikami, które znacznie wpływają na cenę proponowaną przez Biedronkę.

Co zrobić z młodego bobu?

Jak już wspomnieliśmy, można go po prostu ugotować i posolić, a w tej postaci jeść solo lub podać do obiadu. Dobrym pomysłem jest też podsmażenie i doprawienie czosnkiem czy ostrą papryką.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z bobem. Spróbujcie koniecznie prostego patentu na zielone kopytka. Młode warzywo będzie też cudownie smakowało z dodatkiem parmezanu lub innego wyrazistego sera.

Sezon na bób przed nami.png
canva/Marcotrapani

Źródło: portalspozywczy, biznes.interia, fakt