Gotujesz bób? W innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny
Zwykle gotujesz bób? A wiesz, że w innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny? Proponujemy przygotować bób z patelni, smażony z cebulą i czosnkiem na maśle. Jest naprawdę doskonały i pełen smaku. Zresztą przekonasz się o tym sam, gdy zdecydujesz się skorzystać z naszego przepisu.
Nasiona bobu są prawdziwym, letnim przebojem. Ugotowane zjadane są na przekąskę i znikają w szybkim tempie. Dziś jednak proponujemy przygotować bób nieco inaczej, a mianowicie z patelni. Dzięki temu można go będzie połączyć z kilkoma dodatkami, które doskonale podkręcą jego smak.
Jak przygotować bób z patelni?
Składniki:
30-40 dag bobu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie smażonego bobu
Bób opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj go ok. 7 minut, aż będzie miękki. Wylej go na durszlak, przelej zimą wodą, osącz, obierz z łupinek.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj czosnek.
Na patelnię wrzuć bób. Całość wymieszaj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż bób będzie gorący.
Bób na patelni posyp posiekaną natką pietruszki, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj na przekąskę. Wcześniej możesz go też posypać startym, ostrym serem. W naszym portalu znajdziesz też recepturę na bób z grzybami, a także na pastę kanapkową z bobu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da
Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
Źródło: przyslijprzepis