Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotujesz bób? W innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.07.2022 22:07

Gotujesz bób? W innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny

bób
canva/maxg71

Zwykle gotujesz bób? A wiesz, że w innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny? Proponujemy przygotować bób z patelni, smażony z cebulą i czosnkiem na maśle. Jest naprawdę doskonały i pełen smaku. Zresztą przekonasz się o tym sam, gdy zdecydujesz się skorzystać z naszego przepisu.

Nasiona bobu są prawdziwym, letnim przebojem. Ugotowane zjadane są na przekąskę i znikają w szybkim tempie. Dziś jednak proponujemy przygotować bób nieco inaczej, a mianowicie z patelni. Dzięki temu można go będzie połączyć z kilkoma dodatkami, które doskonale podkręcą jego smak.

Jak przygotować bób z patelni?

Składniki:

  • 30-40 dag bobu

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie smażonego bobu

Bób opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj go ok. 7 minut, aż będzie miękki. Wylej go na durszlak, przelej zimą wodą, osącz, obierz z łupinek.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj czosnek.

Na patelnię wrzuć bób. Całość wymieszaj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż bób będzie gorący.

Bób na patelni posyp posiekaną natką pietruszki, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj na przekąskę. Wcześniej możesz go też posypać startym, ostrym serem. W naszym portalu znajdziesz też recepturę na bób z grzybami, a także na pastę kanapkową z bobu.

smażona cebula
canva/Jelena990

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis