Smakosze.pl
bób

canva/maxg71

Gotujesz bób? W innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny

30 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zwykle gotujesz bób? A wiesz, że w innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny? Proponujemy przygotować bób z patelni, smażony z cebulą i czosnkiem na maśle. Jest naprawdę doskonały i pełen smaku. Zresztą przekonasz się o tym sam, gdy zdecydujesz się skorzystać z naszego przepisu.

Nasiona bobu są prawdziwym, letnim przebojem. Ugotowane zjadane są na przekąskę i znikają w szybkim tempie. Dziś jednak proponujemy przygotować bób nieco inaczej, a mianowicie z patelni. Dzięki temu można go będzie połączyć z kilkoma dodatkami, które doskonale podkręcą jego smak.

Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś

Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować bób z patelni?

Składniki:

  • 30-40 dag bobu

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie smażonego bobu

Bób opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj go ok. 7 minut, aż będzie miękki. Wylej go na durszlak, przelej zimą wodą, osącz, obierz z łupinek.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj czosnek.

Na patelnię wrzuć bób. Całość wymieszaj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż bób będzie gorący.

Bób na patelni posyp posiekaną natką pietruszki, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj na przekąskę. Wcześniej możesz go też posypać startym, ostrym serem.

W naszym portalu znajdziesz też recepturę na bób z grzybami, a także na pastę kanapkową z bobu.

smażona cebula

canva/Jelena990

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >