Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować? Odpowiedź zaskakuje
Ogórki kiszone są lubianym przez wielu smakoszy rarytasem. Część z nas w sezonie letnim przyrządza je samodzielnie. Niektórzy zastanawiają się, czy domowy wyrób — podobnie jak inne przetwory sezonowe — powinien zostać zapasteryzowany przed dłuższym przechowywaniem. Znamy odpowiedź na to pytanie.
Jeśli kiedykolwiek przyszedł wam do głowy pomysł pasteryzowania ogórków kiszonych, spróbujcie przypomnieć sobie, jak wyrób przygotowywały nasze babcie. Kamienne naczynie wypełnione świeżo nastawioną kiszonką i przykryte talerzykiem dość trudno włożyć do garnka czy piekarnika. Nie tylko nie jest to niemożliwe, ale też zupełnie niepotrzebne.
Ogórków kiszonych nie trzeba pasteryzować
Pasteryzacja przedłuża świeżość przetworów, pomagając pozbyć się drobnoustrojów chorobotwórczych. Procedura pozwala również utrwalić smak wyrobu. W przypadku ogórków kiszonych zabieg ten nie będzie konieczny.
Obróbka termiczna zatrzyma proces kiszenia i usunie z samych ogórków i zalewy dobroczynne bakterie, które wytwarzają. Substancja ta nie tylko utrwala nasz wyrób, lecz. stanowi też one o wartości tego produktu.
Pozbawione jej ogórki kiszone nie będą tak cenne, jak niepoddane pasteryzacji. Świeże ogórki kiszone są świetnym probiotykiem, regulującym pracę układu trawiennego i wpływającym korzystnie na naszą odporność. Warto przygotować je tak, by pasteryzacja konieczna nie była, czyli m.in. dbając o czystość naczyń.
Ogórki kiszone można poddać pasteryzacji w jednym przypadku
Jeżeli wiemy, że nie będziemy mieli możliwości przechowania wyrobu w chłodnym miejscu — takim jak piwnica czy lodówka — ogórki można poddać procesowi usuwania drobnoustrojów. Wtedy jednak nadal warto ograniczyć procedurę do niezbędnego minimum. Gotowanie słoików we wrzątku przez 5 minut w zupełności wystarczy.
Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na dania z ogórkami kiszonymi. Szczególnie polecamy prosty przepis na pyszną zupę. Być może tez przypadnie wam do gustu kwaśna, orzeźwiająca wersja chłodnika z dodatkiem tego rarytasu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przebojowa bryndzówka, czyli góralska zupa z bryndzy. Zrobisz ją z kilku składników
Dlaczego czosnek w kiszonych ogórkach robi się zielony? Zdradzamy, czy jest się czego obawiać
Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
Źródło: jawagabunda, gerlach