Przepis na te wafle jest w mojej rodzinie od pokoleń. Nie ma lepszego deseru
![torcik waflowy](https://images.iberion.media/images/1920/glowne_4_60c24132eb.jpg)
Torciki waflowe chyba dla każdego są smakiem dzieciństwa. Ten przepis przypomina klasyczny, ale zamiast masy kakaowej stosuje coś wyraźnie innego. Efektem są wafelki o ciekawym owocowym nadzieniu.
Przekładane wafle
Torciki waflowe, zwane też przekładanymi waflami, są chyba wszystkie potomkami wiedeńskiego XIX-wiecznego pischingera. Są do dziś popularne na południu Polski. W pozostałej jej części też często można spotkać w sklepie torciki robione niemal domową metodą i pakowane w zgrzebne torebki foliowe.
To także świetny prosty deser, który można przyrządzić dla niespodziewanych gości. Zazwyczaj sięgamy wtedy po suche wafle i tabliczkę gorzkiej czekolady, na bazie której przygotowujemy polewę do przełożenia. W tym przepisie jest jednak inaczej.
![przekładanie wafli](https://images.iberion.media/images/origin/andruty1_43c43e6fa2.jpg)
Wafle przekładane galaretką
Torcik waflowy można przecież przygotować z masą śmietankową. W tym prostym i równie ekspresowym jak oryginalny przepisie do jej zagęszczenia i przyprawienia używamy galaretki. Zdjęcia do ilustracji zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Magdy, gdzie w użyciu jest galaretka truskawkowa. My proponujemy galaretkę cytrynową, która da bardziej wyraziste andruty.
Składniki
- 5 wafli tortowych
- 400 g śmietany
- 100 g masła
- Pół szklanki cukru
- 2 paczki galaretki cytrynowej
Przygotowujemy pischingera z galaretką
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i mieszamy, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Gładką masę śmietanową zagotowujemy. Zestawiamy ją z palnika i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą masę.
Jeden wafel kładziemy na arkuszu folii spożywczej. Na wafel wylewamy ¼ masy i równomiernie rozsmarowujemy szpatułką lub silikonowym pędzlem na niezbyt grubą warstwę. Układamy kolejny wafel i czynność powtarzamy, aż piąty wafel stanie się wierzchem naszego torcika. Gotowy owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Właściwie można go jeść po 2-3 godzinach, ale masa tężeje na dobre po całej nocy. Wafel można obciążyć z wierzchu, by nie wygiął się od wilgoci.
Wypróbuj też przepisy na słone rogaliki z ciasta francuskiego i napar doskonały na przejedzenie.
![Masa na polewę](https://images.iberion.media/images/origin/andruty3_75b20e1833.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Sałatka warstwowa](https://images.iberion.media/images/origin/glowne_a8bd94591a.jpg)
![sardynki](https://images.iberion.media/images/origin/sardynki_33f43f5e8d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)