Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te wafle jest w mojej rodzinie od pokoleń. Nie ma lepszego deseru
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2024 18:11

Przepis na te wafle jest w mojej rodzinie od pokoleń. Nie ma lepszego deseru

torcik waflowy
youtube.com/@kuchniaMagdy

Torciki waflowe chyba dla każdego są smakiem dzieciństwa. Ten przepis przypomina klasyczny, ale zamiast masy kakaowej stosuje coś wyraźnie innego. Efektem są wafelki o ciekawym owocowym nadzieniu.

Przekładane wafle

Torciki waflowe, zwane też przekładanymi waflami, są chyba wszystkie potomkami wiedeńskiego XIX-wiecznego pischingera. Są do dziś popularne na południu Polski. W pozostałej jej części też często można spotkać w sklepie torciki robione niemal domową metodą i pakowane w zgrzebne torebki foliowe.

To także świetny prosty deser, który można przyrządzić dla niespodziewanych gości. Zazwyczaj sięgamy wtedy po suche wafle i tabliczkę gorzkiej czekolady, na bazie której przygotowujemy polewę do przełożenia. W tym przepisie jest jednak inaczej.

przekładanie wafli
youtube.com/@kuchniaMagdy
Ta pyszna zupa na odchudzanie to specjalność mojej mamy. Na obiad po Tłustym Czwartku będzie jak znalazł

Wafle przekładane galaretką

Torcik waflowy można przecież przygotować z masą śmietankową. W tym prostym i równie ekspresowym jak oryginalny przepisie do jej zagęszczenia i przyprawienia używamy galaretki. Zdjęcia do ilustracji zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Magdy, gdzie w użyciu jest galaretka truskawkowa. My proponujemy galaretkę cytrynową, która da bardziej wyraziste andruty.

Składniki

  • 5 wafli tortowych
  • 400 g śmietany
  • 100 g masła
  • Pół szklanki cukru
  • 2 paczki galaretki cytrynowej

Przygotowujemy pischingera z galaretką

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i mieszamy, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Gładką masę śmietanową zagotowujemy. Zestawiamy ją z palnika i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą masę.

Jeden wafel kładziemy na arkuszu folii spożywczej. Na wafel wylewamy ¼ masy i równomiernie rozsmarowujemy szpatułką lub silikonowym pędzlem na niezbyt grubą warstwę. Układamy kolejny wafel i czynność powtarzamy, aż piąty wafel stanie się wierzchem naszego torcika. Gotowy owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Właściwie można go jeść po 2-3 godzinach, ale masa tężeje na dobre po całej nocy. Wafel można obciążyć z wierzchu, by nie wygiął się od wilgoci.

Wypróbuj też przepisy na słone rogaliki z ciasta francuskiego i napar doskonały na przejedzenie.

Masa na polewę
youtube.com/@kuchniaMagdy